Nie znalazłem nigdzie tego "musimy" i wg mnie byłoby to bez sensu. Nawet to, że musimy wykonać co najmniej 1 transakcję. To może zapytajmy oficjalnie w odpowiednim dziale?Vermin83 pisze:Z tego co mówi Wookie w swej prezentacji video, w Mercuriusie MUSIMY wykonać 3 akcje kupno/sprzedaż co turę, a w instrukcji jest napisane że gracz "wykonuje do 3 akcji na turę". Więc graliśmy nieco źle, ale mam wrażenie że przez to jeszcze łatwiej idzie wypruć się z gotówki, bo przecież przy 5 osobach to całość lata jak pokręcona i też ciężko policzyć co i jak wypadnie, gdyż jedna karta potrafi wszystko zachwiać.
[Gdynia] Wtorkowe spotkania w Cyganerii
- lacki2000
- Has thanked: 432 times
- Been thanked: 240 times
Re: [Gdynia] Wtorkowe spotkania w Cyganerii
Nie dajcie gnuśnieć umysłom, grajcie w Go! - Konfucjusz (Kǒng Fūzǐ, 551-479 p.n.e.)
:: Moja kolekcja (BGG) :: Chciałbym do kolekcji (BGG) :: Chętnie kupię (BGG) ::
Wysłałem zapytanie Wookiemu.
W jego video mówi wyraźnie "Wykonujemy 3 akcje zakupu i/lub sprzedaży", a w instrukcji jest napisane jak bym "wykonaj do 3 akcji", co osobiście traktuję że gracz może wykonać do 3 akcji.
Dostaniemy odpowiedź będziemy wiedzieć.
Aha wydawca odpisał mi że gra nie tyle co dotyczy handlu na giełdzie co wpasowaniu się w trendy towarów, co mi kompletnie się gryzie. Nadal twierdze ze przy 5 graczach losowość spowodowana kartami jest miażdżąca. A klimatu handlu w grze brak.
W jego video mówi wyraźnie "Wykonujemy 3 akcje zakupu i/lub sprzedaży", a w instrukcji jest napisane jak bym "wykonaj do 3 akcji", co osobiście traktuję że gracz może wykonać do 3 akcji.
Dostaniemy odpowiedź będziemy wiedzieć.
Aha wydawca odpisał mi że gra nie tyle co dotyczy handlu na giełdzie co wpasowaniu się w trendy towarów, co mi kompletnie się gryzie. Nadal twierdze ze przy 5 graczach losowość spowodowana kartami jest miażdżąca. A klimatu handlu w grze brak.
- lacki2000
Wydawca to ktoś komu się coś wydaje
Przecież wpasowanie się w trendy towarów czyni się w tej grze poprzez kupno i sprzedaż na giełdzie - co jest handlem na giełdzie. Takie trochę wytłumaczenie typu "Nie palę tylko się zaciągam". A w instrukcji powinno być dokładnie napisane ile akcji trzeba lub można wykonać. Bo ja dalej nie wiem czy MUSI 3, MUSI od 1 do 3 czy MOŻE od 0 do 3. To dość istotne różnice, zwłaszcza jeśli chodzi o zmuszanie kogoś do obracania swoim majątkiem.

Nie dajcie gnuśnieć umysłom, grajcie w Go! - Konfucjusz (Kǒng Fūzǐ, 551-479 p.n.e.)
Oficjalna odpowiedź Wookiego:
można wykonać od 0 do 3 akcji w pierwszej fazie swej tury, czyli i tak graliśmy źle bo mieliśmy od 1 do 3 akcji
dziś testowałem na zajęciach grę w grupie wiekowej 8-12 lat, średniozaawansowani i niedzielni gracze w składach 4 osobowych. Mercurius wypadł jeszcze gorzej niż u nas, bo dzieciaki próbowały cokolwiek policzyć i szła chryja. Znów te same zarzuty:
- monotonna rozgrywka i nuda
- całkowita losowość
- niemal całkowity brak kontroli nad giełdą
- za duże ryzyko straty względem potencjalnego zysku zarówno na akcjach kompanii jak i towarach
- niczego nie da się przewidzieć i zaplanować na dłużej niż z tury na turę, a i o to trudno, jak jest już komplet kart na planszy gracza
ogólnie oceny poszły strasznie niskie i coś czuję że w dalszych testach gra zbierze jeszcze gorsze baty.
można wykonać od 0 do 3 akcji w pierwszej fazie swej tury, czyli i tak graliśmy źle bo mieliśmy od 1 do 3 akcji

dziś testowałem na zajęciach grę w grupie wiekowej 8-12 lat, średniozaawansowani i niedzielni gracze w składach 4 osobowych. Mercurius wypadł jeszcze gorzej niż u nas, bo dzieciaki próbowały cokolwiek policzyć i szła chryja. Znów te same zarzuty:
- monotonna rozgrywka i nuda
- całkowita losowość
- niemal całkowity brak kontroli nad giełdą
- za duże ryzyko straty względem potencjalnego zysku zarówno na akcjach kompanii jak i towarach
- niczego nie da się przewidzieć i zaplanować na dłużej niż z tury na turę, a i o to trudno, jak jest już komplet kart na planszy gracza
ogólnie oceny poszły strasznie niskie i coś czuję że w dalszych testach gra zbierze jeszcze gorsze baty.
Rozmawiałem właśnie z wydawcą Mercuriusa (przy okazji wydawca dziękuje nam za krytyczne i sensowne opinie, duży plus dla Rebla za postawę
) i dał wskazówki jak grać faktycznie w Mercuriusa, przydałyby się one w samej instrukcji.
* trzeba tworzyć krótkotrwałe sojusze na towar/komorę, tak aby jak najszybciej i jak najwięcej zarobić, dzieląc się dostępnym towarem/akcjami komór wedle uznania
* trzeba wpasować się w trendy, bo ponoć w tej grze trendy = giełda
* trzeba kupować i sprzedawać szybko
* trzeba patrzeć na karty innych graczy i liczyć wszystkie sumy aż do siebie
* losowość nie ma większego znaczenia, bo mam inwestować tylko w to co mam na ręce
* nie planować długo terminowo
* kupować tylko na początku trendu wzrostowego dany towar/komorę
W Mercuriusie ponoć trzeba myśleć inaczej, nie tak schematycznie jak na przykład w innych grach ekonomicznych typu Wysokie napięcie, Steam, Bras itp. Ponoć gra jest bardzo podobna do Chicago Express, ale ja osobiście tego podobieństwa nie zauważam. Słowem, rzekomo nie wyczuliśmy klimatu, sensu i mechaniki gry. Kto się pisze na testowanie jej w najbliższych dwóch spotkaniach? Chcę zagrać na 3 i 5 osób.

* trzeba tworzyć krótkotrwałe sojusze na towar/komorę, tak aby jak najszybciej i jak najwięcej zarobić, dzieląc się dostępnym towarem/akcjami komór wedle uznania
* trzeba wpasować się w trendy, bo ponoć w tej grze trendy = giełda
* trzeba kupować i sprzedawać szybko
* trzeba patrzeć na karty innych graczy i liczyć wszystkie sumy aż do siebie
* losowość nie ma większego znaczenia, bo mam inwestować tylko w to co mam na ręce
* nie planować długo terminowo
W Mercuriusie ponoć trzeba myśleć inaczej, nie tak schematycznie jak na przykład w innych grach ekonomicznych typu Wysokie napięcie, Steam, Bras itp. Ponoć gra jest bardzo podobna do Chicago Express, ale ja osobiście tego podobieństwa nie zauważam. Słowem, rzekomo nie wyczuliśmy klimatu, sensu i mechaniki gry. Kto się pisze na testowanie jej w najbliższych dwóch spotkaniach? Chcę zagrać na 3 i 5 osób.
Nic odkrywczego. Nie zmieni to faktu , że na 5 osób była sucha , nudna i losowa. Może na 3 osoby będzie tylko sucha i nudna.
@Havelock
Poprawka, na 4-5 osób gra jest sucha, nudna i losowa
Wookie mówi że w tej grze losowość nie ma totalnie znaczenia, ale jak dla mnie ma gigantyczne, bo w przeciągu 1-2 tur cena towaru może nagle polecieć w dowolną stronę albo całkowicie zamarznąć, więc albo nic nie zarobisz, albo stracisz albo trochę zyskasz. Nadal słabo.
Poprawka, na 4-5 osób gra jest sucha, nudna i losowa

Wookie mówi że w tej grze losowość nie ma totalnie znaczenia, ale jak dla mnie ma gigantyczne, bo w przeciągu 1-2 tur cena towaru może nagle polecieć w dowolną stronę albo całkowicie zamarznąć, więc albo nic nie zarobisz, albo stracisz albo trochę zyskasz. Nadal słabo.
Zwracam uwagę, że na początku trzeba kupować nie widząc jeszcze kompletu wyłożonych kart. W zasadzie, biorąc pod uwagę wyjaśnienie Wookiego odnośnie zasad, możnaby się na trzy rundy wstrzymać z zakupami i tylko wykładać karty, ale to już w ogóle zabiłoby jakąkolwiek dynamikę. Więc z tym brakiem losowości to chyba coś nie ten-teges...Vermin83 pisze:* losowość nie ma większego znaczenia, bo mam inwestować tylko w to co mam na ręce
[...]
Ostatecznie, może się jeszcze dam namówić, ale potrzebuję przynajmniej 2 tyg. przerwy

luz
żeby było weselej, to powiedziano mi że gra jest bardzo dynamiczna, bo tura gracza jest krótka. Chyba tylko jeśli się nie liczy wartości zysków is trat

żeby było weselej, to powiedziano mi że gra jest bardzo dynamiczna, bo tura gracza jest krótka. Chyba tylko jeśli się nie liczy wartości zysków is trat

- lacki2000
widzę, że w kąciku Cyganerii zrobił się dość jednolity temat o Mercuriusie
Ja jeszcze ostatecznej oceny nie wystawiam bo grałem tylko raz i jak na razie słowa "losowość" "suchość" "nuda" pasują do wrażeń z pierwszej rozgrywki. Ale mogę jeszcze raz spróbować.
Długoterminowo i tak nie da się planować - jedyna strategia jaka mi się nasuwa to patrzymy co mamy na plus, kupujemy to i modlimy się by nikt nie dał kontry. Druga to ewentualnie czekamy aż coś spadnie i wtedy kupujemy bo jest mniejsze ryzyko strat ale przy 4 przeciwnika często zabraknie dla nas danego towaru po dobrej cenie zanim będzie nasza kolej. Może ten wariant 3-osobowy byłby pod większą kontrolą. Może przy 5 graczach tor kart powinien mieć 4 sloty a nie trzy. I towarów więcej. Skalowalność może tu być problemem głównym.

hyhy kolejna złota myśl typu "kupuj tanio, sprzedawaj drogo". Pytanie główne brzmi czy można mówić o trendach w grze 5-osobowej. Jak na razie twierdzę, że przy tej ilości graczy ciężko cokolwiek zaplanować i wyczuć trend, zwłaszcza jeśli mamy na ręku głównie karty minusowe. Poza tym ktoś w innym temacie wspomniał że jeśli na początku będziemy mieć na ręku combo na które nikt nie ma kontry to jesteśmy ustawieni (tak jak Darek z tymi porcelanami się dorobił bo chyba było co rundę +4).Vermin83 pisze:* kupować tylko na początku trendu wzrostowego dany towar/komorę
Długoterminowo i tak nie da się planować - jedyna strategia jaka mi się nasuwa to patrzymy co mamy na plus, kupujemy to i modlimy się by nikt nie dał kontry. Druga to ewentualnie czekamy aż coś spadnie i wtedy kupujemy bo jest mniejsze ryzyko strat ale przy 4 przeciwnika często zabraknie dla nas danego towaru po dobrej cenie zanim będzie nasza kolej. Może ten wariant 3-osobowy byłby pod większą kontrolą. Może przy 5 graczach tor kart powinien mieć 4 sloty a nie trzy. I towarów więcej. Skalowalność może tu być problemem głównym.
Mirek, zacznijmy od tego że skalowność w tej grze leży na całej linii
Grałem w grę więcej od was i im dalej tym gorzej. A szkoda bo pomysł fajny.

Witam,
jestem zainteresowana ( a w zasadzie 3 osoby) nauką gry Ostatnia Wola. Czy wtorkowe spotkanie jest aktualne??
pozdrawiam,
A.
jestem zainteresowana ( a w zasadzie 3 osoby) nauką gry Ostatnia Wola. Czy wtorkowe spotkanie jest aktualne??
pozdrawiam,
A.
- lacki2000
Witam w cyganerskim gronie! Kobiety bardzo lubią tę grę bo jej cel to ich żywiołagata375 pisze:Witam,
pozdrawiam,
A.

Będzie, będzie bo inaczej Havelock mi zacznie miauczeć 
Plan zajęć i gry jakie przyniosę w dane wtorki, niemniej jakby koniecznie ktoś o coś prosił/marudził i będę mieć miejsce w torbie to wezmę.
4 grudnia
Nauka i rozgrywki:
* Epoka kamienia
* Ostatnia wola
* Księstwo
* Glory to Rome
* Innowacje
* Zbuduj swoje miasto
11 grudnia
Nauka i rozgrywki:
* Linie lotnicze: Europa
* Mercurius
* Piraci
* Wiochmen 2
18 grudnia
Nauka i rozgrywki:
* Steam
* Jaskinia
* Pokolenia
* Race of the Galaxy

Plan zajęć i gry jakie przyniosę w dane wtorki, niemniej jakby koniecznie ktoś o coś prosił/marudził i będę mieć miejsce w torbie to wezmę.
4 grudnia
Nauka i rozgrywki:
* Epoka kamienia
* Ostatnia wola
* Księstwo
* Glory to Rome
* Innowacje
* Zbuduj swoje miasto
11 grudnia
Nauka i rozgrywki:
* Linie lotnicze: Europa
* Mercurius
* Piraci
* Wiochmen 2
18 grudnia
Nauka i rozgrywki:
* Steam
* Jaskinia
* Pokolenia
* Race of the Galaxy
No to super! Ale będziemy tak bliżej 19 
do zobaczenia
A.

do zobaczenia
A.
OK, czyli jak będzie Havelock i Agata z koleżankami to jeszcze znajdźcie jedną osobę do piątki i na pełnym zestawieniu grajcie sobie do woli w Ostatnią Wolę 
Kto reflektuje na Epokę kamienia? Ewentualnie Księstwo lub Glory to Rome.

Kto reflektuje na Epokę kamienia? Ewentualnie Księstwo lub Glory to Rome.
Jeśli ponownie bedziecie mieli cierpliwość w tłumaczeniu zasad, to również jestem za Stone Age + Zbuduj swoje miasto jako starter 

Dla osób, które w zeszłym tygodniu ze mną mężnie zniosły tortury nad testowaniem Mercuriusa 
http://www.gry-planszowe.pl/forum/viewt ... 78#p389478
Polecam dołączyć do ciekawie rozwijającej się rozmowy. Autor gry też się ciekawie wypowiedział

Polecam dołączyć do ciekawie rozwijającej się rozmowy. Autor gry też się ciekawie wypowiedział

- lacki2000
Te rozmowy o Mercuriusie, jeśli chodzi o różnice zdań, coraz bardziej przyjmują postać Twórca contra Reszta Świata.Vermin83 pisze:Dla osób, które w zeszłym tygodniu ze mną mężnie zniosły tortury nad testowaniem Mercuriusa
OK moja Marta dziś będzie, Szwagierka pewnie też. Do tego Mirek, Darek, Albarist i nowo zapowiadające się osoby 
Rezerwuję lożę tak jak zwykle.

Rezerwuję lożę tak jak zwykle.
- lacki2000
Mirek to tak gdzieś na 47%
A Michały i Natalie już nas nie lubią? Bo sporo czasu ich nie widziałem.

No było dziś ciekawie 
Darek, trzymam za słowo z Mercuriusem

- lacki2000
Aha, czyli jak ja piszę doktorkę to też nie mogę przychodzić? :]Vermin83 pisze:Michał i Natalia piszą magisterkę z tego co wiem
Oj było było, zwłaszcza, że dwa razy daliście mi wygrać. Ale z drugiej strony zniechęciliście do The Bossa, już mi się ta gierka przejadła.Vermin83 pisze:No było dziś ciekawie