w jakim wieku jestescie ?
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
w jakim wieku jestescie ?
ja mam 27 lat a moja żonka ma 24 chcemy grac w gry planszowe niewiemy w co zaczac kiedys gralem duzo w magie i miecz boje sie ze teraz mnie nic nie wciagnie a jednak chcemy sprobowac czy nie jestesmy za starzy na gry planszowe ? prosze o podpowiedzi Gorąco Pozdrawiam.
Ja mam 18, najczęściej gram z ludźmi w przedziale wiekowym 18-30.
-- Hubert 'Saise' Spala --
http://grasuch.blogspot.com - reaktywowany blog o planszówkach!
Poziom -1 | Blue City Warszawa | Sklep z grami towarzyskimi Graal
http://grasuch.blogspot.com - reaktywowany blog o planszówkach!
Poziom -1 | Blue City Warszawa | Sklep z grami towarzyskimi Graal
23 lata i gram z ludźmi w przedziale wiekowym ok. 18-85 lat (85 lat to mój dziadek - czasami mnie w karty ogrywa ;-).
Zdarzają się jacyś młodsi koledzy kolegów, ale rzadko.
Zdarzają się jacyś młodsi koledzy kolegów, ale rzadko.
War does not determine who is right - only who is left. - Bertrand Russell
---
Moja (niekompletna) kolekcja gier
Moja lista życzeń
---
Moja lista życzeń
- kwiatosz
- Has thanked: 143 times
- Been thanked: 423 times
- Kontakt:
Hmmm, a prośba nie była przypadkiem też o podanie fajnych gier na start? Ja to bardziej tak zrozumiałem (wcale nie z niechęci do podania wieku
)
W wieku 25,5 (czyli Twoja i żony średnia:))najlepsze są wszystkie gry omawiane na forum (oprócz działu o nagrodzie dla gry roku
), na początek oczywiście Osadnicy z Catanu, Bohnanza, Wysokie Napięcie.
Jeżeli jednak temat był tylko o podaniu wieku to ja tego nie zrozumiałem

W wieku 25,5 (czyli Twoja i żony średnia:))najlepsze są wszystkie gry omawiane na forum (oprócz działu o nagrodzie dla gry roku

Jeżeli jednak temat był tylko o podaniu wieku to ja tego nie zrozumiałem

Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b
ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier
Widzisz - to zależy - tytuł wątku to wyraźnie pytanie o nasz wiek, a sama treść to już pytanie o gry dla ludzi w danym wieku. =)
Jeżeli chcecie wiedzieć co podoba się mnie, jako 23-latkowi, to możecie kliknąć na link w mojej sygnaturce. ;-)
Jeżeli chcecie wiedzieć co podoba się mnie, jako 23-latkowi, to możecie kliknąć na link w mojej sygnaturce. ;-)
War does not determine who is right - only who is left. - Bertrand Russell
---
Moja lista życzeń
---
Moja lista życzeń
- cezner
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 120 times
Re: w jakim wieku jestescie ?
Che che. Za starzy??? Może na Grzybobranie to jesteście za starzy ale na resztę to na pewno niekrisscox1 pisze:ja mam 27 lat a moja żonka ma 24 chcemy grac w gry planszowe niewiemy w co zaczac kiedys gralem duzo w magie i miecz boje sie ze teraz mnie nic nie wciagnie a jednak chcemy sprobowac czy nie jestesmy za starzy na gry planszowe ? prosze o podpowiedzi Gorąco Pozdrawiam.

Ja mam 34 lat a parę lat temu ponownie zacząłem się interesowac grami planszowymi po zagraniu w Osadników z Catanu( oczywiscie z Niemiec). A zaczynałem dawno, dawno temu od Magii i Miecza, Labiryntu smierci, Gwiezdnego Kupca itd... i wyglada na to, ze na gry planszowe nigdy nie jest się za starym. Trudno też mówić o jakiś preferencjach w zależności od wieku. Jeden woli gry prostrze, lżejsze drugi skomplikowane, rozbudowane albo mózgożerne i wydaje mi się że nie zalezy to od wieku.
Może zacznijcie od Osadników - ta gra prawie wszystkim sie podoba. Szczególnie na początku przygody z planszówkami. Jest jeszcze Ticket to Ride - też bardzo dobry na początek.
- MichalStajszczak
- Has thanked: 548 times
- Been thanked: 1609 times
- Kontakt:
- kwiatosz
- Kontakt:
Poszedłem niedawno do rodziców z misją edukacyjną (z Schotten-totten), zostawiłem im na 2 dni, a potem jak odbierałem matka błagalnym głosem powiedziała "Nie kupuj nam żadnej gry pod choinkę - twój ojciec mnie zamęczy!"
Rodziców dziewczyny też niedawno opętało, także o wiek absolutnie nie ma się co martwić
Jak lubicie pasjanse układać (na kompie też
)to polecam Schotten-totten na początek - na 2 osoby, nieco pasjansowe, wciąga jak szambo:)

Jak lubicie pasjanse układać (na kompie też

Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b
Mam 21 latek i też nie uważam, żebyście byli za starzy
Przedział wiekowy, w jakim ludzie grają w planszówki, jest bardzo szeroki. Jeżeli chodzi o to czy planszówki was wciągną
Wydaje mi się, że najlepszą metodą na sprawdzenie tego, jest odnalezienie w waszym mieście, grupki ludzi, którzy spotykają się od czasu do czasu i grają w coś. Przejdziecie się, zagracie i wtedy będziecie mieli pogląd na to, czy wam sie to podoba, czy może poptostu to rozrywka, nie dla was
Nie sądze, żeby ta druga opcja wchodziła w gre
Jeżeli takiej możliwości nie macie. Spróbujcie, zacząć od jakiejś stosunkowo niedrogiej, przyjemnej i łatwiej gierki. Bohnanza, Osadnicy, Cytadela
Napewno znajdziecie coś dla siebie, a to forum pełne jest tematów "od czego zacząć" etc. Więc spędźcie sobie z godzinke przed kompem, poczytajcie i zacznijcie, waszą przygodę z planszą
Powodzenia
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Ja bym proponowal na poczatek cos z lekkich kolejowek: TransAmerica albo Ticket to Ride, ew Machina, pozniej moze: Carcassonne, Settlers of Catan.
Ale najlepiej to sie chyba przejsc gdzie ludzie graja i sprobowac co komu pasuje najbardziej
Ja najbardziej lubie: Neuroshime Hex i Game of Thrones, ale trudno zwlaszcza ta druga polecac poczatkujacym planszowkowiczom
ps jak juz trzeba sie spowiadac z metryczki to ja mam tyle ile mial pewien Nazaretanczyk, o ktorym wtedy powiedziano: "Oto czlowiek"
Ale najlepiej to sie chyba przejsc gdzie ludzie graja i sprobowac co komu pasuje najbardziej

ps jak juz trzeba sie spowiadac z metryczki to ja mam tyle ile mial pewien Nazaretanczyk, o ktorym wtedy powiedziano: "Oto czlowiek"

"Kiedy myślę i nic nie wymyślę, to sobię myślę, po co ja tyle myślałem, żeby nic nie wymyślić. Przecież mogłem nic nie mysleć i tyle samo bym wymyślił"
---
Amber i in. - armie do Neuroshima Hex!
---
Wiesz no w kwestii GoT opinie są podzielone. Została przecież nawet jedną z 10ciu gier polecanych początkującym. I to nie dlatego, że jest łatwa i lekka, ale właśnie dlatego, że jest skomplikowana i wciągająca.mrowka pisze:Ja najbardziej lubie: Neuroshime Hex i Game of Thrones, ale trudno zwlaszcza ta druga polecac poczatkujacym planszowkowiczom![]()
Ja mam 26 lat. Mój powrót do planszówek zaczął się od Osadników, a tydzień później Gry o Tron. Kumpel nam to pokazał (mi i 4 równie zielonym kolesiom) i wsiąknęliśmy na amen

- kwiatosz
- Kontakt:
Ja też zacząłem od Osadników a potem GoTa. I nie polecam, jeszcze z jedna gra się między tymi tytułami by przydała, ja po 2 potyczkach w GoTa pierwszych jakoś tego nie czułem (nawet nie dokończyliśmy partii), na pół roku jakoś mnie tak odrzuciło.. Potem zagrałem i gram do dzisiaj,
ale na początek GoT jest nieco ryzykowny

nawet nie wiedzialemurs pisze:Wiesz no w kwestii GoT opinie są podzielone. Została przecież nawet jedną z 10ciu gier polecanych początkującym.

"Kiedy myślę i nic nie wymyślę, to sobię myślę, po co ja tyle myślałem, żeby nic nie wymyślić. Przecież mogłem nic nie mysleć i tyle samo bym wymyślił"
---
---
-
- Has thanked: 67 times
- Been thanked: 141 times
Ja mam lat 25.
Co do gier na początek to zależy dla kogo. Jeśli dla ludzi, którzy grają w inne gry (nie planszowe), to GoT jest ok, to była w zasadzie pierwsza nowoczesna planszówka w którą zagrałem z kolegami i spodobała im się. Natomiast dla osób, które przygode z grami zaczynają GoT jest zdecydowanie za ciężki i za długi. Ja myślę, że Osadnicy są w sam raz na początek (w zasadzie później też, bo kostki można zamienić na karty, jak kogoś denerwują). Drugi tytuł może być już nieco cięższy, ale to wciąż nie GoT. Chodzi o to, by ludzi powoli przyzwyczajać do coraz bardziej zaawansowanego myślenia, nie robić za dużych skoków. Myślę, że Antike lub Mare Nostrum byłyby dobre na drugą grę. GoTa można polecić na trzecią lub dalszą pozycję, choć ja osobiście polecałbym Shoguna, który w moim odczuciu jest lepszy od GoTa.
Co do gier na początek to zależy dla kogo. Jeśli dla ludzi, którzy grają w inne gry (nie planszowe), to GoT jest ok, to była w zasadzie pierwsza nowoczesna planszówka w którą zagrałem z kolegami i spodobała im się. Natomiast dla osób, które przygode z grami zaczynają GoT jest zdecydowanie za ciężki i za długi. Ja myślę, że Osadnicy są w sam raz na początek (w zasadzie później też, bo kostki można zamienić na karty, jak kogoś denerwują). Drugi tytuł może być już nieco cięższy, ale to wciąż nie GoT. Chodzi o to, by ludzi powoli przyzwyczajać do coraz bardziej zaawansowanego myślenia, nie robić za dużych skoków. Myślę, że Antike lub Mare Nostrum byłyby dobre na drugą grę. GoTa można polecić na trzecią lub dalszą pozycję, choć ja osobiście polecałbym Shoguna, który w moim odczuciu jest lepszy od GoTa.
Wszystko zalezy od tego z kim gracie. Ja wlasnie z kumplami zaczalem od GoTa, wczesniej znali tylko chinczyka etc. Szczerze powiedziawszy to balem sie im z czyms innym niz dobra strategia wyjezdzac ;P . Na szczescie podzialalo i udaje nam sie co tydzien w sobote w 5 przy stole zasiadac. Na poczatku rozgrywalismy nawet 2 partyjki za jednym zamachem, terz dochodzimy do wniosku ze to jednak troche za duzo.
Zeby nie byl totalny ot
to nadmienie ze mamy po 19 lat okolo 
Zeby nie byl totalny ot

NIEZGADZAM SIĘmrowka pisze:Ja najbardziej lubie: Neuroshime Hex i Game of Thrones, ale trudno zwlaszcza ta druga polecac poczatkujacym planszowkowiczom![]()

O tym właśnie mówie ..kwiatosz pisze:(...) ja po 2 potyczkach w GoTa pierwszych jakoś tego nie czułem (nawet nie dokończyliśmy partii), na pół roku jakoś mnie tak odrzuciło..

No to czemu sie nie zgadzaszMagma pisze:NIEZGADZAM SIĘVeto
I te sprawy
Sam zacząłem właśnie od GoT'a
Jednak, uważam, że trzeba lubić taki klimat jaki panuje w tej grze.

---
---
Kto nie ryzykuje ten nie mamrowka pisze:No to czemu sie nie zgadzaszprzeciez jak ktos jest calkiem poczatkujacy to wlasnie nie wiadomo jaki klimat polubi. Lepiej nie ryzykowac (...)