wojo pisze:Ja bym sugerował jednak zakup tylko podstawki i pogranie nią porządnie, sprawdzenie czy się spodoba. Myślę że szkoda ryzykować sporej kasy nie wiedząc czy sama gra chwyci.
Jeżeli już jednak jesteś zdecydowany to odpowiedź brzmi tak. Z tym że warto kupić także ostatni dodatek cyklu Mroczej Puszy (powrót do Mrocznej Puszczy), który zawiera bardzo mocnego bohatera krasnoludzkiego (Dain - jeżeli jest przygotowany wszystkie krasnoludy w grze są mocniejsze w wyprawie i walce).
Wzorowa, rzetelna porada.
Niestety z tą grą jest wg mnie pewien problem, nie tylko ten, że nie wszystkim przypada do gustu jej mechanika i/lub klimat. Otóż zestaw podstawowy jest dość zniechęcający (niezbyt reprezentatywne scenariusze, zwłaszcza ich trudność) i ja o mało nie odpuściłem sobie dalszej zabawy. Trochę niewłaściwie podchodziłem do ciągłych porażek, poza tym możliwości budowania talii są dość ograniczone i przez to nie ma ogromu kombinacji.
Na szczęście dla siebie byłem uparty i teraz gra wymiata. Gdyby przeliczać wydane pieniądze na czas gry to WP dubluje już po raz któryś konkurencję. A nie mam jeszcze wszystkich dodatków i nie we wszystkie, z tych już posiadanych, grałem.
Mam wrażenie, że podstawka wielu potencjalnych graczy zniechęciła. Niestety.
pattom pisze:
ja nie mam żadnego doświadczenia w karciankach LCG
Zatem jest spora szansa, że ci się spodoba. W WP LCG gra chyba dość sporo nie-karciankowców (choćby ja) - chyba się to bierze z jej odmiennej od innych LCG formuły. A jeśli jacyś gracze zgłaszają wobec gry pretensje - to częściej są to właśnie ci starzy wyjadacze MtG i innych gier kolekcjonerskich. Takie przynajmniej odnoszę wrażenie.