Robinson Crusoe: Przygoda na Przeklętej Wyspie (Ignacy Trzewiczek)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- Michałku
- Has thanked: 22 times
- Been thanked: 36 times
- Kontakt:
Re: Robinson Crusoe - dyskusja ogólna
Ja z kolei się dziwiłem dlaczego ludzie piszą, że jest tak trudno, kiedy my z żoną pierwszy scenariusz przeszliśmy bez najmniejszych problemów i ani razu nie byliśmy zagrożeni... później doczytałem wiele rzeczy w instrukcjiBorek224 pisze:Kurcze jak czytam takie wpisy to się zastanawiam czy ludzie oszukują czy ja jestem taki głupi że nie ogarniam tej gry...

Ogólnopolskie Forum A Game Of Thrones
- mat_eyo
- Has thanked: 959 times
- Been thanked: 1500 times
- Kontakt:
Nie uzupełniasz, jako Cieśla możesz dociągnąć pomysły. Hmm i dlaczego "uzupełniać"? Przecież po zrealizowaniu pomysłu nie ściągasz karty z planszy tylko obracasz ją na drugą stronę, kart jest ciągle tyle samo więc nie ma czego uzupełniać.
Masz rację. Ja grałem tak, że je ściągałem i kładłem koło karty postaci. Dlatego napisałem o uzupełnianiu.
- Veridiana
- Has thanked: 22 times
- Been thanked: 88 times
- Kontakt:
Ani solo, ani we dwójkę nie wygrałam jeszcze ani jednego scenariusza. I dobrze mi z tym 

- mat_eyo
- Has thanked: 959 times
- Been thanked: 1500 times
- Kontakt:
Moja każda rozgrywka dwuosobowa kończyła się porażką natomiast jedna czteroosobowa (z dwoma graczami grającymi w Robinsona pierwszy raz) poszła jak z płatka.
mat_eyo pisze:Moja każda rozgrywka dwuosobowa kończyła się porażką natomiast jedna czteroosobowa (z dwoma graczami grającymi w Robinsona pierwszy raz) poszła jak z płatka.
Veridiana pisze:Ani solo, ani we dwójkę nie wygrałam jeszcze ani jednego scenariusza. I dobrze mi z tym
... i jeszcze więcej. I to jest najpiękniejsze w tej grze. Za każdym razem jest inaczej, coś innego cie spotka, inną decyzję podejmiesz, pogoda się zepsuje itd. Raz się uda raz się nie uda. Ale zabawa jest przednia, a o to tu chodzi. I to rozmyślanie "co mogłem zrobić, żeby było lepiej". Ehhh pięknie.pioro pisze:Wczoraj też grałem pierwszy raz w wariancie solo w Rozbitków i w 11 rundzie stos zapłonął a Cieśla z Pietachem i Burkiem radośnie zatańczyli w jego blaskuTeż mam poczucie, że jakoś za łatwo mi poszło.
kiedy drugi odcinek ? nie mogę się doczekaćWydawnictwo Portal pisze:Na stronie wydawnictwa Portal opublikowaliśmy film instruktażowy prezentujący przykładową rozgrywkę w grze Robinson Crusoe. Film jest obszerny, krok po kroku prezentuje przebieg kolejnych faz i tur w grze. Przykładowa rozgrywka prowadzona jest dla wariantu dwu osobowego. Zapraszam na stronę Portalu http://www.wydawnictwoportal.pl/

- Portal Games
- Has thanked: 34 times
- Been thanked: 428 times
- Kontakt:
Ze względu na wielkość materiału, został przekroczony limit transferu. Druga część zostanie opublikowana dopiero za kilka dni. Przepraszamy za nieprzewidziane dla nas i nieprzyjemne dla graczy kłopoty.
Oprócz drugiego odcinka filmu, w przyszłym tygodniu na stronie Portalu pojawi się kolejna drobna aktualizacja dla fanów gry.
Oprócz drugiego odcinka filmu, w przyszłym tygodniu na stronie Portalu pojawi się kolejna drobna aktualizacja dla fanów gry.
Chyba wiem co to, ale skoro samo Wydawnictwo nic nie zdradza to i ja nie będę psuł niespodzianki:). Klimat rozgrywki jeszcze bardziej wzrośnie....
Moja kolekcja. Sprzedałem/wymieniłem/sprezentowałem
"To będzie jedna z tych okoliczności, którą ludzie bez znajomości prawa wielkich liczb nazwaliby przypadkiem."
"To będzie jedna z tych okoliczności, którą ludzie bez znajomości prawa wielkich liczb nazwaliby przypadkiem."
- Portal Games
- Has thanked: 34 times
- Been thanked: 428 times
- Kontakt:
Na forum BGG pojawiła się informacja o tym, iż gracze błędnie grają w scenariusz o wulkanie. Po uważnym przeczytaniu reguł scenariusza, faktycznie pozostaje tam pole do interpetacji (właściwej lub błednej). Przepraszamy za tą niejasność. Właściwy tekst na karcie scenariusza powinien jednoznacznie informować, iż znaczniki pyłu można kłaść na dowolnym kaflu terenu (także na odwróconym, zalanym przez lawę). Nie można ich kłaść na kaflu wulkanu.
Przepraszamy za tą niejasność. Mogła niepotrzebnie zwiększyć poziom trudności tego scenariusza.
Przepraszamy za tą niejasność. Mogła niepotrzebnie zwiększyć poziom trudności tego scenariusza.
- Bea
- Been thanked: 6 times
Dajcie znać w tym wątku kiedy filmik się pojawiWydawnictwo Portal pisze:Ze względu na wielkość materiału, został przekroczony limit transferu. Druga część zostanie opublikowana dopiero za kilka dni. Przepraszamy za nieprzewidziane dla nas i nieprzyjemne dla graczy kłopoty.

Jestem świeżo po przeczytaniu instrukcji, ale ciągle jeszcze przed pierwszą partią. I takie pytanie mnie naszło, może głupie ale nie daje mi spokoju: po co w Robinsonie punkty zwycięstwa? Albo czytam nieuważnie albo w instrukcji nie ma słowa na ich temat, natomiast na każdej karcie scenariusza jest tabelka z możliwymi punktami do zdobycia. Prowadzone są jakieś rankingi, jakaś ilość zdobytych punktów ma rekompensować ewentualne porażki w realizacji celu głównego czy wrzucone one do gry tylko dla picu?
W instrukcji jest opisany sposób punktowania. Jednak jest to tylko na własny użytek, by móc się sprawdzić, jak dobrze poszło Ci tym razem. Żeby wygrana, to nie była tylko wygrana, a wygrana dążąca do pobicia swojego poprzedniego wynikuwestwing pisze:Jestem świeżo po przeczytaniu instrukcji, ale ciągle jeszcze przed pierwszą partią. I takie pytanie mnie naszło, może głupie ale nie daje mi spokoju: po co w Robinsonie punkty zwycięstwa? Albo czytam nieuważnie albo w instrukcji nie ma słowa na ich temat, natomiast na każdej karcie scenariusza jest tabelka z możliwymi punktami do zdobycia. Prowadzone są jakieś rankingi, jakaś ilość zdobytych punktów ma rekompensować ewentualne porażki w realizacji celu głównego czy wrzucone one do gry tylko dla picu?

Nasza kolekcja - ciągle się rozwija :)
Ty widzisz szklankę do połowy pełną, ja do połowy pustą, ale jest tak jak podejrzewałem - element średnio potrzebnyAduanath pisze:W instrukcji jest opisany sposób punktowania. Jednak jest to tylko na własny użytek, by móc się sprawdzić, jak dobrze poszło Ci tym razem. Żeby wygrana, to nie była tylko wygrana, a wygrana dążąca do pobicia swojego poprzedniego wynikuwestwing pisze:Jestem świeżo po przeczytaniu instrukcji, ale ciągle jeszcze przed pierwszą partią. I takie pytanie mnie naszło, może głupie ale nie daje mi spokoju: po co w Robinsonie punkty zwycięstwa? Albo czytam nieuważnie albo w instrukcji nie ma słowa na ich temat, natomiast na każdej karcie scenariusza jest tabelka z możliwymi punktami do zdobycia. Prowadzone są jakieś rankingi, jakaś ilość zdobytych punktów ma rekompensować ewentualne porażki w realizacji celu głównego czy wrzucone one do gry tylko dla picu?. Taki element w sumie nic niewnoszący do gry...

- prz22
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Peter128 pisze:A tymczasem Robinson dotarł do pierwszej 300 na BGG
Moim zdaniem prawdziwa wspinaczka w rankingu zacznie się w marcu - po premierze zagranicznych edycji (szczególnie w USA).
Pierwsza setka jak najbardziej w zasięgu będzie;)
Coraz mocniej wkręcam się w świat gier planszowych, ale od zawsze i na zawsze największą pasją pozostanie muzyka;)
Ostatnio udało mi się pierwszy raz wygrać
i stwierdzam, że największym ułatwieniem jest możliwość wyboru postaci (gra bez cieśli jest uciążliwa
).
Mam też pytanko do wydawców; na głównej stronie Portalu na obrazku z Robinsona oprócz 6 bohaterów z gry występuję dodatkowy charakter, na moje oko pirat (ma beczkę i papugę
). Czyżby jakąś dodatkową postać dla nas szykujecie? 

Mam też pytanko do wydawców; na głównej stronie Portalu na obrazku z Robinsona oprócz 6 bohaterów z gry występuję dodatkowy charakter, na moje oko pirat (ma beczkę i papugę

Jesteśmy po pierwszej rozgrywce, za stołem zasiadły 4 osoby. I zostaliśmy zmiażdżeni przez wyspę - w nocy po 7 rundzie z powodu braku pożywienia 3 osoby dostały po 2 rany każda i zginęły. Przez całą rozgrywkę mieliśmy wrażenie, że jesteśmy od krok od porażki, Wy też tak macie? Faktem jest, że nieszczególnie nam polosowało (bardzo szybko na 3 polach wyspy wyschło nam źródło surowców, mieliśmy sporo braków sukcesów w wykonywanych akcjach, pierwsza bestia z którą walczyliśmy to tygrys w momencie, gdy nasza broń wynosił 1, itp.), ale poczucie nieuchronnej katastrofy towarzyszyło nam od początku, co negatywnie wpłynęło na morale drużyny. Stąd pytanie - czy zawsze tak jest, że gra zdobywa aż taką przewagę nad graczami? Generalne wrażenia bardzo pozytywne u mnie (mnie atmosfera gry nie przytłoczyła jak moich współtowarzyszy) i na pewno będę grał wiele razy w tę grę - choć zapewne w dwie osoby, tylko z żoną. Czy mniejsza ilość osób ułatwia rozgrywkę, czy wręcz przeciwnie?
Mam też parę pytań o zasady:
1. czy budując schronienie jednym żetonem, w wypadku wyrzucenia porażki zużywam drewno czy nie (czyli obrazując - próbowałem wybudować, postawiłem schronienie, ale się zawaliło albo w ostatniej chwili w ogóle nie podszedłem do budowy)?
2. czy jest jakaś inna możliwość leczenia poza akcją odpoczynek? (problemy z ranami mieliśmy bardzo duże)
3. czy wykonując akcję zbieranie surowców z kafelka na którym jest drewno i jedzenie jednym żetonem w wypadku sukcesu zbieram tylko jeden zasób, czy po jednym egzemplarzu obu zasobów?
4. czy budując przedmiot jednym żetonem też rzucam kostkami? i może mi się zdarzyć przygoda?
To na gorąco tyle, jak coś mi jeszcze wpadnie go głowy to napiszę.
Mam też parę pytań o zasady:
1. czy budując schronienie jednym żetonem, w wypadku wyrzucenia porażki zużywam drewno czy nie (czyli obrazując - próbowałem wybudować, postawiłem schronienie, ale się zawaliło albo w ostatniej chwili w ogóle nie podszedłem do budowy)?
2. czy jest jakaś inna możliwość leczenia poza akcją odpoczynek? (problemy z ranami mieliśmy bardzo duże)
3. czy wykonując akcję zbieranie surowców z kafelka na którym jest drewno i jedzenie jednym żetonem w wypadku sukcesu zbieram tylko jeden zasób, czy po jednym egzemplarzu obu zasobów?
4. czy budując przedmiot jednym żetonem też rzucam kostkami? i może mi się zdarzyć przygoda?
To na gorąco tyle, jak coś mi jeszcze wpadnie go głowy to napiszę.
-
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 3 times
1. Nie zużywasz zasobów, jeśli akcja budowy się nie udała.
2. Umiejętność Kucharza, przedmiot Palenisko...
3. Zbierasz jeden określony zasób - albo drewno, albo pożywienie.
4. Tak.
2. Umiejętność Kucharza, przedmiot Palenisko...
3. Zbierasz jeden określony zasób - albo drewno, albo pożywienie.
4. Tak.
BGG
Będę ubierać się w jasne i wesołe kolory, aby wprawić mych wrogów w konfuzję.
Będę ubierać się w jasne i wesołe kolory, aby wprawić mych wrogów w konfuzję.
A tutajRuben$ pisze:W którym dokładnie miejscu bo nie widzę

Spoiler:

Spokojnie, wczoraj w pierwszej rozgrywce w 4 os. również tak mieliśmy, wszystko szło nie tak, aż 2 postacie zginęły w 9 rundzie.westwing pisze:Jesteśmy po pierwszej rozgrywce, za stołem zasiadły 4 osoby. I zostaliśmy zmiażdżeni przez wyspę - w nocy po 7 rundzie z powodu braku pożywienia 3 osoby dostały po 2 rany każda i zginęły. Przez całą rozgrywkę mieliśmy wrażenie, że jesteśmy od krok od porażki, Wy też tak macie?
W drugiej rozgrywce już mieliśmy lepszy plan. Najpierw inwestycja w morale (sprzatanie obozu), eksploracja i zbieranie zapasów, od 3 rundy budowa na poważnie, a na polowanie poszliśmy dopiero gdy poziom broni mieliśmy 4. I się udało. Rzutem na taśmę, ale w 12 rundzie wszyscy mieli poziom życia mniej więcej na 4-6 serduszku, stos zbudowany, ogień odkryty. Udało się.
No to mnie pocieszyłeś, bo mi ekipa marudzi, że za trudno. Z powodu rozmiarów porażki drużyna chciała zmiany i zmuszony zostałem do zagrania w OsadnikówLubel pisze:Spokojnie, wczoraj w pierwszej rozgrywce w 4 os. również tak mieliśmy, wszystko szło nie tak, aż 2 postacie zginęły w 9 rundzie.westwing pisze:Jesteśmy po pierwszej rozgrywce, za stołem zasiadły 4 osoby. I zostaliśmy zmiażdżeni przez wyspę - w nocy po 7 rundzie z powodu braku pożywienia 3 osoby dostały po 2 rany każda i zginęły. Przez całą rozgrywkę mieliśmy wrażenie, że jesteśmy od krok od porażki, Wy też tak macie?
W drugiej rozgrywce już mieliśmy lepszy plan. Najpierw inwestycja w morale (sprzatanie obozu), eksploracja i zbieranie zapasów, od 3 rundy budowa na poważnie, a na polowanie poszliśmy dopiero gdy poziom broni mieliśmy 4. I się udało. Rzutem na taśmę, ale w 12 rundzie wszyscy mieli poziom życia mniej więcej na 4-6 serduszku, stos zbudowany, ogień odkryty. Udało się.

dewodaa - na bannerku brakuje męskiego odpowiednika odkrywcy, ale rzeczywiście jest postać, której nie ma w grze. Może to ta niespodzianka, o której mówi wydawnictwo...?
Fajnie by było