Nowa gra Days of Wonder
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
No właśnie. Albo bardziej wymagających planszówek strategicznych, które niestety nie są tak atrakcyjne wizualnie...
War does not determine who is right - only who is left. - Bertrand Russell
---
Moja (niekompletna) kolekcja gier
Moja lista życzeń
---
Moja lista życzeń
Nie, w Polsce, w sklepie Wargamera. Odbierałem Hellgame'a i tak wokół mnie skakał, że aż szkoda mi było niczego nie kupić. ;-) Rozejrzałem się po sklepie, ale wszystkie gry z oferty już miałem... Aż tu nagle mało co nie potknąłem się o świeżą dostawę BLów. "O, BattleLore", mówię. "Tak, tak, świetna gra, polecam!" itd. No to stwierdziłem, że nie, nie jestem do niej specjalnie przekonany i do tego w innych sklepach i tak jest bodajże tańsza, a on na to, że zejdzie do najniższej ceny z netu i jeszcze da mi 10% rabatu - STAŁEGO. Wtedy wymiękłem. ;-)
---
Moja lista życzeń
---
Moja lista życzeń
- janekbossko
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 28 times
We mnie pewnie nic specjalnego, ale jak wyniuchał, że większość gier z wystawy mam w kolekcji, to pewnie założył, że mogę być potencjalnie dobrym klientem. ^^
A Wargamer dopiero co poszerza swoją ofertę o planszówki (Ironia losu, nie? Cytadela pozbywa się planszówek, a Wargamer wręcz przeciwnie) i szuka rozgłosu. Cóż, jak widać sprzedawca się nie mylił - teraz zachwalam Wargamera na lewo i prawo, chociaż słyszałem, że ludzie mieli z tym sklepem różne doświadczenia.
A Wargamer dopiero co poszerza swoją ofertę o planszówki (Ironia losu, nie? Cytadela pozbywa się planszówek, a Wargamer wręcz przeciwnie) i szuka rozgłosu. Cóż, jak widać sprzedawca się nie mylił - teraz zachwalam Wargamera na lewo i prawo, chociaż słyszałem, że ludzie mieli z tym sklepem różne doświadczenia.
---
Moja lista życzeń
---
Moja lista życzeń
- janekbossko
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 28 times
No - na Hellgame'a nie dostałem rabatu, ale na BL już tak. I liczy mi się do następnego progu rabatowego. Jak kupię gry za 1000,- (minus BL), to dostanę rabat 15%. 0_o Rebel.pl przy takiej ofercie wymięka, nawet jeżeli mam tam już rabat 6% i 934 PDKi...
Zostaje tylko sprowadzanie gier z Niemiec jako tańsza alternatywa, ale do tego trzeba większego zamówienia... I BL akurat nie jest tam tańszy...
Zostaje tylko sprowadzanie gier z Niemiec jako tańsza alternatywa, ale do tego trzeba większego zamówienia... I BL akurat nie jest tam tańszy...
---
Moja lista życzeń
---
Moja lista życzeń
Bo to są Amerykanie. Plastikowe figurki! Yay! I instrukcja gry napisana jak dla idiotów - aż mnie to wkurzało miejscami, bo czułem się, jak by ktoś wątpił w inteligencję przeciętnego człowieka. ;-)
---
Moja lista życzeń
---
Moja lista życzeń
Moze w takim razie trzeba bylo przyjrzec sie tez C&C: Ancients ?Lim-Dul pisze:Bo to są Amerykanie. Plastikowe figurki! Yay! I instrukcja gry napisana jak dla idiotów - aż mnie to wkurzało miejscami, bo czułem się, jak by ktoś wątpił w inteligencję przeciętnego człowieka.

- MataDor
- Has thanked: 462 times
- Been thanked: 115 times
Oby każda gra była wydana w tak wysokiej jakości jak BL. Co do samej instrukcji to jest to jedna z najjaśniej napisanych i przy tym pięknie wygladających instrukcji do gry jakie widziałem w grach planszowych.Lim-Dul pisze:Bo to są Amerykanie. Plastikowe figurki! Yay! I instrukcja gry napisana jak dla idiotów - aż mnie to wkurzało miejscami, bo czułem się, jak by ktoś wątpił w inteligencję przeciętnego człowieka.
Po jej przeczytaniu nie ma żadnych wątpliwości (chyba że ktoś nie doczytał czegoś

A co do oceny to sam dałem na BGG BL'owi 9'kę, czyli tyle samo co dałem takim mega hitom jak GoT czy Shogun. Dlaczego? Bo w Shoguna i GoTa zagram może kilka razy w roku (choć je uwielbiam) ale ogranicza mnie czas i ludzie, a BL idealnie wpasowuje się w moje potrzeby na uniwersalną gierkę planszową na 2ch - trwa krótko, jest ślicznie wydany (co ułatwia nakłonienie do gry, zresztą ludzie są nim sami zaciekawieni), zasady można łatwo i szybko wytłumaczyć, MOŻNA GRAĆ WE 2ch (co dla mnie jest bardzo ważne), fajna wizualizacja pola bitwy, no i sprawia masę satysfakji i przyjemnosći. Więc może dlatego ma takie duże notowania? a nie że jacyś amerykanie na niego głosuja. Poprostu idealnie wpasował się w oczekiwania i wymagania dużej ilości graczy.
Take it easy (jak któś z Pragi Południe ma ochotę na w miarę regularne granie, proszę o PM)
kolekcja gier
kolekcja gier
Myślę, że gra jest tak wydana,aby kupowały ją młodsze osoby, lub nie mające dużej styczności z grami planszowymi. Osobiście nie uważam, że instrukcja napisana "łopatologicznie" jest czymś złym. Wolę taką niż instrukcję z np. "War of the Ring".Lim-Dul pisze:Bo to są Amerykanie. Plastikowe figurki! Yay! I instrukcja gry napisana jak dla idiotów - aż mnie to wkurzało miejscami, bo czułem się, jak by ktoś wątpił w inteligencję przeciętnego człowieka.
Ja dałem grze 10 i podtrzymuje ocenę po rozegrananiu wielu partii. Support jaki DoW daje grze (na swojej stronie) jest najlepszym jaki widziałem w kategorii gier planszówych.
Hm... zaciekawiłeś mnie? A jakieś to różne jesli wiedzić można? Konstruktywna krytyka jest zawsze mile widziana...Lim-Dul pisze:chociaż słyszałem, że ludzie mieli z tym sklepem różne doświadczenia.
http://www.wargamer.pl/index.php?id=10935 - potarguj się z nami!
Ja nie mam żadnej krytyki. Zachwalam sklep na lewo i prawo (przejrzyj forum =), ale jak napisałem gdzieś o kupnie Hellgame'a w Wargamerze, to ktoś przyszedł i coś tam na Was nagadał. Niestety nie pamiętam gdzie to było. =)
---
Moja lista życzeń
---
Moja lista życzeń
- Geko
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 4 times
Ja tam byłem raz i pewien Sosna prawie zagadał mnie na śmierć, oczywiście na temat giersosna pisze:Hm... zaciekawiłeś mnie? A jakieś to różne jesli wiedzić można? Konstruktywna krytyka jest zawsze mile widziana...Lim-Dul pisze:chociaż słyszałem, że ludzie mieli z tym sklepem różne doświadczenia.

Moje blogowanie na ZnadPlanszy.pl
Na BGG jako GekoPL. Ja tu tylko moderuję, żaden ze mnie administrator.
Na BGG jako GekoPL. Ja tu tylko moderuję, żaden ze mnie administrator.