Company of Liars / RUSE [1.1 DO ZASSANIA - 1 STRONA]
-
- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 12 times
Re: RUSE / Company of Liars [patrz pierwszy post]
Nowy wpis na stronie: http://ww2liars.blogspot.com/2013/01/ho ... rac-5.html
www.facebook.com/newsyograchplanszowych: newsy planszowe, choć nie tylko!
- lacki2000
- Has thanked: 435 times
- Been thanked: 240 times
Fajne, fajne, podoba misie ale takie pierwsze zastrzeżenia to mam dwa:Matio.K pisze:Nowy wpis na stronie: http://ww2liars.blogspot.com/2013/01/ho ... rac-5.html
1. Czy mogą być inżynierowie zamiast oddziału czołgistów? - tu sugeruję się paradoxową genialną serią Hearts of Iron - i tam właśnie inżynierowie byli takim supportem dającym bonusy w dywizji. Poza tym oddział czołgistów brzmi jakoś tak dziwnie... znaczy, że czołgi są bez czołgistów? Idąc tą drogą można by stworzyć oddziały kierowców, artylerzystów i innej obsługi sprzętu (samochodów, dział, karabinów).
2. Haubice zamiast V2 - wiem, że chcecie mieć w grze takie wypasione pierdyknięcie jedną jednostką ale akurat V2 wg mnie to spory niewypał - to były rakiety balistyczne a nie do działań taktycznych. Ponoć nawet mostu nie mogły trafić więc ostrzeliwano tylko duże miasta i porty. Zamiast tego dałbym jakąś ciężką artylerię, np. około dwa razy tańszą i 2x słabszą (jednym strzałem atakujący wybiera dwie karty z wybranej kompanii przeciwnika i usuwa się je zakryte).
Sama mechanika gry, kombinowanie, taktyki, strategie, itp. bardzo mi się podobają ale jako amatorski fan historycznych konfliktów zbrojnych wyczuwam pewne zgrzyty merytoryczne czy jakoś tak...
Nie dajcie gnuśnieć umysłom, grajcie w Go! - Konfucjusz (Kǒng Fūzǐ, 551-479 p.n.e.)
:: Moja kolekcja (BGG) :: Chciałbym do kolekcji (BGG) :: Chętnie kupię (BGG) ::
-
1. Tak, można łączyć dowolne karty. To zresztą jeden z głównych clue gry - takie tworzenie kompanii, aby ich umiejętności wzajemnie się przenikały.lacki2000 pisze:Fajne, fajne, podoba misie ale takie pierwsze zastrzeżenia to mam dwa:Matio.K pisze:Nowy wpis na stronie: http://ww2liars.blogspot.com/2013/01/ho ... rac-5.html
1. Czy mogą być inżynierowie zamiast oddziału czołgistów? - tu sugeruję się paradoxową genialną serią Hearts of Iron - i tam właśnie inżynierowie byli takim supportem dającym bonusy w dywizji. Poza tym oddział czołgistów brzmi jakoś tak dziwnie... znaczy, że czołgi są bez czołgistów? Idąc tą drogą można by stworzyć oddziały kierowców, artylerzystów i innej obsługi sprzętu (samochodów, dział, karabinów).
2. Haubice zamiast V2 - wiem, że chcecie mieć w grze takie wypasione pierdyknięcie jedną jednostką ale akurat V2 wg mnie to spory niewypał - to były rakiety balistyczne a nie do działań taktycznych. Ponoć nawet mostu nie mogły trafić więc ostrzeliwano tylko duże miasta i porty. Zamiast tego dałbym jakąś ciężką artylerię, np. około dwa razy tańszą i 2x słabszą (jednym strzałem atakujący wybiera dwie karty z wybranej kompanii przeciwnika i usuwa się je zakryte).
Sama mechanika gry, kombinowanie, taktyki, strategie, itp. bardzo mi się podobają ale jako amatorski fan historycznych konfliktów zbrojnych wyczuwam pewne zgrzyty merytoryczne czy jakoś tak...
Nazwy można jeszcze zmienić

2. Odnośnie V2 - to pulp, więc realizm schodzi na drugi plan

-
Recenzja serwisu gildia.pl: http://www.planszowki.gildia.pl/gry/com ... _prototypu
Ostatnio zmieniony 16 sty 2013, 18:06 przez Matio.K, łącznie zmieniany 1 raz.
- lacki2000
Matio.K pisze:Recenzja Gilidia.pl: http://www.planszowki.gildia.pl/gry/com ... _prototypu
Pseudonim artystyczny?Autorem karcianki jest Mateusz Liszko

Jak dla mnie pulp to tylko wymówka by jakoś przeboleć niedociągnięcia i nie zadowoli to graczy miłośników taktyk z II w.ś. (w których gra jest osadzona). Skoro chcecie zdobyć nominację (co najmniej) do SdJ to warto mieć więcej zwolenników niż maruderów (takich jak jaMatio.K pisze:2. Odnośnie V2 - to pulp, więc realizm schodzi na drugi plan

Zatem ja popieram (w większości) wcześniejsze uwagi Wothana by było więcej realizmu niż pulpu!
Nie dajcie gnuśnieć umysłom, grajcie w Go! - Konfucjusz (Kǒng Fūzǐ, 551-479 p.n.e.)
-
Rzeczywiście w recenzji znajduje się trochę błędów - już wysłałem uwagi do autora. I nie pierwszy raz ktoś przekręca moje nazwiskolacki2000 pisze:Matio.K pisze:Recenzja Gilidia.pl: http://www.planszowki.gildia.pl/gry/com ... _prototypuPseudonim artystyczny?Autorem karcianki jest Mateusz Liszko
Jak dla mnie pulp to tylko wymówka by jakoś przeboleć niedociągnięcia i nie zadowoli to graczy miłośników taktyk z II w.ś. (w których gra jest osadzona). Skoro chcecie zdobyć nominację (co najmniej) do SdJ to warto mieć więcej zwolenników niż maruderów (takich jak jaMatio.K pisze:2. Odnośnie V2 - to pulp, więc realizm schodzi na drugi plan).
Zatem ja popieram (w większości) wcześniejsze uwagi Wothana by było więcej realizmu niż pulpu!

Pulp jest konwencją i nie chodzi wcale o ukrywanie niedociągnięć - mogą występować jednostki, które nigdy nie brały faktycznego udziału, bądź były tylko w fazie prototypu. To otwiera nam wiele drzwi, w tym te prowadzące do nowych kart.
-
Re: Company of Liars / RUSE [patrz pierwszy post]
Nowy wpis na stronie [w sumie przedostatni]: http://ww2liars.blogspot.com/2013/01/ho ... rac-6.html
- lacki2000
Ale do prototypów czy faktycznego udziału nie mam zastrzeżeń - dopuszczam te wszystkie Mausy, Ferdynandy, V2 - pod warunkiem, że będą użyte sensownie. A wg mnie w przypadku V2 tak nie jest. Jeśli już ma być V2 to niech o sektorze trafienia decyduje rzut kostką albo nawet czteremaMatio.K pisze:Pulp jest konwencją i nie chodzi wcale o ukrywanie niedociągnięć - mogą występować jednostki, które nigdy nie brały faktycznego udziału, bądź były tylko w fazie prototypu. To otwiera nam wiele drzwi, w tym te prowadzące do nowych kart.

I w kolejnych dodatkach przyda się wprowadzenie lotnictwa oraz oczywiście Rosjan i Japońców. Trzymam kciuki.
-
- Lotnictwo jest, ale jego rola jest w tej chwili marginalna [np. służy bombardowaniu].lacki2000 pisze:I w kolejnych dodatkach przyda się wprowadzenie lotnictwa oraz oczywiście Rosjan i Japońców. Trzymam kciuki.
- Rosjanie są gotowi

- Japonczycy są w planach

-
Trochę nowych fotek przedstawiających plansze w galerii: http://ww2liars.blogspot.com/p/support-wesprzyj.html
-
Wszystko idzie naprzód - już wkrótce rozpocznę zbiórkę pieniędzy, ale do tego czasu muszę upewnić się, że wszystko dobrze przetłumaczyłem. Stąd proszę byście ogarnęli stronę [http://ww2liars.blogspot.com/] miejsca pod kątem poprawności językowej. Ponadto proszę o wyłapanie ewentualnych błędów z poniższych zwrotów. Z góry dziękuję! 
--
Company of Liars [COL] is a board game set in the realities of the Second World War, with the ability to create your own deck, and gameplay centered around deception. Absolutely for everyone, because designing it in accordance with the principle of "easy to learn, hard to master". Subject matter does not make it is only for people who are interested in it: it is like saying that "Caylus" can play only medieval architects.
It was designed in a way to capture the spirit of computer strategy, originally inspired by the game RUSE from Ubisoft.
I searched long way to putting specific strategy computer, when you can just go to the lobby to find a worthy opponent and close the game within an hour. Company of Liars is the result of two years of work, tested by dozens of people, collecting the same positive feedback so far. It is they who pushed me to try to release the game.
Świat Gier Planszowych - "keep your fingers crossed that the author found a publisher, because I played previously, even with those whose subject matter WWII specifically not interested. All thanks to the thought mechanisms and elements of bluff "
Gildia - "it is certainly a title worth our attention. Nevertheless, the use of several well-known tricks, you can not deny his innovation. I look forward to new information about the game and waiting for when I can play the" full version"
Your support will be needed to produce 950 copies of the full game. At the moment, we are ready graphics, and all the mechanical side is ready.Every, even minimal support will be appreciated. Mainly it comes to pay your own copy of the game. It will be a physical reflection of my gratitude, the same that you supported me a dream come true with the release of their own board game.
Redundant measures will mean an interest, and this will mean starting work on additions and further development of what we write here.
When you finish the fundraising, you will receive a copy of the PDF to your em@il adress that you can print out on your own.

--
Company of Liars [COL] is a board game set in the realities of the Second World War, with the ability to create your own deck, and gameplay centered around deception. Absolutely for everyone, because designing it in accordance with the principle of "easy to learn, hard to master". Subject matter does not make it is only for people who are interested in it: it is like saying that "Caylus" can play only medieval architects.
It was designed in a way to capture the spirit of computer strategy, originally inspired by the game RUSE from Ubisoft.
I searched long way to putting specific strategy computer, when you can just go to the lobby to find a worthy opponent and close the game within an hour. Company of Liars is the result of two years of work, tested by dozens of people, collecting the same positive feedback so far. It is they who pushed me to try to release the game.
Świat Gier Planszowych - "keep your fingers crossed that the author found a publisher, because I played previously, even with those whose subject matter WWII specifically not interested. All thanks to the thought mechanisms and elements of bluff "
Gildia - "it is certainly a title worth our attention. Nevertheless, the use of several well-known tricks, you can not deny his innovation. I look forward to new information about the game and waiting for when I can play the" full version"
Your support will be needed to produce 950 copies of the full game. At the moment, we are ready graphics, and all the mechanical side is ready.Every, even minimal support will be appreciated. Mainly it comes to pay your own copy of the game. It will be a physical reflection of my gratitude, the same that you supported me a dream come true with the release of their own board game.
Redundant measures will mean an interest, and this will mean starting work on additions and further development of what we write here.
When you finish the fundraising, you will receive a copy of the PDF to your em@il adress that you can print out on your own.
-
Swoją drogą znacie może kogoś komu udało się zebrać pieniądze w podobny sposób na swój projekt?Matio dlaczego akurat indiegogo a nie np kickstarter?Bardzo ciekawa inicjatywa,życze powodzenia.
Początkujący weteran
- BartP
- Administrator
- Has thanked: 398 times
- Been thanked: 938 times
Kickstarter jest tylko dla Amerykanów i Brytyjczyków.
Edit: W sensie kreatorów kampanii, ponieważ nie ma odgórnych ograniczeń na tych, którzy chcą wspierać daną kampanię.
Edit: W sensie kreatorów kampanii, ponieważ nie ma odgórnych ograniczeń na tych, którzy chcą wspierać daną kampanię.
Ostatnio zmieniony 27 mar 2013, 17:39 przez BartP, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprzedam nic
- BartP
- Administrator
- Has thanked: 398 times
- Been thanked: 938 times
Nie wiem, czy najlepszy, ale raczej najbardziej znany.
Dodałem komentarz do poprzedniego swojego posta, ponieważ nie był zbyt jasny.
Dodałem komentarz do poprzedniego swojego posta, ponieważ nie był zbyt jasny.
Sprzedam nic
Przeglądałem dziś na spokojnie indiegogo i po wpisaniu "board" "card" , sprawdzeniu w kategorii Polska w "gaming"
zorientowałem się po jakimś czasie że nigdzie nie natknąłem się na "Company of Liars"- dopiero po wpisaniu tytułu albo jego elementów udało się znaleźć grę- wcześniej,przypadkiem bez szans- coś chyba jest nie tak w takim razie i raczej nie ma co liczyć na wspomaganie jeżeli nikt nie będzie mógł jej znaleźć..
Edycja: Jednak po "card" można znaleźć, mój błąd na szczęście:)Tylko nadal zastanawia brak pozycji w kategori "gaming" i "Poland" bez słów kluczowych
zorientowałem się po jakimś czasie że nigdzie nie natknąłem się na "Company of Liars"- dopiero po wpisaniu tytułu albo jego elementów udało się znaleźć grę- wcześniej,przypadkiem bez szans- coś chyba jest nie tak w takim razie i raczej nie ma co liczyć na wspomaganie jeżeli nikt nie będzie mógł jej znaleźć..
Edycja: Jednak po "card" można znaleźć, mój błąd na szczęście:)Tylko nadal zastanawia brak pozycji w kategori "gaming" i "Poland" bez słów kluczowych
Początkujący weteran
-
Niestety.ignatus pisze:Widzę że niestety kickstart nie wypalił :/
Ale bede z ga na tegorocznym Gramy, a przy tym podejme inna probe jej wydania.
-
Kickstarter jest dla osob z obywatelstwem US/WBBartP pisze:Kickstarter to nie jest zły pomysł, tylko trzeba poprawić realizację.

-
Dobrze wiedziecrzaba pisze:z takim opisem po ang. jak mieliście to nawet na KS by nic nie wyszło...

a pisalem na fb, ze moge poprawic...Matio.K pisze:Dobrze wiedziecrzaba pisze:z takim opisem po ang. jak mieliście to nawet na KS by nic nie wyszło...
Sepelite me facie versa in terram, osculetur me mortuum mundus in culum... | In omnia pericula tasta testicula
BGG | Piwo i Planszówki Blog | Fanpage na FB
BGG | Piwo i Planszówki Blog | Fanpage na FB
-
Z tego natłoku obowiązków gdzieś to wszystko się rozmyło. Zgadzam się z Wami, że można było zrobić to lepiej. Ale tak czy owak wrócę z grą w innej formie, także ogólnodostępnej fizyczniewatman pisze:a pisalem na fb, ze moge poprawic...Matio.K pisze:Dobrze wiedziecrzaba pisze:z takim opisem po ang. jak mieliście to nawet na KS by nic nie wyszło...