Jak stworzyć grę o dynamicznej walce ?

Masz pomysł na grę planszową? Chciałbyś go kiedyś zrealizować? Chcesz się nim podzielić albo pomóc w realizacji jakiegoś pomysłu? Do dzieła!
kk1

Jak stworzyć grę o dynamicznej walce ?

Post autor: kk1 »

Witam. Kiedyś dawałem podobny temat lecz nie znalazłem rozwiązania, potrzebuję pomysłu do mojej gry gdzie każdy wciela się w jakąś postać i dysponuje czaram, szukam osoby o dobrym pomyśle która pomoże dobrać do tej gry odpowiednio wyglądające pojedynki, czyli po prostu kto ma pomysł na wygląd walki :wink: Dla ciekawych postacie to : Mesmer, Łowca, Wojownik,Druid, Szaman, Kapłan, Zabójca, Czarodziej. Z góry dziękiiii :)
Awatar użytkownika
lacki2000
Has thanked: 429 times
Been thanked: 237 times

Re: Jak stworzyć grę o dynamicznej walce ?

Post autor: lacki2000 »

Nie ten dział.
Poza tym ....
Dodatkowo, gry bez szodgana nie mają szans przebić się na rynek, zwłaszcza pod ogniem konstruktywnej krytyki ekspertów z tego forum.
Nie dajcie gnuśnieć umysłom, grajcie w Go! - Konfucjusz (Kǒng Fūzǐ, 551-479 p.n.e.)
:: Moja kolekcja (BGG) :: Chciałbym do kolekcji (BGG) :: Chętnie kupię (BGG) ::
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3055 times
Been thanked: 2665 times
Kontakt:

Post autor: Curiosity »

Muj pomysł na mehanike to tak, rze karzdy rzuca kościom k10 i ten kto ma wiencej ten wygrywa.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Awatar użytkownika
Pierzasty
Has thanked: 3 times
Been thanked: 20 times

Post autor: Pierzasty »

Na wypadek jakby nikt nie chciał odpowiedzieć:
DUŻO lepiej jest zaczynać od mechaniki, a klimat czy konkretne postacie dostosowywać do niej. Ale załóżmy, że masz jakąś swoją wizję i jesteś przywiązany do swoich założeń. Proponuję Ci zajrzeć do już istniejących gier tego typu (pojedynki magów/bohaterów) i zobaczyć, co da się z nich wykorzystać, a co nie. Zrób prototyp, znajdź jakichś graczy, namów ich na parę partii, zapisz krytykę i komentarze, zastosuj się. Znajdź innych graczy, powtórz całą sekwencję. Zrób to co najmniej z 20 razy.

Moje sugestie co do źródeł to:
Summoner Wars
Wiz-War
Mage Wars
Władca Areny (zupełnie z innej beczki)

Tu masz szerszą listę - wyniki szukania po fantasy + fighting + variable player powers (niestety forum nie chce złapać tego jako link):

http://boardgamegeek.com/geeksearch.php?action=search&advsearch=1&objecttype=boardgame&q=&include[designerid]=&geekitemname=&include[publisherid]=&geekitemname=&range[yearpublished][min]=&range[yearpublished][max]=&range[minage][max]=&floatrange[avgrating][min]=&floatrange[avgrating][max]=&range[numvoters][min]=&floatrange[avgweight][min]=&floatrange[avgweight][max]=&range[numweights][min]=&searchuser=Pierzasty&range[minplayers][max]=&range[maxplayers][min]=&playerrangetype=normal&range[playingtime][max]=&propertyids[]=1010&propertyids[]=1046&propertyids[]=2015&B1=Submit
fidelpatcha

Post autor: fidelpatcha »

Np jako druid bierzesz patyka do ręki na nadupiasz kolegę wojownika po głowie, licząc że on nie odda ci większym kawałem drewna udającym maczugę. Robicie to oczywiście dynamicznie.
Awatar użytkownika
poooq
Has thanked: 167 times
Been thanked: 74 times

Post autor: poooq »

Mechaniki walki z bloga Tworzenie gier.
Po co piać, gdy można grać?
Spoiler:
ODPOWIEDZ