Nie.Curiosity pisze:Czy nie uważacie, że funkcja Lidera Prestiżu jest nieco przegięta?
Race for the Galaxy - pytania o zasady
- Curiosity
- Administrator
- Has thanked: 3064 times
- Been thanked: 2666 times
- Kontakt:
Re: Race for the galaxy
Nie. Nie mam na razie chętnych do gry, a znowu nie podejmuję się totalnie zielonym graczom wyjaśniać zasad podstawki + 3 dodatków (wiem z doświadczenia, że już samą podstawkę czasem ciężko załapać).mbork pisze:Tak z ciekawości: teoria teorią, a czy Szanowny Kolega sprawdził tę fabryczkę *w praktyce*? (Chętnie pomogę, jak co;).)Curiosity pisze:"The Brink of War"
Czy nie uważacie, że funkcja Lidera Prestiżu jest nieco przegięta? W teorii: 2-3 wyłożone (odpowiednie) karty i mamy małą fabryczkę PZ-ek.
No i wiadomo, że muszą dojść karty (o co pewnie niełatwo). Ale jak już dojdą...
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
- macike
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Chyba, że wymknie się spod kontroli [współgraczy], ale to samo można wtedy powiedzieć o... np. 'niebieskich planetach'.Andy pisze:Nie.Curiosity pisze:Czy nie uważacie, że funkcja Lidera Prestiżu jest nieco przegięta?
Si vis pacem, para bellum.
Gratislavia - wrocławski festiwal gier planszowych
Gratislavia - wrocławski festiwal gier planszowych
- Bea
- Been thanked: 6 times
Mam pytanie dotyczące fazy konsumpcji. Jeśli ja wybrałam tę fazę, z bonusem handel (czyli mogę sprzedać jakiś surowiec za karty), a mam tylko jeden surowiec na jakimś świecie produkcyjnym. Co się wtedy dzieje? Sprzedaję go i nie konsumuje drugiego bo go nie mam? Czy może w takiej sytuacji nie mogę wybrać tej fazy z taką premią?
I jeszcze jedno. Jeśli ja wybrałam fazę produkcji i dostałam bonus, że mogę położyć również kartę na świecie zdobycznym, a mam już taki bonus na wyłożonych kartach, to mam ten bonus do wykorzystania podwójnie? Czyli mogę położyć karty na dwóch światach zdobycznych?
I jeszcze jedno. Jeśli ja wybrałam fazę produkcji i dostałam bonus, że mogę położyć również kartę na świecie zdobycznym, a mam już taki bonus na wyłożonych kartach, to mam ten bonus do wykorzystania podwójnie? Czyli mogę położyć karty na dwóch światach zdobycznych?
- Curiosity
- Administrator
- Kontakt:
Tak. Jeśli masz tylko jeden towar, to robisz jedynie sprzedaż.Bea pisze:Mam pytanie dotyczące fazy konsumpcji. Jeśli ja wybrałam tę fazę, z bonusem handel (czyli mogę sprzedać jakiś surowiec za karty), a mam tylko jeden surowiec na jakimś świecie produkcyjnym. Co się wtedy dzieje? Sprzedaję go i nie konsumuje drugiego bo go nie mam? Czy może w takiej sytuacji nie mogę wybrać tej fazy z taką premią?
Tak. Z samej karty 5.fazy masz możliwość wyprodukowania towaru na świecie zdobycznym (windfallu), ale jeśli masz w swoim tableau karty, które w 5.fazie też to robią, produkujesz na kolejnych. UWAGA: takie karty mają często ograniczenia do konkretnego koloru (chyba np. Konglomeratem Górniczym możesz wyprodukować tylko na brązowej planecie).I jeszcze jedno. Jeśli ja wybrałam fazę produkcji i dostałam bonus, że mogę położyć również kartę na świecie zdobycznym, a mam już taki bonus na wyłożonych kartach, to mam ten bonus do wykorzystania podwójnie? Czyli mogę położyć karty na dwóch światach zdobycznych?
- Bea
A można wybrać tę opcję i sprzedać kartę, jeśli na kartach wyłożonych na stole nie mamy żadnej zdolności konsumpcji?Curiosity pisze:Tak. Jeśli masz tylko jeden towar, to robisz jedynie sprzedaż.Bea pisze:Mam pytanie dotyczące fazy konsumpcji. Jeśli ja wybrałam tę fazę, z bonusem handel (czyli mogę sprzedać jakiś surowiec za karty), a mam tylko jeden surowiec na jakimś świecie produkcyjnym. Co się wtedy dzieje? Sprzedaję go i nie konsumuje drugiego bo go nie mam? Czy może w takiej sytuacji nie mogę wybrać tej fazy z taką premią?
- Curiosity
- Administrator
- Kontakt:
Tak.Bea pisze:
A można wybrać tę opcję i sprzedać kartę, jeśli na kartach wyłożonych na stole nie mamy żadnej zdolności konsumpcji?
Ostatnio zmieniony 04 maja 2013, 13:29 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bea
Dzięki Curiosity, mimo, ze instrukcja jest świetnie napisana to człowieka nagle nachodzą takie wątpliwości 

- Bea
A do czego służy ta tabelka z liczbami na karcie z hazardem (nie pamiętam dokładnie nazwy)? W instrukcji tylko pisze, żeby podać liczbę i sprawdzić czy koszt lub obrona karty z wierzchu stosu jest taka sama.
- Nataniel
- Administrator
- Kontakt:
Podajesz liczbę, np. "3". Odkrywasz kartę - jeżeli ma taki koszt lub obronę - bierzesz ją. Tabelka pokazuje ile jest kart o jakim koszcie w talii.
= Artur Nataniel Jedlinski | GG #27211, skype: natanielx =
= Festiwal gier planszowych w Gdyni - GRAMY! =
= Festiwal gier planszowych w Gdyni - GRAMY! =
- Bea
Rozumiem, czyli żeby oszacować prawdopodobieństwo wystąpienia danej kartyNataniel pisze:Podajesz liczbę, np. "3". Odkrywasz kartę - jeżeli ma taki koszt lub obronę - bierzesz ją. Tabelka pokazuje ile jest kart o jakim koszcie w talii.

Przy czym bodajże drugi dodatek (RvI) wprowadził na Gambling World inną mechanikę.Nataniel pisze:Podajesz liczbę, np. "3". Odkrywasz kartę - jeżeli ma taki koszt lub obronę - bierzesz ją. Tabelka pokazuje ile jest kart o jakim koszcie w talii.
- Olgierdd
- Has thanked: 85 times
- Been thanked: 93 times
I o wiele ciekawszą. Nawet jeśli gram tylko w podstawkę lub tGS to używam Gambling World z RvI.mbork pisze:Przy czym bodajże drugi dodatek (RvI) wprowadził na Gambling World inną mechanikę.Nataniel pisze:Podajesz liczbę, np. "3". Odkrywasz kartę - jeżeli ma taki koszt lub obronę - bierzesz ją. Tabelka pokazuje ile jest kart o jakim koszcie w talii.
Wygląda to tak:
Obstawiasz jedną kartę z ręki. Następnie dobierasz z talii tyle kart, ile wynosi koszt karty, na którą robisz zakład. Jeżeli przynajmniej jedna karta z tych dobranych będzie kosztować więcej niż zakład, to zachowujesz swoję kartę i możesz wziąć na rękę jedną z tych odsłonietych (reszta na discard). Jeśli się nie uda, to nic nie bierzesz na rękę i dodatkowo tracisz się swoją kartę.
- Curiosity
- Administrator
- Kontakt:
Gathering Storm - wprowadził głównie robota do gry jednoosobowej. Do tego doszły bardzo fajne karty celów, które potrafią zamieszać grą.
Rebel vs Imperium - pomysł na zwiększenie interaktywności poprzez wprowadzenie przejęć (można sobie nawzajem "podbierać" światy militarne).
The Brink of War - najważniejsza zmiana to wprowadzenie prestiżu oraz dodatkowej karty fazy - bardzo silnej, do użycia raz w grze, odpalanej właśnie prestiżem.
Gdybym miał ułożyć dodatki od najlepszych do najgorszych, to byłoby to odwrotnie do ich pojawiania się na rynku:
1. BoW
2. RvI
3. GS
Jak otworzyłem pudełko od Gathering Storm i policzyłem karty to mnie szlag trafił
Rebel vs Imperium - pomysł na zwiększenie interaktywności poprzez wprowadzenie przejęć (można sobie nawzajem "podbierać" światy militarne).
The Brink of War - najważniejsza zmiana to wprowadzenie prestiżu oraz dodatkowej karty fazy - bardzo silnej, do użycia raz w grze, odpalanej właśnie prestiżem.
Gdybym miał ułożyć dodatki od najlepszych do najgorszych, to byłoby to odwrotnie do ich pojawiania się na rynku:
1. BoW
2. RvI
3. GS
Jak otworzyłem pudełko od Gathering Storm i policzyłem karty to mnie szlag trafił

- mat_eyo
- Has thanked: 952 times
- Been thanked: 1483 times
- Kontakt:
Te trzy już wydane nie będą wydawane (przynajmniej na razie) w języku polskim. Nic, poza odczuciami estetycznymi, nie stoi na przeszkodzie dołączenia do polskiej podstawki angielskich dodatków, gdyż mają one instrukcje w języku polskim a tekstu na kartach jest bardzo mało.
Nadchodzący w bólach czwarty dodatek - Alien Artifact - ma już zostać całkowicie spolszczony.
Btw pytania o dodatki i plany ich wydania to chyba nie w dziale zasady
Nadchodzący w bólach czwarty dodatek - Alien Artifact - ma już zostać całkowicie spolszczony.
Btw pytania o dodatki i plany ich wydania to chyba nie w dziale zasady

Przede wszystkim robota? A Improved Logistics (i parę innych kart), które podkręcają strategie militarną? A Alien Toy Shop (do strategii Cx2-P)? Cele faktycznie super, zmieniają grę, ale bez przesady.Curiosity pisze:Gathering Storm - wprowadził głównie robota do gry jednoosobowej. Do tego doszły bardzo fajne karty celów, które potrafią zamieszać grą.
E tam, przed wszystkim więcej szóstek - no i strategie "żółta" i "zielona" są teraz mocniejsze (a także "dev spam", m.in. dzięki Galactic Developers, R&D Crash Program, Pan Galactic Research i Galactic Bankers). Oprócz tego znów mamy parę mocnych kart Imperium i Rebel (czyli strategie rebeliancko-imperialne też dostają boosta), i mocne uderzenia w stylu Alien Monolith i Rebel Stronghold; Hidden Fortress też potrafi namieszać (w połączeniu z New Galactic Order jest walcem drogowym!).Curiosity pisze: Rebel vs Imperium - pomysł na zwiększenie interaktywności poprzez wprowadzenie przejęć (można sobie nawzajem "podbierać" światy militarne).
BoW u mnie czeka na grę - jeszcze nie odpaliłem. Ale i tu, nawet bez prestiżu, widzę, że jest parę kart-ciekawostek, które mogą mocno wpłynąć na strategię lub nawet wywrócić grę do góry nogami: Imperium Planet Buster (that's no moon!Curiosity pisze:

A cele? A balans? No i robot. Nie jest źle!Curiosity pisze:
1. BoW
2. RvI
3. GS
- Curiosity
- Administrator
- Kontakt:
@mbrok: jasne, oczywiście, że każdy dodatek wprowadził masę ciekawych kart. Ale Bea pytała o zmiany w mechanice, więc tylko i wyłącznie na tym się skupiłem 

- mat_eyo
- Kontakt:
Nie milczą. Napisałem o tym w wątku odnośnie samej gry. To jest wątek odnośnie zasad 

Curiosity pisze:@mbork: jasne, oczywiście, że każdy dodatek wprowadził masę ciekawych kart. Ale Bea pytała o zmiany w mechanice, więc tylko i wyłącznie na tym się skupiłem
Bea pisze:w mechanice na przykład

A ktoś gra w 5 osób w RftG?MisterC pisze:Panowie konsekwentnie milczą na temat wprowadzenia piątego gracza

(Ja gram czasem w 3 osoby, może 4 razy w życiu zagrałem w 4, a tak to tylko 2PA.)
- Curiosity
- Administrator
- Kontakt:
Grałem nawet w 6 osób. W dwie nie lubię grać. Trzy to minimum.
- Bea
Oj widzę, że planszówkowicze ważą słowa z aptekarską dokładnością. To chyba nawyk, który pozostał po przeczytaniu zbyt dużej ilości instrukcji 
Ja też wolę grać w 3-4 osób, choć we dwie nie jest żle, ale zupełnie inaczej.

Ja też wolę grać w 3-4 osób, choć we dwie nie jest żle, ale zupełnie inaczej.
- mat_eyo
- Kontakt:
Ja bardzo lubię grać we dwójkę, więcej można zaplanować i szybciej idzie partia. Równie często grywam w składzie czteroosobowym i też jestem zadowolony. W pięć osób jeszcze nie grałem, ale cieszę się z tej opcji gdyż ostatnio zauważyłem, że większość gier w mojej kolekcji jest przeznaczona dla max 4 osób 

- Andy
- Has thanked: 86 times
- Been thanked: 201 times
Grałem raz czy dwa, nie było źle, ale dla mnie granie w tłumie w ogóle nie jest zbyt interesujące. Jak jest 5 osób, to lepiej, żeby zagrały na dwa stoły.mbork pisze:A ktoś gra w 5 osób w RftG?

99% moich partii to 2PA, trochę było 3-osobowych i dosłownie kilka 4-osobowych. Sam Rejs sprawdza się doskonale we wszystkich konfiguracjach, ale ja po prostu wolę mniejszy ścisk wokół stołu (OK, nie mówię o Dixicie

Gdy wszystko inne zawiedzie, rozważ skorzystanie z instrukcji.