ZnadPlanszy.pl - platforma blogowa

Informacje o stronach WWW nt. planszówek, adresy stron producentów, miłośników, linki do artykułów o grach planszowych w mediach, itp.
Awatar użytkownika
Krwawisz
Been thanked: 22 times

Re: Nowa platforma blogowa - ZnadPlanszy.pl

Post autor: Krwawisz »

Odi pisze:WRS to przecież też ŚGP w dużej mierze :)
I Untold Boardgames tez! ;-)
scheherazade

Post autor: scheherazade »

O właśnie, zapomniałam, że WRS jest w redakcji Untold Boardgames. Na straży zostaje tylko Veridiana, wspomagana czasem tekstami Odiego, Sipio, WRS.
A co do wspomnianej tuby. Portal sam sobie wywiesza swoje podsumowania i teksty. Na FB podawałam informacje wszystkich wydawnictw, więc proszę Cię Matio.K o nie umniejszanie pracy włożonej w promowanie wszystkich jednakowo. To, że GF przechodzi kryzys to chyba czytelnicy widzą od dawna, ale nie znaczy, że się nie podniesie.
Awatar użytkownika
mig
Been thanked: 4 times

Post autor: mig »

scheherazade pisze:O właśnie, zapomniałam, że WRS jest w redakcji Untold Boardgames. Na straży zostaje tylko Veridiana, wspomagana czasem tekstami Odiego, Sipio, WRS. .
Podkupią Veridianę, podkupią ;)
Planszostrefa - 11%, 3 Trolle - 5%
Mam / Chcę mieć / Sprzedam
scheherazade

Post autor: scheherazade »

Jak na razie są tylko 2 blogi/serwisy oferujące pieniądze za pisanie :) jeden ogłaszający to na FB, drugi na www. Jak do tej pory nikt z GF nie poszedł do takich. Podkupywanie jest nawet w żarcie za mocnym słowem ;)
Tę wymianę zdań o GF trzeba chyba przenieść w inne miejsce :)
Awatar użytkownika
mig
Been thanked: 4 times

Post autor: mig »

scheherazade pisze: Podkupywanie jest nawet w żarcie za mocnym słowem ;)
e tam za mocnym :p
A podkupić można nie tylko kasą ale również docenieniem, stworzeniem lepszych warunków do pracy, perspektywa rozwoju itd.
Planszostrefa - 11%, 3 Trolle - 5%
Mam / Chcę mieć / Sprzedam
Matio.K
Has thanked: 9 times
Been thanked: 12 times

Post autor: Matio.K »

scheherazade pisze:więc proszę Cię Matio.K o nie umniejszanie pracy włożonej w promowanie wszystkich jednakowo. To, że GF przechodzi kryzys to chyba czytelnicy widzą od dawna, ale nie znaczy, że się nie podniesie.
Alez pracy Waszej jako takiej jest mnostwo, ale odnioslem wrazenie, ze ostatnimi czasy co drugi wpis nalezy do wydawnictw. Zalezy mi na dobrej kondycji GF, a w tym celu potrzebna jest konstruktywna krytyka jak moja.

Mimo wszystko GF wciaz uwazam za serwis trzymajacy wysoki poziom.
www.facebook.com/newsyograchplanszowych: newsy planszowe, choć nie tylko!
Awatar użytkownika
konev

Post autor: konev »

Miałem się wdać w dyskusję na temat GamesFanatic, dlaczego ZnadPlanszy wydaje mi się inne z punktu widzenia czytelnika jak również osoby, który nigdy żadnego posta nie napisała, a chętnie spróbuje. Napisze tylko tyle... widzę stronę tytułową ZnadPlanszy z wstępami pierwszych postów i szlak mnie trafia, że będę mógł je dopiero zacząć czytać jutro :D .
Warszawskie spotkania projektantów i testerów gier planszowych
Monsoon Group :: Aktualne Spotkania :: Facebook
Awatar użytkownika
pan_satyros
Has thanked: 688 times
Been thanked: 522 times
Kontakt:

Post autor: pan_satyros »

konev pisze:Napisze tylko tyle... widzę stronę tytułową ZnadPlanszy z wstępami pierwszych postów i szlak mnie trafia, że będę mógł je dopiero zacząć czytać jutro :D .
To niech Cię nie trafia, bo hasło jakie dostaliśmy od Tycjana jest uniwersalne dla całej platformy ;) Możesz spokojnie czytać wszystkie nasze posty.
Awatar użytkownika
konev

Post autor: konev »

pan_satyros pisze:
konev pisze:Napisze tylko tyle... widzę stronę tytułową ZnadPlanszy z wstępami pierwszych postów i szlak mnie trafia, że będę mógł je dopiero zacząć czytać jutro :D .
To niech Cię nie trafia, bo hasło jakie dostaliśmy od Tycjana jest uniwersalne dla całej platformy ;) Możesz spokojnie czytać wszystkie nasze posty.
:oops:
Pięknie... :lol: . Tylko, że teraz i tak już jest dla mnie za późno.
Warszawskie spotkania projektantów i testerów gier planszowych
Monsoon Group :: Aktualne Spotkania :: Facebook
Awatar użytkownika
Tycjan
Has thanked: 80 times
Been thanked: 64 times
Kontakt:

Post autor: Tycjan »

Z wielką przyjemnością informujemy, że dziś o godz. 9:00 została uruchomiona platforma http://ZnadPlanszy.pl. Zapraszamy do lektury :)

# ZnadPlanszy.pl - tutaj piszę: http://miroslawgucwa.znadplanszy.pl | NAJWIĘKSZA baza premier i zapowiedzi gier wydanych po polsku: http://Premiery.ZnadPlanszy.pl
Awatar użytkownika
wojo
Been thanked: 3 times

Post autor: wojo »

Przeczytałem/przejrzałem początkowe wpisy i muszę przyznać że cały projekt zapowiada się bardzo interesująco (osobiście bardzo mi się podoba, że udało się Wam zgromadzić sporo blogerów obiecujących pisać o tworzeniu gier!). Podoba mi się oszczędny acz efektowny design strony a i dobór autorów daje szanse na wiele ciekawych artykułów.

Życzę powodzenia i z góry dziękuję założycielom i piszącym za włożony czas!
Kolekcja na BGG, sprzedam
Jestem (współ)autorem: Bitwa pod Grunwaldem, Ora et Labora, Proch i Stal, Metallum
Awatar użytkownika
Epyon
Been thanked: 8 times

Post autor: Epyon »

Po pierwszych kilku chwilach obcowania z platformą i przeczytaniu wpisów, mam bardzo pozytywne wrażenia. Na plus na pewno zaliczam minimalistyczny layout, aczkolwiek obawiam się że wraz ze zwiększeniem liczby wpisów może się to wszystko zatrzeć. Jak dla mnie brakuje możliwości wyszukania najpopularniejszych (najczęściej komentowanych) wpisów. Dodałbym też funkcjonalność, oczywiście jeśli jeszcze takiej nie ma, wyróżnienia niektórych wpisów na stronie głównej.
Awatar użytkownika
mat_eyo
Has thanked: 959 times
Been thanked: 1500 times
Kontakt:

Post autor: mat_eyo »

Ja wyraziłem swój entuzjazm dla projektu zostawiając sporo komentarzy bezpośrodnio na blogu, ale tu też napiszę. Bardzo podoba mi się pomysł, wykonanie, świetnie się to czyta. Jedyny pomysł ode mnie - dałoby radę uruchomić wersję dedykowaną na smartfony? Bardzo często przeglądam tak strony i niestety znadplanszy na smartfonie korzysta się ciężko.
Awatar użytkownika
tekknoboy
Has thanked: 18 times
Been thanked: 50 times

Post autor: tekknoboy »

Ogolny oddzwiek serwisu jest fsntastyczny.
Zapowiada sie naprawde elegancko.
Swietny pomysl. Swietnie ze nie zostalo to tylko w formie pomyslu, a Wasz entuzjazm i zaangazowanje dadza radosc i nam.
Oby dobrze wam sie pisalo. (i czesto!!) :-)
Awatar użytkownika
yosz
Has thanked: 203 times
Been thanked: 496 times
Kontakt:

Post autor: yosz »

Dedykowana aplikacja w tym momencie jeszcze nie wchodzi w grę (chyba że masz Windows Phone'a, to wtedy może pomyślę ;) ). Postaraliśmy się, żeby strona dobrze wyglądała na tabletach i smartfonach - jeżeli są jakieś konkretne problemy napisz na kontakt [at] znadplanszy.pl .

Co do strony głównej - wpisy na niej są stronicowane (tak jak i na poszczególnych blogach). Obserwujemy ile wpisów per strona będzie optymalne i będziemy to dostosowywać. Nad wybranymi wpisami myśleliśmy, ale powiedzmy szczerze: jak wybrać takie wpisy? Jak dla mnie wszystkie wpisy są warte "podwieszenia" czy wyróżnienia i nikogo byśmy nie chcieli faworyzować.

Ale wszystkie uwagi zapisujemy i rozważymy wszystkie.
Dziękujemy za uwagi i komentarze i czekamy na więcej :)
Ostatnio zmieniony 17 cze 2013, 21:34 przez yosz, łącznie zmieniany 1 raz.
ZnadPlanszy | YouTube
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
Awatar użytkownika
Epyon
Been thanked: 8 times

Post autor: Epyon »

yosz pisze:Nad wybranymi wpisami myśleliśmy, ale powiedzmy szczerze: jak wybrać takie wpisy? Jak dla mnie wszystkie wpisy są warte "podwieszenia" czy wyróżnienia i nikogo byśmy nie chcieli faworyzować.
Dobrym kryterium mogą być te wpisy, które wywołują najbardziej ożywioną dyskusję lub dotyczące szczególnie "gorących" tematów - np. przy okazji publikacji wyników plebiscytu na Grę Roku można wyróżnić w jednym miejscu wpisy dotyczące nagrody.
Awatar użytkownika
MichalStajszczak
Has thanked: 555 times
Been thanked: 1616 times
Kontakt:

Post autor: MichalStajszczak »

curiosity pisze:Czy ja wiem, czy tak skazany na sukces? Ta sama ekipa "pisze" do gamesfanatic.pl. Celowo napisałem to w cudzysłowie, bo na 17 w sumie redaktorów i współpracowników (nie licząc gości), w czerwcu opublikowanych zostało... siedem tekstów. Jeśli na nowej platformie będzie im się chciało tak samo jak na GF, to nie wróżę powodzenia.
Na forum jesteś od niespełna roku, więc zapewne nie znasz historii GF. Otóż w maju 2004 roku Nataniel założył stronę http://www.gry-planszowe.pl na której wkrótce potem powstało to właśnie forum dyskusyjne. Na stronie pojawiało się sporo recenzji i informacji, szczególnie jak na ówczesny stan "uplanszowania" polskiego społeczeństwa. W czerwcu 2006 Pancho zainugurował blog Games Fanatic. I po pewnym czasie to właśnie na blogu Pancha było dużo więcej do czytania, a strona główna gry-planszowe.pl praktycznie zamarła (ale forum dyskusyjne działało). W końcu (chyba w roku 2008 albo 2009) Nataniel i Pancho uznali, że najlepiej będzie połączyć obie strony tzn. blog Pancha z forum dyskusyjnym Nataniela. Wtedy też powstała ekipa redakcyjna, o której pisałeś, oczywiście nie cała, bo kilka osób dołączyło do niej później. W tym czasie to właśnie Pancho był najaktywniejszym popularyzatorem planszówek w Polsce, bo to chyba z jego inicjatywy powstał podcast Planszostacja, a ponadto był przecież pierwszym redaktorem naczelnym Świata Gier Planszowych. No i przede wszystkim był czynnym graczem, stałym uczestnikiem warszawskich spotkań planszówkowych w klubach Alibi, Smolna, OKO i Agresor. Niestety wkrótce potem problemy rodzinne i zaangażowanie w firmę tworzącą oparte na planszówkach aplikacje wyłączyły Pancha z planszówkowego życia. Swoją aktywność ograniczyły też inne osoby, stanowiące początkowy skład Games Fanatic i Planszostacji (m.in. Don Simon, ja_n i bazik). Gdyby nie scherezade i Veridiana, to faktycznie blog już dawno byłby jedynie "tubą propagandową wydawców".
Jak będzie teraz, dopiero zobaczymy. Czy na stronie głównej Games Fanatic będzie coś się działo? Jak długo wystarczy zapału ekipie blogerów? Czy może za jakiś czas osłabnie ich aktywność ale może dołączą do nich inni (mam nadzieję, że Yosz i Tycjan nie zablokuja takiej możliwości)?
Awatar użytkownika
Jan Madejski
Has thanked: 14 times
Been thanked: 63 times

Post autor: Jan Madejski »

Chętnie widziałbym jakąś agregację ostatnich komentarzy (często wracam do już przeczytanych artykułów by sprawdzać, czy toczy się pod nimi dyskusja).
Awatar użytkownika
Tycjan
Has thanked: 80 times
Been thanked: 64 times
Kontakt:

Post autor: Tycjan »

MichalStajszczak pisze:...(mam nadzieję, że Yosz i Tycjan nie zablokuja takiej możliwości)?
Licznik autorów na pewno nie zamknie się na liczbie 18 :)

# ZnadPlanszy.pl - tutaj piszę: http://miroslawgucwa.znadplanszy.pl | NAJWIĘKSZA baza premier i zapowiedzi gier wydanych po polsku: http://Premiery.ZnadPlanszy.pl
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3094 times
Been thanked: 2703 times
Kontakt:

Post autor: Curiosity »

yosz pisze:Dedykowana aplikacja w tym momencie jeszcze nie wchodzi w grę (chyba że masz Windows Phone'a, to wtedy może pomyślę ;)
Mam Windows Phone 8! Zgłaszam zapotrzebowanie na apkę :)
MichalStajszczak pisze: (...)
Dzięki za odrobinę historii, miło się było czegoś dowiedzieć :)
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Awatar użytkownika
szutek
Has thanked: 17 times
Been thanked: 34 times

Post autor: szutek »

Nie tyle chodzi o osobna aplikację co o wersję mobile (czyli adres m.znadplanszy.pl), taka jak np. ma UntoldBoardgames.
Awatar użytkownika
yosz
Kontakt:

Re: RE: Nowa platforma blogowa - ZnadPlanszy.pl

Ale strona znadplanszy.pl jak i poszczególne blogi dostosowują się automatycznie do wielkości ekranu i na komórkach wyświetlają się dobrze.

Przed chwila jeszcze sprawdzałem na Windows Phone i iOS - nie mam niestety pod ręką Androida. Jeżeli są jakieś problemy z przeglądaniem na komórce proszę dajcie znać (najlepiej z jak najdokładniejszym opisem)
ZnadPlanszy | YouTube
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
Awatar użytkownika
yosz
Kontakt:

Jan Madejski pisze:Chętnie widziałbym jakąś agregację ostatnich komentarzy (często wracam do już przeczytanych artykułów by sprawdzać, czy toczy się pod nimi dyskusja).
I o to nam chodziło :twisted:
A tak na poważnie - przyglądamy się możliwościom. Bez zbędnego wgłębiania się w technikalia każdy blog to oddzielna strona, z oddzielnymi komentarzami i wpisami, a znadplanszy.pl to tylko agreguje na stronie głównej. Wyciąganie komentarzy ze wszystkim blogów, posortowanie i wyświetlenie nie jest więc takie proste.

Najprościej jest założyć konto na Disqus i w interesujących Ciebie wpisach kliknąć "Subskrybuj przez e-mail".
ZnadPlanszy | YouTube
Awatar użytkownika
MichalStajszczak
Has thanked: 555 times
Been thanked: 1616 times
Kontakt:

Post autor: MichalStajszczak »

Jan Madejski pisze:Chętnie widziałbym jakąś agregację ostatnich komentarzy
No właśnie - na Games Fanatic widać od razu, czy pojawił się jakis nowy artykuł i nowy komentarz. Jak to będzie na znadplanszy? Czy będę musiał za każdym razem wchodzić w każdy blog, żeby to sprawdzić?
Awatar użytkownika
Odi
Administrator
Has thanked: 730 times
Been thanked: 1124 times

Post autor: Odi »

Popieram, to na pewno byłaby przydatna funkcja :)
ODPOWIEDZ