Zamki Burgundii / Die Burgen von Burgund (Stefan Feld)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
Re: Die Burgen von Burgund [S. Feld]
Zagrałem po raz pierwszy - nie powiem, gra zacna, podobała mi się.
Ale mam wrażenie, że jest aż przesadnie zbalansowana. Szedłem od początku w budynki i zamki, dające dodatkowe akcje i wysunąłem się na prowadzenie w punktacji. Jednakże chyba w czwartej turze skończyły mi się pola na budynki, to zacząłem budować bez głęszej koncepcji (no może biorąc bonusowe, o ile mnie nie uprzedzano), bardzeij po to, by zamykać obszary, a przeciwnicy w tym czasie zaczęli nadrabiać straty. Końcowa punktacja była w miarę zbliżona.
Jak to jest - proszę o opinie.
Ale mam wrażenie, że jest aż przesadnie zbalansowana. Szedłem od początku w budynki i zamki, dające dodatkowe akcje i wysunąłem się na prowadzenie w punktacji. Jednakże chyba w czwartej turze skończyły mi się pola na budynki, to zacząłem budować bez głęszej koncepcji (no może biorąc bonusowe, o ile mnie nie uprzedzano), bardzeij po to, by zamykać obszary, a przeciwnicy w tym czasie zaczęli nadrabiać straty. Końcowa punktacja była w miarę zbliżona.
Jak to jest - proszę o opinie.
Na pewno intuicyjnym kierunkiem rozwoju jest inwestowanie w kafelki technologii dające punkty za zwierzęta/towary/budynki. Nawet jeżeli mamy planszę z dwoma-trzema dużymi miastami, to warto inwestować w te kafle. Ja w ramach eksperymentów lubię brać te dające bonusy od razu w trakcie gry i jak na razie nie udaje mi się wygrywać. Ale nie eksperymentowałem jeszcze za bardzo ze zwierzętami. Na dwie osoby - na pewno dużo dają kafle za kończenie koloru. To nie jest jakaś strategia na miarę Caylusa. Są mniejsze i większe wybory, gra jest niezwykle relaksująca.
Kupię:Dark World: Dragon's Gate / Schwarze Auge Tal des Drachens (stary dungeon-crawler)
-
- Has thanked: 16 times
- Been thanked: 16 times
to zależy co rozumiemy za przesadnie zbalansowanąAle mam wrażenie, że jest aż przesadnie zbalansowana.
Jeżeli to, że nie ma jednej strategii wygrywającej, a wręcz jest kilka które mogą dać sukces - to faktycznie jest zbalansowana. Ale to przecież zaleta. Dla mnie olbrzymia zaleta.
Ale to nie znaczy, że nie pojawiają się duże różnice w punktacji. Zdarzają się i to zahaczające o dubel...
Szczególnie jak się uda zagrać "przeciwko sali"...

- Veridiana
- Has thanked: 22 times
- Been thanked: 85 times
- Kontakt:
Grą do przesady zbalansowaną wydaje mi się z kolei Trajan. jakbyśmy nie grai, co druga gra kończy się remisem 
Zamki, po około 70 (?) partiach wydają się akuratnie zbalansowane. W stałej ekipie pilnujemy się jak możemy, a końcowe wyniki bywają różne o kilka punktów, ale czasem o kilkanaście, jak ktoś naprawdę niczego nie zaniedba, a równocześnie ekipa czegoś nie dopilnuje. taka niewiadoma mi sie podoba, a zwycięstwo o punkt pozwala się cieszyć, że zainwestowaliśmy jednak w żółty kafel za stolarnie, którą mieliśmy tylko jedną

Zamki, po około 70 (?) partiach wydają się akuratnie zbalansowane. W stałej ekipie pilnujemy się jak możemy, a końcowe wyniki bywają różne o kilka punktów, ale czasem o kilkanaście, jak ktoś naprawdę niczego nie zaniedba, a równocześnie ekipa czegoś nie dopilnuje. taka niewiadoma mi sie podoba, a zwycięstwo o punkt pozwala się cieszyć, że zainwestowaliśmy jednak w żółty kafel za stolarnie, którą mieliśmy tylko jedną

Zastanawia mnie, że na planszy głównej pole, na którym kładzie się zamek (ten obok toru z towarami) ma opis A B C D E
O co chodzi? Czemu służy ten opis?
To takie pytanie z kategorii zupełnie nieistotnych, ale ile razy gram to się nad tym głowię

To takie pytanie z kategorii zupełnie nieistotnych, ale ile razy gram to się nad tym głowię

KTO WYGRYWA - fajne akcje z planszówkami na Facebooku.
Konkursy z topowymi grami, akcje promujące hobby, relacje z imprez, wrażenia z rozgrywek na żywo, opinie o nowościach.
FB/ktowygrywa
Konkursy z topowymi grami, akcje promujące hobby, relacje z imprez, wrażenia z rozgrywek na żywo, opinie o nowościach.
FB/ktowygrywa
-
- Has thanked: 125 times
- Been thanked: 197 times
A nie było to tak, że w turze A C E kładziesz Zamek, a w B D Kopalnię ?
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2013, 12:40 przez Palmer, łącznie zmieniany 1 raz.
- the_ka
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 28 times
jest to wyjątek dla 3 osobowej grymedicus pisze:Zastanawia mnie, że na planszy głównej pole, na którym kładzie się zamek (ten obok toru z towarami) ma opis A B C D E
To takie pytanie z kategorii zupełnie nieistotnych, ale ile razy gram to się nad tym głowię![]()
w fazach A C E wykładasz na to pole zamek a w fazach B D wykładasz tam kopalnie
ok, dzięki
to wiele wyjaśnia bo grałem w to wyłącznie w 2 lub 4 osoby
to wiele wyjaśnia bo grałem w to wyłącznie w 2 lub 4 osoby

KTO WYGRYWA - fajne akcje z planszówkami na Facebooku.
FB/ktowygrywa
FB/ktowygrywa
- KubaP
- Has thanked: 144 times
- Been thanked: 479 times
Szanowni, czy ktoś grał z minidodatkiem (tym). Mam takie wrażenie, że może on naruszyć bardzo delikatną równowagę doskonale zbalansowanej gry i nie wiem, czy jest sens go nabywać.
Forum nie jest dobrem publicznym. To nie jest dotowane społecznie miejsce w sieci, w którym każdy ma prawo przebywać i pisać co mu się podoba. Jak któregoś dnia właściciel forum zdecyduje, że odtąd korzystanie z forum jest odpłatne, to tak się stanie.
- abadura
- Moderator
- Has thanked: 33 times
- Been thanked: 10 times
- Kontakt:
Mam go, choć jeszcze nie grałem. Nie sądzę, żeby same kafle były "za mocne" (żółty na kolejność uważam wręcz za słaby!). Są niezłe, ale nie aż tak.KubaP pisze:Szanowni, czy ktoś grał z minidodatkiem (tym). Mam takie wrażenie, że może on naruszyć bardzo delikatną równowagę doskonale zbalansowanej gry i nie wiem, czy jest sens go nabywać.
- BartP
- Administrator
- Has thanked: 397 times
- Been thanked: 936 times
No nie ulega wątpliwości, że te zwierzaki i budynek są lepsze od jakiegokolwiek innego zwierzaka lub budynku, odpowiednio.
Żółte wydają się oczywiście zbalansowane. Grałem raptem raz z tymi żetonami. W grze trzyosobowej pojawił się tylko park (budynek), przydał się osobie, co go wzięła, wykorzystała początkowo w jednym celu, a na koniec gry dodała sobie punkty, jakby to był inny budynek ;].
Żółte wydają się oczywiście zbalansowane. Grałem raptem raz z tymi żetonami. W grze trzyosobowej pojawił się tylko park (budynek), przydał się osobie, co go wzięła, wykorzystała początkowo w jednym celu, a na koniec gry dodała sobie punkty, jakby to był inny budynek ;].
Sprzedam nic
- KubaP
- Been thanked: 479 times
No właśnie budynek i zwierzak mnie mocno niepokoją.BartP pisze:No nie ulega wątpliwości, że te zwierzaki i budynek są lepsze od jakiegokolwiek innego zwierzaka lub budynku, odpowiednio.
Forum nie jest dobrem publicznym. To nie jest dotowane społecznie miejsce w sieci, w którym każdy ma prawo przebywać i pisać co mu się podoba. Jak któregoś dnia właściciel forum zdecyduje, że odtąd korzystanie z forum jest odpłatne, to tak się stanie.
-
Czy jakość wydania dwóch dostępnych w naszych sklepach edycji (1. i 2. wielojęzyczna) jest taka sama? Czy któraś może ma lepiej wykonane elementy? Bo przymierzam się do zakupu i nie wiem, czy zwracać uwagę na wydanie.
- Veridiana
- Has thanked: 22 times
- Been thanked: 85 times
- Kontakt:
nie wiem jak to się ma do edycji, ale moj egzemplarz nie mial dodatkowych żetonów, a egzemplarz kolezanki, zakupiony sporo pozniej, już mial. chodzi o 4 (chyba) żetony.
Po czym poznać, którą mam edycję? Na pudełku jest tylko informacja o roku 2011.
-
Przede wszystkim jeśli jest "Castles..." a nie "Burgen..." to jest edycja angielska
Ale ang. wersji nie widzę w sklepach, są tylko te drugie.
Odnośnie "Burgen..." - jeśli w lewym górnym rogu obrazka na pudełu jest taki mały zwój z informacją, że są zamieszczone instrukcje w dodatkowych językach (ang. i fr. zdaje się), to jest druga edycja.

Odnośnie "Burgen..." - jeśli w lewym górnym rogu obrazka na pudełu jest taki mały zwój z informacją, że są zamieszczone instrukcje w dodatkowych językach (ang. i fr. zdaje się), to jest druga edycja.
To mam drugą edycję. Odnośnie dodatkowych kafli to nie wiem, jest ich według instrukcji 164.
- BartP
- Administrator
- Has thanked: 397 times
- Been thanked: 936 times
Dodatkowe kafle były swego czasu w ramach promocji dodawane za darmo bodaj przez planszostrefę, ale nie słyszałem, by w którymś wydaniu były domyślnie w pudełku.
Sprzedam nic
- abadura
- Moderator
- Has thanked: 33 times
- Been thanked: 10 times
- Kontakt:
Też tak pomyślałem, że ktoś robi miły bonus (a planszosfera zrobiła mi tak kilka razy!). Sam dodatek można kupić oddzielnie na BGG Store (o ile mnie pamięc nie myli).BartP pisze:Dodatkowe kafle były swego czasu w ramach promocji dodawane za darmo bodaj przez planszostrefę, ale nie słyszałem, by w którymś wydaniu były domyślnie w pudełku.
- MichalStajszczak
- Has thanked: 545 times
- Been thanked: 1603 times
- Kontakt:
Instrukcja w trzech językach (niemieckim/angielskim/francuskim) była w wydaniu, które sprowadziłem w kwietniu 2011, czyli najprawdopodobniej pierwszymQuetzalcoatl pisze:Odnośnie "Burgen..." - jeśli w lewym górnym rogu obrazka na pudełu jest taki mały zwój z informacją, że są zamieszczone instrukcje w dodatkowych językach (ang. i fr. zdaje się), to jest druga edycja.
- bogas
- Has thanked: 421 times
- Been thanked: 670 times
Instrukcja w trzech językach jest tu i tu, ale informacja o tym jest w edycji drugiej (wspomniany rulon w lewym górnym rogu ilustracji na tyle pudełka).MichalStajszczak pisze:Instrukcja w trzech językach (niemieckim/angielskim/francuskim) była w wydaniu, które sprowadziłem w kwietniu 2011, czyli najprawdopodobniej pierwszymQuetzalcoatl pisze:Odnośnie "Burgen..." - jeśli w lewym górnym rogu obrazka na pudełu jest taki mały zwój z informacją, że są zamieszczone instrukcje w dodatkowych językach (ang. i fr. zdaje się), to jest druga edycja.
- MichalStajszczak
- Has thanked: 545 times
- Been thanked: 1603 times
- Kontakt:
Chyba jednak na przodzie pudełkabogas pisze:Instrukcja w trzech językach jest tu i tu, ale informacja o tym jest w edycji drugiej (wspomniany rulon w lewym górnym rogu ilustracji na tyle pudełka).

Rzeczywiście, drugie wydanie było zaraz po pierwszym, więc ten egzemplarz z kwietnia 2011 jest już z drugiego wydania.
Ja dodatkowe żetony kupiłem tutaj http://3trolle.pl/1670-Die-Burgen-von-B ... nsion.html teraz są niedostępne ale wiem, że bywają. A czy ktoś z Was grał z dodatkowymi planszami, które były dodawane do któregoś Spielboxa?Veridiana pisze:nie wiem jak to się ma do edycji, ale moj egzemplarz nie mial dodatkowych żetonów, a egzemplarz kolezanki, zakupiony sporo pozniej, już mial. chodzi o 4 (chyba) żetony.
- nahar
- Been thanked: 93 times
Żetony są na bgg w sklepiku.
Za to plansze można sobie wydrukować z bgg z jpg, albo polować na spielboxa. Ja je mam od niedawna, grałem bodaj 1 lub 2 gry z nimi. Moim zdaniem są ok, tak jak plansze dodatkowe z podstawki. Zwykle wymuszają jakąś strategię - i przez to gra jest ciekawsza. Np jak się ma duże miasto to trzeba bardzo uważać co wychodzi z budynków, żeby się nie obudzić na koniec gry, że się nie ma jakiegoś typu budynku. A technologia pozwalająca budować więcej niż jeden typ w tym samym mieście nie zawsze wychodzi (zwykle gram na 2 osoby).
Plansze dodatkowe polecam, żetony też choć ich nie mam....
Za to plansze można sobie wydrukować z bgg z jpg, albo polować na spielboxa. Ja je mam od niedawna, grałem bodaj 1 lub 2 gry z nimi. Moim zdaniem są ok, tak jak plansze dodatkowe z podstawki. Zwykle wymuszają jakąś strategię - i przez to gra jest ciekawsza. Np jak się ma duże miasto to trzeba bardzo uważać co wychodzi z budynków, żeby się nie obudzić na koniec gry, że się nie ma jakiegoś typu budynku. A technologia pozwalająca budować więcej niż jeden typ w tym samym mieście nie zawsze wychodzi (zwykle gram na 2 osoby).
Plansze dodatkowe polecam, żetony też choć ich nie mam....
- bogas
- Has thanked: 421 times
- Been thanked: 670 times
Dodatkowe plansze ze Spielboxa to też dodatkowe zasady, które powinno się przy nich stosować. Teraz, aby położyć nowy żeton na swojej planszy musi on nie tylko sąsiadować z innym żetonem, ale musi też sąsiadować z zamkiem (bezpośrednio lub pośrednio przez połączenie z żetonów w tym samym kolorze). Dokładanie nowych zamków odbywa się na starych zasadach. Można też zrobić "super akcję" poświęcając dwie kostki i 5 PZ i zabrać odrzucony w poprzednich rundach zamek (standardowy lub czarny). Szczerze to przy dwóch graczach tego nie widzę. Zamek tylko jeden na rundę i nie ma szans żeby spadł, bo nikt go nie weźmie (czarny albo wejdzie, albo nie - to już loteria). Dlatego my gramy tak, że można tą "super akcją" (i tak bardzo duży koszt) zabrać zamek z poza gry.