@Epyon
Spoko, już kończę

Sorry, ale jakoś tak bawi mnie pisanie o tym, że jak to miło, że żetony będą miały ten sam rozmiar... Och, cóż za gest w stronę starych graczy!

Nie byłabym w stanie grać armiami z dwóch różnych edycji, ze zmienionymi ikonkami itd., tak jak nie byłabym w stanie grać żetonami narysowanymi kredkami. Dodatek do tego stopnia pozbawiony wartości estetycznych i użytkowych IMHO nie jest w ogóle wart zakupu. Nawet jeśli żetony mają te same wymiary.
I tak, NHex jest co prawda rozbudowanym kompletnym produktem do casualowego grania, ale są ludzie, którzy chcą w nią grać turniejowo i są żywotnie zainteresowani tym, jak rozwija się meta. Nie tak dawno jeszcze do nich należałam.
Osobiście już w sumie mało gram w Hexa (eh, good times...) i nie mam wielkiego parcia na nowe dodatki, ale to nie zmienia faktu, że IMO obecnie aktywni hexomaniacy mogą się czuć trochę sprzedani i "złożeni na ołtarzu" nowej edycji (pozdro, multi

). Nie jestem hejterem, nie mam żadnego interesu we wkurzaniu ludzi z Portalu. Zawsze ich lubiłam i lubię nadal.
To, co mnie denerwuje, to zagrywka wydawnictwa jako takiego - IMO nieakceptowalna w wykonaniu dowolnego wydawcy i odnośnie dowolnego do tego stopnia rozwiniętego produktu. I to w tym punkcie mogę mieć zbyt idealistyczne podejście. Tak, wydawnictwo się rozwija i tak dalej, wszystko świetnie, ale szczerze - ta zmiana naprawdę nie była potrzebna. Jak dla mnie to próba sprzedaży tego samego drugi raz, a nie jakieś ulepszenie i odświeżenie produktu. Zdania na temat nowych grafik są podzielone (chyba nawet przeważają negatywne opinie), skład armii się nie zmienił, zasady zmieniły się minimalnie... To jest ta sama gra, a w zasadzie jedynym istotnym efektem reedycji jest fakt, że nowe dodatki przestaną być wizualnie kompatybilne ze starymi.
To tak jakby FFG postanowiło wydać jakieś swoje LCG od początku, ale w zmienionej szacie graficznej. Bo czemu nie.
IMO wydawcy nie powinni tak postępować. Po prostu nie.
Ale może ja się nie znam.
W jednym z równoległych wątków dyskutujemy o tym, że Rebel złamał obietnicę dotyczącą wydania AA do RftG. Jedni mówią "hej, business is business", drudzy "tak, ale wkurzony klient is wkurzony klient"... Jak pokazują chociażby wypowiedzi na BGG, nie jestem odosobniona, jeśli chodzi o negatywną ocenę nowej estetyki Hexa 3.0 i zaniepokojenie losem nabywców poprzednich dodatków. A jest ich przecież mnóstwo. Zobaczymy, jakie będą efekty tej decyzji. Google do tej pory ma problem z odzyskaniem zaufania niektórych userów po tym, jak "ot tak" zamknęli dobrze działającego Readera.
Ode mnie raczej EOT, nie mam nic do dodania, a nie chcę już bezinteresownie psuć Wam nastroju

. Cóż... każdy ma swoją ocenę sytuacji.
----
Poza tym uważam, że NHex na PC powinna zostać wydana.