Knajpa z grami planszowymi z prawdziwego zdarzenia

... czyli zloty miłośników planszówek! Tu możesz także umawiać się na granie w Twoim mieście.
Kaspar84

Knajpa z grami planszowymi z prawdziwego zdarzenia

Post autor: Kaspar84 »

Hej,

chodzi mi po głowie założenie knajpy, gdzie wybór gier planszowych nie kończył by się na jednym egzemplarzu catanów i carcassone.

Chciałbym jednak wcześniej wybadać temat, czy w Polsce w ogóle jest zainteresowanie takimi lokalami (w Berlinie widziałem podobny klub, w którym było full ludzi, i wszyscy grali ; )

Założenie knajpy proste:

Duże stoły z możliwością łączenia kilku w jeden
Jasne oświetlenie nad każdym stołem (punktowe,żeby lokal nie wyglądał jak biblioteka :) )
Wybór około 150 gier na start (pełny zakres, od gier hardkorowych, poprzez party games i też coś dla małych, żeby rodzice mogli wpaść z dziećmi np w niedzielę w południe)
Na barze kawa, piwo, wino, wódka

Jeśli chodzi o zasady wypożyczenia gier : 5 zł za możliwość grania we wszystko przez cały dzień od osoby (jeśli nie mamy konkretnej gry na stanie to można przyjść ze swoją i grać za friko)

Co Wy na to? Chcielibyście takiej knajpy w okolicy?
Awatar użytkownika
Nataniel
Administrator
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Re: Knajpa z grami planszowymi z prawdziwego zdarzenia

Post autor: Nataniel »

Ja bym chciał :) I jeszcze, żeby były wieczorami turnieje w gry imprezowe :)
= Artur Nataniel Jedlinski | GG #27211, skype: natanielx =
= Festiwal gier planszowych w Gdyni - GRAMY! =
Kaspar84

Jesteśmy otwarci na wszelkie propozycje ;)
Generalnie plan jest taki, żeby stworzyć miejsce, gdzie każdy z nas będzie się czuł jak w domu a druga połówka nie będzie chciała od razu uciec, bo ciemno i śmierdzi ;)
Awatar użytkownika
kwiatosz
Has thanked: 143 times
Been thanked: 423 times
Kontakt:

Post autor: kwiatosz »

Jeśli weźmiesz 5zł za możliwość grania to zniknie wewnętrzny przymus "odwdzięczenia się" za możliwość grania - nie wyżyjesz. Ja jako gracz korzystałbym bardzo chętnie, dzień sprzątania, żeby móc zaprosić znajomych, wyceniam na zdecydowanie więcej niż 5zł :) Ale granie w knajpie mam wrażenie dużo mniej sprzyja spożyciu niż chociażby erpegi - więc, albo masz lokal praktycznie bezczynszowy, albo na marżach odbijasz, ale wtedy mało ludzi. Takie na szybko mam przemyślenia na ten temat.
Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b

ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier
Kaspar84

Sęk w tym, że w lokalach, gdzie można grać w za darmo w przyniesione przez siebie gry nie widzę tego motywu "odwdzięczania się". Zauważyłem wręcz wnoszenie swojego alko itp :) 5 zł od osoby przy powiedzmy Got to już 25 zł plus na pewno jakiś popitek czy krakers..

Oczywiście byłaby też część kawiarniana, gdzie można po prostu usiąść sobie i napić się kawy jak człowiek :)
Awatar użytkownika
rastula
Has thanked: 1276 times
Been thanked: 1326 times

Post autor: rastula »

wnoszenie własnego trunku i jadła do lokalu to zwykłe buractwo...

a rezerwacja stolika i wynajęcie gry powinno jednak kosztować , nawet jeśli symbolicznie

kurka wodna - hobby nie może być tanie :D
Awatar użytkownika
kwiatosz
Kontakt:

Jeśli wiesz jaki masz czynsz, ile wsadziłeś w remont, ile musisz wydać na pensje, zusy, do ego kupienie gier - to 25zł plus krakers i napitek przy takim GoT się nie kalkulują nijak moim zdaniem... Jeżeli otwierasz w swoim lokalu to już może lepiej wyglądać, ale w dalszym ciągu wydaje mi się, że jeżeli nie masz jasnego poglądu skąd ma iść kasa - ze spożycia czy z opłacenia miejsca na granie - to to nie zadziała, bo trochę tu i trochę tu oznacza, że ani ze spożycia nie ma sensownego zysku, ani z udostępniania miejsca... Ile na godzinę byś musiał mieć zysku z gracza żeby to się kalkulowało? Przy grze w absorbującą grę ludzie dużo nie spożyją, a siedzieć będą parę godzin.

Z drugiej strony może po prostu nie jestem targetem - w planszówkę wolę zagrać w domu, a do knajpy idę zjeść coś dobrego albo się poziomalić przy piwie. Oczyma wyobraźni mogę zobaczyć pójście wieczorem i granie w imprezówkę przy piwie w barze - to wychodzi korzystnie dla każdej ze stron - ale mózgożery? Długie gry, które wymagają skupienia zamiast płynnego rozproszenia? Nie widzi mi się takie kombo.

Edit: Rastula +1, oprócz fragmentu "symbolicznie" - to mi w sumie nasuwa pomysł jak to jest w niektórych knajpach - rezerwacja stolika powiedzmy 50zł, ale to jest odliczane od rachunku. Mnie to co prawda odstraszało od takich miejsc, ale byłem podówczas studentem, a na studentach tylko Biedronka zarabia ;)
Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b

Awatar użytkownika
wis
Has thanked: 60 times
Been thanked: 24 times
Kontakt:

Post autor: wis »

Ja raczej też nie jestem targetem (mam gdzie grać, lubię spokój i cięższe gry), ale mogę napisać, na co bym zwracał uwagę przy wyborze knajpy:

1) Małe pomieszczenia na 2-3 stoły do grania (przynajmniej jedno takie pomieszczenie, oddzielone od reszty). Więcej stołów to przekrzykiwanie się, a czasem trzeba wytłumaczyć grę, lub zwyczajnie pomyśleć. Dotyczy to także muzyki i amatorów party-games - bez możliwości eliminacji tych czynników miejsce byłoby dla mnie raczej "ostatnia deską ratunku".
2) Długie godziny otwarcia, najlepiej "do ostatniego klienta". Możliwość usłyszenia "proszę kończyć, zamykamy" dyskwalifikuje miejsce dla mnie.
3) Nie ruchamy abstynentów. Jeśli piwo kosztuje w sklepie tyle, co litr soku, to w knajpie chcę za cenę piwa przynajmniej pół litra soku (dwa razy mniej!), a nie szklaneczki. Podobnie z herbatą. Podczas wieczoru palę 1-2l paliwa, więc raczej nie chciałbym płacić 30zł+ za coś, co na domówce mam za 5.
4) Dobre piwo, także niealkoholowe.
5) Przekąski beztłuszczowe. Migdały, orzechy (nie ziemne), herbatniki, czekolada, owoce - cokolwiek, co nie katuje żołądka i gier :)
Glory: A Game of Knights - nasza pierwsza gra Kickstarter / FB / Gamefound
Kaspar84

Wis / jesteś zdecydowanie targetem :) Wszystko co napisałeś jest w planach. Podchodzę do tematu jak klient i też uważam, że płacenie za sok 10 zeta czy za kawę 11 to zdzierstwo, prowadzę dosyć zdrowy tryb życia, więc będą zdrowe przekąski :)
Awatar użytkownika
kwiatosz
Kontakt:

Moja przez pewien czas ulubiona knajpa miała litr soku za 10zł - czyli w cenie litra piwa tam - i to było idealne, brałem dzbanek i słomeczkę i miałem na te pół godzinki :)

Polufka
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: Polufka »

Istnieje w Polsce kilka lokali wykorzystujących podobne modele biznesowe. Powiedzmy, że mamy trochę doświadczenia w prowadzeniu pubu z planszówkami i może moglibyśmy coś pomóc. Zapraszam do kontaktu.
Awatar użytkownika
splocki
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: splocki »

Ja jestem jak najbardziej za. Chętnie też bym zapłacił za rezerwację stolika.
Najlepiej w lokalizacji Wrocław-południe ;)

BTW: robienie takiego wywiadu na forum nie ma sensu. Najlepiej zrobić wywiad w okolicy, w której planujecie otworzyć lokal.
Awatar użytkownika
kwiatosz
Kontakt:

Sobie myślę, że są kluby, w których płaci się kasę miesięczną za prestiż i możliwość przyjścia - może by coś takiego wypaliło z planszówkami?

ODPOWIEDZ