Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
BartP pisze:Grę wam ewidentnie zepsuła wieża. Jeśli wypadało średnio 6-7 kostek danego koloru, to współczuję. Downtime musiał być spory i rzeczywiście część akcji szybko musiała tracić na znaczeniu. Natomiast z relacji innych graczy, w tym z filmu Rahdo, wynika, że powinny wypadać 2-5 kostek danego koloru.
po trzech partiach i kilku eksperymentach z wrzucaniem kostek...
widać, że mam prawidłową wieżę... bo każda jest prawidłowa...
to element ludzki jest zepsuty...
to nastawienie jest kluczowe, jak ktoś uważa grę za zepsutą
"bo ma wieżę",
"bo nie lubię Queen",
"bo to Feld"
"bo to czwarty Feld w tym roku"
"jeszcze nie grałem, ale już wiem, że gra jest zła" to nic nie pomoże...
to nastawienie jest kluczowe, jak ktoś uważa grę za zepsutą
"bo ma wieżę",
"bo nie lubię Queen",
"bo to Feld"
"bo to czwarty Feld w tym roku"
"jeszcze nie grałem, ale już wiem, że gra jest zła" to nic nie pomoże...
a może krzesło było niewygodne...
Chyba przesadzasz. Głosy krytyczne w tym wątku są konkretne. Żaden z Twoich argumentów nie pokrywa się z moimi odczuciami, ale Amerigo uważam za przeciętne. Kto lubi Zamki Burgundii niech łyka śmiało. Kto nie lubi, niech nie kupuje, bo to ta sama kategoria wagowa i koncepcyjna. Tylko bajer większy.
Takiego fanboystwa to już dawno nie widziałem na tym forum... W każdym razie wszystkich obrońców Felda zapraszam do odkupienia mojego egzemplarza. Taniej niż w sklepie. Przecież warto, to dobra gra! Mogę zarezerwować.
Ostatnio zmieniony 04 lis 2013, 10:36 przez Vester, łącznie zmieniany 1 raz.
Vester pisze:Takiego fanboystwa to już dawno nie widziałem na tym forum...
Upraszam o nie zapominanie o jednej fangirl
Mechaniki dice placement i dice manipulation świadczą o słabości i braku pomysłowości projektanta.
-- "We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
KubaP pisze:@Simon - mam pytanie (zupełnie na serio) - czy Ty w ogóle jeszcze grywasz w planszówki? Nie znam Cię osobiście i chciałem zobaczyć, co Ci sie podoba i przejrzawszy pobieżnie Twoje posty rok wstecz znalazłem właściwie wyłącznie wypowiedzi w wątkach o filmach, serialach i książkach. A teraz nagle wysyp negatywnych opinii na temat trzech dobrze ocenianych gier - Amerigo, Nations i Bruggia? Może po prostu żal Ci utraconego hobby i próbujesz poczuć tę dawno zapomnianą atmosferę dobrze strollowanego wątku? Pytam, bo po każdej merytorycznej wypowiedzi piszesz, że coś jest głupie i nudne i złe i kropka i masz rację. Trudno dyskutować z emocjami, więc powiem tylko, że szanuję Twoją, dość ekstrawagancką opinię i pozostanę przy mojej, ok?
Z jakimi emocjami? Gralismy we 4-ech, wszyscy taka opinie mamy - zbiorowa histeria?
Zreszta akurat Nations to ocenilem NAJWYZEJ ze wszystkich, ktorzy w to grali .
I w planszowki oczywiscie nie gram, siedzialem przy stole, pilem piwo i przeszkadzalem kopiac w stolik z wieza .
Każdy może,prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczenie do krytyki, panie, tu nikomu tak nie podoba się.Tak więc z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie.
Vester pisze:Takiego fanboystwa to już dawno nie widziałem na tym forum...
Upraszam o nie zapominanie o jednej fangirl
Czy to o mnie?
Czytam czytam i jakoś nic nie jest w stanie ostudzić mojej zachciewajki Aczkolwiek skromny budżet poszedł na razie, zgodnie z chronologią, na Brugię.
Naprawdę wierzę, że każdy fan Zamków Burgundii będzie się dobrze bawił przy Amerigo. Nikt tu nikogo nie zniechęca do zakupów. A nawet wprost przeciwnie.
Vester pisze:
Takiego fanboystwa to już dawno nie widziałem na tym forum...
czując się adresatem tego eufemizmu,
odbijam,
takiego hejtu nigdy tu nie widziałem... a czytam dwa lata z hakiem...
Jakiego hejtu, człowieku? Z mojej strony jest tylko rozczarowanie "na smutno". W końcu kupiłem grę, tak? Wiedziałem, że będzie lekko, ale liczyłem na więcej perfekcji.
A czy napisałem, ze Zamkom cos dolega? Regularnie w nie grywam, bo znajomi się domagają. Znudziły mi sie, to fakt, ale doceniam ich magnetyzm. Wręcz uwazam, ze Zamki są lepsze od Amerigo, choć mniej wypaśne.
Ostatnio zmieniony 04 lis 2013, 11:19 przez Vester, łącznie zmieniany 1 raz.
Vester pisze:Jakiego hejtu, człowieku? Z mojej strony jest tylko rozczarowanie "na smutno". W końcu kupiłem grę, tak? Wiedziałem, że będzie lekko, ale liczyłem na więcej perfekcji.
To też odbiję piłeczkę - jakiego fanbojstwa, człowieku? Jeden KubaP ma bardzo entuzjastyczną opinię (jego prawo) i napisał w takim tonie recenzję. A poza tym? Jakie fanbojstwo?
To są pojedyncze wybryki, rodzynki w cieście. Postów merytorycznych jest dużo więcej - o tym, że na przykład zepsuta wieża mogła zepsuć grę. Ale zamiast naprawić i zagrać jeszcze raz, lepiej iść w zaparte i twierdzić, że to mechanika jest zła.
O pływaniu też pisałem merytorycznie, że to moim zdaniem dobre rozwiązanie pod względem tematycznym.
Tam gdzie mechanika jest słaba, napisaliśmy o mechanice. Tam gdzie wieża, o wieży. O tematyce nic nie pisaliśmy, nie ma znaczenia, samo pływanie i budowanie domków jest fajne, tylko szybko się kończy. Jeśli ktoś ma chęć merytorycznie pogadać o akcjach dostępnych w grze, niech coś wreszcie napisze. Z postami typu "może krzesło było niewygodne" szkoda dyskutować.
melee pisze:Tam gdzie mechanika jest słaba, napisaliśmy o mechanice. Tam gdzie wieża, o wieży. O tematyce nic nie pisaliśmy, nie ma znaczenia, samo pływanie i budowanie domków jest fajne, tylko szybko się kończy. Jeśli ktoś ma chęć merytorycznie pogadać o akcjach dostępnych w grze, niech coś wreszcie napisze. Z postami typu "może krzesło było niewygodne" szkoda dyskutować.
Ekhm, pozwolę sobie zauważyć, że napisałem merytorycznie o akcji Piratów nawet kilka razy, ale jakoś umknęło to Waszej uwadze. Natomiast wciąż nie rozumiem, argumentu o braku merytorycznej dyskusji. Po Waszej, źle zagranej (błędnie złożona wieża) grze, mieliście zarzuty do mechaniki. Odpowiedzieliśmy chyba na wszystkie, a Wy wciąż "bleeee guuuupieeee nuda jak w Zamkach!". No to jak "nuda jak w Zamkach" to nic dziwnego, że gra Felda Wam się nie podoba
Forum nie jest dobrem publicznym. To nie jest dotowane społecznie miejsce w sieci, w którym każdy ma prawo przebywać i pisać co mu się podoba. Jak któregoś dnia właściciel forum zdecyduje, że odtąd korzystanie z forum jest odpłatne, to tak się stanie.
A wracając do meteorytyki - jest sens brać Amerigo tylko do rozgrywek 2-osobowych?
Ostatnie Feldy trochę mnie przystopowały cenowo - Bruges 199, Amerigo tyleż samo. Do tego o ile poprzednie zbierały zazwyczaj laury, to w tych nawet co niektórzy fani widzą dziury, stąd jestem zawieszony w stanie nieprzyjemnego napięcia - "brać czy nie".
KubaP pisze:Ekhm, pozwolę sobie zauważyć, że napisałem merytorycznie o akcji Piratów nawet kilka razy, ale jakoś umknęło to Waszej uwadze.
Napisałeś tylko, że max to 50 pkt i największy kafelek to 4, to nie jest odpowiedź na moje zastrzeżenia. Miałeś 7 partii, jaki był rozrzut strat na piratach? Czy nie było to w każdej partii 25-30 pkt?
melee - dobrze, rozumiem, że nie masz chęci grać w tę fatalną, źle wydaną i zepsutą mechanicznie grę. Tak samo jak po jednej partii skrytykowałeś Ankh Morpork, którego TRZECI dodruk teraz jest w sklepach, tak samo masz prawo krytykować Amerigo. Podziwiam tylko konsekwencję, z jaką się rozpisujesz w temacie gry, która Ci się nie spodobała
Forum nie jest dobrem publicznym. To nie jest dotowane społecznie miejsce w sieci, w którym każdy ma prawo przebywać i pisać co mu się podoba. Jak któregoś dnia właściciel forum zdecyduje, że odtąd korzystanie z forum jest odpłatne, to tak się stanie.
KubaP pisze:Tak samo jak po jednej partii skrytykowałeś Ankh Morpork, którego TRZECI dodruk teraz jest w sklepach,
A co to ma do rzeczy?
Każdy może,prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczenie do krytyki, panie, tu nikomu tak nie podoba się.Tak więc z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie.
KubaP pisze:Tak samo jak po jednej partii skrytykowałeś Ankh Morpork, którego TRZECI dodruk teraz jest w sklepach,
A co to ma do rzeczy?
To, że osobista opinia melee o grach może nie pokrywać się z odbiorem danej gry u tzw. masowego odbiorcy.
KubaP pisze:Tak samo jak po jednej partii skrytykowałeś Ankh Morpork, którego TRZECI dodruk teraz jest w sklepach
To dość słaby argument. Wiele osób na tym forum (i na bgg też) krytykowało Monopoly, a dodruków tej gry było znacznie więcej niż 3
Touche!