Wyśmienite wieści z Lacerty
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- Nataniel
- Administrator
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Przeciez mozesz zaplacic wiecej i kupic angielska wersje?
Gdyby Lacerta chciala zrobic na podstawie wersji angielskiej, musialaby wykupic dodatkowo licencje na grafiki od Mayfair Games - raz, ze zwiekszyloby to cene gry, dwa, ze nie wiadomo, czy w ogole MG byloby sklonne taka licencje sprzedac.
Gdyby Lacerta chciala zrobic na podstawie wersji angielskiej, musialaby wykupic dodatkowo licencje na grafiki od Mayfair Games - raz, ze zwiekszyloby to cene gry, dwa, ze nie wiadomo, czy w ogole MG byloby sklonne taka licencje sprzedac.
= Artur Nataniel Jedlinski | GG #27211, skype: natanielx =
= Festiwal gier planszowych w Gdyni - GRAMY! =
- Geko
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 4 times
...trzy, że mielibyśmy taką paskudną, pomazaną, planszęNataniel pisze:Przeciez mozesz zaplacic wiecej i kupic angielska wersje?

Moje blogowanie na ZnadPlanszy.pl
Na BGG jako GekoPL. Ja tu tylko moderuję, żaden ze mnie administrator.
- Geko
Aswiech - jakbyś mnie znał, to byś wiedział, że sobie jaja robię. Po prostu już mnie nudzą te narzekania. Już przecież pisałem, że to kwestia gustu. No i mamy wybór. Widziałem angielską wersję i jest faktycznie ładna, powiedziałbym trochę komiksowa, choć plansza jest moim zdaniem przesadzona graficznie. Wersja polska (niemiecka już się chyba skończyła) jest IMHO bardziej przejrzysta, prosta ale klimatyczna. Za tydzień w końcu zobaczę jak wygląda na żywo, to się okaże, czy dobrze mi się wydaje.aswiech pisze:Patrzac na te nienawisc zaczynam sie bac:)Geko pisze:...trzy, że mielibyśmy taką paskudną, pomazaną, planszę
Tak swoja droga - to mysle, ze warto raczej pogadac za 3 tygodnie, jak pogramy i zobaczymy.
Ja osobiscie uwazem, ze gra sie i tak obroni - chocby najbrzydsza i tak ludzie beda w nia grac.
- Geko
To jakieś ponad 300 zł. Nie, dziękujęBlue pisze:Jezeli wybierac przejrzystosc to niemiecka mapa + angielskie żetony moim zdaniem.

- MichalStajszczak
- Has thanked: 548 times
- Been thanked: 1609 times
- Kontakt:
Mniej wyśmienita wiadomość z Lacerty (na temat Książąt Florencji):
W 17 tygodniu mieliśmy dostać grę i rozpocząć sprzedaż. Oczywiście w polskich realiach wyszło tak, że drukarnia ogłosiła oddanie nam nakładu dopiero w piątekTo też 17-ty tydzień, ale jeśli transport zostanie wysłany w piątek, to będzie we Wrocławiu dopiero w poniedziałek (nasz magazyn pracuje tylko od poniedziałku do piątku).Staramy się jakoś wpłynąć na drukarnię, ale chyba niestety nie mamy na to żadnego wpływu.
Chciałbym przekazać krótką wskazówkę osobom zastanawiającym się nad kupnem polskiej wersji EiT. Przed kilkoma tygodniami stałem przed podobnym wyborem i miałem mętlik w głowie po przeczytaniu biadolenia nad nieczytelnością żetonów i przewagą wizualną wersji angielskiej.
To typowe akademickie rozważania. Wersji polskiej nic nie brakuje. Plansza jest czytelna i nie rozprasza uwagi. Żetony dobrze się wyróżniają i żadna z osób, z którymi grałem, nie miała NAJMNIEJSZYCH problemów z odróżnieniem kolorów. Jedyny mankament to żetony katastrof, które faktycznie mogłyby być inaczej oznaczone. Zastosowaliśmy jednak sztuczkę polegającą na położeniu katastrofy na niszczonym żetonie, tak że wystaje ponad inne. To wystarcza.
Ponieważ wszystko doskonale do siebie pasuje i jest czytelne, po kilku rozgrywkach i tak przestaje się dostrzegać niuanse graficzne. Zostaje tylko czysta przyjemność z gry.
Polecam wersję polską. Nic jej nie brakuje, a dodatkowo promujemy nasze wydawnictwo, co z kolei może zaowocować wydaniami innych gier w polskiej wersji językowej. Nie mam problemów z grami angielskimi, ale dla niektórych to może mieć znaczenie.
To typowe akademickie rozważania. Wersji polskiej nic nie brakuje. Plansza jest czytelna i nie rozprasza uwagi. Żetony dobrze się wyróżniają i żadna z osób, z którymi grałem, nie miała NAJMNIEJSZYCH problemów z odróżnieniem kolorów. Jedyny mankament to żetony katastrof, które faktycznie mogłyby być inaczej oznaczone. Zastosowaliśmy jednak sztuczkę polegającą na położeniu katastrofy na niszczonym żetonie, tak że wystaje ponad inne. To wystarcza.
Ponieważ wszystko doskonale do siebie pasuje i jest czytelne, po kilku rozgrywkach i tak przestaje się dostrzegać niuanse graficzne. Zostaje tylko czysta przyjemność z gry.
Polecam wersję polską. Nic jej nie brakuje, a dodatkowo promujemy nasze wydawnictwo, co z kolei może zaowocować wydaniami innych gier w polskiej wersji językowej. Nie mam problemów z grami angielskimi, ale dla niektórych to może mieć znaczenie.
Potwierdzam to co napisał hobb3, Polska wersja EiT jest doskonale wydana i mogę ją wszystkim polecić. A tak poza tym to gra jest genialna 

lista moich gier:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... sp=sharing
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... sp=sharing
Ja akurat miałem dość specyficzną sytuację: kiedy wreszcie zdecydowałem się na zakup wersji polskiej (nie przejmując się specjalnie tym co było pisane w temacie, po prostu miałem chętkę na T&E jako grę) zupełnie przypadkiem natknąłem się w katowickim "Bardzie" na wersję Mayfair - i to za identyczną cenę jak nasza "lacertowska". Wziąłem od ręki, bo nie chciało mi się czekać na przesyłkę i dodatkowo za nią płacić.
Co do wrażeń wizualnych, to podoba mi się dominujące zestawienie błękitu i złotych ornamentów - wypada nieco barwniej, niż lekko surowa, "kamienna" kolorystyka polskiej wersji. No ale to oczywiście kwestia gustu. Co do żetonów to nie mam zdania, gdyż nie widziałem tych polskich z bliska i nie mam jak porównać. Zdaje mi się, że kwestię czytelności rozwiązuje po prostu kolorystyka, no chyba że faktycznie katastrofa tak mało się wyróżnia, co chyba i tak nie powinno stanowić za dużego problemu.
Ogółem zagraliśmy dzisiaj pierwszy raz w 3 osoby no i było sympatycznie. Bez wielkich zachwytów, ale grało się fajnie - solidna Reinerowska robota
Z tego co czytałem to ujawnia swój pazur w miarę rozgrywania kolejnych partii, a wróci jeszcze na stół z pewnością z dwóch podstawowych powodów: jest szybka i dobrze chodzi na 3 osoby. Trochę bardziej losowa niż sądziłęm, ale podobnie jak Attika pewnie nieźle sprawdzi się w roli "szybkiej strategii dla 3".
Co do wrażeń wizualnych, to podoba mi się dominujące zestawienie błękitu i złotych ornamentów - wypada nieco barwniej, niż lekko surowa, "kamienna" kolorystyka polskiej wersji. No ale to oczywiście kwestia gustu. Co do żetonów to nie mam zdania, gdyż nie widziałem tych polskich z bliska i nie mam jak porównać. Zdaje mi się, że kwestię czytelności rozwiązuje po prostu kolorystyka, no chyba że faktycznie katastrofa tak mało się wyróżnia, co chyba i tak nie powinno stanowić za dużego problemu.
Ogółem zagraliśmy dzisiaj pierwszy raz w 3 osoby no i było sympatycznie. Bez wielkich zachwytów, ale grało się fajnie - solidna Reinerowska robota

- MichalStajszczak
- Kontakt:
- MichalStajszczak
- Kontakt:
- lacerta
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 98 times
zaktualizowała

Zapraszamy na facebooka: https://facebook.com/LacertaPL
oraz do naszego sklepu z planszówkami https://sklep.lacerta.pl/
Polska edycja bazuje na nowej edycji Książąt. Inne kraje też dostają dodatki. =)No i to lubię. Polska edycja rewelacyjnej gry o 70 zł tańsza od wersji angielskiej, a do tego dostajemy dodatki.
Ale cena faktycznie korzystna.
War does not determine who is right - only who is left. - Bertrand Russell
---
Moja (niekompletna) kolekcja gier
Moja lista życzeń
---
Moja (niekompletna) kolekcja gier
Moja lista życzeń
- Nataniel
- Administrator
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
O ile mi wiadomo, to tylko na stronie Lacerty.Earl_MW pisze:Czy przedsprzedaż Książąt będzie prowadzona tylko poprzez sklep firmowy, czy też może, jak było na przykład z T&E również przez inne sklepy?
= Artur Nataniel Jedlinski | GG #27211, skype: natanielx =
A na górze generalnie sypią się warningi o babolu w pętli foreach(), a zamiast ceny, która przez pół dnia była widoczna, pojawiło się "cena na telefon"...Dusso pisze:Wyskakuje mi błąd na Waszej stronie, nie mogę dodac Książąt do koszyka - wogóle nie mam takiej opcjiCzy ktoś jeszcze tak ma?
Oj, sypie się coś strona

Earl
- lacerta
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 98 times
Dzisiejszego wieczoru przenieśliśmy się na inny serwer. Mieliśmy już dość z ciągłymi problemami na poprzednim. W chwili obecnej DNSy jeszcze ciągle pamiętają IP poprzedniego serwera, ale pewnie do rana sytuacja się unormuje.
W nowym miejscu nie działać będzie w pełni (do powrotu z długiego weekendu) forum dyskusyjne, ale cała reszta powinna działać już bez zarzutu.
Mamy nadzieję, że to koniec kłopotów z Książętami Florencji
W nowym miejscu nie działać będzie w pełni (do powrotu z długiego weekendu) forum dyskusyjne, ale cała reszta powinna działać już bez zarzutu.
Mamy nadzieję, że to koniec kłopotów z Książętami Florencji

Zapraszamy na facebooka: https://facebook.com/LacertaPL