Nations / Wojna Narodów (R. Håkansson, N. Håkansson, E. Rosén, R. Rosén)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Nations
W sumie jak to jest z tą zależnością językową. ? Bardzo doskwiera podczas gry. Martwi mnie sprawa przyszłych dodatków.
- dragon77
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
Nie przeszkadza praktycznie w ogóle. Proste teksty na :tomiz123 pisze:W sumie jak to jest z tą zależnością językową. ? Bardzo doskwiera podczas gry. Martwi mnie sprawa przyszłych dodatków.
- zawsze karcie wydarzenia (trzeba się nauczyć słów najwięcej/najmniej

- czasami na kartach postępu
Ale w razie problemu jest świetny FAQ, który wszystko tłumaczy - często po ewentualnym sprawdzeniu jednej karty znamy zasady dotyczące wielu innych kart.
Jak dla mnie to podział zależności wygląda tak: 90% ikonografia - 10% język.
Sam zobacz ile po wylosowaniu kart postępu jest na nich tekstu

http://boardgamegeek.com/image/1805129/nations
Przekonałeś mnie. Poczytałem o nowych dodatkach i wątpię ze polski wydawca będzie je w szybkim tempie wydawał. Tekstu rzeczywiście jest niewiele, nie jest też jakiś specjalnie skomplikowany, więc o swoich współgraczy się nie boje.
- gafik
- Has thanked: 56 times
- Been thanked: 125 times
Ale tam nic nie ma nt dodatków... jedynie luźne fanowskie dywagacje/spekulacje/insynuacje jak mogłyby wyglądać nowe plansze nacji, nowe karty odkryć... 

- rastula
- Has thanked: 1276 times
- Been thanked: 1326 times
mnie się średni spodobały pod względem funkcjonalności tory dostępne dotychczas, więc zrobiłem własny

plik czeka na akceptację na bgg - dam znać.

- rastula
- Has thanked: 1276 times
- Been thanked: 1326 times
Wiadomo, że finowie [autorzy] ciągle robią jakieś zmiany w instrukcji. Oryginalny dystrybutor [Asmodee] naciska ich bardzo, aby w końcu przedstawili jej finalną wersję, bo na poprawione wydanie czeka kilka krajów. Nie potrafi jednak podać żadnej konkretnej daty. Oczywiście jak tylko czegoś się dowiemy, a najpewniej jak dostaniemy materiały do tłumaczenia wraz z deadlinem to będziemy w stanie oszacować dostępność polskiej edycji.tassman pisze:No jak tam z terminami wydania? Miało być coś wiadomo po weekendzie.
- Bea
- Been thanked: 6 times
Czy Nations pasuje do tych wymogów?
http://www.gry-planszowe.pl/forum/viewt ... 43&t=27979
- dragon77
Absolutnie nie.Bea pisze:Czy Nations pasuje do tych wymogów?
Nations to gra wybitnie taktyczna polegająca na wyciśnięciu maximum korzyści z danej rundy (których jest

edit: widziałem, że masz w poleconych grach Cywilizacja poprzez wieki - no i biorąc pod uwagę Twoje wymagania to absolutnie najlepszy tytuł, którym z pewnością będziesz zachwycona

W kilku postach powyżej obalają Twoją teorię dotycząca wyciskania z jednej tury. Może nie zauważasz możliwości jakie oferuje ta gra?
- dragon77
Długofalowe planowanie to tylko tło. Jak się machniesz w jednej rundzie to praktycznie przegrałeś i tyle. W TTA nic nie zrobisz w całej rundzie i nic aż tak wielkiego się nie stanie. W kwestii długofalowego planowania w żaden sposób nie da się Nations przyrównać do TTA, które jest dla mnie wzorem.tassman pisze:W kilku postach powyżej obalają Twoją teorię dotycząca wyciskania z jednej tury. Może nie zauważasz możliwości jakie oferuje ta gra?
No i mam nadzieję, że po kilku grach nie zauważyłem WSZYSTKICH możliwości gry, bo szybko by się znudziła

Teraz będziemy dokładać wszystkie karty do talii i dopiero zacznie się masakra

Kiedyś zastanawiałem się nad strategią w grach typu Cywilizacja Poprzez Wieki. Na początku moich rozgrywek strasznie denerwowało mnie to że przeciwnicy znają karty i mogą dostosować swoją strategię. W życiu raczej jest inaczej. Czy jesteśmy w stanie przewidzieć wszystko podczas planowania naszych działań?
Może właśnie trochę nieprzewidywalności jest potrzebne do tego aby wyrównać szansę ... ?
Może właśnie trochę nieprzewidywalności jest potrzebne do tego aby wyrównać szansę ... ?
- Bea
Nataniel pisze:Ja powtórzę swoją opinię:Disclaimer: Pracuję w REBEL.pl i wydajemy tę grę po polskuDla mnie najważniejszą cechą tej gry jest fakt, że mogę w nią zagrać w miarę z sensem z normalnymi ludźmi - czy to graczami, czy casualami. W TTA w zasadzie nie ma po co siadać do stołu, jeżeli jest przy nim ktokolwiek, kto grał w TTA mniej niż 3 razy - wiadomo, że będzie chłopcem do bicia. Na pewno jest to jedna z fajniejszych gier cywilizacyjnych - klimatyczna, z prostą mechaniką, a masą możliwości.
Czy wiadomo choć w przybliżeniu jakiej ceny się można spodziewać? Też powyżej 200 zł?
- Nataniel
- Administrator
- Kontakt:
Raczej tak, chociaż jeszcze finalnej ceny nie znam.
= Artur Nataniel Jedlinski | GG #27211, skype: natanielx =
= Festiwal gier planszowych w Gdyni - GRAMY! =
= Festiwal gier planszowych w Gdyni - GRAMY! =
- mat_eyo
- Has thanked: 950 times
- Been thanked: 1483 times
- Kontakt:
Patrząc na cenę angielskiej myślę, że nie ma co liczyć na cenę poniżej 199 zł. Prawdziwe pytanie brzmi kiedy w końcu będzie można te pieniądze wydać 

No jak faktycznie różnica bedzie spora to trzeba będzie zastanowić się nad angielską wersją.
- mat_eyo
- Kontakt:
Tak sobie w oczekiwaniu na polską wersję oglądam stronę Nations na bgg i mam dwie myśli, którymi chcę się podzielić:
-czy gry cywilizacyjne muszą być tak cholernie brzydkie?
-Rebelu błagam, niech polska wersja nie nazywa się Nacje. Jakoś mi to źle brzmi
-czy gry cywilizacyjne muszą być tak cholernie brzydkie?
-Rebelu błagam, niech polska wersja nie nazywa się Nacje. Jakoś mi to źle brzmi

- Ink
- Administrator
- Has thanked: 131 times
- Been thanked: 207 times
- Kontakt:
Może nazwać tak, jak jest zasugerowane na końcu angielskiej instrukcji:mat_eyo pisze:-Rebelu błagam, niech polska wersja nie nazywa się Nacje. Jakoś mi to źle brzmi
"To be truly accurate and capture the various political groupings that have existed throughout history, we should have called the game: Nations, empires, city states, tribes, polis, civilizations, kingdoms, republics, caliphates, cantons, hordes, democracies, dominions, principalities, countries, unions, confederations, tyrannies, despotisms and theocracies. However, that title didn’t fit on the box."
Games Fanatic -/- Gradanie -/- Za dużo gier
O ile wyraźnie nie zaznaczono inaczej, powyższa wypowiedź nie jest stanowiskiem moderacji lub administracji forum.
O ile wyraźnie nie zaznaczono inaczej, powyższa wypowiedź nie jest stanowiskiem moderacji lub administracji forum.
- mat_eyo
- Kontakt: