Seasons / Pory roku (Régis Bonnessée)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
pan_satyros
Has thanked: 686 times
Been thanked: 522 times
Kontakt:

Re: Seasons

Post autor: pan_satyros »

MataDor pisze:Też już bym chętnie kupił dodatek PL do Seasons.
Przyznam że gra zaskakująco często wita na naszym stole i to już od bardzo dawna. Mimo sporej dawki losowości wszyscy moi kumple gracze ją bardzo lubią.
U mnie podobnie, zarówno na stole jak i online.
Dlatego dodatek kupiłem w języku ang, bo słuch po Pl wydaniu zaginął, a na progu zapowiedziano już kolejny.
Awatar użytkownika
Trolliszcze
Has thanked: 70 times
Been thanked: 1043 times

Post autor: Trolliszcze »

Zastanawiam się, czy nie napisać do wydawnictwa Libellud, bo chyba prędzej od nich dowiem się, czy jest planowany jakiś drugi druk (który ma rzekomo obejmować polską edycję).
EDIT: O, a gdzie zapowiedzieli kolejny dodatek?
EDIT 2: Znalazłem, nazywa się Path of Destiny.
Awatar użytkownika
pan_satyros
Has thanked: 686 times
Been thanked: 522 times
Kontakt:

Post autor: pan_satyros »

Trolliszcze pisze: EDIT: O, a gdzie zapowiedzieli kolejny dodatek?
http://boardgamegeek.com/boardgameexpan ... of-destiny
www.youtube.com/watch?v=ohDRtdaS-2w‎

On Thursday I got a closer look at Libellud's Seasons: Path of Destiny, the second expansion for Régis Bonnessée's Seasons due out in March 2014. Naturally the expansion adds new spell and familiar cards to the game, including:

-----• A magical object that lets you sacrifice it to gain two of four listed benefits.
-----• A familiar that prevents its owner from gaining crystals.
-----• A spell that lets you reroll the final die of the season.
-----• An object that can create replicas of itself.
-----• A spell that allows you to spend elements in order to play a mystery card for free.

This expansion includes more enchantments, an addition to the game from the first expansion, Seasons: Enchanted Kingdom, but it also includes a destiny die that one player each round can choose to roll instead of one of the available dice. This die might give you an element, crystals or extra spell space, but it also gives you destiny points — and whoever holds the most destiny points at the end of the game receives a significant crystal bonus.

I played a two-player game with Bonnessée, and unsurprisingly he drafted a deck of cards that fit together into an efficient Eric-crushing machine. He noted that while you can play solely with the new cards from Path of Destiny — as we did — they're intended to be mixed with the cards from the base game as some cards are underpowered without the possible support of those original cards. If you're drafting (and *ahem* have some idea of what you're doing), I imagine that you can use just the Path of Destiny cards and make the best of what's on offer, but for those breaking out the expansion for the first time, mix it up.
Ostatnio zmieniony 08 sty 2014, 09:53 przez pan_satyros, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Trolliszcze

Jedyne, co mnie przeraża, to wizja tasowania wszystkich kart w koszulkach. Już z tymi, co mam, ledwo daję radę (w grubych koszulkach FFG), bo to naprawdę dość pokaźny stosik :D
Awatar użytkownika
7koliberek9
Has thanked: 47 times
Been thanked: 12 times

Post autor: 7koliberek9 »

Też jestem zainteresowana dodatkiem tym bardziej że w tym roku ma ukazać się kolejny :roll:
Awatar użytkownika
Karit
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post autor: Karit »

Rebel mógłby wydać te 2 dodatki za jednym razem, nie obraziłbym się :)
Subiektywnie mówiąc - moje opinie o grach są w 100% obiektywne

Moja kolekcja
Awatar użytkownika
Trolliszcze

Na razie cisza w sprawie pierwszego, a po fiasku AA nie wiadomo, co myśleć... Może testowali i się im nie spodobało?
Kheldar

Post autor: Kheldar »

Post z maja na BGG stwierdza, że ten drugi dodruk, który ma zawierać też polską edycję dodatku, może się odbyć nawet za 12 miesięcy, czyli możemy poczekać jeszcze kilka...
Awatar użytkownika
Trolliszcze

A mógłbyś zalinkować? Na czekanie jestem przygotowany.
Kheldar

Re: Odp: Seasons

Post autor: Kheldar »

Chodzi mi o ten temat, przedostatni post. Jest nadzieja! http://boardgamegeek.com/thread/951325/ ... sh-edition
Awatar użytkownika
DarkSide
Has thanked: 622 times
Been thanked: 252 times

Post autor: DarkSide »

Myślę, że jak polski wydawca nie zabierze oficjalnie głosu w sprawie terminu wydania dodatku PL, to wątek ten zmieni się w parafrazę pewnej znanej sceny filmowej (od 45 sek.) :mrgreen:
W idealnym świecie planszówkowym wszystkie eurasy ociekają klimatem, a wszystkie ameri mają przejrzyste zasady i nie potrzebują FAQ

Sprzedam gry
Moje zniżki Planszostrefa -11%, ALEplanszówki -3%, Gry bez prądu -5%
Awatar użytkownika
lilula91

Post autor: lilula91 »

Wiadomo już coś, na temat wydania któregokolwiek z tych dodatków w ojczystym języku?
Wciąż mam nadzieję... :roll:
Awatar użytkownika
Ezekiel
Has thanked: 61 times
Been thanked: 133 times

Post autor: Ezekiel »

Ponieważ Nataniel wypowiadał się ostatnio w kilku wątkach dot. gier, które ma wydać Rebel, to ponawiam pytanie o dodatek po polsku, może coś napisze. Właściwe to przestałem się już łudzić, ale przynajmniej można być rozwiać wszelkie wątpliwości, że dodatku nie będzie. :(
Awatar użytkownika
Nataniel
Administrator
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: Nataniel »

Naprawdę, jak będę miał info, kiedy dodatek będzie na 100%, to dam znać. NIE mam niestety tej informacji, jesteśmy zależni w 100% od francuskiego wydawcy i czekamy na info.
= Artur Nataniel Jedlinski | GG #27211, skype: natanielx =
= Festiwal gier planszowych w Gdyni - GRAMY! =
Awatar użytkownika
Ezekiel
Has thanked: 61 times
Been thanked: 133 times

Post autor: Ezekiel »

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozostaje więc czekać dalej cierpliwie :)
bartekb8
Has thanked: 78 times
Been thanked: 65 times

Post autor: bartekb8 »

Przygotowałem dla Was pełne tłumaczenie instrukcji do drugiego rozszerzenia Seasons: Path of Destiny (którego premiera jest tuż tuż ).
Plik PDF znajdziecie do pobrania tutaj
http://boardgamegeek.com/filepage/10127 ... ulebook-pl
Miłego czytania, drodzy forumowicze:)
Wszelkie uwagi i pytania mile widziane, więc piszcie i komentujcie:)
Awatar użytkownika
Qlaqs
Has thanked: 7 times
Been thanked: 14 times

Post autor: Qlaqs »

Gratulacje ;) - Nie mogę się doczekać :D
Moja skromna kolekcja to co mam, czego chce sie pozbyc i to co w drodze!
bartekb8

Ja też! Co prawda nie mam jeszcze pierwszego dodatku, ale już się przymierzam do obu:)
Ostatnio zmieniony 14 mar 2014, 10:39 przez bartekb8, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Trolliszcze

Zastanawiam się, czy kiepska sprzedaż dodatków nie wynika czasami z takiej właśnie polityki. Co prawda Rebel się zadeklarował, że KIEDYŚ wyda, ale kiedy - tego nie wie nikt. Tylko że jak już w końcu ten dodatek pojawi się na polskim rynku, to kto jeszcze będzie pamiętał o "Seasons"? Chyba tylko najwięksi fani, bo taka jest teraz moda, że w nową grę gra się parę tygodni i porzuca ją dla kolejnej nowości. A potem płacz, smutek i żal, że dodatki nie sprzedają się zgodnie z oczekiwaniami.

Nie wspominam już o tych wszystkich ludziach, którzy po prostu kupili edycję angielską. Ja ciągle cierpliwie czekam na jakiekolwiek wieści (a jaki efekt przynosi takie czekanie, mogliśmy się już parę razy przekonać przy innych projektach wydawnictwa na R czy na B), ale przecież każdemu ta cierpliwość kiedyś się kończy.
Awatar użytkownika
hadrian
Has thanked: 91 times
Been thanked: 21 times

Post autor: hadrian »

Dopóki był jeden dodatek to zaciskałem zęby, ale chyba czas sprzedać polską podstawkę i zacząć inwestować w oryginalne tytuły.
Large Hadrian Collider
Awatar użytkownika
Trolliszcze

Ja chyba też sobie poczekam, aż wrzucą na Amazon jakąś fajną promocję podstawki + dwóch dodatków. Jak tylko będzie okazja, kupuję, a polską sprzedaję.
Awatar użytkownika
kudlacz135
Has thanked: 12 times
Been thanked: 6 times

Post autor: kudlacz135 »

Ja niestety tak zrobiłem. Seasons było pierwszą planszówką jaką kupiłem i nadal w nią grywam z dużym powodzeniem, ale nie mogąc się doczekać wersji polskiej dodatku sprzedałem zmieniłem podstawkę na angielską. A dlaczego niestety? Bo naprawdę podobało mi się wydanie wersji polskiej i prócz różnicy w języku nie było powodu, żeby się jej pozbywać. Co więcej, wersję angielską dostałem z uszkodzonymi kostkami xD Na szczęście sklep i wydawca stosunkowo szybko je wymienili.
A odnośnie powyższego, to prawda. To w sumie ciekawe podejście odnośnie planszówek, trochę jak na giełdzie "kupuj/sprzedawaj". Ja czytam, oglądam filmiki o czymś zanim to kupię, by cieszyło mnie stale na stole i na półce :) Może dlatego mam mniejsze rozczarowania i rzadko kiedy myślę o sprzedaży :)
Awatar użytkownika
espresso
Has thanked: 40 times
Been thanked: 103 times

Post autor: espresso »

Czy ktoś sprawdzał czy angielskie dodatki są kompatybilne z polską podstawką? Też nie mogę się doczekać dodatków, ale podstawkę muszę mieć jednak w rodzimej wersji, bo jednym z moich współgraczy w tę grę jest mama :)
Awatar użytkownika
Qlaqs
Has thanked: 7 times
Been thanked: 14 times

Post autor: Qlaqs »

Na Rebelu przedsprzedaż - polecam. Ja już zamówiłem :D
Moja skromna kolekcja to co mam, czego chce sie pozbyc i to co w drodze!
bartekb8

espresso pisze:Czy ktoś sprawdzał czy angielskie dodatki są kompatybilne z polską podstawką? Też nie mogę się doczekać dodatków, ale podstawkę muszę mieć jednak w rodzimej wersji, bo jednym z moich współgraczy w tę grę jest mama :)
Jedyna różnica to język, innych przeszkód nie ma - pełna kompatybilność:) No i fakt, że decydując się na mieszane wersje językowe będziesz dobierać karty raz po angielsku, raz po polsku. W swoim czasie przygotuję wkładki do kart w naszym rodzimym języku, więc i to nie powinno być dużą przeszkodą.
ODPOWIEDZ