Quizy

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
ronczi
Has thanked: 1 time

Quizy

Post autor: ronczi »

Moja żona męczy mnie, abym kupił jej (i sobie) quiz. Mamy trivial pursit. Jak oglądam oferty narzucają mi się dwa pytania. Czy np. 80 karty z pytaniami to trochę mało (przy 400x6 pytań w TP) oraz czy są jakieś quizy bez narzucanych odpowiedzi (a,b,c,d).
Żona gra jeszcze w Ticketsy i Wilki i Owce (od czasu do czasu w BattleLora i kila innych gier) ale uparła się na quizy a ja nie mam zamiaru wyrzucić 40 pln w błoto bo quiz będzie na jedną rozgrywkę, a obawiam się, że przy 80 kartach z pytaniem i odpowiedzią typu a,b,c tak będzie.
Czy polecacie jakieś tytułu z tego działu (chyba, że jest aż tak mało popularny)?
Awatar użytkownika
bogas
Has thanked: 425 times
Been thanked: 671 times

Post autor: bogas »

Kiedyś byli Milionerzy. Raz nawet w to to grałem. Z tego co sprawdziłem to Milionerzy są do kupienia na Allegro (ok. 40 zł) i zawierają 400 kart (a wiec o ile pamiętam 800 pytań). Były nawet dodatki z pytaniami z różnych dziedzin (sport, rozrywka czy coś w tym stylu). Jeśli chodzi o ten rodzaj gier (quizy) to chyba nie najgorszy wybór. Ale innych tytułów nie znam do czego przyznaję się bez wstydu. :P

Aha. Milionerzy jak to Milionerzy, odpowiedź wybierasz spośród 4 odpowiedzi (a,b,c,d) i masz do dyspozycji koła ratunkowe :P
ronczi

Post autor: ronczi »

No właśnie 800 pytań przy a,b,c , d to jeszcze nie problem bo jest dużo kart.
Awatar użytkownika
MichalStajszczak
Has thanked: 548 times
Been thanked: 1609 times
Kontakt:

Post autor: MichalStajszczak »

ronczi zapytał:
czy są jakieś quizy bez narzucanych odpowiedzi (a,b,c,d).
Quizy mają narzucone odpowiedzi po to, by odpowiedź była jednoznaczna i nie było wątpliwości, czy uznać odpowiedź nie w pełni poprawną, np. przekręcone nazwisko
vojtala

Post autor: vojtala »

Kiedyś była też taka gra "smart".
Miała ze dwie książeczki pytań i w sumie dało się pograć.

Wiesz, wszystko zależy od tego jak dobrą macie pamieć :D
Awatar użytkownika
MichalStajszczak
Has thanked: 548 times
Been thanked: 1609 times
Kontakt:

Post autor: MichalStajszczak »

vojtala napisał:
Kiedyś była też taka gra "smart".
Była, ale już dawno jej nie ma, bo firma Big Fun się zlikwidowała. To ta sama firma, która robiła kilka innych gier quizowych, takich jak Finito, Kontakt, Klasówka i Sprawdzian
Awatar użytkownika
Van
Been thanked: 17 times

Post autor: Van »

Hmm mogę doradzić grę Wits & Wagers. Można sobie zobaczyć jak działa na Board Games with Scott: (http://www.boardgameswithscott.com/?p=53)
Van_Hoover
#Lista gier
ODPOWIEDZ