1989: Dawn of Freedom / Jesień Narodów (Jason Matthews, Ted Torgerson)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 7 times
Re: 1989 Dawn of Freedom
Ile edycji będzie przewidzianych? Bo nie wiem czy kupować czy czekać^^
jest błąd w instrukcji w przykładowym opisie gry: tura 1 runda 7 komunistów
Komentarz: Komuniści kontrolują trzy pola (Bydgoszcz, Warszawę i Gdańsk), więc dobierają 10 kart. Mogą potencjalnie dobrać możliwye do zagrania karty liderów..
poprawcie póki do druku nie poszło.
jest błąd w instrukcji w przykładowym opisie gry: tura 1 runda 7 komunistów
Komentarz: Komuniści kontrolują trzy pola (Bydgoszcz, Warszawę i Gdańsk), więc dobierają 10 kart. Mogą potencjalnie dobrać możliwye do zagrania karty liderów..
poprawcie póki do druku nie poszło.
-
- Has thanked: 108 times
- Been thanked: 216 times
widzę że w polskiej wersji też jest ta karta "Monday Demonstrations"... grałem co prawda tylko 2 razy ale ta karta wydaje mi się absurdalnie mocna, ma siłę bomby atomowej w NRD, trochę mi ta karta psuje tą grę.. ale może jak więcej razy zagram to przestanie mi przeszkadzać?
No mi też się wydaje, że moc kościołów w grze jest dużo przesadzonahancza123 pisze:widzę że w polskiej wersji też jest ta karta "Monday Demonstrations"... (...)trochę mi ta karta psuje tą grę...

Podoba mi się za to, że zamiast toru Plac Tiananmen będzie tor Ustrój polityczny. Jakoś bardziej to pasuje tematycznie do tej gry.
Imagine there's no Heaven, it's easy if you try. No Hell below us, above us only sky.
- clown
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 13 times
Czekać, tak ze trzy edycjeIle edycji będzie przewidzianych? Bo nie wiem czy kupować czy czekać^^

"Cała kraina gier jest oczywiście krainą maniactwa, a jednak rejon gier naśladowczo-wojennych jest w tej krainie bardziej maniacki niż inne rejony. Jak na mój gust, jest to już 'konik' posunięty zbyt daleko, hermetyczny, bez przyszłości."
-
- Been thanked: 7 times
-
- Been thanked: 99 times
- Kontakt:
myślę, że tak. Też mi się nie podoba, ale co zrobićprezestomek pisze:to jest ostateczny front pudełka?

- clown
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 13 times
Oryginalna okładka też rewelacją nie jest, ale ta to jakieś qui pro quo.
"Cała kraina gier jest oczywiście krainą maniactwa, a jednak rejon gier naśladowczo-wojennych jest w tej krainie bardziej maniacki niż inne rejony. Jak na mój gust, jest to już 'konik' posunięty zbyt daleko, hermetyczny, bez przyszłości."
A ja się zastanawiam skąd tu logo Instytutu Propagandy Narodowej, przecież na kartach Wałęsa i Michnik i okrągły stół. Brak prezesa i Torunia na mapie.
Imagine there's no Heaven, it's easy if you try. No Hell below us, above us only sky.
-
- Has thanked: 113 times
- Been thanked: 59 times
Zerknij do instrukcji kto jest konsultantem historycznym (tor Ustrój Polityczny sam się nie wymyślił)wolfe pisze:A ja się zastanawiam skąd tu logo Instytutu

Wiem, widziałem, tym większe moje zdziwienie (pozytywne)Karol Madaj pisze:Zerknij do instrukcji kto jest konsultantem historycznym (tor Ustrój Polityczny sam się nie wymyślił)wolfe pisze:A ja się zastanawiam skąd tu logo Instytutu

A tak przy okazji torów, to jeszcze się zastanawiam nad funkcją toru stabilności ZSRR. Funkcją mechaniczną, bo jak widać ZSRR jest stabilne do dzisiaj...

- Valarus
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 20 times
Ja pewnie będę w mniejszości, ale mi się "ustrój polityczny" nie podoba. Raz, że bardzo odchodzi od oryginału, czego w tłumaczeniach nie lubię, dwa - znika lekki element humorystyczny, który występował też w TS, czyli "wyślę papieża w kosmos". No bo czy nie fajnie np. wysłać Wałęsę do Chin? Toć to prawie jak front wschodni;) Gry nie muszą być w końcu zawsze sztywne i suche.
W oryginale jest battlegrounds a to wydaje mi się jeszcze gorsze, bo jest coś jak pola walk zbrojnych - co pewnie czyni z 1989 - w oczach amerykanów na BGG - grę wojenną.Atamán pisze:Nie podoba mi się natomiast termin Pola zmagań (jakoś mi to nie brzmi dobrze).

Odchodzi, ale chyba jednak w dobrym kierunku, wydaje mi się że na arenie walki z komunizmem było tyle wydarzeń, że dla nas mieszkających tutaj plac niebiańskiego pokoju nie miał aż takiej mocy sprawczej. A co do wysyłania papieża w kosmos, to raczej obraziłbyś uczucia religijne twórców gdybyś próbował wmówić im że efekt humorystyczny był przez nich zamierzony. Poza tym, na BGG radość wywołuje karta nr 7, a raczej film z nią związany.Valarus pisze:Ja pewnie będę w mniejszości, ale mi się "ustrój polityczny" nie podoba. Raz, że bardzo odchodzi od oryginału
- Valarus
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 20 times
Nie mam zamiaru nic nikomu wmawiać i chociaż rzeczywiście ciężko powiedzieć, że było to zamierzone, to jednak wcale nie byłbym zaskoczony, gdyby twórcy byli świadomi tego efektu. Nie jest to w końcu coś, z czego będziesz się śmiał na podłodze. Gdyby autorzy chciali całkowicie uniknąć elementów humorystycznych, to szturchania drugiego gracza w pierś też by w TS nie było. A żeby zobaczyć w tym wszystkim obrazę uczuć religijnych to trzeba być strasznie przeczulonym - żadna to krytyka, żadna prowokacja.wolfe pisze:A co do wysyłania papieża w kosmos, to raczej obraziłbyś uczucia religijne twórców gdybyś próbował wmówić im że efekt humorystyczny był przez nich zamierzony. Poza tym, na BGG radość wywołuje karta nr 7, a raczej film z nią związany.
Inaczej mówiąc - chociaż gry są poważne, to elementy humorystyczne w nich są jak najbardziej na miejscu, szczególnie w 1989, w końcu ta epoka miała swój specyficzny, surrealistycznie "zabawny" klimat.
Jednocześnie nie ma co narzekać - jestem pewien, że ustrój polityczny sprawdzi się bardzo dobrze. A to, że ja bym wolał wersję z oryginału? I tak nie wymienię mojej wersji GMT na Polską, więc jest to bez znaczenia

- walkingdead
- Has thanked: 254 times
- Been thanked: 638 times
Czy są już wstępne ustalenia dotyczące daty premiery w maju?Tolis pisze:Wiadomo kiedy bedzie dostepny preorder?
♀
W oczekiwaniu na PL edycje...GMT obnizylo ceny o polowe na wszystko w magazynie przy zakupie do 3 szt towaru... Przez tydzien. Milego wybierania i kompletowania.
- rastula
- Has thanked: 1276 times
- Been thanked: 1325 times
Hiu pisze:W oczekiwaniu na PL edycje...GMT obnizylo ceny o polowe na wszystko w magazynie przy zakupie do 3 szt towaru... Przez tydzien. Milego wybierania i kompletowania.
wysyłka ok 33 $ - ale i tak dobra oferta z tego się robi ... niestety u mnie w kieszeni pusto...
-
To naszego biura trafiły 3 pierwsze sztuki 1989 Jesień Narodów, pod poniższym linkiem garść zdjęć.
https://www.facebook.com/media/set/?set ... 337&type=1
https://www.facebook.com/media/set/?set ... 337&type=1
-
1989 powinno pojawić się w sklepach gdzieś za dwa tygodnie
co do planszy spełniła moje oczekiwania, nie dość że lepsza jakościowo to kładzie się bez najmniejszych oporów we wszystkich trzech egzemplarzach
Również pudełko i karty zostały ulepszone jakościowo w stosunku do III edycji zimnej wojny.

-
- rastula
- Has thanked: 1276 times
- Been thanked: 1325 times
Przemek Bard.pl pisze:Gra dostępna już w przedsprzedaży
http://www.bard.pl/0,21645,oferta,categ ... arodow.htm
nieeeeeeeeeeeeeeeeee!

ale w czerwcu , moi drodzy, dopiero w czerwcu ....
Na taką grę czekałem! Labirynt jakoś mnie nie przekonał ale już się łamałem i chciałem go kupić bo podoba mi się mechanika Zimnej Wojny. Mam nadzieję, że pierwsza edycja będzie dobrze wydana i nie będzie trzeba po chwili wydawać drugiej. Gracias!