KSIAZETA FLORENCJI VS WYSOKIE NAPIECIE
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
KSIAZETA FLORENCJI VS WYSOKIE NAPIECIE
Zastanawiam sie nad zakupem jednej z tych gier(<b>Ksiazeta Florencji lub Wysokie Napiecie z dodatkiem o Polsce</b>).
Z gier tego typu mam Eufrat i Tygrys, ktory mi sie Bardzo podoba (choc rozgrywka jest troche zbyt mechaniczno-abstrakcyjna).
Dodam, ze podoba mi sie wykonanie Ksiazat , a Wysokiego duzo mniej(sadzac po screenach).
Z góry dzieki za odpowiedzi osób , które grały<b> w chociaż w jedna z tych gier</b>.
ALF
Z gier tego typu mam Eufrat i Tygrys, ktory mi sie Bardzo podoba (choc rozgrywka jest troche zbyt mechaniczno-abstrakcyjna).
Dodam, ze podoba mi sie wykonanie Ksiazat , a Wysokiego duzo mniej(sadzac po screenach).
Z góry dzieki za odpowiedzi osób , które grały<b> w chociaż w jedna z tych gier</b>.
ALF
- wilczelyko
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 39 times
Ucieszy Cię ta odpowiedź: to zależy
WN to gra bardziej "brutalna" (tzn. dosyć dużo interakcji między graczami, bezpośrednie utrudnianie sobie życia), trzeba sporo liczyć, czasem porozmyślać przed podjęciem decyzji. Gra jest świetna, ale z tych raczej cięższych. Niewątpliwie jest brzydka.
KF to pozycja lżejsza, raczej spokojna, interakcja spora, ale pośrednia, podoba się kobietom. Duży plus za bardzo ładne wydanie.
Jeżeli zachwyciła Cię mechanika E&T, to raczej bliżej do WN. Jeżeli chcesz pograć bardziej rodzinnie, to KF. Obie gry zasłużenie mają miejsca w pierwszej dziesiątce bgg.

WN to gra bardziej "brutalna" (tzn. dosyć dużo interakcji między graczami, bezpośrednie utrudnianie sobie życia), trzeba sporo liczyć, czasem porozmyślać przed podjęciem decyzji. Gra jest świetna, ale z tych raczej cięższych. Niewątpliwie jest brzydka.
KF to pozycja lżejsza, raczej spokojna, interakcja spora, ale pośrednia, podoba się kobietom. Duży plus za bardzo ładne wydanie.
Jeżeli zachwyciła Cię mechanika E&T, to raczej bliżej do WN. Jeżeli chcesz pograć bardziej rodzinnie, to KF. Obie gry zasłużenie mają miejsca w pierwszej dziesiątce bgg.
- Sztefan
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 1 time
Ja bym się kłócił. W KF też trzeba liczyć. Grając całkowicie na czuja można się trochę zablokować (minimalna wartość dzieła). Poza tym według mnie to w KF nie ma interakcji właściwie w ogóle. Niby jest licytacja, ale nawet na 5 osób zawsze mamy jakąś w miarę sensowną alternatywę. Obie gry niby są suche, ale, przynajmniej dla mnie, WN dostarcza sporo emocji, a KF są może i pięknie wydane, w teorii rewelacyjne, a w praktyce bezpłciowe. Nie mam zamiaru wpadać w jakieś długie dyskusje, ale jak dla mnie to KF absolutnie nie zasługują na pierwszą 10 BGG.
W sensie ALF nie masz się nad czym zastanawiać - bierz Wysokie Napięcie.
W sensie ALF nie masz się nad czym zastanawiać - bierz Wysokie Napięcie.
Nie ty jedeni co może niektórych zaskoczyć - świetny wygląd... jestem dziwny:)

Bierz WN. Mam już tą gre od dłuższego czasu i nadal mi sie nie nudzi

Apropo kolorystki WN:
Ostatnio grałem z ojcenm i siostrą w domu, podchodzi moja matka, patrzy na plansze i mowi: ale ta gra ładna, taka kolorowa i wesoła
Jak widać, mamy kolejnego członka naszej małej koalicji
ALF, co do twojego pytania, to jeśli nie przeszkadza ci wydac te dodatkowe 30 zl. na dodatkową plansze, to śmiało możesz brać Europa Centralna/Beneluks. Dodatek ten jest całkiem fajny i odświeża grę, wprowadza lekkie modyfikacje do zasad podstawowych. Na temat dodatku Włochy/Francja sie nie wypowiem, bo nie grałem.
Ostatnio grałem z ojcenm i siostrą w domu, podchodzi moja matka, patrzy na plansze i mowi: ale ta gra ładna, taka kolorowa i wesoła
Jak widać, mamy kolejnego członka naszej małej koalicji

ALF, co do twojego pytania, to jeśli nie przeszkadza ci wydac te dodatkowe 30 zl. na dodatkową plansze, to śmiało możesz brać Europa Centralna/Beneluks. Dodatek ten jest całkiem fajny i odświeża grę, wprowadza lekkie modyfikacje do zasad podstawowych. Na temat dodatku Włochy/Francja sie nie wypowiem, bo nie grałem.
- Don Simon
- Moderator
- Been thanked: 1 time
WN z Europa Centralna/Beneluksem to podstawowy zestaw kazdego milosnika gier planszowych.
Pozdrawiam
Szymon
Pozdrawiam
Szymon
Każdy może,prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczenie do krytyki, panie, tu nikomu tak nie podoba się.Tak więc z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie.
- Geko
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 4 times
Kwestia gustu. Dla mnie najpiękniesza może nie jest ale dzięki temu dużo zyskuje na klimacie i czytelności. Podobnie jak np. Caylus.lomek pisze:Apropo kolorystki WN:
Jak widać, mamy kolejnego członka naszej małej koalicji![]()
Moje blogowanie na ZnadPlanszy.pl
Na BGG jako GekoPL. Ja tu tylko moderuję, żaden ze mnie administrator.
Na BGG jako GekoPL. Ja tu tylko moderuję, żaden ze mnie administrator.