ciekawe....źródło jest wiarygodne?rattkin pisze:Ponoć Galakta ma przejąć Seasons i wydać wszystkie dodatki po polsku...
Seasons / Pory roku (Régis Bonnessée)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 99 times
- Kontakt:
Re: Seasons
- Muad'Dib
- Has thanked: 112 times
- Been thanked: 135 times
To był sarkazm odnośnie Galakty i sytuacji z LCGmulek18 pisze:ciekawe....źródło jest wiarygodne?rattkin pisze:Ponoć Galakta ma przejąć Seasons i wydać wszystkie dodatki po polsku...

IMustNotFear.FearIsTheMind-Killer.FearIsTheLittle-death ThatBringsTotalObliteration.IWillFaceMyFear.
IWillPermitItToPassOverMeAndThroughMe.
AndWhenItHasGonePast,IWillTurnTheInnerEyeToSeeItsPath.
WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.
IWillPermitItToPassOverMeAndThroughMe.
AndWhenItHasGonePast,IWillTurnTheInnerEyeToSeeItsPath.
WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.
- Markus
- Has thanked: 646 times
- Been thanked: 313 times
Smiejecie sie z galakty ale inne wydawnictwa robia dokladnie to samo. Byl zapowiedziany Memoir 44 po polsku. Nie wyszedł. Dodatki do Claustrofobi nie wyszly po polsku (wydawnictwo powiedzialo ze ich nie wyda i tyle w temacie). O dodatkach do polskiego Race for the galaxy nie wspominam:-)
Polskie wydawnictwa takim zchowaniem naprawde ciezko sie staraja abysmy tych polskich wersji jednak od nich nie kupowali
Polskie wydawnictwa takim zchowaniem naprawde ciezko sie staraja abysmy tych polskich wersji jednak od nich nie kupowali

Polecam polskie wydawnictwa komisowe. Tam to dopiero można sie zfrustorwać. W grze przynajmnie sama podstawka jest grywalna, a w komiksach to co trzcia seria nie doczekiwała się zakończenia bo się nie sprzedało (teraz zdaje sie być troche lepiej). i weź tu teraz czytaj po francusku jak się to wszystko skończyło.Markus pisze:Smiejecie sie z galakty ale inne wydawnictwa robia dokladnie to samo. Byl zapowiedziany Memoir 44 po polsku. Nie wyszedł. Dodatki do Claustrofobi nie wyszly po polsku (wydawnictwo powiedzialo ze ich nie wyda i tyle w temacie). O dodatkach do polskiego Race for the galaxy nie wspominam:-)

A co do losowości to bardzo sie jej obawaiłem kupując Seasons, bo nie za bardzo za nią przepadam. Muszę jednak przyznać że w tej grze jakoś mnie to nie boli.
Draft daje możliwość wyrzeźbienia czegoś sensownego nawet z dość kiepskich kart, poza tym rotacja przy drafcie powoduje że słabe/silne karty rozkładają się od biedy równomiernie między graczy. Losowość z kostek bywa większym problemem, gdy przez dłuższy czas nie podchodzi żywioł którym możemy zainicjować wymyśloną mechanikę. Jednak podobna sytuacja jest np. w MtG (które zresztą season mi mocno przypomina), gdy mając nawet najlepszy deck polegniemy na braku landów podczas dociągania kart.
Mimo wysokiej losowości, wyższej niż zwykle toleruję, jest w tej grze miód. Potrzebuję jeszcze pewnie kilku-kilkunastu gier żeby dokładnie zrozumieć skąd on wypływa ale po tych 10-15 rozgrywkach jest to jeden z moich ulubionych tytułów obecnie.
- rattkin
- Has thanked: 382 times
- Been thanked: 933 times
To się dość rzadko zdarza. Karty na pory roku dobiera się tak, by miały żywioły w miarę równomiernie i dało się je odpalić w ciągu roku. Jeśli jesteśmy w porze roku, w której żywioł nie wypada, a potrzebujemy - to jeśli widzimy, że w następnej rundzie wciąz jeszcze jesteśmy w tej porze roku, możemy spasować. Jeśli jednak nie albo w drugiej też nie wypadnie, to od razu pierwszy bonus i zamiana dwóch żywiołów w te, których potrzebujemy - nie ma co czekać. Kostki w Seasons nie są problemem. Ale o tym już było...syfon pisze:Losowość z kostek bywa większym problemem, gdy przez dłuższy czas nie podchodzi żywioł którym możemy zainicjować wymyśloną mechanikę.
Losowość kości nie przeszkadza aż tak bardzo. Są bonusy, są także karty generujące energię.
wracając do kwestii dodatków po polsku:
będąc wczoraj w reblu, spytałem się pana sprzedawcy czy coś wiadomo na temat rzeczonych dodatków.
otrzymałem odpowiedź "będą, ale nie wiadomo jeszcze kiedy".
będąc wczoraj w reblu, spytałem się pana sprzedawcy czy coś wiadomo na temat rzeczonych dodatków.
"tym gorzej dla faktów"
Mam lub chcę mieć
Mam lub chcę mieć
To ja od razu dodam, że pytając się o dawno wyprzedany i nigdy nie dostępny w polsce (teraz już to wiem) dodatek do Ghost Stories - Black Secret, otrzymałem identyczną odpowiedź.
- Nataniel
- Administrator
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Black Secret - Francuzi robią dodruk i pojawią się u nas niebawem w angielskiej wersji.
= Artur Nataniel Jedlinski | GG #27211, skype: natanielx =
= Festiwal gier planszowych w Gdyni - GRAMY! =
Gdyby jeszcze ktoś miał problem, piszcie.lilula91 pisze:Dzięki wielkie !bartekb8 pisze:Tłumaczenie do Zaczarowanego Królestwa już do ściągnięcia na bgg. W razie uwag/propozycji piszcie. Pozdro.
Ale nie chce mi sie otworzyć ten plik, wyskakuje błąd archiwum
Plik jest w porządku. Po prostu został spakowany i podzielony na 2 części, które łatwo rozpakujecie 7-zipem.
No niestety, ja nie wytrzymałem z czekaniem (za dużo niewiadomych) i zakupiłem dodatki po angielsku, więc nie planuję już kupna rodzimych wersji.ignus pisze:wracając do kwestii dodatków po polsku:
- Munchhausen
- Has thanked: 171 times
- Been thanked: 139 times
Super wiadomość! Trzeba było jeszcze zapytać o poprawioną kartę z podstawki, ale to i tak wystarczająco dobry news :)ignus pisze:wracając do kwestii dodatków po polsku: będąc wczoraj w reblu, spytałem się pana sprzedawcy czy coś wiadomo na temat rzeczonych dodatków.
- Nataniel
- Administrator
- Kontakt:
Dlaczego miałbym żartować?
Tylko, że ten dodruk to będzie raczej sierpień.

- kudlacz135
- Has thanked: 12 times
Jeśli tak będzie, to będzie trzeba odnowić zestaw
Zdecydowanie wolałbym mieć mój komplet w oryginalnej polskiej wersji. Oba dodatki są planowane w wersji polskiej?

- Gambit
- Has thanked: 558 times
- Been thanked: 2177 times
- Kontakt:
Znajdę Cię...znajdę i powieszę. Już udało mi się zapomnieć o Ghost Stories. Ehhhh...Misio205 pisze:Sama gra nie jest zależna językowo, więc angielska instrukcja mi spokojnie wystarczyMam nadzieję, że nie przegapię jak gra pojawi się w Polsce.
Koniec offtopu
A wracając do tematu, Nataniel, skoro tak podrzuciłeś temat GS, to może zrobisz jakiś przeciek w sprawie polskich dodatków do Seasons?
- Nataniel
- Administrator
- Kontakt:
Naprawdę chciałbym, ale sam nic nie wiem :-/ Oba dodatki są od dawna zamówione i czekamy na ich druk. Kiedy - nie mam pojęcia.Gambit pisze:A wracając do tematu, Nataniel, skoro tak podrzuciłeś temat GS, to może zrobisz jakiś przeciek w sprawie polskich dodatków do Seasons?
- Gambit
- Has thanked: 558 times
- Been thanked: 2177 times
- Kontakt:
To chyba jeden z niewielu przypadków, kiedy się wstrzymam i poczekam na polską wersję.Nataniel pisze:Naprawdę chciałbym, ale sam nic nie wiem :-/ Oba dodatki są od dawna zamówione i czekamy na ich druk. Kiedy - nie mam pojęcia.
- Munchhausen
Tak sobie ostatnio grywam w polską wersję i trochę żałuję, że podczas tłumaczenia nie zdecydowano się na chowańców (zamiast kompanów) i artefakty (zamiast magicznych przedmiotów). Moim zdaniem dodałoby to trochę magicznego klimatu, a w drugim przypadku nawet pozwoliły zaoszczędzić ciut miejsca na kartach. Taka sugestia w razie wydania drugiej edycji :)
PS DAWAĆ DODATKI!
PS DAWAĆ DODATKI!
Zgadzam się z nietrafioną do końca nomentlaturą ale boże broń przed zmianą w drugim wydaniu. Wiesz jak to sie skończy? Stare dodatki beda po staremu, nowe po nowemu i nic już nie będzie kompatybilne, a natręctwa pociągną graczy w seasons do masowych samobójstw.Munchhausen pisze:Tak sobie ostatnio grywam w polską wersję i trochę żałuję, że podczas tłumaczenia nie zdecydowano się na chowańców (zamiast kompanów) i artefakty (zamiast magicznych przedmiotów). Moim zdaniem dodałoby to trochę magicznego klimatu, a w drugim przypadku nawet pozwoliły zaoszczędzić ciut miejsca na kartach. Taka sugestia w razie wydania drugiej edycji![]()
- Munchhausen
Postanowiłem ponękać wydawnictwo pytaniem o dodatki, ale niestety dalej nie uzyskałem żadnych konkretów:
We work in this moment on the 2 expansions of Seasons for Poland. The negociations are open.
- Trolliszcze
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 1043 times
Zupełnie niepostrzeżenie minął rok (i to już nawet jakiś czas temu) od obietnicy wydania dodatku do Seasons po polsku. Myślę, że to dobry moment, by podbić wątek. Żeby wydawca wiedział, że gracze wciąż czekają.
- kudlacz135
- Has thanked: 12 times
Gdyby wyszły oba dodatki, to sprzedaję moje angielskie wersje by kupić komplet po polsku. Gdyby polska podstawka przewidywała w wyprasce miejsce dla drugiego dodatku (tak jak to ma miejsce z pierwszym, gdzie karty mieszczą się nawet w koszulkach), to nawet nie czekałbym na sprzedanie angielskiego zestawu 
EDIT▼: Wiem, widziałem oba, ale co mi broni pomarzyć sobie, skoro tak gdybamy o polskich dodatkach

EDIT▼: Wiem, widziałem oba, ale co mi broni pomarzyć sobie, skoro tak gdybamy o polskich dodatkach

Ostatnio zmieniony 02 lip 2014, 13:11 przez kudlacz135, łącznie zmieniany 1 raz.