Impulse (Carl Chudyk)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Impulse (Carl Chudyk)
Wyszukiwarka nie dała rezultatu, dlatego postnowiłem założyć temat. Czy ktoś miał kontakt z tą grą?
http://asmadigames.com/detail_impulse.php
http://www.boardgamegeek.com/boardgame/144239/impulse
- Leser
- Has thanked: 630 times
- Been thanked: 1696 times
Re: Impulse
Kontaktu nie miałem, ale... Asmadi Games? Chudyk? 4x w pół godziny?
Panie, tu się nie ma nad czym zastanawiać. Trzeba kupować, jak tylko pojawi się "normalna" wersja.
Panie, tu się nie ma nad czym zastanawiać. Trzeba kupować, jak tylko pojawi się "normalna" wersja.
I rozjarzam się na mgnienie w uśmiechu z tych, co to trzeba mieć ten polor we krwi, żeby zmieścić bez pośpiechu pozdrowienie mimo energicznego pośpiechu przecież.
Niby jest już przedsprzedaż na ich stronie
Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
- Leser
O ile czegoś nie przegapiłem, to wciąż edycja pre-release. Podobny model dystrybucji oferowali przy okazji Innowacji. Niby mozna by zaryzykować, ale jednak wolałbym wersję "pełnoprawną".
I rozjarzam się na mgnienie w uśmiechu z tych, co to trzeba mieć ten polor we krwi, żeby zmieścić bez pośpiechu pozdrowienie mimo energicznego pośpiechu przecież.
- Rafal_Kruczek
- Has thanked: 93 times
- Been thanked: 55 times
Testuje gierke od ponad roku.tassman pisze:Wyszukiwarka nie dała rezultatu, dlatego postnowiłem założyć temat. Czy ktoś miał kontakt z tą grą?
Pisałem juz o niej na forum
http://www.gry-planszowe.pl/forum/viewt ... se#p503594
Od tego czasu dopieta zosatła ostateczna wersja instrukcji,
http://www.boardgamegeek.com/filepage/1 ... e-rulebook
a gra prawdopodobnie zostanie wydana w finalnej wersji wkrotce.
- Leser
Tu się mogę zgodzić tylko częściowo. Fakt, widząc takie np. Innovation na zdjęciach ciężko mi było sobie wyobrazić brzydszą grę (zwykle mam słabość do kiczowatych kolorków a'la Menzel). W praktyce okazało się, że jest to całkiem znośne i... diablo czytelne, praktyczne. Jak z piwem - pierwsze łyki w życiu niezbyt smakują, ale człek się szybko przyzwyczaja i nawet zaczyna lubićRafal_Kruczek pisze:Chris Cieslik napisał na BGG, że idzie do druku, więc faktycznie niebawem powinno się chyba pojawić.tassman pisze:gra prawdopodobnie zostanie wydana w finalnej wersji wkrotce.
Rafal_Kruczek pisze: A tak, naprawdę to czekam, czy znajdzie się jakiś wydawca który do tej bardzo dobrej gry dołoży oprawę graficzną na którą ta gra zasługuje.
Czemu Carl Chudyk po raz kolejny wydaje grę, przy której widząc ją trzeba sie przełamać, żeby mimo wszytko w nią zagrać?

- Rocy7
- Been thanked: 6 times
Hmm Innowacje ani wizualnie ani mechanicznie mnie nie zachwycily jednak lubie gry 4X. Impulse po mnogosci dostepnych akcji wydaje sie dosc zlozone mimo krotkiego czasu rozgrywki.
Martwi mnie jednak czy gra nie ma tej samej "wady" co Innowacje czyli premiowania przede wszystkim bardzo dobrej znajomosci talii i dostepnych akcji.
Martwi mnie jednak czy gra nie ma tej samej "wady" co Innowacje czyli premiowania przede wszystkim bardzo dobrej znajomosci talii i dostepnych akcji.
- Rafal_Kruczek
Zalezy jak definiujesz dostępność.daaz pisze:Czy ktoś wie czy w ogóle i kiedy będzie ta gra dostępna w Polsce?
Mozna zagrac w Polsce -> Ja mam i z chęcią zagram.
Można zamówić do Polski -> Najłatwiej i najszybciej można by zamówić na stronie wydawcy. I wysyła bez problemu do Polski. I nawet nie zwróciło zbytniej uwagi UC.

Ale cena przesyłki z USA przesuwa grę z kategorii "tania jak barszcz" do "średnio droga"

Lipcowe wydanie miało malutkie problemy z ilością statków. Moj egzemplarz mial jeden zielony za duzo, ale podobno niektórym graczom brakowało jednego purpurowego. I z tego powodu jest mały poślig z dostępnościa u dystrybutorów i w wiekszych zagranicznych sklepów internetowych.
Można zamówić w polskim sklepie -> najlepiej napisać zapytania do takich sklepów. Planszomania sprowadzała Innovation z Asmadi, wiec może sprowadzą i Impulse
Bedzie polska wersja -> nie wiem, moze któryś z wydawców się zdecyduje...
Ostatnio zmieniony 31 lip 2014, 16:46 przez Rafal_Kruczek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Furan
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 248 times
Pytałem ok. 1-2 tyg. temu w kilku sklepach i żaden dystr. Asmadi nie miał.
W końcu się wkurzę i zamówię z USA.
jakiCHś - w tym słowie jest CH! || lepiej nie używa'ć apostrof'ów w ogóle, niż używa'ć ich w nadmiar'ze!
(S) Great Plains, Moon River, Im Schatten des Kaisers, Arkana Magii, Chartae, Jedzie pociąg z daleka, Paco Sako
(S) Great Plains, Moon River, Im Schatten des Kaisers, Arkana Magii, Chartae, Jedzie pociąg z daleka, Paco Sako
- Rafal_Kruczek
Na razie w sklepach internetowych W USA tez jest w przedsprzedazy.Rochwald pisze:Pytałem ok. 1-2 tyg. temu w kilku sklepach i żaden dystr. Asmadi nie miał.
Ja zamawiałem bezpośrednio w Asmadi przed premierą i dodastłem juz 2 tygodnie temu.
Jakby zamówić 2 sztuki lub lącznie z inna grą koszty wysyłki mogą być minimalnie nizsze.
Ja brałem przy okazji talie do Innowacji i Ech.
Na stronie asmadi gra kosztuje 25 dolcow a przesyłka 16. Miałeś racje ze z taniej gry robi sie dość droga:(
W sumie jak by tak sie z pieciu zebralo to by moglo byc zbiorowe zamowienie. Mozna mnie od razu wliczyc.
CZy komukolwiek są znane jakieś informacje na temat wydania PL lub dostępności w Polsce?
- Furan
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 248 times
Zagrałem wczoraj w trzy osoby.
Sam nie wiem. Akcje nie są tak ciekawe jak w Innowacjach. Mniej to to męczy niż Na Chwałę (mniej budowania sobie super-cech).
Być może to nasz brak doświadczenia. Ale wygląda to tak:
Gra się i gra. I nagle ktoś wywala w kosmos taki zestaw akcji, że zdobywa 10-15 pkt.
Należy bardzo mocno strzec swoich transportów - przekonałem się o tym boleśnie (w pieruńsko losowo przegranej bitwie - kartami wsparcia losowanego z talii).
Losowość kart dochodzących na rękę też boli - przez pół gry czekałem na jakąkolwiek rafinację... i nic. Tak, to karcianka i losowość musi być. Ale nie ma nawet pół mechanizmu pozwalającego grzebać w talii. Ot, doszła karta pozwalająca ciągnąć karty? Super! Nie? To ciągniesz 2 na koniec swojego ruchu. I ani grama więcej. Ech.
Muszę zagrać więcej i do tego w 2 osoby.
W więcej niż 4 bym do tego nie siadał - downtime może być gigantyczny. Przez samo odpalenie akcji z technologii (np. ruch transportowców) można uruchomić kilka akcji. Jeśli do tego dojdą po drodze karty na rękę i trzeba z nich coś wybrać to... o nie! W więcej niż 4 (a i w 4 niechętnie) nie radzę.
Brzmi jakby mi się nie podobało. A tak nie jest. Gra jest ciekawa. Nie męczy, mimo ciągłego chaosu (jak to u Chudyka przewidywalnego chaosu). Ale to, że maszynka potrafi ni z tego ni z owego nagle wrzucić 4ty bieg i wcisnąć gaz do dechy trochę irytuje.
Sam nie wiem. Akcje nie są tak ciekawe jak w Innowacjach. Mniej to to męczy niż Na Chwałę (mniej budowania sobie super-cech).
Być może to nasz brak doświadczenia. Ale wygląda to tak:
Gra się i gra. I nagle ktoś wywala w kosmos taki zestaw akcji, że zdobywa 10-15 pkt.
Należy bardzo mocno strzec swoich transportów - przekonałem się o tym boleśnie (w pieruńsko losowo przegranej bitwie - kartami wsparcia losowanego z talii).
Losowość kart dochodzących na rękę też boli - przez pół gry czekałem na jakąkolwiek rafinację... i nic. Tak, to karcianka i losowość musi być. Ale nie ma nawet pół mechanizmu pozwalającego grzebać w talii. Ot, doszła karta pozwalająca ciągnąć karty? Super! Nie? To ciągniesz 2 na koniec swojego ruchu. I ani grama więcej. Ech.
Muszę zagrać więcej i do tego w 2 osoby.
W więcej niż 4 bym do tego nie siadał - downtime może być gigantyczny. Przez samo odpalenie akcji z technologii (np. ruch transportowców) można uruchomić kilka akcji. Jeśli do tego dojdą po drodze karty na rękę i trzeba z nich coś wybrać to... o nie! W więcej niż 4 (a i w 4 niechętnie) nie radzę.
Brzmi jakby mi się nie podobało. A tak nie jest. Gra jest ciekawa. Nie męczy, mimo ciągłego chaosu (jak to u Chudyka przewidywalnego chaosu). Ale to, że maszynka potrafi ni z tego ni z owego nagle wrzucić 4ty bieg i wcisnąć gaz do dechy trochę irytuje.
jakiCHś - w tym słowie jest CH! || lepiej nie używa'ć apostrof'ów w ogóle, niż używa'ć ich w nadmiar'ze!
- palladinus
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Gra jest na tyle specyficzna, że może wzbudzać skrajne emocje, ale ostatecznie każdy z kim grałem mówi, że chciałby w to jeszcze zagrać.
Dla mnie osobiście nie ma w tej grze żadnego klimatu, a co do losowości, to nie ma co o niej nawet wspominać, ale grać tym co nam przyszło na rękę.
Zapraszam do zapoznania się z recenzją na naszym blogu Ciekawe Gry
Zagrałem w „Impulse” – czyli 4X w godzinę
Dla mnie osobiście nie ma w tej grze żadnego klimatu, a co do losowości, to nie ma co o niej nawet wspominać, ale grać tym co nam przyszło na rękę.
Zapraszam do zapoznania się z recenzją na naszym blogu Ciekawe Gry
Zagrałem w „Impulse” – czyli 4X w godzinę
Blog CiekaweGry - gry planszowe i nie tylko
http://www.facebook.com/CiekaweGry
http://instagram.com/CiekaweGry
http://www.facebook.com/CiekaweGry
http://instagram.com/CiekaweGry
- AkitaInu
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 37 times
Mi akurat gra przypasowała idealnie
Jest cudowna.
I mylisz się mówiąc że nie ma mechanizmu żeby przelecieć decka. Wystawczy że masz jako technologię kartę "draw" plus 1 albo 2 krotnie zboostowaną i wtedy musisz odrzucać karty na koniec tury bo masz ich za duzo
Ale przyznam że gra nie jest lekka i jest dość specyficzna
U nas na razie jednej grupie nie siadło drugiej raczej siadło 

I mylisz się mówiąc że nie ma mechanizmu żeby przelecieć decka. Wystawczy że masz jako technologię kartę "draw" plus 1 albo 2 krotnie zboostowaną i wtedy musisz odrzucać karty na koniec tury bo masz ich za duzo

Ale przyznam że gra nie jest lekka i jest dość specyficzna

- Gambit
- Has thanked: 558 times
- Been thanked: 2146 times
- Kontakt:
- orzeh
- Has thanked: 137 times
- Been thanked: 208 times
- Kontakt:
Przypaliłem się na nią, szczególnie po obejrzeniu Gambitowej recenzji, wiele mi też wyjaśniła recencja palladinus. Ciekawe czy zostanie wydana w PL wersji.
- Baartoszz
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 19 times
Recenzja Impulse na MTV - nie ma co ukrywać, gra jest po prostu* genialna
Impulse

Obejrzyj na ZnadPlanszy
Obejrzyj na YouTube
Zobacz zasady gry
edit
*akurat w przypadku tej gry "po prostu" to chyba niezbyt fortunne sformułowanie

Impulse

Obejrzyj na ZnadPlanszy
Obejrzyj na YouTube
Zobacz zasady gry
edit
*akurat w przypadku tej gry "po prostu" to chyba niezbyt fortunne sformułowanie
- orzeh
- Has thanked: 137 times
- Been thanked: 208 times
- Kontakt:
- tomuch
- Has thanked: 171 times
- Been thanked: 206 times
Jak jest z tekstem na kartach? Faktycznie każdy powinien się wykazywać dużą zdolnością i chęcią zrozumienia angielskiego? A jeśli tak, to czy jest możliwość zgrabnego wrzucenia jakiś karteczek z tłumaczeniami w koszulki (w sensie, czy estetycznie to wtedy wygląda, ew. czy zasłaniałoby grafiki, o ile takowe są...)?
kolekcja
rabaty: Planszostrefa 11%, Planszomania 7%, 3trolle 7%, Rebel 5%, Cdp 5%, Aleplanszowki 5%, Mepel 5%
rabaty: Planszostrefa 11%, Planszomania 7%, 3trolle 7%, Rebel 5%, Cdp 5%, Aleplanszowki 5%, Mepel 5%
- Rafal_Kruczek
Wszytsko co by zakryło "grafiki" pozytywnie wpływa na wygląd grytomuch pisze:Jak jest z tekstem na kartach? Faktycznie każdy powinien się wykazywać dużą zdolnością i chęcią zrozumienia angielskiego? A jeśli tak, to czy jest możliwość zgrabnego wrzucenia jakiś karteczek z tłumaczeniami w koszulki (w sensie, czy estetycznie to wtedy wygląda, ew. czy zasłaniałoby grafiki, o ile takowe są...)?

Tak. tekst zdolności wmaga czytania ze zrozumieniem. Są niuanse i niekoniecznie jasno sfromułowanie zdolnosci.
Eeee... graliśmy w trójkę. Jedna osoba średnio z angielskim. Po 3 - 4 turach już rozumiała karty i bardzo żadko kazała sobie coś przetłumaczyć. Zwroty się bardzo często powtarzają.Rafal_Kruczek pisze:Wszytsko co by zakryło "grafiki" pozytywnie wpływa na wygląd grytomuch pisze:Jak jest z tekstem na kartach? Faktycznie każdy powinien się wykazywać dużą zdolnością i chęcią zrozumienia angielskiego? A jeśli tak, to czy jest możliwość zgrabnego wrzucenia jakiś karteczek z tłumaczeniami w koszulki (w sensie, czy estetycznie to wtedy wygląda, ew. czy zasłaniałoby grafiki, o ile takowe są...)?
Tak. tekst zdolności wmaga czytania ze zrozumieniem. Są niuanse i niekoniecznie jasno sfromułowanie zdolnosci.