Agricola (Uwe Rosenberg)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Agricola
Ej...czyli w jednej izbie, mogę trzymać jedno zwierzę? Zawsze myślałem ze w jednym domu...czyli suma wszystkich kafli...
- olocop
- Has thanked: 62 times
- Been thanked: 228 times
Jedno zwierzę na cały dom. Nie rozumiem tego, co widzę...
EDIT: Ok, teraz już rozumiem
EDIT: Ok, teraz już rozumiem

Ostatnio zmieniony 21 sty 2014, 09:57 przez olocop, łącznie zmieniany 1 raz.
"Wojna? Kataklizm? Po co? Diabły te przysłały Europie coś, co się nazywa: Mah-jong. Mah-jong jest to taka chińska gra, w którą umiał grać dobrze jeden stuletni mandaryn, ale się wreszcie powiesił" Kornel Makuszyński, "Wycinanki",1925
Pamiętam że moje początki też były podobne. Dopiero po kilku partiach wyniki zaczęły przewyższać 40 a potem 50 punktów.Acaraje pisze:No i znowu... udało mi się wycisnąć jedyne 26 punktów grając talią podstawową
Ufff... już myślałem ze coś poknociłem ze zwierzakami i domem 
No nic będę próbował póki mi się nie uda, jak na razie to nawet wariant solo mnie strasznie bawi

No nic będę próbował póki mi się nie uda, jak na razie to nawet wariant solo mnie strasznie bawi

- gafik
- Has thanked: 56 times
- Been thanked: 125 times
To właśnie dzięki tym kartom gra, pomimo upływu lat i liczby rozgrywek, nadal bawi i to niezależnie od tego, czy karty dostaję w losowym zestawie, czy draftujemy je 

- krecilapka
- Has thanked: 58 times
- Been thanked: 254 times
Przypomniałem sobie, skąd się u nas nad tym wzięły rozmyślania:bogas pisze:No niestety, dyskusji nie będzie. A jeśli w ferworze walki przeoczyłeś post Trolliszcze ze stosownym cytatem z instrukcji to tutaj jeszcze razkrecilapka pisze:A jest tylko to co już wymieniłem. Co pozostawia margines na dyskusję. Niestety.
Jeśli gracz otrzymuje podczas gry materiały budowlane, zboże, warzywa lub żetony żywności, umieszcza je obok swojej planszy w zasięgu wzroku wszystkich graczy. Zwierząt nie wolno umieszczać poza planszą. Muszą one zostać umieszczone w gospodarstwie [...] Zwierzęta, które nie mogą zostać umieszczone w gospodarstwie, muszą zostać zwrócone do zasobów ogólnych lub natychmiast przetworzone na żywność (o ile to możliwe). W tym celu trzeba posiadać np. Palenisko lub Kuchnię.
Otóż na 4 stronie instrukcji napisano:
Ani młodych, ani ich rodziców nie można przetworzyć na żywność tuż po narodzinach. Muszą najpierw trafić na pastwisko, do obory lub do domu!
Stąd pewnie powstała myśl, że analogicznie potrzebne jest najpierw miejsce, by móc przerobić zwierzę na żywność.
- romeck
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 5 times
Tylko, że akurat to powyższe jest troszkę przekombinowane, gdyż w przypadku żniw istotna jest kolejność. Najpierw zbiory, potem żywienie, potem rozmnażanie. I dlatego nie można żywić się młodym, gdyż w tym momencie już jest PO fazie żywienia.krecilapka pisze: Ani młodych, ani ich rodziców nie można przetworzyć na żywność tuż po narodzinach. Muszą najpierw trafić na pastwisko, do obory lub do domu!
Stąd pewnie powstała myśl, że analogicznie potrzebne jest najpierw miejsce, by móc przerobić zwierzę na żywność.

Właśnie czytasz kompletnie bezużyteczne zdanie.
- romeck
Re: Odp: Agricola
Są to róże sprawy, ale nie widzę innego wytłumaczenia dla chęci przerobienia młodego (czyli tuż po narodzinach) na żywność, jak potrzeba wyżywienie się.Cin pisze:"Wyżywić" a "przerobić na jedzenie" to dwie różne sprawy.
- lukwych
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 10 times
Re: Odp: Agricola
Brak miejsca na młodego?romeck pisze:Są to róże sprawy, ale nie widzę innego wytłumaczenia dla chęci przerobienia młodego (czyli tuż po narodzinach) na żywność, jak potrzeba wyżywienie się.Cin pisze:"Wyżywić" a "przerobić na jedzenie" to dwie różne sprawy.
Zawsze chętnie zagram w te gry: Chaos, Clash of Cultures, Cywilizacja: TTA, Lewis & Clark, Mage Knight, Pokolenia, Race! Formula 90, Rosyjskie Koleje!
-
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 46 times
- Trolliszcze
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 1043 times
Ale zwierzęta ściągane z karty akcji nie są ani młodymi, ani rodzicami. To już "dojrzałe" zwierzęta i IMHO właśnie dlatego można je od razu przerobić na żarcie.krecilapka pisze:Przypomniałem sobie, skąd się u nas nad tym wzięły rozmyślania:
Otóż na 4 stronie instrukcji napisano:
Ani młodych, ani ich rodziców nie można przetworzyć na żywność tuż po narodzinach. Muszą najpierw trafić na pastwisko, do obory lub do domu!
http://www.planszowki.pl/21583,oferta,e ... ricola.htm
Czy ktos widzial co to jest? Bo niby ORGANIZER - pudelko, a to wyglada jak plansza dla gracza
Cena fajna i klimat drewno robi, ale CÓŻ TO
Aha - pieknie wyglada Agricola na AJOES, czy jakos tam, ale czy mozna gdzie kupic to na Androida? https://itunes.apple.com/us/app/agricol ... 21557?mt=8
Czy ktos widzial co to jest? Bo niby ORGANIZER - pudelko, a to wyglada jak plansza dla gracza
Cena fajna i klimat drewno robi, ale CÓŻ TO

Aha - pieknie wyglada Agricola na AJOES, czy jakos tam, ale czy mozna gdzie kupic to na Androida? https://itunes.apple.com/us/app/agricol ... 21557?mt=8
- romeck
To taka nakładka pleksi na planszetkę gracza, z okienkami na kafelki izb/pól, ogrodzenia i inne znaczniki. Plansza jest niby zabezpieczona, a kafelki raz położone nie będą się przesuwać. Spód także jest w komplecie, więc planszetkę gracza umieszcza się pomiędzy tym spodem a pleksi. Wydumane jak diabli. Ale co kto lubi...Lucf pisze: Czy ktos widzial co to jest? Bo niby ORGANIZER - pudelko, a to wyglada jak plansza dla gracza
Tu masz filmik jak to działa:
http://www.youtube.com/watch?v=enyfaQiKDuY
- gafik
- Has thanked: 56 times
- Been thanked: 125 times
Grałem na takim czymś. Spoko patent. Robi wrażenie, ale w zasadzie jest zbędne (elementy są na tyle duże, że nie trzeba ich pilnować, jak np. w TtA czy Eclipse) no i jeśli ktoś jeździ/chodzi z pudłem po znajomych/klubach to odpada, bo komplet zajmuje więcej miejsca niż samo pudło od Agri.
-
Jak myślicie... Jak długo na półkach utrzyma się Agricola z nowego dodruku. Mam ją na oku ale jeszcze nie czas aby ją zakupić bo mam Robinsona w planach.
- MartusMarcin
- Been thanked: 2 times
Zastanawiamy się od dłuższego czasu na dokupieniem Torfowiska do Agricoli (mamy za sobą około 30, 40 partii).
Czy uważacie, że warto? Czy gra dużo zyskuje z tym dodatkiem i jest on wart tych stu złotych?
Czy uważacie, że warto? Czy gra dużo zyskuje z tym dodatkiem i jest on wart tych stu złotych?
- pabula
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 96 times
Torfowisko u mnie nie jest wyciągane na stół. Wydłuża grę. Chyba niepotrzebne.
Lepiej dokupić talię G albo WM (i Pi)
Ale nie jestem pewien czy jest już po polsku?
Ja mam samoróbkę.
Zmienia się gra. a te talie są najlepsze ze wszystkich wydanych. (editG2) G3 też jest dobre.
Pewnie dokupię też G4 jak wyjdzie w przyszłości.
Te talie są testowane przez Agricoholików wielokrotnie zanim są wydane więc są zbalansowane.
Talia Ó, Ć - może być, choć niektóre są mocne i do wyrzucenia.
Ale w taliach Z, NL, Belgium, jest tyle mocnych kart że przegięcie.
Bielefeld nie testowałem.
X i legen*dairy to zabawa
Lepiej dokupić talię G albo WM (i Pi)
Ale nie jestem pewien czy jest już po polsku?
Ja mam samoróbkę.
Zmienia się gra. a te talie są najlepsze ze wszystkich wydanych. (editG2) G3 też jest dobre.
Pewnie dokupię też G4 jak wyjdzie w przyszłości.
Te talie są testowane przez Agricoholików wielokrotnie zanim są wydane więc są zbalansowane.
Talia Ó, Ć - może być, choć niektóre są mocne i do wyrzucenia.
Ale w taliach Z, NL, Belgium, jest tyle mocnych kart że przegięcie.
Bielefeld nie testowałem.
X i legen*dairy to zabawa

Ostatnio zmieniony 24 sie 2014, 22:33 przez pabula, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sztefan
- Been thanked: 1 time
Czyli G3 jeszcze nie wyszło, a G2 tak? Masz na myśli Gamers Deck 2? Kto wydał? Czy może chodzi o jakiś fanowski dodatek?pabula pisze:G2 też jest dobre.
Pewnie dokupię też G3 jak wyjdzie.
- pabula
- Been thanked: 96 times
Trochę zamieszałem z tymi nazwami.
G2 to w rzeczywistości WM.
G3 (post wyżej nazwałem G2 ale o nim właśnie myślałem) jeszcze nie jest wydana ale już od dawna jest zamknięta i grana na play-A. Uwe się do niej odniósł.
Z tego co pamiętam będzie to deck francuski w przyszłości.
http://play-agricola.com/Agricola/Board ... hris-G3yes
A w tej chwili są już zbierane karty/pomysły do G4 i chyba nawet do G5...
G2 to w rzeczywistości WM.
G3 (post wyżej nazwałem G2 ale o nim właśnie myślałem) jeszcze nie jest wydana ale już od dawna jest zamknięta i grana na play-A. Uwe się do niej odniósł.
Z tego co pamiętam będzie to deck francuski w przyszłości.

http://play-agricola.com/Agricola/Board ... hris-G3yes
A w tej chwili są już zbierane karty/pomysły do G4 i chyba nawet do G5...