http://www.meetup.com/Warsaw-Board-Games-Group/
Poszukiwani są też oczywiście event-organizerzy. Zamiast zakładać tematy na forum, będziecie mogli po prostu wrzucać je (wraz z miejscem, datą i godziną) do wspólnego kalendarium, info dostaną wszyscy członkowie i będziecie wiedzieć z dużą dokładnością ile osób przyjdzie. Osobiście nie mam niestety odpowiednich znajomości w Warszawie, żeby samodzielnie cokolwiek organizować, po prostu uznałem, że najwyższy czas, żeby się w końcu zebrać do kupy na meetupie.
Idealnie byłoby, gdybyśmy z czasem mieli bazę cyklicznych spotkań, na każdy dzień tygodnia minimum jedno, tak żeby każdy gracz wiedział, że może sobie zawsze przyjść na otwarte spotkanie i w coś zagrać. Zauważyłem, że planszówkowcy w Warszawie (w innych miastach pewnie też) są bardzo podzieleni na różne "ekipy", które grają zawsze w tych samych miejscach i w pewnym sensie ze sobą momentami konkurują, a żeby zachęcić ludzi muszą regularnie podbijać tematy na forum.
Meetup pozwala na tworzenie spotkań cyklicznych, edytowanie ich całościowo lub pojedynczo, wysyłanie zaproszeń i przypomnień do wszystkich zapisanych osób, ustalanie limitów miejsc, wybór opcji, że przychodzi się z kimś (zwykle 1-3 osób dodatkowych na każdego uczestnika), jest nawet zautomatyzowany system kolejkowy - jeśli skończyły się miejsca na jakiś event z ograniczeniem, można wpisać się do kolejki, wtedy automatycznie system wrzuci nas, jeśli tylko zwolni się jakieś miejsce. Koniec z ciągłym ręcznym aktualizowaniem list chętnych i zastanawianiem się, czy na pewno dane spotkanie jest aktualne. Osoby zakładające spotkanie biorą na siebie dużą odpowiedzialność. Jeśli okaże się na przykład, że uczestnicy zostali wystawieni do wiatru, mogę odebrać takiemu organizatorowi prawo do tworzenia eventów równie szybko, jak je nadałem. Wszystko ląduje w jednym, wspólnym kalendarzu, który bardzo wygodnie się przegląda. Osoby z Facebookiem nie muszą tworzyć nowych kont, mogą logować się z FB. Pod każdym eventem można się dogadywać z hostem i innymi graczami co do gier i innych szczegółów. Możemy nawet wrzucać zdjęcia ze spotkań.
Nikt nic na tym nie zarabia - ja opłacam grupę na meetup.com z własnej kieszeni (prowadzenie grupy jest płatne, dzięki czemu eliminuje się potencjalne trolle i niepoważne grupy) i od nikogo nic za to nie chcę. Bardzo zależy mi na lepszym zorganizowaniu nas w tym mieście (może z czasem inni wezmą przykład). Zawsze brakowało mi takiego "agregatu". Teraz spójrzcie jak zorganizowani są ludzie w Londynie: http://www.meetup.com/LondonOnBoard/ i uwierzcie na słowo, że to działa, bo mam relacje z pierwszej ręki. Pełno graczy, pełno gier, każdego dnia coś się dzieje.