[Warszawa] OKO

... czyli zloty miłośników planszówek! Tu możesz także umawiać się na granie w Twoim mieście.
Awatar użytkownika
Geko
Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times

Post autor: Geko »

Browarion pisze: Ech, chyba tak wiele nie zawazyło, mój błąd - może w innej sytuacji przyniósłby jakiś punkt lub dwa, ale pewnie nie więcej.
Byłem mocno zdziwiony, że Gorigon nie wygrał - przewaga wydawała się miażdząca. Szkoda że lepiej nie obserwowałem końcówki (sorry guys, Pitchcar simply kicks... :twisted:), bo ciekawe jak Ci się udało odjechać ;).
Właśnie odjechałem na herbach. Wszyscy patrzyli, kto ma ile skończonych misji. A herbami nikt aż tak nie interesował. Miałem ich kilka a w ostatniej rundzie wyciągnąłem jeszcze kilka zbierając wszystko, co się dało. Przed ostateczną punktacją zamienia się prawie wszystko na herby (np. niezużyte karty intryg, trzy złota, itd.) W ten sposób miałem dużo herbów. Na koniec wszyscy odwracają swoje herby i kto ma przewagę w danym rodzaju, dostaje dodatkowy herb. Tak zarobiłem chyba z pięć herbów.
Browarion pisze: Ciekawe kto i ile zamku budował - bo wydaje się, że to była "mniej typowa" rozgrywka.
Dopytam Cię przy okazji.

Rzeźnik...
Podoba mi się :mrgreen:
Zmienię nicka --> ten dodatkowy efekt w Pitchcarze powinen odnieśc skutek
:P
Każdy budował po trochę zamku, kto ile miał dokładnie nie pamiętam. Sam wyciągnąłem chyba ze 26 pkt. za żetony zamku.
Z tymi "rzeźnikami" :wink: to miałem na myśli ostre przesuwanie burmistrza. Co do nietypowości rozgrywki, to chyba się nie zgodzę. Raczej pierwsza rozgrywka z Wami była nietypowa, bo parę zasad niechcący złamaliśmy.
Moje blogowanie na ZnadPlanszy.pl
Na BGG jako GekoPL. Ja tu tylko moderuję, żaden ze mnie administrator.
Awatar użytkownika
Mały brzydki pędrak
Been thanked: 12 times

Post autor: Mały brzydki pędrak »

O stolikach już rozmawiałem przy okazji ostatniego spotkania. W tym tygodniu mamy dostac kolejne 6 sztuk. Info o planszowkach chyba nie doszlo do OKO (miałem problem z mialem). Dziś ponowię próbę.
Awatar użytkownika
jax
Has thanked: 97 times
Been thanked: 258 times

Post autor: jax »

Spotkanko udane.
Gralem w:
Mission: Red Planet - zwyciestwo nie wiem kogo (Tomek lub ragozd - niech sobie uzgdonia :) ) - w kazdym razie pierwszy raz widzialem ze ktos myslal ze ma wstawiac ludziki w pokazane na karcie misji biale obszary a nie czerwone.
Potwierdzilo sie ze bez jakiejkolwiek zrealizowanej misji nie mozna wygrac. Co z tego ze mialem najwiecej punktow z kontroli terenow na Marsie, jak inni mieli bonus za najwiecej 1-punktowego lodu i/lub wykonane misje. Skonczylem dokladnie w srodku stawki.

Pitchcar/Struggle of Empires - przelaczalem sie miedzy wysicigiem a sluchaniem tlumaczenia zasad do SoE i nawet wyszlo... (Forever mial zdecydowanie gorzej - musial biegac z drugiego konca sali z Here I Stand do kazdego pstrykniecia a ja mialem wysicg pod bokiem).
W sumie do SoE nie powieninem siadac wiedzac ze nie ma szansy sie skonczyc (koniec juz z tym hurraoptymizmem..) - to byl blad. Doszlismy do ponad 1/3, sytuacja byla bardzo ciekawa. Sama gra potwierdzila ze jest swietna i z pewnoscia bede w nia gral w przyszlosci.
Awatar użytkownika
Valmont

Post autor: Valmont »

A w co ja w piątek wyposzczony po ponadmiesięcznej przerwie nie grałem..

No thanks
Gheos
Zooloretto
Pitchcar Mini
Notre Dame
i na koniec wieczoru partia Age of Empires III

Pierwszy głód planszówkowy zaspokoiłem :D
Wpieriod! - niekoniecznie efektywnie, ale efektownie.
Awatar użytkownika
Polaros

Post autor: Polaros »

Czy ktoś miałby w ten piątek ochotę pograć w Game of Thrones : Storm of Swords? ( gra 4 osobowa)
Na dzień dzisiejszy w piątek będę miał czas a chętnie bym w końcu w to zagrał.
Awatar użytkownika
Wilk

Post autor: Wilk »

Polaros pisze:Czy ktoś miałby w ten piątek ochotę pograć w Game of Thrones : Storm of Swords? ( gra 4 osobowa)
Na dzień dzisiejszy w piątek będę miał czas a chętnie bym w końcu w to zagrał.
Ja mialbym, zwlaszcza ze bardzo lubie "Piesn Ognia i Lodu", ale nalezy tu wziac pod uwage szereg czynnikow ;) :

Po primo jestem zielony w GoT i nie wiem czy taki wspolgracz jak ja bedzie Ci odpowiadal (tyle ze czytalem instrukcje, choc do dodatku jeszcze przede mna - ogolnie ostatnio wraz z wciaganiem sie w planszowki odkrywam w sobie narow polegajacy na upodobaniu do czytania instrukcji do gier). ;)
Po secundo nie wiem ile trwa rozgrywka i czy zdaze zagrac w Hexa, ktorego przynioslby Sztefan, o ktorym smece juz od dluzszej chwili, i w ktorego chcialbym wreszcie zagrac. Nalezaloby rowniez wziac pod uwage pore rozpoczecia naszej ewentualnej rozgrywki i czas przybycia Sztefana (btw. Neuroshima ma opinie szybkiej gry ;) ) O ktorej bylbys w OKu?
Awatar użytkownika
Polaros

Odpowiadając na szereg czynników ;) :
- Zieloni są Tyrellowie ale oni akurat w tym dodatku nie grają ;) a tak na serio zupełnie mi to nie przeszkadza bo chyba o to chodzi w tych spotkaniach żeby grać w nowe nieznane gry a nie propagować zamknięte kółka wzajemnej adoracji starych wyjadaczy. Jeżeli przeczytasz instrukcje do podstawki i dodatku "są na rebelu" to możemy próbować
- Też nie wiem ile trwa rozgrywka w SoS ( grałem na razie jedną nie pełną partie ) ale podejżewam że znacznie krócej niż w podstawkę na oko 3 h o ile nie trafią sie mega myśliciele
- najwcześniej moge być 17 - 17:15 podejrzewam że rożłożenie gry + wytłumaczenie zasad może jedna próbna tura i o 18 zaczniemy wiec jest szansa że skończymy do 22 ;]
Awatar użytkownika
Don Simon
Moderator
Been thanked: 1 time

Post autor: Don Simon »

Wezcie tylko pod uwage wyscig Pitchcara, gdzie Wilk musi wystapic i zdobyc punkty dla naszego zespolu :-).

Pozdrawiam
Szymon
Każdy może,prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczenie do krytyki, panie, tu nikomu tak nie podoba się.Tak więc z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie.
Awatar użytkownika
Geko

Wilk pisze: Ja mialbym, zwlaszcza ze bardzo lubie "Piesn Ognia i Lodu", ale nalezy tu wziac pod uwage szereg czynnikow ;) :

Po primo jestem zielony w GoT i nie wiem czy taki wspolgracz jak ja bedzie Ci odpowiadal (tyle ze czytalem instrukcje, choc do dodatku jeszcze przede mna - ogolnie ostatnio wraz z wciaganiem sie w planszowki odkrywam w sobie narow polegajacy na upodobaniu do czytania instrukcji do gier). ;)
Po secundo nie wiem ile trwa rozgrywka i czy zdaze zagrac w Hexa, ktorego przynioslby Sztefan, o ktorym smece juz od dluzszej chwili, i w ktorego chcialbym wreszcie zagrac. Nalezaloby rowniez wziac pod uwage pore rozpoczecia naszej ewentualnej rozgrywki i czas przybycia Sztefana (btw. Neuroshima ma opinie szybkiej gry ;) ) O ktorej bylbys w OKu?
Ja mam bardzo podobną sytuację, jak Wilk. Czyli też jestem zielony i też bym chętnie spróbował. Instrukcje (obie) oczywiście mogę poczytać. Z tym, że trzeba spojrzeć prawdzie w oczy - jeśli nastawimy się na GoTa, to będzie prawdopobnie gra na cały wieczór.
Forever

Post autor: Forever »

Game of Thrones : Storm of Swords? - Bardzo chętnie zagram jeśli jest jeszcze miejsce bede koło 17
Awatar użytkownika
Valmont

Ja w ten piątek zamierzam przetestować swój najnowszy zakup - Salamancę i szukam 4 chętnych współgraczy. Rozgrywka przeprowadzona zostałaby zapewne po wyścigu Pitchcara, no chyba żebym sie nie zakwalifikował :P
Awatar użytkownika
Don Simon
Moderator

Valmont pisze:Ja w ten piątek zamierzam przetestować swój najnowszy zakup - Salamancę i szukam 4 chętnych współgraczy. Rozgrywka przeprowadzona zostałaby zapewne po wyścigu Pitchcara, no chyba żebym sie nie zakwalifikował :P
Zagram. A na czas wyscigu mozna gre przerwac.

Ja osobiscie bym namawial chetnych do zagrania w:

Goa
Caylus Magna Carta
Railroad Tycoon

Ach i bede mial ze soba Panchowe Fira & Axe .

Pozdrawiam
Szymon
Każdy może,prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczenie do krytyki, panie, tu nikomu tak nie podoba się.Tak więc z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie.
Awatar użytkownika
mefiug

Post autor: mefiug »

ja sie pojawiam najparwdopodobniej z Beata posiedzimy do jakiejs 20 z minutami od okolo 17:15
Oczywiscie do wyscigu bede sie staral zakwalifikowac a tak generalnie moze uda mi sie wreszcie zagrac w GOA ( Szymonie licze na Ciebie)
Awatar użytkownika
MacDante

Post autor: MacDante »

Jeżeli dotarłbym do OKA w piątek to piszę się na Railroad :)
Awatar użytkownika
Polaros

Czyli na razie mamy :
Wilka
Forever
Geko
W czwartek potwierdzę czy będę ( niestety taka praca jak dowalą projektów to potrafię nie odrywać sie od kompa na 24h/d) i jeżeli wszystko się uda to po 17 zaczynamy grę o tron;)

Instrukcje są na rebelu
Proponuje zagrać ze wszystkimi opcjami jakie daje SoS czyli rozkazy taktyczne + bohaterowie + sojusznicy.
Forever grałeś kiedyś w GoT?
Awatar użytkownika
dasilwa

Post autor: dasilwa »

Kolejny chętny na Salamance :)
Awatar użytkownika
Gorigon

Post autor: Gorigon »

Ja już się na salamance deklarowałem :)
Awatar użytkownika
Pancho
Kontakt:

Post autor: Pancho »

Jax mam zamówienie, mógłbyś przynieść do OKO Traders of Genoa? Będę wdzięczny. :)
Awatar użytkownika
Geko

Pancho pisze:Jax mam zamówienie, mógłbyś przynieść do OKO Traders of Genoa? Będę wdzięczny. :)
Z tego co wiem, to Jax miał się urlopować przez najbliższe 3 tygodnie. Przynajmniej tak mówił.
Awatar użytkownika
Valmont

Geko pisze: Z tego co wiem, to Jax miał się urlopować przez najbliższe 3 tygodnie. Przynajmniej tak mówił.
Dokładnie - w tym wyjechał dzisiaj na 2 tygodnie z Polski. A nie miał tego także Lim-dul?
Awatar użytkownika
Wilk

Post autor: Wilk »

Don Simon pisze:Wezcie tylko pod uwage wyscig Pitchcara, gdzie Wilk musi wystapic i zdobyc punkty dla naszego zespolu :-).
Hehe, wez pod uwage moja dyspozycje w poprzedniej eliminacji i przemysl te teze. ;) Tak powaznie, to ciesze sie na tego GoTa, tylko martwi mnie nieco wlasnie ewentualnosc "przelaczania sie" (choc jak utrzymam wysoka forme sprzed tygodnia, to skonczy sie na kwalifikacjach ;) ). No nic, wszystko wyjdzie w praniu, postaram sie stanac na wysokosci zadania w cokolwiek bede gral. :)
Awatar użytkownika
ja_n
Recenzent
Been thanked: 2 times

Post autor: ja_n »

Ja mam nadzieję tym razem posiedzieć w OKO'u :wink: chwilkę i zagrać w Mu i El Caballero, które przyniosę. A może nawet uda się jeszcze w Canal Grande, które leży na mojej półce już dobrze ponad rok i które wreszcie mam zamiar aktywować.
Awatar użytkownika
Leo

Post autor: Leo »

Cieszę się, że szybko OKO przytuliło nas po opuszczeniu Smolnej.
Przydałoby się jednak tam lepsze oświetlenie. Pędrak wspominał o zakupie reflektorków. Cóż Wy na to?

A poza tym - czy mógłby ktoś w najbliższy piątek przynieść Shoguna?
"Szlabany w głowach podnoszą się najwolniej."
Awatar użytkownika
Don Simon
Moderator

Wilk pisze: Hehe, wez pod uwage moja dyspozycje w poprzedniej eliminacji i przemysl te teze. ;)
I tak lepiej, niz moj wystep ;-). No, ale moze w piatek bedzie lepiej... Jakby nam oby sie udalo zakwalifikowac to by bylo cos...

Pozdrawiam
Szymon
Awatar użytkownika
Valmont

Don Simon pisze:
I tak lepiej, niz moj wystep ;-). No, ale moze w piatek bedzie lepiej... Jakby nam oby sie udalo zakwalifikowac to by bylo cos...
Tu chyba literówkę walnąłeś Szymon. Nie "coś" tylko "cud" :D
ODPOWIEDZ