Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Mam takie zastanowienie dot. Świątyni Ra. Jest na niej napisane, że gracz grający Egiptem traktuje przechwycona lokację jakby była w jego tablo. Jeśli zatem jest to zwykła lokacja to czy gracz od którego ją przechwycono może ją splądrować? Czy w takiej sytuacji dodatkowe drewienko dostałby Egipt, a fundament wróciłby w kolejnej rundzie do właściciela lokacji?
Kudtacz pisze:Nie może jej splądrować. Jest to w instrukcji przy szczegółowym opisie karty.
Na pewno?
Świątynia Ra– żaden z graczy nie może odrzucić przejętej Lokacji, aby wybudować inną swoją Lokację. Jeśli przejmujesz Lokację z Akcją przeciwnika, która była aktywowana już przez jej właściciela maksymalną liczbę razy, nie możesz jej już aktywować. Świątynia Ra wykorzystuje specjalny żeton Egiptu, aby zaznaczyć przejętą Lokację. Lokacja przejmowana jest w całości - wszystkie jej elementy działają na korzyść grającego Egiptem (tzn. nie tylko zdolność Lokacji, ale też np. kolor Lokacji), tak jakby w ogóle nie znajdowała się ona w Imperium przeciwnika
Sprawdzałem teraz na BGG i tłumaczą, że można plądrować i drewienko z tego tytułu idzie dla gracza prowadzącego Egipt.
W kolejnej rundzie czy w fazie czyszczenia?
Poza tym fundament to chyba już formalnie nie lokacja... A jeśli faktycznie jest lokacją to nie można jej odrzucić póki nie wróci wnioskując z tego co cytowałeś.
A sorki, źle zrozumiałem pytanie. Myślałem, że chodzi o zbudowanie Lokacji frakcyjnej odrzucając tę przejętą.
Co do splądrowania to wg mnie może to zrobić przeciwnik Egiptu, drewienko dostaje Egipt,a Fundament do końca tury zostaje również w Egipcie. Zastanawiałbym się tylko czy można go odrzucić, żeby coś na nim zbudować.
CydPL pisze:W kolejnej rundzie czy w fazie czyszczenia?
Poza tym fundament to chyba już formalnie nie lokacja... A jeśli faktycznie jest lokacją to nie można jej odrzucić póki nie wróci wnioskując z tego co cytowałeś.
Lokacja jest przejmowana do końca rundy czyli na początku kolejnej wraca do właściciela tylko już jako fundament, bo została splądrowana. Mowa jest jedynie, że "żaden z graczy nie może odrzucić przejętej Lokacji, aby wybudować inną swoją Lokację" nie ma mowy o plądrowaniu. W nieoficjalnym FAQ na BGG tez jest tak to wytłumaczone, nie wiem czy Trzewik je czytał, ale wydaje mi się to sensowne.
Po co stawiać samuraja przed Bramą czy Kapliczką, jeśli nie mają one pola splądrowania i w związku z tym nie można ich plądrować? W instrukcji jest napisane, że można ich tam postawić. Po co?
1. Jeśli budynek pozwala wykonać akcję dwukrotnie to oznacza, że w całej grze mogę wykonać ją 2 razy czy tez 2 razy na każdą na rundę (jedną z pięciu w grze)
2. Mroczna kaplica barbarzyńców - poprzez "dobra" rozumiemy tylko surowce czyli jadło, kamień i drewno czy też wliczamy w to dodatkowo złoto i karty?
Odpowiedział Ci Palmer, ja potwierdziłem to samo. To już chyba jest kilka źródeł. BTW. Jeśli tam rzeczywiście jest napisane "dodatkowo" to jeszcze bardziej podkreśla to co napisaliśmy. Jak chcesz zrobic coś dodatkowo jeśli nie zrobiłeś tego co jest "podstawowo".
1. Jeśli budynek pozwala wykonać akcję dwukrotnie to oznacza, że w całej grze mogę wykonać ją 2 razy czy tez 2 razy na każdą na rundę (jedną z pięciu w grze)
2. Mroczna kaplica barbarzyńców - poprzez "dobra" rozumiemy tylko surowce czyli jadło, kamień i drewno czy też wliczamy w to dodatkowo złoto i karty?
a to dwukrotne użycie musi być w dwóch niezależnych akcjach, czy można od razu aktywować podwójnie ( np dać 2 ludziki i wziąć 2 drewna)?
rastula pisze:
a to dwukrotne użycie musi być w dwóch niezależnych akcjach, czy można od razu aktywować podwójnie ( np dać 2 ludziki i wziąć 2 drewna)?