Rebel - plany wydawnicze na 2015 rok

Plany wydawnicze i dyskusje o wydawnictwach polskich i zagranicznych
xilk
Has thanked: 1074 times
Been thanked: 106 times

Re: Rebel - zapowiedzi do końca 2014 roku

Post autor: xilk »

mulek18 pisze:
fruzia pisze:Podbijam pytanie o Pokój 25., kiedy można spodziewać się premiery - 1 czy 2 połowa grudnia? bo nie wiem czy czekać czy kupić coś innego na prezent :)
na 3 trollach pojawiło się info przy grze "grudzień-styczeń" ...
No... :evil: Kolejna gra, której nie dostanę w tym roku z powodu problemów w Chinach? :? No pięknie, jeszcze brakuje mi tego, aby i trzecia gra nagle zniknęła z rynku...
norkbes
Has thanked: 14 times
Been thanked: 7 times

Post autor: norkbes »

Czy Space Alert to już pewniak na 2015 czy póki co potencjalny kandydat do druku? Wobec praktycznego wykupienia angielskiego wydania ciekawi mnie czy planowane jest wznowienie również po angielsku?
norkbes

Elysium.. hmm po przeczytaniu preview na prawde nie jestem pewiem czy mam miejsce na kolejna karcianke. W Deus'a nie gralem ale z oczytania regul i popularnosci na boiteajeux.net wydaje sie byc ciekawszy z bardziej urozmaicona mechanika. Ciekaw jestem co ostatecznie tak zniechecilo Rebel do Deus'a. Rozumiem, ze Elysium w kregu zainteresowan po potencjalnie dobrym odbiorze Splendoru ale konkurencja w karcianych grach ogromna a IS Trzewika ma sie poki co dobrze..
Awatar użytkownika
BartP
Administrator
Has thanked: 397 times
Been thanked: 936 times

Post autor: BartP »

Elysium wygląda ciekawiej niż Deus, choćby ze względu na draft, czyli większą interakcję.
Awatar użytkownika
Furan
Has thanked: 13 times
Been thanked: 248 times

Post autor: Furan »

Mimo iż Deusa (bez '!!!) w wątku jego względnie (względem innej gry) chwaliłem, to po (tragicznej) prezentacji zasad z BGG XLPSFUM wygląda znacznie ciekawiej niż Deus.
jakiCHś - w tym słowie jest CH! || lepiej nie używa'ć apostrof'ów w ogóle, niż używa'ć ich w nadmiar'ze!

(S) Mecz Stulecia, Ape Town, Paco Sako
janekb
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times
Kontakt:

Post autor: janekb »

REBEL.pl pisze:
janekb pisze:A co z Ciężarówką przez galaktykę?
Aktualnie jest w produkcji, liczymy, że Czesi wyrobią się do grudnia.
I Jakie wieści? Bo grudzień tuż tuż. Wiadomo jaka jest przewidywana cena?
Awatar użytkownika
rastula
Has thanked: 1276 times
Been thanked: 1326 times

Post autor: rastula »

janekb pisze:
REBEL.pl pisze:

Wiadomo jaka jest przewidywana cena?

w 3T 109 PLN
janekb
Kontakt:

rastula pisze: w 3T 109 PLN
O widzisz, a akurat robiłem tam zakupy w tym tygodniu, dobrze że nie zauważyłem jej.
Awatar użytkownika
piton
Has thanked: 1224 times
Been thanked: 640 times
Kontakt:

Post autor: piton »

REBEL.pl pisze: GALAXY TRUCKER
CIĘŻARÓWKĄ PRZEZ GALAKTYKĘ + DODATKOWA PRZYCZEPA
zostaną wyprodukowane i wprowadzone do sprzedaży w tym samym momencie, na pewno w sieci zaroi się od atrakcyjnych ofert na pakiet.
Drogi Rebelu :) gdzie te atrakcyjne pakiety?
bo jak narazie jeden sklep oferuje podstawkę. mam wielką chętkę nabyć pakiet dlatego pytam :)
Każda gra ma cenęęę, trzeba po prostu pytać, a nie czaić się z kwiatami... GrY na SpRZedaŻ

może nie najlepiej, ale jakotako-> YT dżentelmeni przy stole <-czasem cośtam powiem
Awatar użytkownika
REBEL.pl
Has thanked: 198 times
Been thanked: 740 times
Kontakt:

Post autor: REBEL.pl »

Munchhausen pisze:Trzy poprawione karty z podstawki będą w środku jednego z dodatków czy po prostu dorzucacie je luzem jak promo?
Będą w dodatku "Zaczarowane Królestwo".
Ines pisze:Cześć :D Czy wiadomo już kiedy lub w którym tygodniu grudnia dodatki do Seasons PL będą? :D
Do Polski powinny dotrzeć w 3 tygodniu grudnia.
Marcussz pisze:Ja natomiast mam pytanie, może nie do końca dotyczące planów:

Czy macie może jeszcze na "zbyciu" kartę promocyjną do Dixita - "Prezęty"? Niestety sklep w którym kupiłem piątkę miał tylko mikołaja i dyniogłowego. I czy ewentualnie była by szansa jakoś ją zdobyć (z promocyjnych brak mi tylko jej i "The American", nie liczę 4 z wydania koreańskiego bo to już totalny wybryk).
Prosimy o kontakt ze sklepem, w którym został zakupiony dodatek, on skontaktuje się z nami i może taką kartę otrzymać podczas kolejnego zamówienia.
mulek18 pisze:Rebelu drogi może by tak w przyszłym roku Trains lub Planes wydać? :mrgreen:
Żadnej z nich nie mamy obecnie w planach, ale Trains jest dość dobrze oceniania i już na nią zerkaliśmy, niestety nie mieliśmy okazji w nią zagrać.
panbary pisze:Wiem, że Rebel nie wyda Cash & Guns 2nd edition, chciałbym się tylko dowiedzieć dlaczego. Nie próbuję niczego wymóc, po prostu jestem ciekaw. Według Was druga część jest gorsza od pierwszej, czy może zaważyły względy finansowe?
Mamy dużo innych planów, z którymi ta gra przegrała w wyścigu "o wydanie".
xilk pisze:
mulek18 pisze:
fruzia pisze:Podbijam pytanie o Pokój 25., kiedy można spodziewać się premiery - 1 czy 2 połowa grudnia? bo nie wiem czy czekać czy kupić coś innego na prezent :)
na 3 trollach pojawiło się info przy grze "grudzień-styczeń" ...
No... :evil: Kolejna gra, której nie dostanę w tym roku z powodu problemów w Chinach? :? No pięknie, jeszcze brakuje mi tego, aby i trzecia gra nagle zniknęła z rynku...
Zniknęła to jeszcze nie, bo nawet nie zdążyła się pojawić ;) Takie niestety są realia transportu z Chin, może to zabrać standardowe 40 dni, ale przy niesprzyjających wiatrach i pogodzie transport nierzadko wydłuża się o 3-4 tygodnie. Spodziewamy się odpowiedzi Matagota w następnym tygodniu, gdyż osoby decyzyjne są na urlopie do 6 grudnia.
norkbes pisze:Elysium.. hmm po przeczytaniu preview na prawde nie jestem pewiem czy mam miejsce na kolejna karcianke. W Deus'a nie gralem ale z oczytania regul i popularnosci na boiteajeux.net wydaje sie byc ciekawszy z bardziej urozmaicona mechanika. Ciekaw jestem co ostatecznie tak zniechecilo Rebel do Deus'a. Rozumiem, ze Elysium w kregu zainteresowan po potencjalnie dobrym odbiorze Splendoru ale konkurencja w karcianych grach ogromna a IS Trzewika ma sie poki co dobrze..
Nie zniechęciło. Deus to dobra gra. Elysium to gra w tym samym uniwersum, która po prostu bardziej nam się podobała. Obie są zupełnie inne i nie należy ich porównywać. Podobnie jak Elysium i Splendoru. Elysium to gra zdecydowanie dla graczy.
BartP pisze:Elysium wygląda ciekawiej niż Deus, choćby ze względu na draft, czyli większą interakcję.
W Elysium nie ma draftu ;) Karty dobieramy z "agory" czyli puli dostępnej na środku stołu dla każdego z graczy. Większa interakcja pojawia się w przy wybraniu talii Posejdona (różne efekty niszczące karty i surowce innym graczom), nieco w przypadku Aresa, gdzie będziemy rywalizować o dodatkowy zasób - punkty prestiżu.

Krótki wyciąg z instrukcji charakteryzujący grupy kart:

Zeus - pomaga graczom zdobywać dodatkowe punkty zwycięstwa.
Hefajstos - rodzina kart generujących Złoto
Hermes - pozwala graczom powtórnie korzystać z mocy kart, łącznie z kartami znajdującymi się w Elizjum.
Hades - rodzina kart ułatwiająca przenoszenie do Elizjum i zdobywanie punktów dzięki tworzeniu legend
Posejdon - negatywna interakcja pomiędzy graczami
Ares - talia rywalizacji o dodatkowy zasób - punkty prestiżu
Apollo - wprowadza nowy element rozgrywki - Wyrocznię; gra z podglądem części kart z przyszłej kolejki
Atena - W grze Elizjum służący Atenie posiadają potężne moce, ale dzielą się nimi ze swoimi przeciwnikami. Tym samym Atena jest przeciwieństwem Posejdona, swojego najczęstszego rywala pośród bogów.
norkbes pisze:Czy Space Alert to już pewniak na 2015 czy póki co potencjalny kandydat do druku? Wobec praktycznego wykupienia angielskiego wydania ciekawi mnie czy planowane jest wznowienie również po angielsku?
Pewniak na 2015 rok, aktualnie trwa korekta niemałej (70 stron) instrukcji i prace nad polonizacją ścieżki dźwiękowej. Nie mamy informacji o planowanej dacie wznowienia edycji angielskiej.
janekb pisze:
REBEL.pl pisze:
I Jakie wieści? Bo grudzień tuż tuż. Wiadomo jaka jest przewidywana cena?
Sugerowane ceny detaliczne (ceny producenta) będą wynosiły odpowiednio 139,95 złotych dla gry podstawowej oraz 139,95 złotych dla dodatku.
piton pisze:
REBEL.pl pisze: GALAXY TRUCKER
CIĘŻARÓWKĄ PRZEZ GALAKTYKĘ + DODATKOWA PRZYCZEPA
zostaną wyprodukowane i wprowadzone do sprzedaży w tym samym momencie, na pewno w sieci zaroi się od atrakcyjnych ofert na pakiet.
Drogi Rebelu :) gdzie te atrakcyjne pakiety?
bo jak narazie jeden sklep oferuje podstawkę. mam wielką chętkę nabyć pakiet dlatego pytam :)
Pojawią się jak tylko ruszymy z przedsprzedażą, a ta ruszy gdy będziemy mieli potwierdzenie, że gry kończą się produkować.
Ostatnio zmieniony 01 gru 2014, 12:59 przez REBEL.pl, łącznie zmieniany 2 razy.
wydawnictwo Rebel
Nadchodzące premiery | Aktualności wydawnicze | Kontakt | Dystrybucja: hurt.rebel.pl
janekb
Kontakt:

Naiwne pytanie: 140 w atrakcyjnym pakiecie czy podstawka 140 i dodatek to samo?
Awatar użytkownika
BartP
Administrator
Has thanked: 397 times
Been thanked: 936 times

Post autor: BartP »

REBEL.pl pisze:
BartP pisze:Elysium wygląda ciekawiej niż Deus, choćby ze względu na draft, czyli większą interakcję.
W Elysium nie ma draftu ;) Karty dobieramy z "agory" czyli puli dostępnej na środku stołu dla każdego z graczy. Większa interakcja pojawia się w przy wybraniu talii Posejdona (różne efekty niszczące karty i surowce innym graczom), nieco w przypadku Aresa, gdzie będziemy rywalizować o dodatkowy zasób - punkty prestiżu.
Ten mechanizm też zwykło się nazywać "draftem", co - nie ukrywam - jest mylące. Innymi słowy: we Wsiąść do Pociągu, Suburbii, Cersarskim Kurierze, Alien Frontiers, Elysium itd. draftujemy karty ze środka stołu, z puli dostępnej dla każdego. I zwiększa to interakcję między graczami, niż gdyby każdy dobierał losowe z góry stosu.
Awatar użytkownika
REBEL.pl
Kontakt:

janekb pisze:Naiwne pytanie: 140 w atrakcyjnym pakiecie czy podstawka 140 i dodatek to samo?
Poprawiliśmy stwierdzenie, aby było jednoznaczne: "Sugerowane ceny detaliczne (ceny producenta) będą wynosiły odpowiednio 139,95 złotych dla gry podstawowej oraz 139,95 złotych dla dodatku."
BartP pisze:
REBEL.pl pisze:
W Elysium nie ma draftu ;) Karty dobieramy z "agory" czyli puli dostępnej na środku stołu dla każdego z graczy. (...)
Ten mechanizm też zwykło się nazywać "draftem", co - nie ukrywam - jest mylące. Innymi słowy: we Wsiąść do Pociągu, Suburbii, Cersarskim Kurierze, Alien Frontiers, Elysium itd. draftujemy karty ze środka stołu, z puli dostępnej dla każdego. I zwiększa to interakcję między graczami, niż gdyby każdy dobierał losowe z góry stosu.
Tak jest w istocie, odczytaliśmy "draft" jako symulataniczny wybór kart, jaki ma miejsce podczas rozgrywek draftowych w MtG, bądź podczas gry w 7 Cudów Świata.
W Elysium obserwacja które karty przeciwnicy mogą zdobyć, a których nie jest bardzo ważnym elementem rozgrywki i także wprowadza interakcję.
wydawnictwo Rebel
Nadchodzące premiery | Aktualności wydawnicze | Kontakt | Dystrybucja: hurt.rebel.pl
Awatar użytkownika
vojtas
Has thanked: 23 times
Been thanked: 83 times

Post autor: vojtas »

REBEL.pl pisze:
norkbes pisze:Czy Space Alert to już pewniak na 2015 czy póki co potencjalny kandydat do druku? Wobec praktycznego wykupienia angielskiego wydania ciekawi mnie czy planowane jest wznowienie również po angielsku?
Pewniak na 2015 rok, aktualnie trwa korekta niemałej (70 stron) instrukcji
70 stron!? WTF??? :shock:
Awatar użytkownika
REBEL.pl
Kontakt:

vojtas pisze:
REBEL.pl pisze:
Pewniak na 2015 rok, aktualnie trwa korekta niemałej (70 stron) instrukcji
70 stron!? WTF??? :shock:
* 70 roboczych stron bitego tekstu nad którym pracujemy:) Po zmniejszeniu czcionki i udanej kompresji instrukcja skraca się zaledwie do 8, a "handbook" do 20 stron :)
wydawnictwo Rebel
norkbes

norkbes pisze: Elysium.. hmm po przeczytaniu preview na prawde nie jestem pewiem czy mam miejsce na kolejna karcianke. W Deus'a nie gralem ale z oczytania regul i popularnosci na boiteajeux.net wydaje sie byc ciekawszy z bardziej urozmaicona mechanika. Ciekaw jestem co ostatecznie tak zniechecilo Rebel do Deus'a. Rozumiem, ze Elysium w kregu zainteresowan po potencjalnie dobrym odbiorze Splendoru ale konkurencja w karcianych grach ogromna a IS Trzewika ma sie poki co dobrze..
REBEL.pl pisze:Nie zniechęciło. Deus to dobra gra. Elysium to gra w tym samym uniwersum, która po prostu bardziej nam się podobała. Obie są zupełnie inne i nie należy ich porównywać. Podobnie jak Elysium i Splendoru. Elysium to gra zdecydowanie dla graczy.
Nie ośmieliłbym się porównywać Splendoru z Elysium. Raczej w decyzji Rebela doszukiwałem się przesłanek marketingowych. Zarówno Splendor jak i Elysium zostały wydane przez Kosmicznych Pastuchów vel. Space Cowboys.

A z Space Alert to wspaniała wiadomość no i oczywiście zawsze ten dreszczyk emocji związany z lokalizacją gry :) RioGrande chyba też planuje dodruk w j. ang. - przynajmniej wg informacji na ich stronie. Czy REBEL.pl zna już orientacyjną cenę Space Alert i przy okazji kolejne pytanie: czy REBEL.pl ma jakieś plany wzgl. spolszczenia dodatku? Pytam bo lokalizacja RFTG utknęła na podstawie.
xilk
Has thanked: 1074 times
Been thanked: 106 times

Post autor: xilk »

REBEL.pl pisze:
xilk pisze:No... :evil: Kolejna gra, której nie dostanę w tym roku z powodu problemów w Chinach? :? No pięknie, jeszcze brakuje mi tego, aby i trzecia gra nagle zniknęła z rynku...
Zniknęła to jeszcze nie, bo nawet nie zdążyła się pojawić ;)
Źle zrozumieliście to ostatnie moje zdanie. "No pięknie, jeszcze brakuje mi tego, aby i trzecia gra nagle zniknęła z rynku..." tyczyło się innej gry, a nie Pokój 25 ;) Na szczęście ta gra jeszcze jest i właśnie ją zamawiam. Zatem chociaż to mi musi osłodzić czekanie na Magię i Myszy oraz Pokój 25 ;)
REBEL.pl pisze: Takie niestety są realia transportu z Chin, może to zabrać standardowe 40 dni, ale przy niesprzyjających wiatrach i pogodzie transport nierzadko wydłuża się o 3-4 tygodnie. Spodziewamy się odpowiedzi Matagota w następnym tygodniu, gdyż osoby decyzyjne są na urlopie do 6 grudnia.
Nie zdziwię się, jak Magia i Myszy oraz Pokój 25 będzie na tym samym statku do Europy... Ech, a ta druga gra miała mi w grudniu umilić czekanie na bajkę o myszach. Cóż, wykorzystałem limit szczęścia na ten rok.
Awatar użytkownika
rastula
Has thanked: 1276 times
Been thanked: 1326 times

Post autor: rastula »

mój egzemplarz pokoju 25 ( I edycja) był drukowany w Polsce :) - taka ciekawostka
Awatar użytkownika
kudlacz135
Has thanked: 12 times
Been thanked: 6 times

Post autor: kudlacz135 »

Czy, skoro Pory Roku mają trafić do sklepu w trzecim tygodniu grudnia, wrzucicie przed 10 grudnia możliwość ich zakupu w przedsprzedaży?
NoMoRe

Post autor: NoMoRe »

A czy wiadomo coś na temat Ucieczka: Świątynia Zagłady - Big Box w wersji polskiej?
Awatar użytkownika
pan_satyros
Has thanked: 686 times
Been thanked: 522 times
Kontakt:

Post autor: pan_satyros »

NoMoRe pisze:A czy wiadomo coś na temat Ucieczka: Świątynia Zagłady - Big Box w wersji polskiej?
Rebel zdecydował się wydać serię w formie oddzielnych zestawów. BigBox nie jest planowany. Podobnie w przypadku Kingdom Builder.
Awatar użytkownika
Vester
Has thanked: 28 times
Been thanked: 45 times

Post autor: Vester »

Panie Rebelu, a co z Viceroyem vel Namiestnikiem? Recenzenci bardzo chwalą, że niby taki Splendor dla zaawansowanych, a Pan Rebel współpracuje z Rosjanami aż miło. So?
Hildor81

Post autor: Hildor81 »

Czy gra "Ciężarówką przez Galaktykę" będzie dostępna jeszcze przed świętami ?
Awatar użytkownika
REBEL.pl
Kontakt:

norkbes pisze:A z Space Alert to wspaniała wiadomość no i oczywiście zawsze ten dreszczyk emocji związany z lokalizacją gry :) RioGrande chyba też planuje dodruk w j. ang. - przynajmniej wg informacji na ich stronie. Czy REBEL.pl zna już orientacyjną cenę Space Alert i przy okazji kolejne pytanie: czy REBEL.pl ma jakieś plany wzgl. spolszczenia dodatku? Pytam bo lokalizacja RFTG utknęła na podstawie.
Space Alert to gra wydana oryginalnie przez Czech Games Edition, Rio Grande wydaje i dystrybuuje ją w US. Jeśli gra przyjmie się na polskim rynku to naturalnie będziemy chcieli także wydać dodatek.
kudlacz135 pisze:Czy, skoro Pory Roku mają trafić do sklepu w trzecim tygodniu grudnia, wrzucicie przed 10 grudnia możliwość ich zakupu w przedsprzedaży?
Uruchomimy przedsprzedaż gdy otrzymamy dokładne informacje o tym kiedy gra do nas dotrze. Chcemy uniknąć sytuacji, w której w przypadku opóźnień gra zamówiona na prezent nie zdąży pod choinkę. Informację o dostępności tych dodatków powinniśmy dostać w tym tygodniu, o czym będziemy informować.
Vester pisze:Panie Rebelu, a co z Viceroyem vel Namiestnikiem? Recenzenci bardzo chwalą, że niby taki Splendor dla zaawansowanych, a Pan Rebel współpracuje z Rosjanami aż miło. So?
Gdzieś tam krąży w okolicy naszego radaru, ale na chwilę obecną jeszcze nie wleciał w jego zasięg :)
Hildor81 pisze:Czy gra "Ciężarówką przez Galaktykę" będzie dostępna jeszcze przed świętami ?
niestety nie, aktualizacje poniżej.

------------------------------
AKTUALIZACJE:
------------------------------

1. Ciężarówką przez Galaktykę oraz Dodatkowa Przyczepa - data premiery obu przesuwa się na "początek lutego" z powodu problemów w czeskiej fabryce z matrycami do druku. Awaria maszyny trwała 3 tygodnie, co przesunęło wszystkie druki gier wydawnictwa CGE, a nasz pechowo przesunął się na okres inwentaryzacji, co dołożyło kolejne dwa.

2. Pokój 25 - data premiery to koniec grudnia, początek stycznia. W przyszłym tygodniu przypłynie do Francji, ale odprawa potrwa dwa tygodnie, co pozwala przypuszczać, że palety na których został nadany towar są drewniane i gry muszą przejść okres kwarantanny na odprawie celnej.

3. Wojna Narodów: Inspiracje - nie mamy żadnej odpowiedzi od wydawcy odnośnie tego mini-dodatku. Na pewno więc nie zdąży na ten rok, a z uwagi na brak informacji przesuwamy go do kategorii "gry bez zapowiedzianej daty wydania"
Ostatnio zmieniony 08 gru 2014, 12:13 przez REBEL.pl, łącznie zmieniany 1 raz.
wydawnictwo Rebel
Awatar użytkownika
kwiatosz
Has thanked: 143 times
Been thanked: 423 times
Kontakt:

Post autor: kwiatosz »

REBEL.pl pisze: 2. Pokój 25 - data premiery to koniec grudnia, początek lutego.
Party hard ;)
Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b

ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier
Zablokowany