Przepraszam nie mogłem się powstrzymać.

+1rastula pisze: wydawca zapomniał, że instrukcja ma również służyć do zapoznania się z grą przed zakupem ... no ale w ten sposób postanowił "chronić" swoje wydanie ... chyba nie tędy droga do dobrej pozycji na rynku ...
Mam polskie wydanie tylko dzięki upolowaniu okazji na poziomie ~99zł za polskie pudełko i tylko dlatego zakupiłem w ciemno (po licznych pozytywnych recenzjach). Na cenę regularną na pewno bym się nie zdecydowałrastula pisze: osobiście zakup "polskiej" wersji uważam za nieuzasadniony przy tej różnicy cen - no chyba, że ktoś zdesperowany
Skoro już jesteśmy przy złośliwościach, to tak patrząc na Twoją kolekcję, raczej nie należysz do ludzi, którzy liczą każdy grosz... Chyba że właśnie z liczykrupstwa takie zatrzęsienie gier. Ale wiadomo, ekonomia ekonomią!rastula pisze:osobiście zakup "polskiej" wersji uważam za nieuzasadniony przy tej różnicy cen - no chyba, że ktoś zdesperowany
No właśnie myślę, że nie ma ponieważ gdyby była, nie byłoby sensu wydawania wersji PL. Kupujesz oryginalną, ściągasz instrukcje i jedziesz. Swoją drogą, być może najlepszą opcją w przypadku niektórych gier niezależnych językowo byłaby forumowa zrzuta na porządnego tłumacza??nahar pisze:Hę? Że co - nie ma instrukcji PL na stronie Wydawcy?
No..... kupiłem wydanie PL - też wspieram polskie przedsięwzięcia i jakoś te 20 pln dam radę wysupłać.
Jednak nie rozumiem czemu nie ma polskiej instrukcji na stronie. I jeśli się ona nie pojawi to już więcej żadnej gry wydanej przez Wydawcę Badaczy nie kupię.
Angielszczyzna w instrukcjach gier planszowych jest i na ogół i w szczególności w AquaSphere na tyle prosta, że szkoda tej piątki. Raz na jakiś czas trafia się jakieś rzadkie czy archaiczne słowo związane z tematyką gry i to wszystko. A tak to, jak zawsze w specjalistycznej niszowej terminologii, 100 słów na krzyż.arturpe pisze:Swoją drogą, być może najlepszą opcją w przypadku niektórych gier niezależnych językowo byłaby forumowa zrzuta na porządnego tłumacza??Po 5 zł i jedziemy
Nadgorliwość jest gorsza niż faszyzm.nahar pisze:Jeśli to prawda to trzeba zgłosić. Niezależnie do motywów wydawnictwa nie powinno się ich własności bez ich zgody wrzucać na BGG.