Hej wszystkim
Natchnął mnie link wrzucony jakiś czas temu:
Bardzo spodobała mi się koncepcja złożenia sobie balsowej wkładki do pudełka od gry planszowej więc zacząłem mierzyć elementy z AGoT i planować jak zbudować sobie taką "wypraskę". Jako, że nie znalazłem w domu papieru milimetrowego i nie znam żadnego programu, w którym można robić takie projekty (siostra na uczelni korzysta z CADa, ale ja nigdy się za ten program nie zabierałem) to potraktowałem arkusz Excela jako papier milimetrowy (każda komórka oddaje w rzeczywistości kwadrat o boku 1mm) i tam wyrysowałem sobie jak taki organizer mógłby wyglądać. Tutaj pytanie do wyjadaczy i osób, które zmontowały sobie wkładki na własny użytek:
1. Jaki materiał będzie lepszy? Balsa czy pianka
foamcore? Na korzyść balsy przemawia to, że będę mógł ją sobie pomalować wedle uznania, zabejcować i polakierować, z kolei pianka jest tańsza w przeliczeniu na metr kwadratowy (i domyślam się że prostsza w obróbce i cięciu).
2. Moje zdolności manualne nie stoją na jakimś tragicznym poziomie, skleiłem i pomalowałem kiedyś trochę modeli, bawiłem się w bitewniaka Warhammer, więc kilkanaście-kilkadziesiąt figurek pomalowałem i rzeźbiłem papierem ściernym pagórki ze styropianu

3. Moja wizja jest taka - w pudełku chcę umieścić dwie "szufladki" jedna na drugiej, każda o wysokości około 2cm. Spodnia "szufladka" wykonana z balsy na pewno wytrzyma ciężar i nacisk szufladki górnej, pytanie czy pianka jest na tyle trwałym materiałem żeby przetrwać delikatny nacisk górnej szufladki.
4. Czy ktoś z was robił wypraskę do AGoT i jest w stanie stwierdzić, że nigdzie nie kropnąłem się w pomiarach? Przy pomiarach przyjąłem, że kupię balsę o grubości 5mm, która wskutek malowania, bejcowania, lakierowania zwiększy swoją grubość do 7mm (wiem że to przeszacowanie ale wolę być po bezpiecznej stronie)
Poniżej wrzutka projektu: