@Jelithe thanx, widziałem ten wątek wcześniej tylko tam wklady sa wycinane chyba laserowo/cnc ze sklejki. wychodzi bardzo pro (jakość i cena

Też zakładam, że robienie szblonu/projektu jest najbardziej czasochłonne i dlatego nigdy ich nie robię. Po prostu wyciągam z pudła wszystkie komponenty, segreguję je i decyduję jak chcę umieścić w pudełku. Potem już tylko cięcie i sklejanieawawa pisze:pytanie: czy macie rozplanowane szablony wyprasek do rożnych gier albo sa one gdzies zebrane w sieci (czasami znajduje coś na boardgamegeek ale sa porozrzucane po tytułach/forach/plikach)? bo chyba z tym jest najwięcej roboty aby dobrze wyszło. Wycinanie i sklejanie pianki to chwila.
W tym wątku jest nawet podany link do bgg do takiej listy gier ze zrobioną wypraskąawawa pisze:pytanie: czy macie rozplanowane szablony wyprasek do rożnych gier albo sa one gdzies zebrane w sieci (czasami znajduje coś na boardgamegeek ale sa porozrzucane po tytułach/forach/plikach)? bo chyba z tym jest najwięcej roboty aby dobrze wyszło. Wycinanie i sklejanie pianki to chwila.
Pietruch pisze:Ja preferuję dokładne zaplanowanie, policzenie wszystkiego i obmyślenie takiego sposobu rozkroju arkusza pianki (lub innego materiału) w taki sposób aby zminimalizować ilość/objętość/powierzchnię ścinek, które wylądują potem w śmietniku.
Jako zwolennik mimo wszystko dokładnego planowania - z góry dzięki za udostępnienie projektówPietruch pisze:Wrzucę też plany obu pudełek:
* w Excelu plan 2d, rzut z góry
* w programie SketchUp plan 3d, rzut izometryczny
Taka aluminiowa jest wystarczająco sztywna i ciężka? Nie "ucieka" przy krojeniu przy słabszym docisku?MisterC pisze:Gdybym i tak już się miał zdecydować wydać 60zł za 50cm linijki, to zamiast coś obcinać już bym kupił Leniar S2 z metalową krawędzią do cięcia.
Crap, przegapiłem tę aukcjęMisterC pisze:Mam 'wypasioną' matę rozmiaru A5 ze sklepu modelarskiego i A3 no name (za 7zł z Empiku!). Na obu się świetnie tnie, więc chyba nie ma co zwracać uwagę na firmę, tylko na możliwie największy rozmiar.
Gdybym i tak już się miał zdecydować wydać 60zł za 50cm linijki, to zamiast coś obcinać już bym kupił Leniar S2 z metalową krawędzią do cięcia.