Mice and Mystics / Magia i Myszy (Jerry Hawthorne)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 34 times
Re: Mice and Mystics
Jako, że już kilka osób mnie w wiadomościach prywatnych jak i tutaj prosiło o zdjęcia pomalowanego zestawu przez wydawcę polskiego to zostawię linka:
http://s1164.photobucket.com/user/Tomas ... 0i%20Myszy
http://s1164.photobucket.com/user/Tomas ... 0i%20Myszy
-
- Has thanked: 1074 times
- Been thanked: 106 times
Jest nowy (znaczy dziś go zauważyłem) wpis na profilu wydawnictwa Cube na Facebooku dotyczący Lily. Jednak ważniejsze jest chyba to, co znajdziemy w jednym komentarzu. Jedna osoba zapytała o to, czy instrukcja będzie dostępna w pliku pdf. Odpowiedź z wydawnictwa Cube: "na razie nie".
Niech każdy oceni to sam, ale według mnie można już zapomnieć o instrukcji w pliku pdf, chyba że sam ktoś zrobi sobie skan instrukcji i potem stworzy z zdjęć plik pdf. Zatem umiesz liczyć? Licz na własny skaner, a nie na łaskę wydawnictwa Cube...
Co do malowania figurek, to nie będę się wypowiadał, bo to rzecz gustu. Ja tam wolę samemu pomalować, bo to też frajda, a do tego raczej tańsza
Niech każdy oceni to sam, ale według mnie można już zapomnieć o instrukcji w pliku pdf, chyba że sam ktoś zrobi sobie skan instrukcji i potem stworzy z zdjęć plik pdf. Zatem umiesz liczyć? Licz na własny skaner, a nie na łaskę wydawnictwa Cube...
Co do malowania figurek, to nie będę się wypowiadał, bo to rzecz gustu. Ja tam wolę samemu pomalować, bo to też frajda, a do tego raczej tańsza

Ja poczekam na odpowiedź użytkownika Krwawisz na forum, dotyczącą instrukcji, tak jak obiecał - do końca tygodnia.
Co do niewprowadzonej poprawki z FAQ na karcie - nawet nie skomentuję.
W księdze opowieści raz "Filch", a raz "Flich". Powtórzenia zdania już na starcie. Mogę dać nadmiar na bardzo dobrą korektorkę, jeśli przy następnej grze wydawnictwo zechce wydać grę profesjonalnie.
Co do niewprowadzonej poprawki z FAQ na karcie - nawet nie skomentuję.
W księdze opowieści raz "Filch", a raz "Flich". Powtórzenia zdania już na starcie. Mogę dać nadmiar na bardzo dobrą korektorkę, jeśli przy następnej grze wydawnictwo zechce wydać grę profesjonalnie.
- niwgnip
- Has thanked: 63 times
- Been thanked: 17 times
Na karcie zdolności (pułapki) masz napisane że umiejętność zadziała jak wyrzucisz na kości "miecz/tarcza + gwiazdka" - czyli 1/6 szansy że trafisz. Gdy tak naprawdę, sukces jest przy wyrzuceniu tylko gwiazdki (50% szansy).
Błąd w opisie. I to duży. Bo z nieprzydatnej umiejętności, staje się naprawdę użyteczną
Błąd w opisie. I to duży. Bo z nieprzydatnej umiejętności, staje się naprawdę użyteczną

Na stronie PlaidHatGames można zamówić m.in. dodatkowe kostki i komplet figurek
Dla tych, którzy boją się efektów własnego malowania, to jak znalazł 

Jak ktoś się skusi i zechce odsprzedać 3 szczury to chętnie zakupię w rozsądnej cenieMaxxx76 pisze:Na stronie PlaidHatGames można zamówić m.in. dodatkowe kostki i komplet figurekDla tych, którzy boją się efektów własnego malowania, to jak znalazł

A dla tych co się boją efektów malowania, płyn hamulcowy (DOT-3 np. z orlenu) - nie szkodzi figurkom z żywicy (ostatnio testowałem).

Jestem po pierwszym rozdziale. Udało się. Misja w kuchni wykonana. Dotarliśmy do celu 2 serki przed końcem

Trwało to wieki, ale zabawa przednia (choć trochę psuta niejasnościami w zasadach, albo jestem po prostu zbyt głupi żeby grać w gry 7+).
Mam nadzieję, że znajdę odpowiedzi na wszelkie nurtujące mnie pytania przed następną rozgrywką.
Ja pierwszy rozdział przegrałem, wciągnęła mnie wartka woda, zaserowały sługusy i do drzewa nie dotarłem 
A propos figurek, to dziwię się, że PHG nie poszło w ślady FFG i nie wypuściło zestawu elitarnych szczurów z kapitanem Vurstem (czy jak mu tam)

A propos figurek, to dziwię się, że PHG nie poszło w ślady FFG i nie wypuściło zestawu elitarnych szczurów z kapitanem Vurstem (czy jak mu tam)

Ja również jestem po grze w pierwszy i drugi scenariusz, gra ma MEGA klimat, świetnie się spędza czas i ma się dużą przyjemność z gry. Moja córka (9 lat) z wypiekami na twarzy chciała więcej i więcej
w końcu trzeba było uratować Lily a królestwo na uratowanie czeka 
Jest parę niejasności w zasadach ale jakoś można sobie poradzić.
Ponieważ po grze doczytałem o pozostawianiu przedmiotów i umiejętności (tryb kampanii) to oczywiście Maryś zamierza zacząć jeszcze raz grać w pełny tryb kampanii i rozwoju postaci
Gra się dość szybko, nam 2 scenariusze zajęły 3 godziny.

Jest parę niejasności w zasadach ale jakoś można sobie poradzić.
Ponieważ po grze doczytałem o pozostawianiu przedmiotów i umiejętności (tryb kampanii) to oczywiście Maryś zamierza zacząć jeszcze raz grać w pełny tryb kampanii i rozwoju postaci

Gra się dość szybko, nam 2 scenariusze zajęły 3 godziny.
Gdyby znaleźli się chętni na inne figurki (np.: bohaterów), to mógłbym zestaw zamówić.Maxxx76 pisze:Na stronie PlaidHatGames można zamówić m.in. dodatkowe kostki i komplet figurek :-) Dla tych, którzy boją się efektów własnego malowania, to jak znalazł :-)Maxxx76 pisze:Jak ktoś się skusi i zechce odsprzedać 3 szczury to chętnie zakupię w rozsądnej cenie :)
Zainteresowanych proszę o PW.
Hm, wziąłbym kostki może, czy coś? Ale płacić za przesyłkę dwa razy więcej niż za same kostki? Słabo 

Rozumiem, że decyzja zapadła. Podzielisz się proszę oficjalnym info na forum?Krwawisz pisze:Zioombel - zdaje sobię z tego sprawę doskonale - sam jestem graczem i uwierz mi, że wiem co jest na rzeczyDecyzja w sprawie instrukcji nieodwołalnie zapadnie do końca tygodnia. Tyle co mogę powiedzieć
Przy okazji tematu zakupów.
Mam na mailu info od Cube że dziś tj. 2.02 mają się w sklepiku internetowym pojawić karty promo.
Wnioskuję z maila "natomiast jeśli zamierzałby Pan zakupić karty promo lub inne dodatki", że pojawią się też inne rzeczy związane z MiM.
Jak ktoś to wypatrzy to niech linkiem zarzuci, bo może obserwuję złe kategorie ale w "powiązanych" z "Magia i Myszy" jeszcze tego nie ma :/
-
Napisałem wczoraj wieczorem PW do Krwawisza i nadal ta wiadomość ma status "do wysłania", więc na razie nie zaglądał On na to forum.CydPL pisze:Rozumiem, że decyzja zapadła. Podzielisz się proszę oficjalnym info na forum?
2 lutego wciąż trwa, więc może dopiero na wieczór dodadzą możliwość kupna tych dwóch kart promo? Kiedyś Cube miał coś ogłosić danego dnia, a wpis na FB pojawił się po 22 dopieroCydPL pisze:Mam na mailu info od Cube że dziś tj. 2.02 mają się w sklepiku internetowym pojawić karty promo.
Wnioskuję z maila "natomiast jeśli zamierzałby Pan zakupić karty promo lub inne dodatki", że pojawią się też inne rzeczy związane z MiM.
Jak ktoś to wypatrzy to niech linkiem zarzuci, bo może obserwuję złe kategorie ale w "powiązanych" z "Magia i Myszy" jeszcze tego nie ma :/

Co do innych dodatków, to na pewną mają być dostępne Zaginione Rozdziały, do zakupienia jako pliki pdf.
Co do rozgrywek, to na razie nie było okazji, bo kupiłem egzemplarz w czwartek, a w weekend grałem w inne gry, bo przez instrukcję do Magii i Myszy nie przebrnąłem wtedy. Za to jestem już po pierwszej rozgrywce solo z pierwszym rozdziale, w którym wykonałem zadanie dodatkowe i ukończyłem grę nawet z rezerwą czasu (jedna mysz została dwa razy pojmana, więc zakończenie się przesunęło o kolejną stronę). Klimat jest, zabawa również i to pomimo faktu, że nie czytałem fabuły (nie chciałem sobie psuć niespodzianek, gdy będę grał już naprawdę w grupie znajomych). Kilka wątpliwości miałem odnośnie zasad, ale rozstrzygałem je raczej na swoją niekorzyść.
Ich polskie odpowiedniki ;]
Na BGG można jeszcze 2 znaleźć ale wątpię aby Cube miał je w sprzedaży.
Na BGG można jeszcze 2 znaleźć ale wątpię aby Cube miał je w sprzedaży.
Karty fajne, chętnie kupię jak będą dostępne 
Ja jestem ciekaw jak poszła sprzedaż gry i czy dodatki są już w strefie planowania/myślenia o nich, przez wydawnictwo
. Wiem, że dopiero gra wyszła ale kto nie marzy ten nie istnieje 

Ja jestem ciekaw jak poszła sprzedaż gry i czy dodatki są już w strefie planowania/myślenia o nich, przez wydawnictwo

Gdyby napisali to daj znaćMaxxx76 pisze:Zapytałem Cube mailowo o dodatki, ale na razie cisza...

-
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 100 times
- Kontakt:
Przecież mówili, że jeśli będzie niezła sprzedaż podstawki to dodatki będą po polsku.
-
Przecież kolega napisał, że:mulek18 pisze:Przecież mówili, że jeśli będzie niezła sprzedaż podstawki to dodatki będą po polsku.
Zatem tylko się zastanawia, czy do tej pory sprzedaż na tyle poszła dobrze, żeby Cube mogło zadeklarować, że chociaż ten mniejszy dodatek wydapattom pisze:Ja jestem ciekaw jak poszła sprzedaż gry i czy dodatki są już w strefie planowania/myślenia o nich, przez wydawnictwo

Jeśli chodzi o dodatki, to ja najpierw muszę rozegrać chociaż jeden, czy dwa rozdziały w gronie znajomych i może też w jakiejś drugiej grupie. Choć na razie zapowiada się, że na samej grze podstawowej się nie skończy

Co do kart, to są one fajne, choć wśród tych podstawowych 71 kart szperania można znaleźć ciekawe okazy, chociażby taka Wykałaczka, czy Zbroja z rybiej łuski

P.S. PW do Krwawisza doszło, ale czy przeczytał, to nie wiem.
- rattkin
- Has thanked: 382 times
- Been thanked: 933 times
Tutaj trzeba dodać, że najwieksza wartością dodatków jest raczej historia, nie dodatkowe komponenty, z których część można wmieszać do podstawowej gry. W takim układzie, wydawnictwo nie musi się aż tak spieszyć z robieniem dodatku, bo graczom zajmie te kilka miesięcy, zanim przejdą pierwszy story book.
sorry, że trochę mnie nie było, ale siła wyższa niestety :/ A odpowiadając na pytania:
1. Instrukcja - ktoś tam wyżej już napisał. Na dzień dzisiejszy instrukcja pdf nie zostanie opublikowana, choć nie wykluczamy takiej opcji w przyszłości. I to zarówno jeśli chodzi o Myszy, jak i inne nasze gry. Można się z tym zgadzać bądź nie, ale nic więcej w tym temacie dodać nie mogę.
2. Dodatki - są jak najbardziej w zasięgu i to zarówno te małe, jak i duże. Myślimy o nich bardzo poważnie. Choć w dużej mierze jesteśmy tutaj uzależnieni od wspólnych dodruków. Myślę, że jeśli już, to raczej kwestia okresu przedświątecznego
1. Instrukcja - ktoś tam wyżej już napisał. Na dzień dzisiejszy instrukcja pdf nie zostanie opublikowana, choć nie wykluczamy takiej opcji w przyszłości. I to zarówno jeśli chodzi o Myszy, jak i inne nasze gry. Można się z tym zgadzać bądź nie, ale nic więcej w tym temacie dodać nie mogę.
2. Dodatki - są jak najbardziej w zasięgu i to zarówno te małe, jak i duże. Myślimy o nich bardzo poważnie. Choć w dużej mierze jesteśmy tutaj uzależnieni od wspólnych dodruków. Myślę, że jeśli już, to raczej kwestia okresu przedświątecznego