Trylogia Maski: Tikal, Java, Mexica (Michael Kiesling, Wolfgang Kramer)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Been thanked: 7 times
Re: Trylogia Maski - Tikal, Java, Mexica
Ciekawe, że wybrali Mexicę na pierwszą. Może czegoś nie załapałem grając, ale dla mnie była zdecydowanie najsłabsza z trylogii.
Sent from my awesome mobile I want to brag about. May contain trace elements of tpos.
Sent from my awesome mobile I want to brag about. May contain trace elements of tpos.
Ja bym chciał do ciemnej nocki tak układać z wami razem,
Ale dajcie nowe klocki, albo zmieńcie ten obrazek!
Mogę przynieść
Ale dajcie nowe klocki, albo zmieńcie ten obrazek!
Mogę przynieść
- Furan
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 248 times
Czy może wreszcie (po 2 tygodniach od pierwszego przecieku) ktoś przyznał się do chęci urodzenia polskiej wersji Tikala?
jakiCHś - w tym słowie jest CH! || lepiej nie używa'ć apostrof'ów w ogóle, niż używa'ć ich w nadmiar'ze!
(S) Great Plains, Moon River, Im Schatten des Kaisers, Arkana Magii, Chartae, Jedzie pociąg z daleka, Paco Sako
(S) Great Plains, Moon River, Im Schatten des Kaisers, Arkana Magii, Chartae, Jedzie pociąg z daleka, Paco Sako
- WRS
- Administrator
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 96 times
- Kontakt:
- Furan
O. I bardzo fajnie! Dzięki za odpowiedź.
A przybliżony termin pojawienia się w sklepach?
A przybliżony termin pojawienia się w sklepach?

jakiCHś - w tym słowie jest CH! || lepiej nie używa'ć apostrof'ów w ogóle, niż używa'ć ich w nadmiar'ze!
Na BGG gra Tikal jest opisana mechaniką Action Point Allowance System, a nie mam żadnego euro z tym sposobem rozgrywania tury. Od premiery tego tytułu minęło jednak już kilka lat i, choć nie jestem maniakiem nowości, zastanawiam się, czy warto zainwestować w tę grę, czy raczej należałoby wybrać coś późniejszego? I co by to miało być?
- Bea
- Been thanked: 6 times
Mnie się wydaje, że warto, ja bardzo lubię tę grę. Mechanika jest elegancka, nieprzekombinowana, przy prostych zasadach sporo główkowania. Przy tym trochę przygodowy temat. Jeśli drewniane klocki zostałyby troszkę podrasowane, to byłoby idealnie.tomb pisze:Na BGG gra Tikal jest opisana mechaniką Action Point Allowance System, a nie mam żadnego euro z tym sposobem rozgrywania tury. Od premiery tego tytułu minęło jednak już kilka lat i, choć nie jestem maniakiem nowości, zastanawiam się, czy warto zainwestować w tę grę, czy raczej należałoby wybrać coś późniejszego? I co by to miało być?
- pan_satyros
- Has thanked: 685 times
- Been thanked: 522 times
- Kontakt:
Również uważam, ze Tikal - w kategorii eleganckie euro - nadal mocno daje radę. Chociaż sam nieco wyżej stawiam Mexicę (tak na "+" w ocenie).Bea pisze:Mnie się wydaje, że warto, ja bardzo lubię tę grę. Mechanika jest elegancka, nieprzekombinowana, przy prostych zasadach sporo główkowania. Przy tym trochę przygodowy temat. Jeśli drewniane klocki zostałyby troszkę podrasowane, to byłoby idealnie.tomb pisze:Na BGG gra Tikal jest opisana mechaniką Action Point Allowance System, a nie mam żadnego euro z tym sposobem rozgrywania tury. Od premiery tego tytułu minęło jednak już kilka lat i, choć nie jestem maniakiem nowości, zastanawiam się, czy warto zainwestować w tę grę, czy raczej należałoby wybrać coś późniejszego? I co by to miało być?
Censor emeritus podcastu ZnadPlanszy: Pełną parą
Nasze półki, szafy, regały i spory kawałek podłogi
Nasze półki, szafy, regały i spory kawałek podłogi
- Furan
Na http://www.spielbyweb.com/ od lat można w tę perełkę pograć i przekonać się samemu. 

- piton
- Has thanked: 1217 times
- Been thanked: 637 times
- Kontakt:
Czy było/jest jakieś info o cenie polskiego Tikala?
Każda gra ma cenęęę, trzeba po prostu pytać, a nie czaić się z kwiatami... GrY na SpRZedaŻ
może nie najlepiej, ale jakotako-> YT dżentelmeni przy stole <-czasem cośtam powiem
może nie najlepiej, ale jakotako-> YT dżentelmeni przy stole <-czasem cośtam powiem
-
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 99 times
- Kontakt:
W planszóweczce 129 pln. Inni na razie milcząpiton pisze:Czy było/jest jakieś info o cenie polskiego Tikala?

W 3trollach jest za 107,50.mulek18 pisze:W planszóweczce 129 pln. Inni na razie milcząpiton pisze:Czy było/jest jakieś info o cenie polskiego Tikala?
Spoiler:
-
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 99 times
- Kontakt:
Cena polskiej edycji Tikala powinna mocno dać do myślenia malkontentom, którzy narzekają na wydawanie w Polsce gier niezależnych językowo. Za taką cenę nic tylko brać !
Sądząc po zdjęciu, to polskie wydanie Tikala przeszło tylko drobniutki lifting (szczerze mówiąc liczyłem na większe zmiany). Szkoda trochę tych walców używanych wcześniej - kosteczki są trochę mniej klimatyczne (imho). Choć cena, faktycznie, jest rewelacyjna
W każdym razie po zobaczeniu fotki zdecydowanie zostanę przy swojej starej wersji

W każdym razie po zobaczeniu fotki zdecydowanie zostanę przy swojej starej wersji

- cezner
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 120 times
Podstawowa różnica w stosunku do Tikala od Ravensburga to brak plastikowej wypraski i standardowe, kwadratowe pudełko (to duża zaleta). Graficznie jest wydaje mnie się odrobinę lepiej, ilustracje są trochę bardziej estetyczne. Znaczniki świątyń chyba lepsze w oryginalnym Tikalu (czytelniejsze).
Ja tam klimat potrafię dostrzec nawet w pokerzetomb pisze:Oto dowód subtelnej wrażliwości. A mówią, że euro bez klimatu...mig pisze:Szkoda trochę tych walców [...] kosteczki są trochę mniej klimatyczne

- Bea
A ja myślałam, że może będą ludziki... Też chyba zostanę przy starej wersji. Plansza w tamtej wydaje mi się być bardziej realistyczna.mig pisze:Sądząc po zdjęciu, to polskie wydanie Tikala przeszło tylko drobniutki lifting (szczerze mówiąc liczyłem na większe zmiany). Szkoda trochę tych walców używanych wcześniej - kosteczki są trochę mniej klimatyczne (imho). Choć cena, faktycznie, jest rewelacyjna![]()
Może mi się kiedyś uda ją podrasować we własnym zakresie.

+1, bo klimat jest w głowie.mig pisze: Ja tam klimat potrafię dostrzec nawet w pokerze

- Markus
- Has thanked: 630 times
- Been thanked: 311 times
Cena bardzo dobra. Zmniejszenie pudła na +. Kupuję. Jeszcze tylko niech ktoś wyda TORRES w pudełku o sensownych rozmiarach (te z 2 edycji to koszmar)
- Tycjan
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 64 times
- Kontakt:
Jak wygląda nowy Tikal można zobaczyć u mnie na blogu 
Zapraszam: http://miroslawgucwa.znadplanszy.pl/201 ... ice-majow/

Zapraszam: http://miroslawgucwa.znadplanszy.pl/201 ... ice-majow/
# ZnadPlanszy.pl - tutaj piszę: http://miroslawgucwa.znadplanszy.pl | NAJWIĘKSZA baza premier i zapowiedzi gier wydanych po polsku: http://Premiery.ZnadPlanszy.pl
- MichalStajszczak
- Has thanked: 545 times
- Been thanked: 1603 times
- Kontakt:
Zasady są praktycznie bez zmian.mig pisze:A są jakieś zmiany zasad w polskiej wersji? Jakieś nowe, dodatkowe warianty gry?
- Bea
Praktycznie? Czyli są jednak jakieś zmiany?MichalStajszczak pisze:Zasady są praktycznie bez zmian.mig pisze:A są jakieś zmiany zasad w polskiej wersji? Jakieś nowe, dodatkowe warianty gry?
Widzę za to że pomoce graczy są bardzo czytelne tym razem.
- MichalStajszczak
- Has thanked: 545 times
- Been thanked: 1603 times
- Kontakt:
Merytorycznych zmian nie ma. Są tylko redakcyjne, wynikające głównie z innego formatu instrukcji.Bea pisze:Praktycznie? Czyli są jednak jakieś zmiany?
-
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
Co do wykonania, to dla mnie nowa edycja raczej na minus. Kafelki terenu znacznie cieńsze, a pionki odkrywców zamiast niezłych graniastosłupów jak wcześniej, zwykłe sześcianiki. Śmiechu warty jest dowódca, długi patyczek, prawie jak płotek z Agricoli
Na plus jedynie zestandaryzowany rozmiar pudełka. Choć w starym wypraska była za to naprawdę przemyślana.