Odbudowa Warszawy 1945-1980 (Piotr Grzymisławski, Łukasz Szopka)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Odbudowa Warszawy - city building od FGH
Potwierdzam że gra jest świetna.
Grałem w oba warianty i oba dają dużo fun'u.
- Gra z zaawansowanymi graczami w wariant rodzinny była bardzo wciągająca.
- Natomiast w wariant zaawansowany bez problemu zagrała osoba początkująca, ponieważ zasady są łatwe do ogarnięcia.
(Zasady wariantu zaawansowanego są dość proste. Za to jest wiele kombinowania z akcjami, budynkami, celami.)
Wsparłem projekt.
Grałem w oba warianty i oba dają dużo fun'u.
- Gra z zaawansowanymi graczami w wariant rodzinny była bardzo wciągająca.
- Natomiast w wariant zaawansowany bez problemu zagrała osoba początkująca, ponieważ zasady są łatwe do ogarnięcia.
(Zasady wariantu zaawansowanego są dość proste. Za to jest wiele kombinowania z akcjami, budynkami, celami.)
Wsparłem projekt.
Dziś w "Odbudowę" można zagrać w Gliwicach na UnPubie. Jutro zaś będę w Krakowie w Artefakcie. Zapraszam na partyjkę!
Dzięki za ostatnie granie w Warszawie! Atmosfera była super. Na pewno w trakcie kampanii jeszcze przyjedziemy do stolicy pograć w "Odbudowę"
Dzięki za ostatnie granie w Warszawie! Atmosfera była super. Na pewno w trakcie kampanii jeszcze przyjedziemy do stolicy pograć w "Odbudowę"

- Yavi
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 42 times
- Kontakt:
Wczoraj zagraliśmy w Odbudowę Warszawy i gra wypadła bardzo fajnie. Nie spodziewałem się po niej wiele, więc tym bardziej byłem pozytywnie zaskoczony.
Oba warianty spełniają swoje zadania, w gronie zaawansowanych graczy nawet wersja familijna sprawiała frajdę. Oceniam samą grę, bo szczerze mówiąc do tej pory kampanią nie za bardzo się interesowałem i aż tak jej nie śledziłem. Mechanicznie wygląda bardzo zachęcająco, wizualnie to wciąż prototyp, ale przynajmniej dość porządnie wykonany
Aaa, i o czym trzeba wspomnieć, to że ikonki na kartach celów/zadań są czytelne i łatwe do ogarnięcia.
Bardziej szczegółowe wrażenia znajdziecie na naszym blogu
Oba warianty spełniają swoje zadania, w gronie zaawansowanych graczy nawet wersja familijna sprawiała frajdę. Oceniam samą grę, bo szczerze mówiąc do tej pory kampanią nie za bardzo się interesowałem i aż tak jej nie śledziłem. Mechanicznie wygląda bardzo zachęcająco, wizualnie to wciąż prototyp, ale przynajmniej dość porządnie wykonany

Bardziej szczegółowe wrażenia znajdziecie na naszym blogu

Planszówki we dwoje - blog o grach planszowych nie tylko dla dwojga!
Pytania o zasady - grupa na Facebooku
Pytania o zasady - grupa na Facebooku
- Baartoszz
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 19 times
Zdecydowanie było superSienio pisze:Dzięki za ostatnie granie w Warszawie! Atmosfera była super. Na pewno w trakcie kampanii jeszcze przyjedziemy do stolicy pograć w "Odbudowę"

Moi bumelanci nie powiedzieli jeszcze ostatniego słowa.
- Senior
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 18 times
- Kontakt:
Cześć,
My również (Ja i Violka Kijowska) mieliśmy okazję zagrać w Odbudowę w doborowym towarzystwie (pozdrowienia dla Ozyiego, Tycjana i Michała).
Wariant zaawansowany pozwala na zapoznanie się z ciekawym tytułem dobrze oddającym ducha wznoszenia Warszawy z gruzów. Miałem wrażenie, że własnymi siłami (inżynierami) odbudowuję cegła po cegle (beton po betonie, fundusz po funduszu) stolicę.
Na tle innych City-Buildingów ten tytuł zapowiada się bardzo dobrze...
My również (Ja i Violka Kijowska) mieliśmy okazję zagrać w Odbudowę w doborowym towarzystwie (pozdrowienia dla Ozyiego, Tycjana i Michała).
Wariant zaawansowany pozwala na zapoznanie się z ciekawym tytułem dobrze oddającym ducha wznoszenia Warszawy z gruzów. Miałem wrażenie, że własnymi siłami (inżynierami) odbudowuję cegła po cegle (beton po betonie, fundusz po funduszu) stolicę.
Na tle innych City-Buildingów ten tytuł zapowiada się bardzo dobrze...
- ozy
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 74 times
Tak, też miałem przyjemność zagrać w prototyp Odbudowy na miniPionku/UnPubie.
To chyba pierwszy citybuilding, w którym uzasadnienie ma start na "zaoranym polu" (tu akurat gruzów). Nie razi zatem to, że na zielonej trawce wyrasta nagle metropolia. To duży plus, wreszcie jakiś citybuilding ma uzasadniony fabularnie sens.
Sama gra bardzo solidnie zaprojektowana (grałem w wariant pełny), widać, że projekt jest dopieszczony i wszystko ładnie się zazębia. Kołderka jest krótka, zatem wiele brzydkich słów padło przy planszy (a ekipa była przednia, łapiąca klimat socjalistycznego braterstwa ludzi pracy). Bo klimat "socjalistycznej odbudowy" z łatwością się tworzy, gdy jakiś wróg ludu zwinie ci sprzed nosa materiały konieczne do budowy... Tym bardziej szkoda, że gra nie będzie miała socrealistycznej grafiki, bo to jeszcze bardziej budowało by klimat.
Jedyne co razi to męcząca punktacja na koniec oraz zbędne odrzucanie kart projektów przy przejściu z odbudowy do modernizacji - zabija to możliwość strategicznego planowania pełnej rozgrywki, rozbijając ją na dwie taktyczne części. Nie rozumiem takiej decyzji autorów, szczególnie, że trudno o zdobycie dostatecznej liczby projektów do wielokrotnego wykonania własnego tajnego zadania. A że projekty dobieramy losowo, to konieczność ich odrzucania w połowie gry to jakieś nieporozumienie. Tutaj gameplay niepotrzebnie przegrywa z fabułą. Gra trwała też nieco za długo, ale Michał mówił, że wciąż otwarta jest kwestia skrócenia jej o 1 turę, co moim zdaniem wyjdzie jej na dobre.
Jeśli powyższe kwestie zostaną rozwiązane, to moim zdaniem miłośnicy citybuildingów i warszawscy lokalni patrioci powinni wspierać bez wahania. A jak nie, to i tak koniecznie zagrajcie, może Wam to nie będzie przeszkadzać. Zbudować sobie w Warszawie dwie linie metra do początku lat 80-tych - bezcenne.
To chyba pierwszy citybuilding, w którym uzasadnienie ma start na "zaoranym polu" (tu akurat gruzów). Nie razi zatem to, że na zielonej trawce wyrasta nagle metropolia. To duży plus, wreszcie jakiś citybuilding ma uzasadniony fabularnie sens.
Sama gra bardzo solidnie zaprojektowana (grałem w wariant pełny), widać, że projekt jest dopieszczony i wszystko ładnie się zazębia. Kołderka jest krótka, zatem wiele brzydkich słów padło przy planszy (a ekipa była przednia, łapiąca klimat socjalistycznego braterstwa ludzi pracy). Bo klimat "socjalistycznej odbudowy" z łatwością się tworzy, gdy jakiś wróg ludu zwinie ci sprzed nosa materiały konieczne do budowy... Tym bardziej szkoda, że gra nie będzie miała socrealistycznej grafiki, bo to jeszcze bardziej budowało by klimat.
Jedyne co razi to męcząca punktacja na koniec oraz zbędne odrzucanie kart projektów przy przejściu z odbudowy do modernizacji - zabija to możliwość strategicznego planowania pełnej rozgrywki, rozbijając ją na dwie taktyczne części. Nie rozumiem takiej decyzji autorów, szczególnie, że trudno o zdobycie dostatecznej liczby projektów do wielokrotnego wykonania własnego tajnego zadania. A że projekty dobieramy losowo, to konieczność ich odrzucania w połowie gry to jakieś nieporozumienie. Tutaj gameplay niepotrzebnie przegrywa z fabułą. Gra trwała też nieco za długo, ale Michał mówił, że wciąż otwarta jest kwestia skrócenia jej o 1 turę, co moim zdaniem wyjdzie jej na dobre.

Jeśli powyższe kwestie zostaną rozwiązane, to moim zdaniem miłośnicy citybuildingów i warszawscy lokalni patrioci powinni wspierać bez wahania. A jak nie, to i tak koniecznie zagrajcie, może Wam to nie będzie przeszkadzać. Zbudować sobie w Warszawie dwie linie metra do początku lat 80-tych - bezcenne.

Farewell, leave the shore to an ocean wide and untamed
Hold your shield high, let the wind bring your enemy your nightmare
Hold your shield high, let the wind bring your enemy your nightmare
Też postulowałem skrócenie o jedną turę
Jeśli chodzi o liczenie, to rzeczywiście żmudne, ale po nabraniu wprawy wydaje się automatyczne. No, i fabularnie można byłoby jakiś gustowny socjalistyczny kajecik do liczenia zaprojektować 

Dziękujemy za kolejne komentarze 
Nad skróceniem gry do 7 rund (obecnie jest 8 ) i innymi ewentualnymi zmianami będziemy myśleć. Trzeba to jeszcze trochę potestować.
Dziś zapraszam do zapoznania się z recenzją Game Trolla.

Nad skróceniem gry do 7 rund (obecnie jest 8 ) i innymi ewentualnymi zmianami będziemy myśleć. Trzeba to jeszcze trochę potestować.
Dziś zapraszam do zapoznania się z recenzją Game Trolla.
- GrzeL
- Administrator
- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 61 times
Po raz pierwszy w Odbudowę zagrałem w lipcu ubiegłego roku, jak się w zeszłym tygodniu okazało w wariant rodzinny. Ówcześnie gra mnie nie urzekła, było to poprawne proste euro. Natomiast podczas zeszłotygodniowej rozgrywki w wariant zaawansowany, gra zyskała w moich oczach i to bardzo, obecnie jest to dobre euro, w które jeszcze chętnie pogram.
Na zjAvie trochę się przysłuchiwałem rozważanym opcjom wykonanie elementów gry i wydaje mi się, że została wybrana najlepsza*, przynajmniej w obecnym stadium jest czytelna i pozwala łatwo zorientować się w sytuacji na planszy. Nie wiem, czy znaczniki metra w kolorach graczy, będą jednocześnie odróżniać się od krawędzi żetonów graczy (bo zwykle chcemy budować metro pomiędzy swoimi budynkami) i nie przeszkadzać w łatwym osądzie gdzie został zbudowany dany rodzaj budynku.
*Heksy z obwódką w (niezbyt intensywnych) kolorach graczy oraz stawiana na nich drewniane znaczniki rodzaju budynku, które są istotniejsze podczas gry od przynależności budynku.
Na zjAvie trochę się przysłuchiwałem rozważanym opcjom wykonanie elementów gry i wydaje mi się, że została wybrana najlepsza*, przynajmniej w obecnym stadium jest czytelna i pozwala łatwo zorientować się w sytuacji na planszy. Nie wiem, czy znaczniki metra w kolorach graczy, będą jednocześnie odróżniać się od krawędzi żetonów graczy (bo zwykle chcemy budować metro pomiędzy swoimi budynkami) i nie przeszkadzać w łatwym osądzie gdzie został zbudowany dany rodzaj budynku.
*Heksy z obwódką w (niezbyt intensywnych) kolorach graczy oraz stawiana na nich drewniane znaczniki rodzaju budynku, które są istotniejsze podczas gry od przynależności budynku.
- Tycjan
- Has thanked: 75 times
- Been thanked: 64 times
- Kontakt:
O Odbudowie, ale i nie tylko (Herosi, dodatku do Teomachii w świecie Cthulhu po polsku) Michał Sieńko opowiada na moim blogu w ramach relacji z pierwszego, polskiego spotkania Unpub: http://miroslawgucwa.znadplanszy.pl/201 ... dio-cz-23/
# ZnadPlanszy.pl - tutaj piszę: http://miroslawgucwa.znadplanszy.pl | NAJWIĘKSZA baza premier i zapowiedzi gier wydanych po polsku: http://Premiery.ZnadPlanszy.pl
Chyba metra tyle nie zbudowali, żeby to był większy problem?GrzeL pisze:Nie wiem, czy znaczniki metra w kolorach graczy, będą jednocześnie odróżniać się od krawędzi żetonów graczy (bo zwykle chcemy budować metro pomiędzy swoimi budynkami) i nie przeszkadzać w łatwym osądzie gdzie został zbudowany dany rodzaj budynku.

- Coen
- Has thanked: 510 times
- Been thanked: 147 times
Re: Odp: Odbudowa Warszawy - city building od FGH
Ale przecież znaczniki metra mają być jednego koloru.Kolejarz pisze:Chyba metra tyle nie zbudowali, żeby to był większy problem?GrzeL pisze:Nie wiem, czy znaczniki metra w kolorach graczy, będą jednocześnie odróżniać się od krawędzi żetonów graczy (bo zwykle chcemy budować metro pomiędzy swoimi budynkami) i nie przeszkadzać w łatwym osądzie gdzie został zbudowany dany rodzaj budynku.
Mam takie gry,
a zastanawiam się jeszcze nad tymi
ⓘ 𝗢𝗳𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮𝗹 𝘀𝗼𝘂𝗿𝗰𝗲𝘀 𝘀𝘁𝗮𝘁𝗲𝗱 𝘁𝗵𝗮𝘁 𝘁𝗵𝗶𝘀 𝗶𝘀 𝗳𝗮𝗹𝘀𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗺𝗶𝘀𝗹𝗲𝗮𝗱𝗶𝗻𝗴
a zastanawiam się jeszcze nad tymi
ⓘ 𝗢𝗳𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮𝗹 𝘀𝗼𝘂𝗿𝗰𝗲𝘀 𝘀𝘁𝗮𝘁𝗲𝗱 𝘁𝗵𝗮𝘁 𝘁𝗵𝗶𝘀 𝗶𝘀 𝗳𝗮𝗹𝘀𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗺𝗶𝘀𝗹𝗲𝗮𝗱𝗶𝗻𝗴
- Ink
- Administrator
- Has thanked: 131 times
- Been thanked: 207 times
- Kontakt:
W zeszłym tygodniu miałem okazję wreszcie zagrać w Odbudowę. Zmieściła się raptem jedna partyjka, więc nie wyjdą z tego żadne miarodajne analizy, szczególnie że detale zasad są jeszcze dopracowywane, ale z pierwszych wrażeń wychodzi mi tak (grałem oczywiście w wersję zaawansowaną, bo takie towarzystwo, że inaczej się nie godzi):
Graliśmy już ze zmianami - 7 rund, bez odrzucania projektów w połowie.
- rozgrywka sprawia dla mnie wrażenie bardziej taktyczno-logicznej, niż euro-silniczkowej; wprawdzie zdolności specjalne kart są przydatne, ale nie konstruuje się z ich pomocą jakichś mechanizmów, a raczej używa doraźnie (na przykład żeby zarezerwować sobie jakieś istotne pole); odczułem charakter rozgrywki bardziej jako "sprytnie skorzystaj z okazji", niż "zaplanuj i wykonaj"
- w związku z powyższym (brakiem silniczków) każdy będzie w partii miał w miarę równorzędne szanse na budowanie (worker placement jest dość prosty i nikogo nie zostawia z ręką w nocniku), a zatem walka o zwycięstwo zdaje się rozstrzygać na realizacji celów i wykorzystywaniu punktów za sąsiedztwo
- mimo że nie jestem warszawiakiem, to jak rzadko kiedy brakowało mi w tym prototypie oprawy; jestem przekonany, że z planszą i ilustracjami na kartach odbierałbym ją nieco inaczej
- skrócenie rozgrywki do 7 rund wygląda na zdecydowanie słuszny pomysł - gdybyśmy mieli kolejną rundę, nie byłoby co w niej robić
- bycie pierwszym graczem jest potężne, ze względu na kolejność budowania -> realizacji celów
- liczenie punktów na końcu faktycznie jest żmudne
Ogólnie grało mi się przyjemnie, acz zdecydowanie chciałbym zagrać kiedyś w pełnej oprawie, bo Odbudowa sprawia wrażenie tytułu "silnego tematem" (a ja lubię gry tematyczne).
Graliśmy już ze zmianami - 7 rund, bez odrzucania projektów w połowie.
- rozgrywka sprawia dla mnie wrażenie bardziej taktyczno-logicznej, niż euro-silniczkowej; wprawdzie zdolności specjalne kart są przydatne, ale nie konstruuje się z ich pomocą jakichś mechanizmów, a raczej używa doraźnie (na przykład żeby zarezerwować sobie jakieś istotne pole); odczułem charakter rozgrywki bardziej jako "sprytnie skorzystaj z okazji", niż "zaplanuj i wykonaj"
- w związku z powyższym (brakiem silniczków) każdy będzie w partii miał w miarę równorzędne szanse na budowanie (worker placement jest dość prosty i nikogo nie zostawia z ręką w nocniku), a zatem walka o zwycięstwo zdaje się rozstrzygać na realizacji celów i wykorzystywaniu punktów za sąsiedztwo
- mimo że nie jestem warszawiakiem, to jak rzadko kiedy brakowało mi w tym prototypie oprawy; jestem przekonany, że z planszą i ilustracjami na kartach odbierałbym ją nieco inaczej
- skrócenie rozgrywki do 7 rund wygląda na zdecydowanie słuszny pomysł - gdybyśmy mieli kolejną rundę, nie byłoby co w niej robić
- bycie pierwszym graczem jest potężne, ze względu na kolejność budowania -> realizacji celów
- liczenie punktów na końcu faktycznie jest żmudne
Ogólnie grało mi się przyjemnie, acz zdecydowanie chciałbym zagrać kiedyś w pełnej oprawie, bo Odbudowa sprawia wrażenie tytułu "silnego tematem" (a ja lubię gry tematyczne).
Games Fanatic -/- Gradanie -/- Za dużo gier
O ile wyraźnie nie zaznaczono inaczej, powyższa wypowiedź nie jest stanowiskiem moderacji lub administracji forum.
O ile wyraźnie nie zaznaczono inaczej, powyższa wypowiedź nie jest stanowiskiem moderacji lub administracji forum.
- GrzeL
- Administrator
- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 61 times
Re: Odp: Odbudowa Warszawy - city building od FGH
Ze znanych mi planów, zdradzonych przez autorów podczas gry, każdy z graczy ma mieć swoje znaczniki metra, oczywiście mogło się to już zmienić, bo to w końcu prototyp.Coen pisze:Ale przecież znaczniki metra mają być jednego koloru.Kolejarz pisze:Chyba metra tyle nie zbudowali, żeby to był większy problem?GrzeL pisze:Nie wiem, czy znaczniki metra w kolorach graczy, będą jednocześnie odróżniać się od krawędzi żetonów graczy (bo zwykle chcemy budować metro pomiędzy swoimi budynkami) i nie przeszkadzać w łatwym osądzie gdzie został zbudowany dany rodzaj budynku.
W najbliższą niedzielę będziemy na pokazie "Odbudowy" w Kole gier planszowych K! Respublica.
Zaczynamy spotkanie o 15:00 na ul. Ordynackiej 9/22 (schodami w dół). W tym dniu będzie można pograć w "Odbudowę" oraz wysłuchać naszą prelekcję o prowadzeniu wydawnictwa. Mamy już kilka różnorodnych doświadczeń, więc będziemy mieli o czym opowiadać! Serdecznie zapraszamy na to spotkanie!
Wszystkie informacje znajdziecie na Facebooku.
Czy widzieliście już tekst Łukasza Hapki opublikowany na Board Times? Łukasz miał okazję zagrać w "Odbudowę". Jego wrażenia możecie przeczytać tutaj: http://boardtime.pl/2015/04/odbudowa-wa ... zenia.html.
Zaczynamy spotkanie o 15:00 na ul. Ordynackiej 9/22 (schodami w dół). W tym dniu będzie można pograć w "Odbudowę" oraz wysłuchać naszą prelekcję o prowadzeniu wydawnictwa. Mamy już kilka różnorodnych doświadczeń, więc będziemy mieli o czym opowiadać! Serdecznie zapraszamy na to spotkanie!

Wszystkie informacje znajdziecie na Facebooku.
Czy widzieliście już tekst Łukasza Hapki opublikowany na Board Times? Łukasz miał okazję zagrać w "Odbudowę". Jego wrażenia możecie przeczytać tutaj: http://boardtime.pl/2015/04/odbudowa-wa ... zenia.html.
Każdy gracz ma mieć swój kolor metra (jeśli się to zmieni, damy znać). Zlewanie się kolorów (żetonów gracza i metra) sprawdzimy.GrzeL pisze:Ze znanych mi planów, zdradzonych przez autorów podczas gry, każdy z graczy ma mieć swoje znaczniki metra, oczywiście mogło się to już zmienić, bo to w końcu prototyp.
Na 8 dni przed końcem kampanii osiągnęliśmy 117% wymaganej kwoty. Teraz już mamy pewność, że w tym roku wydamy "Odbudowę".
Więcej informacji znajdziecie w aktualizacji nr 14.
Więcej informacji znajdziecie w aktualizacji nr 14.
- WRS
- Administrator
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 96 times
- Kontakt:
- Neoptolemos
- Has thanked: 201 times
- Been thanked: 1049 times
Ufff
Swoją drogą, to ciekawa sprawa, bo nie dalej jak dwa dni temu sprawdzałem i nie było jeszcze 50%. Albo coś mi się zawiesiło, albo jakiś supersponsor się znalazł 
To teraz jak najwięcej progów!

To teraz jak najwięcej progów!
I 80 wspierającychadalbert pisze:Tzn. nawet wczoraj ok. 15 było 47%. Mniejsza z tym, kto wie, może nawet wesprę...

Ostatnia (czternasta) aktualizacja na stronie projektu mówi o 14k zł wsparciu od Fundacji Niepodległości. Dziękujemy!
- Andy
- Has thanked: 83 times
- Been thanked: 195 times
Czyli "zwykli" wspierający nie uzbierali dotąd nawet połowy kwoty planowanej do osiągnięcia celu. Model kampanii chyba się nie sprawdził.
Gdy wszystko inne zawiedzie, rozważ skorzystanie z instrukcji.