Seasons / Pory roku (Régis Bonnessée)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
norkbes
Has thanked: 14 times
Been thanked: 7 times

Re: Seasons

Post autor: norkbes »

Kilka krótkich pytań do posiadaczy polskiej edycji Seasons: jak wygląda to wydanie w porównaniu z wydaniem anglojęzycznym? Czy tekst na kartach jest poprawnie wydrukowany (chodzi mi o kroje czcionek/przełamania tekstu etc.)? Czy lekko chybione nazwy kart (np. neurotyczny kriss) to jedyna niedoskonałość lokalizacji tej gry czy jest jeszcze coś (oprócz pozostałości nieprzetłumaczonych fragmentów francuskiego oryginału instrukcji)? Byłbym wdzięczny za choćby krótkie podsumowanie przez tych, którzy znają Seasons w wersji ENG (choćby z BGA) a np. posiadają Pory roku w wydaniu Rebela.
Furia

Post autor: Furia »

norkbes pisze:Kilka krótkich pytań do posiadaczy polskiej edycji Seasons: jak wygląda to wydanie w porównaniu z wydaniem anglojęzycznym? Czy tekst na kartach jest poprawnie wydrukowany (chodzi mi o kroje czcionek/przełamania tekstu etc.)? Czy lekko chybione nazwy kart (np. neurotyczny kriss) to jedyna niedoskonałość lokalizacji tej gry czy jest jeszcze coś (oprócz pozostałości nieprzetłumaczonych fragmentów francuskiego oryginału instrukcji)? Byłbym wdzięczny za choćby krótkie podsumowanie przez tych, którzy znają Seasons w wersji ENG (choćby z BGA) a np. posiadają Pory roku w wydaniu Rebela.
Zdaje się, że są jakieś błędy.
Info z dodatku:
Uwaga: W tym dodatku dzięki uprzejmości wydawnictwa Libellud znajduje się 5 poprawionych kart z podstawowej wersji gry: Kociołek Żarłoka, Przeklęta Rozprawa z Arus, Potępiona Dusza Onysa, Bożyszcze Kompanów oraz Równowaga Isztar. Karty te zastępują ich oryginalne odpowiedniki.
b_sk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: b_sk »

Poza tymi poprawionymi kartami dorzuconymi do dodatku i nietrafionymi nazwami na pewno na jednej z kart jedna litera w nazwie jest wydrukowana nie tą czcionką i w jednej z kart modyfikujących zasady z dodatku jest błąd, zmiana roku pomieszana ze zmianą pory roku. Więcej nie powiem bo wersji angielskiej nie znam, a nic innego mi się w oczy nie rzuciło.
norkbes

Bardzo dziekuje za odpowiedzi.

Generalnie dramatu nie ma, ale swoja droga ciekawi mnie jak (nie)pracuje nadzor korektorski u rebela jesli w 10% kart sa bledy wymagajace poprawy (5 na 50 unikalnych kart w podstawie) i w kilku-stronicowej instrukcji sa nieliczne - ale jednak - bledy i braki.
Awatar użytkownika
BartP
Administrator
Has thanked: 397 times
Been thanked: 936 times

Post autor: BartP »

Niektóre to nie były błędy tłumaczenia tylko samej gry, więc nie mogli dobrze przetłumaczyć. Angielskie wydanie też później miało poprawione wersje w dodatku. O ile mnie pamięć nie myli, 3 polskie karty miały w podstawce błędy w tłumaczeniu.
norkbes

Oj, to nie znalem tej historii kart z wersji ang. Wg instrukcji do Enchanted Kingdom:
The Balance of Ishtar and Idol of the Familiar Power cards from the base game
have been redesigned for Enchanted Kingdom. You should therefore remove
the old versions of these two cards from the base game and replace them.
Ciekawe, ze nie dodaja, czy grajac sama podstawka rowniez trzeba uzywac kart w nowych wersjach. Nie jest dla mnie jasne czy wydawca nie chce przyznac sie tutaj do bledu czy moze bledu nie ma a karty w nowej wersji po prostu lepiej dzialaja z pierwszym dodatkiem do gry? Czy ktos posiadajacy ten dodatek moglby opisac na czym polegaja roznice?
Awatar użytkownika
kudlacz135
Has thanked: 12 times
Been thanked: 6 times

Post autor: kudlacz135 »

Tutaj nie ma żadnej teorii spiskowej. Karty w oryginalnej wersji, były relatywnie słabe, więc wzmocnili ich efekty, żeby ich zagrywanie miało (większy) sens. Jeżeli chodzi o erraty, to zarówno wersja angielska jak i polska rozwiązuje to tak samo. Tj. w pierwszym dodatku dołożyli karty, które wymagały balansu. Aktualnie w dodatkach jest słownie kilka uchybień(ale teraz nie pamiętam ile dokładnie, parę postów wcześniej jest wymiana zdań na ten temat, jeśli dobrze pamiętam chyba nawet sam się wypowiadałem), ale nie jest to nic co psuje rozgrywkę, deklasowałoby grę, albo sprawiało, że tytuł należy sobie odpuścić. Nie neguję tego, że błędy się wkradły chociaż nie powinny, ale obiektywnie rzecz biorąc, nie należy wieszać psów na polskim wydawnictwie, bo ani nie odcięło się od błędów, ani nie olało opinii graczy, którzy błędy wychwycili. Dlatego też polecam przeczytanie paru stron wstecz tego wątku, wszystko już tam jest opisane :)
norkbes

Daleki jestem od wieszania psow zarowno na Libellund, a juz tym bardziej na Rebelu. Przykro mi, ze moj poprzedni post tak mogl zostac odczytany - bede uwazniejszy w przyszlosci :) Sprawe rozkminiam dlatego, ze waham sie obecnie przed kupieniem polskiej wersji i nie wiem na ile jest uzasadnione kupno pierwszego z dodatkow skoro drugi generalnie jest ciekawszy. Z informacji ktore juz od Was dostalem, ze jedna z zalet Zaczarowanego Krolestwa sa nowe wersje kart do podstawki (oprocz oczywiscie zupelnie nowych kart). Jeszcze raz dziekuje za info.
Furia

norkbes pisze:Oj, to nie znalem tej historii kart z wersji ang. Wg instrukcji do Enchanted Kingdom:
The Balance of Ishtar and Idol of the Familiar Power cards from the base game
have been redesigned for Enchanted Kingdom. You should therefore remove
the old versions of these two cards from the base game and replace them.
Ciekawe, ze nie dodaja, czy grajac sama podstawka rowniez trzeba uzywac kart w nowych wersjach. Nie jest dla mnie jasne czy wydawca nie chce przyznac sie tutaj do bledu czy moze bledu nie ma a karty w nowej wersji po prostu lepiej dzialaja z pierwszym dodatkiem do gry? Czy ktos posiadajacy ten dodatek moglby opisac na czym polegaja roznice?
Teraz jestem trochę zmieszana. Usunęłam wymienione karty z podstawki i zastąpiłam tymi z dodatku, ale dopiero teraz zobaczyłam, że one niczym się nie różnią! Wszystkie cztery karty są dokładnie takie same, ale może to wina mojego egzemplarza. Mógłby ktoś podać jak powinny brzmieć poprawione wersje?
Awatar użytkownika
REBEL.pl
Has thanked: 198 times
Been thanked: 740 times
Kontakt:

Post autor: REBEL.pl »

Furia pisze:Teraz jestem trochę zmieszana. Usunęłam wymienione karty z podstawki i zastąpiłam tymi z dodatku, ale dopiero teraz zobaczyłam, że one niczym się nie różnią! Wszystkie cztery karty są dokładnie takie same, ale może to wina mojego egzemplarza. Mógłby ktoś podać jak powinny brzmieć poprawione wersje?
Wina egzemplarza... podstawki. Wraz z dodrukiem gry podstawowej również tam poprawiliśmy karty, a także instrukcję. Jeśli jesteś posiadaczką egzemplarza z dodruku to nie musisz podmieniać kart.
wydawnictwo Rebel
Nadchodzące premiery | Aktualności wydawnicze | Kontakt | Dystrybucja: hurt.rebel.pl
Furia

REBEL.pl pisze:
Furia pisze:Teraz jestem trochę zmieszana. Usunęłam wymienione karty z podstawki i zastąpiłam tymi z dodatku, ale dopiero teraz zobaczyłam, że one niczym się nie różnią! Wszystkie cztery karty są dokładnie takie same, ale może to wina mojego egzemplarza. Mógłby ktoś podać jak powinny brzmieć poprawione wersje?
Wina egzemplarza... podstawki. Wraz z dodrukiem gry podstawowej również tam poprawiliśmy karty, a także instrukcję. Jeśli jesteś posiadaczką egzemplarza z dodruku to nie musisz podmieniać kart.
No tak, :D o tym nie pomyślałam. Czy to się tyczy także wersji angielskiej?
Awatar użytkownika
REBEL.pl
Kontakt:

Furia pisze:
REBEL.pl pisze:Wina egzemplarza... podstawki. Wraz z dodrukiem gry podstawowej również tam poprawiliśmy karty, a także instrukcję. Jeśli jesteś posiadaczką egzemplarza z dodruku to nie musisz podmieniać kart.
No tak, :D o tym nie pomyślałam. Czy to się tyczy także wersji angielskiej?
Na pewno w stosunku do 3 wzmocnionych kart tak. W Polskim dodruku dodatkowe zmiany to poprawiona instrukcja oraz błędy w tłumaczeniu dwóch kart. Egzemplarze z dodruku można poznać po tym, że w odróżnieniu od pierwszego multijęzycznego nakładu dodruk posiada na okładce polski tytuł "Pory Roku" zamiast angielskiego "Seasons".
wydawnictwo Rebel
Nadchodzące premiery | Aktualności wydawnicze | Kontakt | Dystrybucja: hurt.rebel.pl
norkbes

@Rebel.pl

Czy w nowym polskim dodruku Seasons został również poprawiony krój czcionki w tytułach kart (np. BerŁo Wiosny, Buty DoczesnoŚci)?
Awatar użytkownika
REBEL.pl
Kontakt:

norkbes pisze:@Rebel.pl

Czy w nowym polskim dodruku Seasons został również poprawiony krój czcionki w tytułach kart (np. BerŁo Wiosny, Buty DoczesnoŚci)?
Tak, krój czcionek został ujednolicony, podobnie jak nazewnictwo kart i odwołania do nich w instrukcji oraz na kartach (gdy jest mowa o jakiejś karcie i wymienia się ją z nazwy to jest ona pisana kursywą, np: "Poświęć Eliksir Życia i przemień każdy z posiadanych żetonów energii w 4 kryształy.").

edit:
A tak wygląda okładka nowej edycji:
Obrazek
wydawnictwo Rebel
norkbes

Uff, już skłaniałem się do wersji ENG, ale Pory roku w wydaniu drugim poprawionym to jednak dobry deal. Zamówione! Żadnej z poprzednich 50+ gier nie kupowałem tak długo.. :) Przy okazji w ofercie 3trolli już poprawione zdjęcie pudełka - zawsze dobrze wiedzieć co się kupuje. Bardzo dziękuję za pomoc i szczegółowe info o różnicach w różnych wydaniach tej całkiem niezłej gry :)
Awatar użytkownika
Yavi
Has thanked: 25 times
Been thanked: 42 times
Kontakt:

Post autor: Yavi »

Przy okazji - nie ma ktoś czasami podwójnych poprawionych kart, które chciałby oddać/odsprzedać? ;)
Bo z tego co zrozumiałem, to poprawione były i w dodruku podstawki i w pierwszym dodatku.

e: Chodzi mi o karty w języku polskim.
Piehoo
Has thanked: 2 times
Been thanked: 46 times

Post autor: Piehoo »

Zagrałem w Seasons. Mój obecny wynik grając z żoną to jakieś 1:10, więc nie warto kierować się moją taktyką. ;)
Rozgrywka
Recenzja
Cloud Games
Cloud Games na FB
Recenzje i przykładowe rozgrywki - Granie W Chmurach
Awatar użytkownika
kudlacz135
Has thanked: 12 times

Post autor: kudlacz135 »

Mam prośbę, taką na szybko. Czy ktoś może mi cyknąć fotkę karty "Niechlujek podwędzacz" i podesłać ją tutaj, albo jakimś linkiem z dropboxa? Z góry dzięki :)
Nadis

Post autor: Nadis »

Czy ktoś może, kto nie był do Seasons przekonany, przekonał się do gry po kupnie dodatku? Mnie osobiście gra się podoba, przyznaję, że w dużej mierze z powodu estetyki, niestety - towarzyszom tytuł nie podszedł wcale (choć łomotu ode mnie nie dostali, wręcz przeciwnie, ani razu w nią jeszcze nie wygrałam). Be bo losowość, za dużo rzeczy do kontrolowania, w ogóle ,,gupia losowa gra". Z grą się nie chcę rozstawać, ale też mi żal, jak tak leży smutno na samym dole piramidy gier. Dodatek pomoże czy zmieniać towarzyszy? :D
Awatar użytkownika
Munchhausen
Has thanked: 171 times
Been thanked: 139 times

Post autor: Munchhausen »

Obawiam się, że dodatek nie pomoże, bo raczej rozwija podstawkę niż wywraca ją do góry nogami. Szkoda, że znajomi się nie przekonali, bo akurat losowość nie wpływa na przebieg partii tak bardzo jak sama faza wyboru kart.
dgbm
Been thanked: 2 times

Post autor: dgbm »

@Nadis: Pory Roku są w moim odczuciu grą dla dwóch osób, bo w takim układzie wpływ losowości jest zminimalizowany, no i pozostaje tylko jeden wróg do pohańbienia (=więcej kontroli), więc jeżeli masz możliwość regularnego grania 1 na 1 to zdecydowanie warto, ale jeżeli "musisz" grać w większym składzie to nie ma co żałować - serce trochę poboli, ale jest na świecie pełno gier, które działają o niebo lepiej w składzie 3+.
Awatar użytkownika
Bea

Post autor: Bea »

Jakiej jakości są karty w najnowszym polskim wydaniu? Potrzebne są koszulki? To znaczy czy wy koszulkujecie? Jakich wymiarów są karty i jakie koszulki pasują najlepiej?
Awatar użytkownika
Bea

Post autor: Bea »

I jeszcze jedno. Czy po pudełku da się poznać czy to jest dodruk i czy ma już poprawione karty czy nie? Chodzi mi o polską wersję.
powermilk
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: powermilk »

czy ma już poprawione karty czy nie
Mogę się mylić, ale poprawione karty są tylko w dodatku (chyba Zaczarowane Królestwo).
Awatar użytkownika
Yavi
Has thanked: 25 times
Been thanked: 42 times
Kontakt:

Post autor: Yavi »

Bea pisze:I jeszcze jedno. Czy po pudełku da się poznać czy to jest dodruk i czy ma już poprawione karty czy nie? Chodzi mi o polską wersję.
Gdzieś na forum ktoś (chyba nawet Rebel) pisał, że dodruk ma na okładce napis Pory Roku (zamiast Seasons ze starej wersji) i poprawione karty (czyli są w nowej podstawce i jednym z dodatków).

e:
Znalazłem - http://www.gry-planszowe.pl/forum/viewt ... ku#p644471
ODPOWIEDZ