(Warszawa) Piątki/soboty z Eclipse
Re: [Warszawa] Piątki z Eclipse
Witam,
Mam do Was prośbę o pomoc w odpowiedzi na kilka zagadnień, które wyszły przy wczorajszej rozgrywce. Na marginesie powiem, że piękna gra była i okazało się, że posiadanie znacznej przewagi przez całą grę do 8 tury nic nie znaczy:).
I. Punkty zwycięstwa za bitwę.
Czy pobiera się jeden żeton zwycięstwa za bitwę za każdy heks, na którym jest prowadzona, czy jeden PZ niezależnie od tego w ilu bitwach na rożnych heksach w danej turze bierze się udział? Instrukcja mówi o jednym heksie za wszystkie bitwy na heksie.
II. Wiązanie się statków w bitwie.
A: Gracz A posiada na heksie dysk wpływu i 3 jednostki.
B: Gracz B atakuje 4 statkami.
C: Gracz C atakuje 1 statkiem.
A: Gracz A buduje 2 statki i w sumie ma 5.
Pytanie brzmi ile statków gracz A może przemieścić z tego heksu?
III. Czy Plantanie mogę eksplorować dwa heksy w ten sposób, że drugi styka się tylko z tym pierwszym eksplorowanym, przy założeniu, że na pierwszym kładziemy dysk wpływu?
IV. Analogiczna sytuacja, ale z Hydranami. Czy mogą brać dwie technologie na jeden tor, drugą biorą już ze zniżką wynikającą z przemieszczenia się na wyższą pozycję toru technologii?
Pozdrawiam,
Szymon
Mam do Was prośbę o pomoc w odpowiedzi na kilka zagadnień, które wyszły przy wczorajszej rozgrywce. Na marginesie powiem, że piękna gra była i okazało się, że posiadanie znacznej przewagi przez całą grę do 8 tury nic nie znaczy:).
I. Punkty zwycięstwa za bitwę.
Czy pobiera się jeden żeton zwycięstwa za bitwę za każdy heks, na którym jest prowadzona, czy jeden PZ niezależnie od tego w ilu bitwach na rożnych heksach w danej turze bierze się udział? Instrukcja mówi o jednym heksie za wszystkie bitwy na heksie.
II. Wiązanie się statków w bitwie.
A: Gracz A posiada na heksie dysk wpływu i 3 jednostki.
B: Gracz B atakuje 4 statkami.
C: Gracz C atakuje 1 statkiem.
A: Gracz A buduje 2 statki i w sumie ma 5.
Pytanie brzmi ile statków gracz A może przemieścić z tego heksu?
III. Czy Plantanie mogę eksplorować dwa heksy w ten sposób, że drugi styka się tylko z tym pierwszym eksplorowanym, przy założeniu, że na pierwszym kładziemy dysk wpływu?
IV. Analogiczna sytuacja, ale z Hydranami. Czy mogą brać dwie technologie na jeden tor, drugą biorą już ze zniżką wynikającą z przemieszczenia się na wyższą pozycję toru technologii?
Pozdrawiam,
Szymon
- NoCanDoCan
hej najlepiej spytac dicera ale ja to widze tak:
bierzesz zeton za kazdy hexs na ktorym byla bitwa a ty brales w niej udzial nie wiecej jednak niz 5 zetonów
wiazanie sie statkow: zadnego nie moze przesunac bo jest spinowany 5 wrogimi jednostkami
co do planty my gramy trak ze doklada do tego ktory juz odkryl jesli nie ma mozliwosci do innego alezacego do niego: w syt gdy bierze 2 II a wyciagnal ancientow na 1 i nie ma miejsca zeby podlaczyc ten drugi hex zostaje on odrzucony.
co do hydry nie moga liczyc bonusu za dobrana tech.
dicer popraw mnie jesli cos napsulem
bierzesz zeton za kazdy hexs na ktorym byla bitwa a ty brales w niej udzial nie wiecej jednak niz 5 zetonów
wiazanie sie statkow: zadnego nie moze przesunac bo jest spinowany 5 wrogimi jednostkami
co do planty my gramy trak ze doklada do tego ktory juz odkryl jesli nie ma mozliwosci do innego alezacego do niego: w syt gdy bierze 2 II a wyciagnal ancientow na 1 i nie ma miejsca zeby podlaczyc ten drugi hex zostaje on odrzucony.
co do hydry nie moga liczyc bonusu za dobrana tech.
dicer popraw mnie jesli cos napsulem

I.
Jeśli miałeś walkę na dwóch heksach to losujesz dwa razy żeton reputacji. W zależności jak przebiegła walka losujesz odpowiednią ilość żetonów, max 5 żetonów. Czyli jeśli walczyłeś na dwóch heksach, losujesz dwa razy po max 5 żetonów i dobierasz 2 o najwyższej wartości.
II.
Jest tak jak napisał rozmówca, chyba, że któryś z graczy jest w sojuszu z A.
III.
NIE BIERZE się dwóch heksów naraz! Eksploracja Planty to dwie akcje eksploracji. Dobierasz jeden heks, podejmujesz decyzje i potem mówisz gdzie drugi eksplorujesz (możesz eksplorować z heksa którego przed chwilą położyłeś). Możesz nawet robić exp na I, odrzucić go (bo ancienty) i jeszcze raz go eksplorować.
IV.
Hydranie mogą liczyć bonus. Instrukcja strona 16 na dole i na samej górze na 17 stronie wyraźnie o tym mówi. Opisano tam też akcje EXP u planty.
Pozdrawiam miłośników Eclipse
Jeśli miałeś walkę na dwóch heksach to losujesz dwa razy żeton reputacji. W zależności jak przebiegła walka losujesz odpowiednią ilość żetonów, max 5 żetonów. Czyli jeśli walczyłeś na dwóch heksach, losujesz dwa razy po max 5 żetonów i dobierasz 2 o najwyższej wartości.
II.
Jest tak jak napisał rozmówca, chyba, że któryś z graczy jest w sojuszu z A.
III.
NIE BIERZE się dwóch heksów naraz! Eksploracja Planty to dwie akcje eksploracji. Dobierasz jeden heks, podejmujesz decyzje i potem mówisz gdzie drugi eksplorujesz (możesz eksplorować z heksa którego przed chwilą położyłeś). Możesz nawet robić exp na I, odrzucić go (bo ancienty) i jeszcze raz go eksplorować.
IV.
Hydranie mogą liczyć bonus. Instrukcja strona 16 na dole i na samej górze na 17 stronie wyraźnie o tym mówi. Opisano tam też akcje EXP u planty.
Pozdrawiam miłośników Eclipse

- NoCanDoCan
a widzisz to się z hydra pomyliłem
tak rzeczywiscie wyglada jakbym napisal ze bierze 2 na raz jak draco, hexy planta bierze po kolei np jedna 2 i nastepna 2

-
- Been thanked: 1 time
-
- Been thanked: 1 time
- NoCanDoCan
- dicer
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 8 times
Ja z kolei 8-go nie dam rady.Crusaria pisze:Ja 15.05 na pewno odpadam, ale może planujecie jakieś granie 8.05 ?
Lista na 15-go:
1. dicer
2. szlachcicpolski
3. puciek2
4. NoCanDoCan
Ktoś jeszcze?
- NoCanDoCan
Crusaria jak chce ci sie na bemowo podjechać to mozemy sie w cheersie umówić na Eclipse można sciągnąć kilka osób
Witam,
Z innej beczki poszukuję mini dodatków do Eclipse: Nebula, Pulsar, Supernova, Rockets of Celebration. Ktoś, coś wie?:)
Z innej beczki poszukuję mini dodatków do Eclipse: Nebula, Pulsar, Supernova, Rockets of Celebration. Ktoś, coś wie?:)
- Crusaria
- Been thanked: 2 times
W cheersie jeszcze nie byłam, ale grałam już w planszomanii i na Szobera, więc dojazd na Bemowo nie odstraszaNoCanDoCan pisze:Crusaria jak chce ci sie na bemowo podjechać to mozemy sie w cheersie umówić na Eclipse można sciągnąć kilka osób

- NoCanDoCan
troche nie dobrze ale w pt jest impreza zamknieta w cheersie może czwartek w takim razie? czyli 07.05
co do mini dodatków polecam ebay sa tam pulsary i nebuyla chyba pulsar 40 zł restza duzo drozej
co do mini dodatków polecam ebay sa tam pulsary i nebuyla chyba pulsar 40 zł restza duzo drozej
- Crusaria
- Been thanked: 2 times
Tylko, że po piątkowym wieczorze jest wolna sobota,a po czwartkowym pracujący piątek
A może piątek w planszomanii?

A może piątek w planszomanii?
- dicer
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 8 times
Widzę, że ostatnie wyczyny się spodobały.Anon pisze:... i rezerwuje syndykat.

Aktualizacja:
1. dicer
2. szlachcicpolski
3. NoCanDoCan
4. Blugkolf
5. Anon
- NoCanDoCan
ja do planszomani nie chce
konflikt interesów
postaram się cos znaleść jak mi sie nie uda to odpadam