Gra o tron - pytania i wątpliwości
-
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 41 times
- Kontakt:
Re: Gra o tron
Tasujesz na nowo całą talię z której wylosowała się karta "Nadchodzi Zima" - łącznie z kartami które już były. To gdzie odłożysz zagrane karty to kwestia techniczna, my wkładamy odwrócone pod spód talii.
- raiden25
- Has thanked: 35 times
- Been thanked: 52 times
Gra o tron ed.2
Witam, nosze sie z zakupem Gry o Tron w nowej wersji. Czy jest tam opcja gry we 2 osoby? Np. gra 2 rodami przed jednego gracza lub w inny sposób?
Re: Gra o tron ed.2
3 graczy to minimum. Gra najlepiej jednak wygląda gdy uczestniczy komplet 6 graczy. W opinii mojej i współgraczy, każdy kto kilkukrotnie zagra w optymalnym zestawieniu, nie skusi się na rozgrywkę w mniejszym składzie osobowym (gra bez dodatków raczej kiepsko się skaluje). My w każdym razie, gdy nie mamy 6 graczy - nie zasiadamy do GoT. Może istnieją jakieś nieoficjalne zasady dla gry 2-osobowej...
-
- Been thanked: 5 times
Obawiam się, że muszę się zgodzić z blazejem_c. We czwórkę gra śmiga świetnie z dodatkiem. W piątke daje radę. W szóstkę pokazuje co potrafi naprawdę. Przypuszczam, że w trójkę dałoby się to ogarnąć ale nie wiem jak z grywalnością. Dwójka to chyba zdecydowanie za mało. Nie wiem, nie próbowałem, mam egzemplarz w Wawie, to możemy się ustawić na test.
Moja kolekcja
Moje rabaty, których chętnie użyczę: Planszostrefa 11%, Huble 5%, Rebel 4%, AlePlanszówki 3%
Moje rabaty, których chętnie użyczę: Planszostrefa 11%, Huble 5%, Rebel 4%, AlePlanszówki 3%
Raiden25, Szaweł - jeśli chcecie zagrać w mniej ekstremalnym składzie, to chętnie dołączę 

-
Gra o Tron zawsze spoko. Ja jestem za. Można spróbować wersję 2vs2vs2 w trójkę.
Moja kolekcja
- raiden25
Panowie, mysle ze rozwiaznie 2x2x2 moze byc fajne. Ja nie znam zasad ale moze sie to udacMaxxx76 pisze:Raiden25, Szaweł - jeśli chcecie zagrać w mniej ekstremalnym składzie, to chętnie dołączę

Dziekj wszystkim za przyblizenie sytuacji o grze.
- raiden25
Szaweł zatem w odpowiednim watku robimy ustawke. Mozna dac znac tutaj o jej rezultacie 

-
I'm in. All in. 
Oczywiście, zaklepuję Lannisterów

Oczywiście, zaklepuję Lannisterów

Moja kolekcja
-
- Has thanked: 1 time
Też się chetnie podepnę jeśli będzie organizować coś w Warszawie 
Co do liczby osób uczestniczących w partii - grałem w 4, 5 oraz 6 osób.
4 osoby - gra ma sens tylko z dodatkiem FFC, warto zaznaczyć że gra jest zdecydowanie krótsza (zajęła nam około 2 godzin).
5 osób - da się grać, ale Tyrell miał trochę za łatwo i wygrał partię nie tocząc nawet jednej walki z innymi graczami
Można znaleźć w internecie wariant który zakłada usunięcie z gry Greyjoya zamiast Martella - nie próbowałem więc ciężko mi coś powiedzieć.
6 osób - gra się świetnie, ale okropnie długo. W moim przypadku mogło wynikać to z tego, że słabo znaliśmy zasady i co chwilę musieliśmy posiłkować się rulebookiem albo FAQ.
Mniejsza liczba osób - jakoś sobie tego nie wyobrażam, przymierzałem się do gry w dwie osoby (3 Rody na 3 Rody), ale daliśmy sobie spokój.
Generalnie jeśli chodzi o liczbę osób mniejszą niż 6 to polecam link.
Korzystając z okazji - szukam jednego gracza do PBF FFC.

Co do liczby osób uczestniczących w partii - grałem w 4, 5 oraz 6 osób.
4 osoby - gra ma sens tylko z dodatkiem FFC, warto zaznaczyć że gra jest zdecydowanie krótsza (zajęła nam około 2 godzin).
5 osób - da się grać, ale Tyrell miał trochę za łatwo i wygrał partię nie tocząc nawet jednej walki z innymi graczami

6 osób - gra się świetnie, ale okropnie długo. W moim przypadku mogło wynikać to z tego, że słabo znaliśmy zasady i co chwilę musieliśmy posiłkować się rulebookiem albo FAQ.
Mniejsza liczba osób - jakoś sobie tego nie wyobrażam, przymierzałem się do gry w dwie osoby (3 Rody na 3 Rody), ale daliśmy sobie spokój.
Generalnie jeśli chodzi o liczbę osób mniejszą niż 6 to polecam link.
Korzystając z okazji - szukam jednego gracza do PBF FFC.
-
W piątkę można grać bez Greyjoya albo Martella, ale IMHO Bez Greyjoya jest to chyba najlepszy z wariantów na 5 osób - wszystko koncentruje się w centrum mapy.
Jeśli chodzi o czas gry w 6 osób, to najkrócej zajęło nam to około 2,5h także znając zasady (w miarę je ogarniam
) idzie naprawdę szybciutko.
Jeśli chodzi o czas gry w 6 osób, to najkrócej zajęło nam to około 2,5h także znając zasady (w miarę je ogarniam

Moja kolekcja
-
U mnie najdłuższa partia 6 osobowa trwała 8 godzin - razem z tłumaczeniem zasad i pytaniami od ludzi, którzy grali pierwszy raz 

-
OMG! To chyba padało pytanie po każdym i przed każdym ruchem, zagraniem, licytacją, rozkazem...Pietruch pisze:U mnie najdłuższa partia 6 osobowa trwała 8 godzin - razem z tłumaczeniem zasad i pytaniami od ludzi, którzy grali pierwszy raz

Moja kolekcja
-
Towarzystwo było analityczno-informatyczne, optymalizacja strategii trwała nieco za długo
Problem rozwiązuje się przy wprowadzenie zasady 5minutowej klepsydry na każdą fazę Rozkazów.
Drugie wytłumaczenie tak długiego czas gry być może leży w tym, że słabo/mętnie/zawile wytłumaczyłem zasady

Drugie wytłumaczenie tak długiego czas gry być może leży w tym, że słabo/mętnie/zawile wytłumaczyłem zasady

-
Ostatnio przy sesji w pewną, wydawałoby się prostą grę, nazwijmy to logiczno-strategiczną, jeden z jegomościów pytał o każdą z zasad w tak różnych aspektach, że nawet ja (a uważam siebie za osobę nader twórczą w podkur.ianiu ludzi) nie wpadłbym na takie pomysły. Generalnie gra, której tłumaczenie zasad zajmuje zazwyczaj kilka minut okazała się niemal nie do przebrnięcia i partia, która zazwyczaj trwa do 2 godzin zakończyła się mniej więcej w połowie gry po 5 czy nawet 6 godzinach - wszyscy mieli już najzwyczajniej dość (oczywiście nie wliczając w to w/w, który cyt. "właśnie zaczął się rozkręcać"). Nigdy więcej nie siądę do Carcassone. Dodam, że była to sama podstawka.Pietruch pisze:Towarzystwo było analityczno-informatyczne, optymalizacja strategii trwała nieco za długoProblem rozwiązuje się przy wprowadzenie zasady 5minutowej klepsydry na każdą fazę Rozkazów.
Moja kolekcja
Witam mam pytanie odnośnie portów
w portach pojawiają się nowe statki po wybraniu rekrutacji w przyległym zamku .
ale czy port traktujemy jako oddzielny obszar ?
tzn. jezeli chcemy z niego wypłynąć lub wspierać obszar go otaczający kładziemy żetony na porcie tak jak by to była odzielna przestrzeń ?
tzn. jezeli chcemy z niego wypłynąć lub wspierać obszar go otaczający kładziemy żetony na porcie tak jak by to była odzielna przestrzeń ?
- raiden25
okon pisze:Witam mam pytanie odnośnie portów
Dokładnie tak jest.
-
Tak jak napisał wyżej raiden - port to oddzielne terytorium.okon pisze:Witam mam pytanie odnośnie portów
Mam jednak uwagę co do pierwszego zdania - "w portach pojawiają się nowe statki po wybraniu rekrutacji w przyległym zamku" - rekrutacja w Zamku lub Twierdzy nie musi prowadzić do pojawienia się statków w porcie, statki można zarekrutować też na przylegający teren morski.
Witam zagrałem kilka partii i mam kilka pytań:
1)Czy statki (same statki, nic nie transportują) mogą atakować obszary lądowe? Jeśli mogą i przejmę dany obszar to czyli normalnie zostawiam na nim żeton władzy?
2)Jeśli na obszar morski z statkami rzucam żeton obrony to liczy się z tego żetonu bonus podczas ataku innej floty? Czy jeśli rzucę ulepszony żeton najazdu na ląd mogę zniwelować rzucony na morze rozkaz obrony?
1)Czy statki (same statki, nic nie transportują) mogą atakować obszary lądowe? Jeśli mogą i przejmę dany obszar to czyli normalnie zostawiam na nim żeton władzy?
2)Jeśli na obszar morski z statkami rzucam żeton obrony to liczy się z tego żetonu bonus podczas ataku innej floty? Czy jeśli rzucę ulepszony żeton najazdu na ląd mogę zniwelować rzucony na morze rozkaz obrony?
- Atamán
- Has thanked: 629 times
- Been thanked: 296 times
1) Nie, statki mogą atakować tylko obszary morskie.
2) Tak, żeton obrony na morzu działa dokładnie tak samo jak na lądzie.
Nie, nie możesz tego zrobić, bo najazd z lądu działa tylko na sąsiadujące obszary lądowe.
2) Tak, żeton obrony na morzu działa dokładnie tak samo jak na lądzie.
Nie, nie możesz tego zrobić, bo najazd z lądu działa tylko na sąsiadujące obszary lądowe.
- kwiatosz
- Has thanked: 143 times
- Been thanked: 423 times
- Kontakt:
No I generalnie najazdem obrony nie spalisz.
Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b
ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier
ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier
Ok rozumiem. Jeszcze jedno pytanie: Czyli używając transportu morskiego transportuję oddział na teren wroga (gdzie stacjonuje wrogi oddział) dochodzi do bitwy? Czy do siły armii wliczam również statek transportujący czyli +1?