K2 (Adam Kałuża)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- flowerus
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 7 times
Re: K2
Wątpię, nie ma tego w spisie komponentów. A skoro zmienili grafikę okładki, to zapewne zmieniliby też informacje o zawartości.romeck pisze:Ciekawe czy Lawina dołączona do podstawki.
A szkoda...
There are only 10 types of people in the world: Those who understand binary, and those who don't!
Lawina nie jest dołączona do nowej edycji K2. Zmianie uległ format pudełka oraz dodano plastikową wytłoczkę na elementy.flowerus pisze:Wątpię, nie ma tego w spisie komponentów. A skoro zmienili grafikę okładki, to zapewne zmieniliby też informacje o zawartości.romeck pisze:Ciekawe czy Lawina dołączona do podstawki.
A szkoda...
-
K2 trzecia edycja - instrukcja eng?
Szybkie pytanie: czy w nowej edycji K2 (jak rozumiem jest to trzecia edycja polska z 2014 roku) instrukcja jest tylko po polsku czy także po angielsku? Wiem, że z sieci można ściągnąć angielską wersję instrukcji, ale interesuje mnie czy jest w pudełku?
- charlie
- Has thanked: 75 times
- Been thanked: 84 times
Jakby to kogoś interesowało - K2 jest teraz dostępna online na BGA (boardgamearena.com), więc można za darmoszkę wypróbować. Polecam, bo gra świetna - jedna z najlepszych w kategorii gier rodzinnych wg mnie. Tym bardziej cieszy, że na BGA pojawiła się gra rodzimego autora. W związku z tym, jeszcze raz gratulacje dla Adama "folko" Kałuży!
1. W grze jak widzę są punkty (podliczane na koniec). Czy są one jedynie jako pewien dodatek (zobaczmy, jak nam poszło w porównaniu z poprzednimi partiami)? Rozumiem, że i w grze solo i w grze w duecie podstawową kwestią jest (jak w większości gier): albo wygrałem, albo przegrałem. Chodzi mi o to, czy punkty nie są jakąś nadrzędną konkluzją - poszło mi tak, ile punktów zdobyłem?
2. Czy dla gry solo warto brać tę grę? A jeśli do duetu - czy występuje tu negatywna interakcja?
3. Parę pytań znalazłem (sprzed jakiegoś czasu) odnośnie nieprecyzyjności zasad w instrukcji. Widzę, że teraz jakaś "nowa" edycja gry jest do kupienia - czy na tym polu instrukcja została poprawiona?
dzięki
2. Czy dla gry solo warto brać tę grę? A jeśli do duetu - czy występuje tu negatywna interakcja?
3. Parę pytań znalazłem (sprzed jakiegoś czasu) odnośnie nieprecyzyjności zasad w instrukcji. Widzę, że teraz jakaś "nowa" edycja gry jest do kupienia - czy na tym polu instrukcja została poprawiona?
dzięki
Wygrywa ten, kto ma więcej puntków
ale jest to też taki typ gry, że można porównać to z poprzednimi partiami. To nie jest tak, że "dziś tylko 13 punktów, bo przeciwnik nie pozwolił na więcej", raczej "dziś tylko 13 puntków, bo źle zaplanowałem strategię".
Negatywna interakcja? Mało, głównie blokowanie pól, na 2 osoby jeszcze mniej. Ale jak już wystąpi, to jest bolesna. Mówiąc ogólnie, zawsze warto mieć plan B, ale ciężko mieć plan "jak zaszkodzić przeciwnikowi". Interakcja jest raczej przy okazji.
Tryb solo? Ciężko mi się wypowiedzieć, bo solo grałem tylko w K2, Suburbię i Robinsona. Robinson na tym polu miażdży na tyle, że inne gry mi się wydają słabe
K2 solo to łamigłówka ze zmieniającymi się warunkami, za przeciwnika robi obowiązek dociągania zawsze żetonu ryzyka. Dobre, żeby troszkę poprawić swoje umiejętności, ale nie jest to tryb do zagrywania się całymi wieczorami.
Od siebie grę bardzo polecam!

Negatywna interakcja? Mało, głównie blokowanie pól, na 2 osoby jeszcze mniej. Ale jak już wystąpi, to jest bolesna. Mówiąc ogólnie, zawsze warto mieć plan B, ale ciężko mieć plan "jak zaszkodzić przeciwnikowi". Interakcja jest raczej przy okazji.
Tryb solo? Ciężko mi się wypowiedzieć, bo solo grałem tylko w K2, Suburbię i Robinsona. Robinson na tym polu miażdży na tyle, że inne gry mi się wydają słabe

Od siebie grę bardzo polecam!
- DarkSide
- Has thanked: 621 times
- Been thanked: 252 times
Czy istnieje obecnie możliwość nabycia w jakiś sposób dodatku Lawina?
W idealnym świecie planszówkowym wszystkie eurasy ociekają klimatem, a wszystkie ameri mają przejrzyste zasady i nie potrzebują FAQ
Sprzedam gry
Moje zniżki Planszostrefa -11%, ALEplanszówki -3%, Gry bez prądu -5%
Sprzedam gry
-
- Been thanked: 5 times
+1DarkSide pisze:Czy istnieje obecnie możliwość nabycia w jakiś sposób dodatku Lawina?
Moja kolekcja
Moje rabaty, których chętnie użyczę: Planszostrefa 11%, Huble 5%, Rebel 4%, AlePlanszówki 3%
Moje rabaty, których chętnie użyczę: Planszostrefa 11%, Huble 5%, Rebel 4%, AlePlanszówki 3%
- Nataniel
- Administrator
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Mamy jeszcze kilkanaście sztuk. Jeżeli ktoś chce je otrzymać, wystarczy po złożeniu zamówienia w REBELu napisać do nas maila, aby dołączyć do niego lawinę.
= Artur Nataniel Jedlinski | GG #27211, skype: natanielx =
= Festiwal gier planszowych w Gdyni - GRAMY! =
= Festiwal gier planszowych w Gdyni - GRAMY! =
- DarkSide
Dzięki Coenowi mogę się cieszyć dodatkiem "Lawina" i tu mam pytanie. O ile informację o tym jak działa można znalezć w sieci, ale mam dosyć głupie pytanie: jak odróżnić kafle z dodatku od standardowych, bo coraz bardziej czuję się wkręcany w "znajdz 5 szczegółów" 

W idealnym świecie planszówkowym wszystkie eurasy ociekają klimatem, a wszystkie ameri mają przejrzyste zasady i nie potrzebują FAQ
Sprzedam gry
Sprzedam gry
- okiemgekona
Cześć, mam pytanie do samej rozgrywki. Na ręke biorę 6 kart, z których wybieram 3 (pozostałe zaś odkładam na górę talii) - i je zagrywam. co jeśli wykorzystam tylko 2 karty z 3.
Co się dzieje z 3 kartą - traktuje sie ją jako zagraną/niewykorzystaną, czy też wraca do talii, i wchodzi na rekę w kolejnym dniu ???
Co się dzieje z 3 kartą - traktuje sie ją jako zagraną/niewykorzystaną, czy też wraca do talii, i wchodzi na rekę w kolejnym dniu ???
- flowerus
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 7 times
Wszystkie 3 karty uznane są jako zagrane, niezależnie od tego czy wykorzystałeś punkty/ruchu/aklimatyzacji z nich czy też nie. Karty idą na stos kart odrzuconych. W momencie kiedy skończą się karty na ręce (czyli po 6 dniach), karty odrzucone tasujesz i dobierasz na nowo.
There are only 10 types of people in the world: Those who understand binary, and those who don't!
- tomuch
- Has thanked: 172 times
- Been thanked: 206 times
Właśnie zauważyłem, że K2 jest na BGA http://en.boardgamearena.com/#!gamepanel?game=k2
Może zebrałaby się ekipa na jakieś rozgrywki?
Może zebrałaby się ekipa na jakieś rozgrywki?
kolekcja
rabaty: Planszostrefa 11%, Planszomania 7%, 3trolle 7%, Rebel 5%, Cdp 5%, Aleplanszowki 5%, Mepel 5%
rabaty: Planszostrefa 11%, Planszomania 7%, 3trolle 7%, Rebel 5%, Cdp 5%, Aleplanszowki 5%, Mepel 5%
- Coen
- Has thanked: 510 times
- Been thanked: 147 times
Z chęcią zagram.
Nick mam taki sam jak na forum.
Nick mam taki sam jak na forum.
Mam takie gry,
a zastanawiam się jeszcze nad tymi
ⓘ 𝗢𝗳𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮𝗹 𝘀𝗼𝘂𝗿𝗰𝗲𝘀 𝘀𝘁𝗮𝘁𝗲𝗱 𝘁𝗵𝗮𝘁 𝘁𝗵𝗶𝘀 𝗶𝘀 𝗳𝗮𝗹𝘀𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗺𝗶𝘀𝗹𝗲𝗮𝗱𝗶𝗻𝗴
a zastanawiam się jeszcze nad tymi
ⓘ 𝗢𝗳𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮𝗹 𝘀𝗼𝘂𝗿𝗰𝗲𝘀 𝘀𝘁𝗮𝘁𝗲𝗱 𝘁𝗵𝗮𝘁 𝘁𝗵𝗶𝘀 𝗶𝘀 𝗳𝗮𝗹𝘀𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗺𝗶𝘀𝗹𝗲𝗮𝗱𝗶𝗻𝗴
- DarkSide
Ja chętnie. Ale bez ELO. Moje pierwsze podejście do K2 na BGA skończyło się rozwiązaniem rozgrywki już na starcie bo nie mogłem ogarnąć co i jak, ale możliwe że była to jeszcze testowa wersja. Mam nadzieję że doszło już polskie tłumaczenie elementów, bo w tamtej wersji było jakoś nieintuicyjnie
Ale jak towarzystwo będzie polskie to się beziemy wspierać przy pierwszej rozkminie implementacji
Pytanie czy uda się online? Ja mógłbym w tej chwili (nick na BGA: Inkwizytor) Chyba że turowo.

Sprzedam gry
Sprzedam gry