Rebel - plany wydawnicze na 2015 rok
Re: Rebel - plany wydawnicze na 2015 rok
Poza tym zarówno słowo colt jak i expres w języku polskim występują i to chyba w znaczeniu odpowiadającym temu angielskiemu. Wiec tytul Colt Express (nawet z tym jednym 'S' więcej) dla przeciętnego odbiorcy jest jednak bardziej naturalny niż Five tribes...
A nie jestem pewien czy nawet forma z dwoma 'S' na końcu nie byłaby poprawną (bo zrozumiała jest na pewno, choćby ze względu na historyczne nazwy własne jak np. Orient Express)...
A nie jestem pewien czy nawet forma z dwoma 'S' na końcu nie byłaby poprawną (bo zrozumiała jest na pewno, choćby ze względu na historyczne nazwy własne jak np. Orient Express)...
Colt Express można by zwyczajnie przetłumaczyć jako Kolt Ekspres. Kolt to w polszczyźnie nie tylko nazwa marki, ale i nazwa pospolita sześcionabojowego rewolweru - pisownię spolszczono dawno temu. Niemniej Ekspres rewolwerów to dobre tłumaczenie, choć aluzję wyłapią głównie dorośli i to też nie wszyscy.
- rastula
- Has thanked: 1276 times
- Been thanked: 1326 times
vojtas pisze:Colt Express można by zwyczajnie przetłumaczyć jako Kolt Ekspres. Kolt to w polszczyźnie nie tylko nazwa marki, ale i nazwa pospolita sześcionabojowego rewolweru - pisownię spolszczono dawno temu. Niemniej Ekspres rewolwerów to dobre tłumaczenie, choć aluzję wyłapią głównie dorośli i to też nie wszyscy.
dla ścisłości byłoby to tłumaczenie kulawe i połowiczne - musiało by być pewnie ekspres koltów ew. ekspres "kolt" gdybyśmy chcieli być purystami. oczywiście jest Orient Ekspres - ale to nazwa własna mocno osadzona w języku - więc na swój sposób wyjątkowa.
Akurat tej gry na prawdę nie trzeba było tłumaczyć - to jakby zmieniać szyldy w miasteczku na dzikim zachodzie...
tego to nawet w Lemoniadowym Joe nie zrobiono

Dla ścisłości (:-D ) colt to po angielsku źrebak. Tak, tak, wiem, Samuel Colt, ale jego nazwisko też się skądś wzięło. A zważywszy, że w epoce istniał też tzw. pony express, to można wejść w fajne wieloznacznościrastula pisze:vojtas pisze:Colt Express można by zwyczajnie przetłumaczyć jako Kolt Ekspres. Kolt to w polszczyźnie nie tylko nazwa marki, ale i nazwa pospolita sześcionabojowego rewolweru - pisownię spolszczono dawno temu. Niemniej Ekspres rewolwerów to dobre tłumaczenie, choć aluzję wyłapią głównie dorośli i to też nie wszyscy.
dla ścisłości byłoby to tłumaczenie kulawe i połowiczne - musiało by być pewnie ekspres koltów ew. ekspres "kolt" gdybyśmy chcieli być purystami. oczywiście jest Orient Ekspres - ale to nazwa własna mocno osadzona w języku - więc na swój sposób wyjątkowa.

Moje sekretne imię voodoo to Papa Shango. Błogosławię każdy wątek, w którym się pojawię... ale jeden błogosławię najbardziej.
Czy polska wersja Jaipur będzie się nazywała Dźajpur? 
Swoją drogą "Ekspres Rewolerów" brzmi świetnie

Swoją drogą "Ekspres Rewolerów" brzmi świetnie

To przetnie pewnie wieczne watpliwosci, czy powinno sie wymagać Dżajpur, czy HajpurSekator pisze:Czy polska wersja Jaipur będzie się nazywała Dźajpur?

A ja mam pytanie o Times Up. Czy będzie dodruk Family? I czy powstaną jeszcze inne wersje oprócz Celebrity 1 i 2?
-
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Hmm... o ile się nie mylę REBEL.pl chciał wydać Colt Express pod nazwą "Napad na pociąg" (ale "Ekspres rewolwerów" chyba brzmi najlepiej).RunMan pisze:Idąc tym tropem, to większość gier ma tytuł na poziomie 'I love you'. Tutaj zwyczajnie ciężko byłoby to chyba spolszczyć, aby uzyskać tytuł który od razu sugeruje nam dziki zachód i napad na pociąg, rewolwery, napady na pociąg itd.
- Trolliszcze
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 1043 times
Srsly? To tłumaczenie nawet nie jest polskie, w najlepszym razie polskawe...powermilk pisze:Hmm... o ile się nie mylę REBEL.pl chciał wydać Colt Express pod nazwą "Napad na pociąg" (ale "Ekspres rewolwerów" chyba brzmi najlepiej).
-
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Żeby nie być gołosłownym sprawdziłem tę zmianę nazwy i zawarte jest to w tym poście.
- Trolliszcze
Chodziło mi o ten Ekspres rewolwerów. To po prostu słaby tytuł jest, z tak wielu względów... MOŻE Ekspres rewolwerowców, chociaż to taki łamaniec językowy, że też wydaje się ryzykowny.powermilk pisze:Żeby nie być gołosłownym sprawdziłem tę zmianę nazwy i zawarte jest to w tym poście.
Ale wtedy tracisz dowcip w tytule. Co ci się pod względem językowym nie podoba w zestawieniu "ekspres rewolwerów"?Trolliszcze pisze:Chodziło mi o ten Ekspres rewolwerów. To po prostu słaby tytuł jest, z tak wielu względów... MOŻE Ekspres rewolwerowców, chociaż to taki łamaniec językowy, że też wydaje się ryzykowny.powermilk pisze:Żeby nie być gołosłownym sprawdziłem tę zmianę nazwy i zawarte jest to w tym poście.
Moje sekretne imię voodoo to Papa Shango. Błogosławię każdy wątek, w którym się pojawię... ale jeden błogosławię najbardziej.
- Trolliszcze
M.in. to, że 95% ludzi nie będzie wiedziało, co to znaczy. Co to jest ekspres rewolwerów? Pociąg, który przewozi dużą ilość broni palnej?
Ten dowcip jest IMHO dość hermetyczny - a Colt Express to gra na rynek bardziej masowy.
Ten dowcip jest IMHO dość hermetyczny - a Colt Express to gra na rynek bardziej masowy.
- Curiosity
- Administrator
- Has thanked: 3084 times
- Been thanked: 2698 times
- Kontakt:
+1Trolliszcze pisze:Chodziło mi o ten Ekspres rewolwerów. To po prostu słaby tytuł jest, z tak wielu względów... MOŻE Ekspres rewolwerowców, chociaż to taki łamaniec językowy, że też wydaje się ryzykowny.powermilk pisze:Żeby nie być gołosłownym sprawdziłem tę zmianę nazwy i zawarte jest to w tym poście.
Ekspres Rewolwerów, poważnie?
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
E, przesadzasz, to stopień literalizmu nieznanego chyba w przyrodzieTrolliszcze pisze:M.in. to, że 95% ludzi nie będzie wiedziało, co to znaczy. Co to jest ekspres rewolwerów? Pociąg, który przewozi dużą ilość broni palnej?

- Curiosity
- Administrator
- Has thanked: 3084 times
- Been thanked: 2698 times
- Kontakt:
To może od razu dajmy np. Pociąg do rewolwerów 

Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Zug z geldemsqb1978 pisze:"Napad, szeryf, rewolwery"?

- kwiatosz
- Has thanked: 143 times
- Been thanked: 424 times
- Kontakt:
Kontynuując serię zapożyczeń tytułów - Wsiąść do pociągu: napad 

Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b
ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier
ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier
- Trolliszcze
- pan_satyros
- Has thanked: 688 times
- Been thanked: 522 times
- Kontakt: