Trylogia Maski: Tikal, Java, Mexica (Michael Kiesling, Wolfgang Kramer)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
kaszkiet
Has thanked: 317 times
Been thanked: 579 times

Re: Trylogia Maski - Tikal, Java, Mexica

Post autor: kaszkiet »

Możesz wymienić 2-3 tytuły wyglądające równie dobrze jak Mexica, a z dużo niższą sugerowaną ceną?
Nadis

Post autor: Nadis »

kaszkiet pisze:Możesz wymienić 2-3 tytuły wyglądające równie dobrze jak Mexica, a z dużo niższą sugerowaną ceną?
Mnie tylko Owczy pęd przychodzi do głowy w kategorii gier z zarąbistymi figurkami w niższej cenie :P Ale co tam, nie znam się. Przyznaję, że lubię ładne gry, ale zależy mi też na grywalności, głównie w 3-4 osoby. Znajomi, którzy grali w stare, niemieckie bodaj wydanie są podzieleni - dla jednych to najlepsza część trylogii, dla innych nie umywa się do Tikala. Także - ci, co już nabyli - dzielcie się spostrzeżeniami :P
Awatar użytkownika
mig
Been thanked: 4 times

Post autor: mig »

Nadis pisze:
kaszkiet pisze:Możesz wymienić 2-3 tytuły wyglądające równie dobrze jak Mexica, a z dużo niższą sugerowaną ceną?
Mnie tylko Owczy pęd przychodzi do głowy w kategorii gier z zarąbistymi figurkami w niższej cenie :P
Nie no, wśród gier dla dzieci to pewnie wydanych świetnie byłoby pewnie znacznie więcej. Ale mam wrażenie, że to po prostu jest zbyt specyficzna gałąź rynku planszówkowego, żeby w jednym szeregu stawiać (nacisk na wygląd i drugorzędność mechaniki, stosunkowo duże nakłady itd).

Ja, przyznam szczerze, jeszcze zagrać nie zdążyłem. Obserwowałem kilka rozgrywek i wydawała się całkiem niezła, ale też jestem ciakaw własnych doświadczeń.Bo oczywiście, jeśli gra będzie słaba, to nawet sto razy ładniejsze wydanie nie zrekompensuje wydatku :) Wrażeniami chętnie się podzielę (i równie chętnie poczytam cudze), tym bardziej, mam mały uraz do Tikala (świetna gra, którą całkowicie rozkłada paraliż decyzyjny, robiąc z niej produkt niegrywalny - ale zastrzegam, że nie grałem na 2 osoby) i do Mexiki będę podchodził z dużą ostrożnością.

W każdym razie, faktycznie, co do tego, że wydanie jest bardzo dobre można się zgodzić i teraz trzeba będzie tylko "się zgodzić" czy sama gra jest dobra ;)
Planszostrefa - 11%, 3 Trolle - 5%
Mam / Chcę mieć / Sprzedam
Filip z Lublina
Has thanked: 30 times
Been thanked: 23 times

Post autor: Filip z Lublina »

Po pierwszej partii gra wydaje się w porządku, choć czuć, że ma swoje lata:) Na plus na pewno duża interakcja i sporo kombinowania przy bardzo prostych zasadach. Bardzo przypominała mi grę autora Osadników z Catanu - Domaine jak mnie pamięć nie myli. Obydwie bardzo przyjemne. No i ten wygląd. Ciężko było przestać robić zdjęcia podczas partii.
Ogólnie na duży plus. Przeszkadza jedynie suchość (ale tego trudno się było nie spodziewać po tym duecie), ale ten mankament nadrabia wygląd.
Awatar użytkownika
mikeyoski
Has thanked: 283 times
Been thanked: 177 times
Kontakt:

Post autor: mikeyoski »

Wydanie robi wrażenie. Piękne świątynie i te meeple, eeeeh :-)

Tapnięte z mojego T800
Nadis

Filip Apostoł pisze:Po pierwszej partii gra wydaje się w porządku, choć czuć, że ma swoje lata:) Na plus na pewno duża interakcja i sporo kombinowania przy bardzo prostych zasadach. Bardzo przypominała mi grę autora Osadników z Catanu - Domaine jak mnie pamięć nie myli. Obydwie bardzo przyjemne. No i ten wygląd. Ciężko było przestać robić zdjęcia podczas partii.
Ogólnie na duży plus. Przeszkadza jedynie suchość (ale tego trudno się było nie spodziewać po tym duecie), ale ten mankament nadrabia wygląd.
Fajnie, że podzieliłeś się wrażeniami. Ja w końcu poddałam się i kupiłam, jeśli poziom suchości nie przekracza tegoż z Tikala, to będzie do przeżycia. Ciekawa jestem wrażeń z rozgrywek dwuosobowych.
Awatar użytkownika
MichalStajszczak
Has thanked: 545 times
Been thanked: 1603 times
Kontakt:

Post autor: MichalStajszczak »

Filip Apostoł pisze:Przeszkadza jedynie suchość
W przypadku gry, związanej z Meksykiem, "suchość" może być uważana za właściwy klimat :mrgreen:
Awatar użytkownika
blognawolnyczas
Kontakt:

Post autor: blognawolnyczas »

Zapraszamy w fotograficzną podróż po zawartości gry Mexica w wydaniu rodzimym G3 na naszym blogu:

MEXICA:co skrywa pudełeczko? (foto unboxing).
http://blognawolnyczas.blogspot.com/201 ... oxing.html
Awatar użytkownika
palladinus
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: palladinus »

Gra na razie tylko rozpakowana, ale jeśli kogoś interesuje porównanie wykonania między najnowszą edycją G3 a wersją Ravensburgera z 2002 roku, to zapraszam na naszego bloga

Mexica vs Mexica
Awatar użytkownika
Ginet
Administrator
Has thanked: 2 times
Been thanked: 7 times

Post autor: Ginet »

My natomiast zapraszamy na obszerne wrażenia z pierwszej rozgrywki w "rzucie okiem" na GF 8)
Polecam:
GAMESFANATIC - Największy serwis o grach planszowych i karcianych
NEWS GAMESFANATIC - Najnowsze wieści z planszówkowego świata
Awatar użytkownika
Bea
Been thanked: 6 times

Post autor: Bea »

palladinus pisze:Gra na razie tylko rozpakowana, ale jeśli kogoś interesuje porównanie wykonania między najnowszą edycją G3 a wersją Ravensburgera z 2002 roku, to zapraszam na naszego bloga

Mexica vs Mexica
Ogólnie zmiany na plus, chociaż w starym wydaniu plansza mi się bardziej podoba :).

Czy jak się ma Tikal warto kupować Mexicę? Nie jest zbyt podobna?
Piehoo
Has thanked: 2 times
Been thanked: 46 times

Post autor: Piehoo »

Bea pisze:
palladinus pisze:Gra na razie tylko rozpakowana, ale jeśli kogoś interesuje porównanie wykonania między najnowszą edycją G3 a wersją Ravensburgera z 2002 roku, to zapraszam na naszego bloga

Mexica vs Mexica
Ogólnie zmiany na plus, chociaż w starym wydaniu plansza mi się bardziej podoba :).

Czy jak się ma Tikal warto kupować Mexicę? Nie jest zbyt podobna?
Moim zdaniem Mexica różni się na tyle że można znaleźć miejsce na dwie gry. Fakt, czuć że ci sami autorzy, ale jednak poziom interakcji i cel gry na tyle się różnią że czuć powiew świeżości.
Rozgrywka
Recenzja
Cloud Games
Cloud Games na FB
Recenzje i przykładowe rozgrywki - Granie W Chmurach
Awatar użytkownika
ChlastBatem
Has thanked: 12 times
Been thanked: 28 times

Post autor: ChlastBatem »

Board Game Girl pisze:Czas na naszą recenzję gry Tikal.
Rychło w czas. Mexica byłaby bardziej na miejscu :P
Awatar użytkownika
mikeyoski
Kontakt:

Już po kilku partiach Mexiki i cóż. Jest dobrze, nawet bardzo. Dobrze się to skaluje. Kawał dobrej gry.
Awatar użytkownika
ChlastBatem
Has thanked: 12 times
Been thanked: 28 times

Post autor: ChlastBatem »

mikeyoski pisze:Już po kilku partiach Mexiki i cóż. Jest dobrze, nawet bardzo. Dobrze się to skaluje. Kawał dobrej gry.
Lepszy Tikal czy Mexica?
Awatar użytkownika
mikeyoski
Kontakt:

Niestety w Tikala nie grałem :-(

Tapnięte z mojego T800
Nadis

Ja po obejrzeniu recenzji Mexiki z gameplayem mam taką refleksję, że to jest właściwie gra, w której losowości nie ma? W Tikalu w wersji niezaawansowanej jednak były te losowe płytki. Jak ktoś miał szczęście i wyciągał wszystkie skarby, to wygrywał, bo skarby jednak punktowały dość wysoko. W Mexice tego nie ma, przynajmniej nic takiego nie zauważyłam? Dalej czekam na mój egzemplarz, mam nadzieję, że na początku przyszłego tygodnia dojdzie to będę się mogła szerzej wypowiedzieć odnośnie porównania do Tikala :P
Awatar użytkownika
mikeyoski
Kontakt:

Nie ma w ogóle losowości. Nie ma kart ani kości. To takie połączenie gry logicznej ze strategiczną. Ja ją tak odbieram.

Tapnięte z mojego T800
Nadis

mikeyoski pisze:Nie ma w ogóle losowości. Nie ma kart ani kości. To takie połączenie gry logicznej ze strategiczną. Ja ją tak odbieram.

Tapnięte z mojego T800
Doskonale, już się nie mogę doczekać w takim razie :D Choć z drugiej strony, przy graniu w stałym gronie może być w takim razie dość mało regrywalna.
Awatar użytkownika
mikeyoski
Kontakt:

Każda gra będzie inna, bo inne będą żetony calpulli w danej erze. One determinują ruchy graczy :-)

Tapnięte z mojego T800
Awatar użytkownika
blognawolnyczas
Kontakt:

Post autor: blognawolnyczas »

Azteckie pole budowy, mosty, kanały, świątynie. Wszystko po to, żeby powstała wielka stolica. Słowem- zapraszamy na recenzję gry Mexica od wydawnictwa G3.

MEXICA: zbudujmy sobie stolicę- recenzja gry
xawerka

Post autor: xawerka »

jest Tikal i Mexica w nowym wydaniu a co z Javą? Czy coś wiadomo, czy będzie nowe wydanie? Ta gra jest praktycznie nie do zdobycia.
Awatar użytkownika
palladinus
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: palladinus »

SuperMeeple - wydawca Mexici zapowiedział jakiś czas temu, że Java jest szykowana na 2016, a Tikal (sic!) na 2017. Z tym, że do Tikala nie ma licencji na j. angielski, bo cały czas ją posiada Rio Grande. Z tymi językami to dziwna sprawa, bo Egmont wydał niezależnie jakoś bez innych wersji językowych. Pewnie czym bliżej premiery, tym więcej się dowiemy.
Tymczasem zapraszam do recenzji Mexici właśnie na naszym blogu Ciekawe Gry:

Klasyka wiecznie żywa – zagrałem w „Mexicę”
Awatar użytkownika
idha
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Post autor: idha »

Zdaję sobie sprawę z tego, że głowy zaprzątają nam teraz essenowe nowości, ale gdyby ktoś chciał się pobawić w komentowanie Mexiki i Tikala zapraszam do wzięcia udziału w konkursie "Mexica czy Tikal?". Po więcej szczegółów zapraszam tutaj:
https://www.facebook.com/events/536695179817301/
Aby wziąć udział w losowaniu dodatkowej nagrody nie trzeba być obecnym na Festiwalu GRAnat - wystarczy skomentować obie gry do końca trwania Festiwalu, tj. do niedzieli 18.10 do godziny 18:00. Jestem bardzo ciekawi, jak się spodoba ta zabawa :)
ODPOWIEDZ