Gra o tron - pytania i wątpliwości
-
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 41 times
- Kontakt:
Re: Gra o tron
Jeżeli flota którą używasz do transportu ma rozkaz ruchu +1 to NIE, nie wliczasz. Liczy się tylko rozkaz ruchu jednostką którą wykonujesz ruch.
Ale jeśli flota ma rozkaz wsparcie +1 to oczywiście to liczysz.
Ale jeśli flota ma rozkaz wsparcie +1 to oczywiście to liczysz.
Dzieki wszystkim za pomoc, już rozumiem
ten transport morski to tak srednio wytlumaczony jest.

- kwiatosz
- Has thanked: 143 times
- Been thanked: 423 times
- Kontakt:
Hmm, drugiej edycji chyba nie gralem, wierze zatem na slowo 

Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b
ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier
ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier
-
- Kontakt:
Dobrze, wszystko jest jasne. Flota tworzy niejako most pomiędzy prowincjami - sama obecność statków daje możliwość poruszenia floty - bez względu na rodzaj rozkazu na flocie.
Witam.
Wczoraj z kolegami gralismy w gre o tron edycje 2.
Mam dokladnie 3 pytania, 3 aspekty gry ktorych nie jestem pewien.
1.Zetony wladzy, jak to z nimi jest, pobieramy je tylko jesli uzyjemy rozkazu wladzy czy wystarczy posiadac symbol wladzy wydrukowany na posiadanej przez nas czesci mapy.
2.Mobilizacja statkow, czy mozna mobilizowac statki na otwartym morzu czy statki musza byc mobilizowane w porcie?
3.Zetony wladzy po raz kolejny ale tym razem inne pytanie, czy jesli opuszczajac wszystkimi jednostkami dany obszar, zajmujemy go poprzez zeton wladzy, to czy gdy wrocimy to mozemy go odebrac? A moze zeton pozostaje tam na stale poki ktorys z przeciwnikow go nie zrzuci wkraczajac swoimi jednostkami?
1.Zetony wladzy, jak to z nimi jest, pobieramy je tylko jesli uzyjemy rozkazu wladzy czy wystarczy posiadac symbol wladzy wydrukowany na posiadanej przez nas czesci mapy.
2.Mobilizacja statkow, czy mozna mobilizowac statki na otwartym morzu czy statki musza byc mobilizowane w porcie?
3.Zetony wladzy po raz kolejny ale tym razem inne pytanie, czy jesli opuszczajac wszystkimi jednostkami dany obszar, zajmujemy go poprzez zeton wladzy, to czy gdy wrocimy to mozemy go odebrac? A moze zeton pozostaje tam na stale poki ktorys z przeciwnikow go nie zrzuci wkraczajac swoimi jednostkami?
-
- Has thanked: 1 time
1. Żetony Władzy zdobywa się kładąc na swoich terenach Rozkazy Umocnienia Władzy (wtedy odstaje się tyle ŻW ile ma się łączni symboli korony na terytorium z wydanym Rozkazem UW + symbol z samego Rozkazu - np Rozkaz Umocnienia Władzy daje w Królewskiej Przystani 3 ŻW). Drugi sposób to wylosowanie z talii Westeros karty Gra o Tron - wtedy otrzymuje się ŻW za każdy nadrukowany symbol korony na kontrolowanych terytoriach.radeon121 pisze:Witam.
2. Statek można mobilizować w Porcie lub na przylegającym terenie morskim, o ile nie znajdują się na nim statki innego gracza.
3. Nie można takiego ŻW odzyskać. Inny z graczy może go "zrzucić" wkraczając na taki teren, ale Żeton ten ląduje "na śmietniku", a nie "na ręku" właściciela.
-
- Has thanked: 128 times
- Been thanked: 194 times
Są jeszcze inne sposoby zdobycia żetonów władzy. Np Tywin za zwycięstwo potrafi przyznać dwa. Ale to już są szczególne przypadki opisane na kartach.
Co do portów. Wszystko się zgadza ale jeśli już pytasz to pamiętaj też, że możesz mobilizować statki w porcie nawet jeśli morze, które otacza port, jest pod kontrolą innego gracza.
Co do portów. Wszystko się zgadza ale jeśli już pytasz to pamiętaj też, że możesz mobilizować statki w porcie nawet jeśli morze, które otacza port, jest pod kontrolą innego gracza.
Dzieki wielkie za odpowiedz, wlasnie myslalem ze jest tak jak mowisz ale kolega sie ze mna spieral i z racji tego ze gralismy 1szy raz to nikt nie byl pewien swoich racjiPietruch pisze:1. Żetony Władzy zdobywa się kładąc na swoich terenach Rozkazy Umocnienia Władzy (wtedy odstaje się tyle ŻW ile ma się łączni symboli korony na terytorium z wydanym Rozkazem UW + symbol z samego Rozkazu - np Rozkaz Umocnienia Władzy daje w Królewskiej Przystani 3 ŻW). Drugi sposób to wylosowanie z talii Westeros karty Gra o Tron - wtedy otrzymuje się ŻW za każdy nadrukowany symbol korony na kontrolowanych terytoriach.radeon121 pisze:Witam.
2. Statek można mobilizować w Porcie lub na przylegającym terenie morskim, o ile nie znajdują się na nim statki innego gracza.
3. Nie można takiego ŻW odzyskać. Inny z graczy może go "zrzucić" wkraczając na taki teren, ale Żeton ten ląduje "na śmietniku", a nie "na ręku" właściciela.

Witam ponownie, po kolejnej rozgrywce znalazlo sie kolejne pytanie
.
1. Czy mozna wspierac wojskami przez morze, w instrukcji napisane bylo ze statki na morzu to jak most dla piechoty, wiec chyba mozna wspierac przez morze. Mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi

1. Czy mozna wspierac wojskami przez morze, w instrukcji napisane bylo ze statki na morzu to jak most dla piechoty, wiec chyba mozna wspierac przez morze. Mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi

-
- Kontakt:
Nie można!
Możesz wspierać flotą bitwy na terenach sąsiadujących - ale tylko flotą! Nie możesz wspierać "przez morze".
Ów most działa tylko na potrzeby ruchu.
Od razu powiem że nie możesz wspierać walki na morzu armiami z terenów lądowych.
Możesz wspierać flotą bitwy na terenach sąsiadujących - ale tylko flotą! Nie możesz wspierać "przez morze".
Od razu powiem że nie możesz wspierać walki na morzu armiami z terenów lądowych.
Dokładnie. Ten most morski nie sprawia, że tereny sąsiadują ze sobą, a to jest dość wyraźnie napisaneIndar pisze:Nie można!

Dzieki wielkie za odpowiedzIndar pisze:Nie można!

Jeszcze w temacie zdobywania (i tracenia) żetonów władzy:
Innym sposobem jest rozkaz Najazdu. Za rozpatrzenie rozkazu Najazdu otrzymuje się 1 ŻW z puli ogólnej (osoba najechana traci 1 ŻW, jeśli ma).szczudel pisze:Są jeszcze inne sposoby zdobycia żetonów władzy. Np Tywin za zwycięstwo potrafi przyznać dwa. Ale to już są szczególne przypadki opisane na kartach.
W tym przypadku, dostaje sie też ŻW za każdy przyjazny port, w którym znajduje się przynajmniej 1 statek a na sąsiednim obszarze morskim nie pływają wrogie jednostki.szczudel pisze:[...] Drugi sposób to wylosowanie z talii Westeros karty Gra o Tron - wtedy otrzymuje się ŻW za każdy nadrukowany symbol korony na kontrolowanych terytoriach.
-
- Been thanked: 7 times
Gra o tron
Tylko,w,przypadku zdjęcia umocnienia władzy.Borys_x pisze: Innym sposobem jest rozkaz Najazdu. Za rozpatrzenie rozkazu Najazdu otrzymuje się 1 ŻW z puli ogólnej (osoba najechana traci 1 ŻW).
Sent from my awesome mobile I want to brag about. May contain trace elements of tpos.
Ja bym chciał do ciemnej nocki tak układać z wami razem,
Ale dajcie nowe klocki, albo zmieńcie ten obrazek!
Mogę przynieść
Ale dajcie nowe klocki, albo zmieńcie ten obrazek!
Mogę przynieść
Jak to jest z możliwością ataku z portu, kiedy na otaczającej wodzie są jednostki wroga? Niestety czytałem instrukcję milion razy i nie doszukałem się tej konkretnej informacji (faq, które posiadam także tego nie wyjaśnia)
-
- Been thanked: 2 times
Pytasz o rozkaz najazdu, czy o rozkaz Marszu?
Zasadniczo na jednostki w porcie możesz położyć dowolny rozkaz (no, chyba, że cię ograniczają gwiazdki, albo karta Westeros). Jeśli położysz rozkaz najazdu, to możesz "spalić" rozkazy tylko z sąsiadującego pola morskiego (bo lądowe i tak musi należeć do Ciebie, skoro kontrolujesz port) według standardowych reguł. Jeśli położysz rozkaz marszu to możesz wypłynąć / zaatakować tylko na sąsiadujące pole morskie. Również według standardowych reguł. Jeśli wygrasz, to statki, które atakowały przejmują kontrolę nad obszarem morskim. Jeśli przegrasz to wycofujesz te statki z powrotem do portu.
Zasadniczo na jednostki w porcie możesz położyć dowolny rozkaz (no, chyba, że cię ograniczają gwiazdki, albo karta Westeros). Jeśli położysz rozkaz najazdu, to możesz "spalić" rozkazy tylko z sąsiadującego pola morskiego (bo lądowe i tak musi należeć do Ciebie, skoro kontrolujesz port) według standardowych reguł. Jeśli położysz rozkaz marszu to możesz wypłynąć / zaatakować tylko na sąsiadujące pole morskie. Również według standardowych reguł. Jeśli wygrasz, to statki, które atakowały przejmują kontrolę nad obszarem morskim. Jeśli przegrasz to wycofujesz te statki z powrotem do portu.
Mam pytanie odnośnie obrony obszarów z zamkami i twierdzami, czy dostajemy z tego tytułu jakiś bonus ?
Gracz atakujący ma możliwość użycia maszyny oblężniczej, która daje w takim wypadku +4 do ataku, ale co z obrońcami? troche byłoby to nielogiczne gdyby obrońcy nie dostawali żadnych bonusów.
Gracz atakujący ma możliwość użycia maszyny oblężniczej, która daje w takim wypadku +4 do ataku, ale co z obrońcami? troche byłoby to nielogiczne gdyby obrońcy nie dostawali żadnych bonusów.
-
Żadnych bonusów. Chyba że zagrasz Theona Greyjoya
Wieże mają właśnie służyć do łamania linii defensywnych, a zwróć uwagę, że podczas obrony zawsze mają siłę 0 i jeśli przegrają bitwę to zawsze są usuwane. Także wcale nie jest to takie hop siup, żeby tą wieżę wpuścić wprost pod kontratak wrogich wojsk.
Wieże mają właśnie służyć do łamania linii defensywnych, a zwróć uwagę, że podczas obrony zawsze mają siłę 0 i jeśli przegrają bitwę to zawsze są usuwane. Także wcale nie jest to takie hop siup, żeby tą wieżę wpuścić wprost pod kontratak wrogich wojsk.
Dzięki za odpowiedź. Faktycznie, nie jest to takie proste jak się wydaje
Jestem dopiero po 1 partii i to była nasza jedyna wątpliwość odnośnie zasad.

Jestem dopiero po 1 partii i to była nasza jedyna wątpliwość odnośnie zasad.
-
- Been thanked: 3 times
Taka sytuacja:
Mam statek w porcie i opuszczam prowincje całym wojskiem (lądowym). Nie zostawiam jednak tokena władzy. Czy zamek nadal jest kontrolowany przeze mnie?
Mam statek w porcie i opuszczam prowincje całym wojskiem (lądowym). Nie zostawiam jednak tokena władzy. Czy zamek nadal jest kontrolowany przeze mnie?
-
Nie. Port jest traktowany jak osobny obszar, więc jednostki, które się tam znajdują nie mogą kontrolować obszaru lądowego.
W sytuacji, którą opisujesz wszystkie statki w porcie uległyby zniszczeniu.
W sytuacji, którą opisujesz wszystkie statki w porcie uległyby zniszczeniu.
-
Jak rozwiązujecie sytuację, gdy gracz wyłoży więcej żetonów specjalnych niż pozwala na to jego pozycja na torze królewskiego dworu?
- Wothan
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 18 times
My gramy, że odrzuca "nadmiarowy" rozkaz - jego strata, że się nie pilnował.qwertylian pisze:Jak rozwiązujecie sytuację, gdy gracz wyłoży więcej żetonów specjalnych niż pozwala na to jego pozycja na torze królewskiego dworu?
-
Przy pierwszej pomyłce pozwalamy osobie, która się pomyliła PODMIENIĆ WYBRANY przez nią rozkaz specjalny na jego słabszą wersję bez gwiazdki.
Przy kolejnych (to się raczej nie zdarza), osoba która się pomyliła musi po prostu ZDJĄĆ ze stołu jeden rozkaz specjalny, tym razem bez podmiany.
We wspomnianej przez qwertyliana sytuacji trzeba przed rozpoczęciem gry ustalić homerule, na który wszyscy się zgodzą
Jeśli "gra się na chamskie" to można zdecydować, że rozkazy zdejmuje/podmienia posiadacz żetonu IT albo bezpośredni sąsiad osoby, która się pomyliła.
Przy kolejnych (to się raczej nie zdarza), osoba która się pomyliła musi po prostu ZDJĄĆ ze stołu jeden rozkaz specjalny, tym razem bez podmiany.
We wspomnianej przez qwertyliana sytuacji trzeba przed rozpoczęciem gry ustalić homerule, na który wszyscy się zgodzą