(Gdańsk) Gry wojenne i historyczne - umawianie się oraz dyskusje

... czyli zloty miłośników planszówek! Tu możesz także umawiać się na granie w Twoim mieście.
Awatar użytkownika
Odi
Administrator
Has thanked: 730 times
Been thanked: 1124 times

Re: Gry wojenne i historyczne pod egidą Muzeum [Gdańsk, Gdyn

Post autor: Odi »

Ok - racja, rozpiszę.
hancza123
Has thanked: 112 times
Been thanked: 224 times

Post autor: hancza123 »

może prościej będzie ustalić że gramy zawsze we wtorki? każdemu się to w głowie zakoduje, nie będzie trzeba ciągle sprawdzać terminarza, za każdym razem pytać żony, będzie można bardziej schematycznie planować:

wtorek zawsze z Odim, środa z pucharami, czwartek z polufką, piątek to impreza..

jak da radę do ustaw te wtorki i już :mrgreen:
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

Nie do końca tak da radę, niestety :/ Przynajmniej na razie.
Zapytania do terminów już wysłałem - po akceptacji, wrzucę do wątku.

Wtorki z Odim, piątki z Pankracym.... :wink:
Awatar użytkownika
lacki2000
Has thanked: 435 times
Been thanked: 240 times

Post autor: lacki2000 »

Czy wiadomo, gdzie będą się toczyć boje w następnym tygodniu?
Nie dajcie gnuśnieć umysłom, grajcie w Go! - Konfucjusz (Kǒng Fūzǐ, 551-479 p.n.e.)
:: Moja kolekcja (BGG) :: Chciałbym do kolekcji (BGG) :: Chętnie kupię (BGG) ::
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

W przyszłym tygodniu Gdańsk i beze mnie na pewno. Potem Gdynia. Jak tylko dostanę potwierdzenie terminów, dam znać
hancza123

Odi no nie udawaj ze potwierdzasz te terminy grania z jakas "sila wyzsza". Kazik wlasiciel Bifora z pewnoscia zaprasza nas w kazdym terminie jaki tylko chcemy :mrgreen:

decydujesz jaki dzien tygodnia i hop! gramy!
Awatar użytkownika
Andy
Has thanked: 86 times
Been thanked: 201 times

Post autor: Andy »

Odi pisze:W przyszłym tygodniu Gdańsk (...) Potem Gdynia.
Czy Wy nie powinniście po prostu spotykać się w Sopocie? ;)
Gdy wszystko inne zawiedzie, rozważ skorzystanie z instrukcji.
Awatar użytkownika
Markus
Has thanked: 647 times
Been thanked: 313 times

Post autor: Markus »

Del
Ostatnio zmieniony 25 sty 2023, 18:16 przez Markus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

Jest nowy grafik:

- 6 października, wtorek, Gdańsk, Bifor, godz. 17-22
- 15 października, czwartek, Gdynia, Caffe Anioł, godz. 17-22
- 20 października, wtorek, Gdańsk, Bifor, godz. 17-22
- 28 października, środa, Gdańsk, Bifor, godz. 17-22
- 4 listopada, środa, Gdynia, Caffe Anioł, godz. 17-22
- 12 listopada, czwartek, Gdańsk, Bifor, godz. 17-22

Od razu zapowiadam, że 6 października na pewno, a 20 października prawdopodobnie mnie nie będzie. Poradzicie sobie? 8)
hancza123

ja w ten wtorek moge wpasc niestety dopiero na 19.30, cos mnie wczesniej blokuje. ale moge posiedziec dluzej wiec jakby komus to odpowiadalo to zagrajmy
Awatar użytkownika
neotom

Post autor: neotom »

hancza123 pisze:ja w ten wtorek moge wpasc niestety dopiero na 19.30, cos mnie wczesniej blokuje. ale moge posiedziec dluzej wiec jakby komus to odpowiadalo to zagrajmy
No ja w sumie sobie wstępnie ten wtorek zarezerwowałem na TS z Tobą, tylko pytanie czy w 2,5h się wyrobimy z tematem- o 22.00 przecież chyba zamykają.
Jakby co, to potwierdzam gotowość.
hancza123

Bifor ma godziny otwarcia 17.00 - 24.00 :D ale na wszelki wypadek juz na wejsciu zapytajmy, bo faktycznie juz raz nas o 22.00 wyslali do domu :wink: jakby co to mozna podreptac do sasiedniej Polufki gdzie na bank mozna posiedziec dluzej. Bifor i Polufka to jeden koncern, prezesa znamy :)

ja mysle ze 19.30 - 23.00 na pewno sie wyrobimy, juz wiesz o co w grze chodzi wiec sprawnie pogramy
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

Ktoś był?
hancza123

jasne że tak :mrgreen:

wczoraj graliśmy trochę nie na temat bo nic z tematyki WWII ale w Zimną Wojnę. Grałem z Neotomem, a Markus siedział obok jako doradca wojskowy. (Markus dzięki że wpadłeś z nami trochę posiedzieć i pogadać)

rozgrywka była bardzo ciekawa, Neotom pomimo że dopiero poznaje grę to grał na dobrym poziomie, nie robił żadnych rażących błędów tak więc nie było mowy o żadnym nokaucie przed czasem, powiedziałbym raczej o remisie a doszliśmy tylko do 8 tury i strategicznie przez finiszem raczej była jednak lekka przewaga USA. szkoda że tak późno zaczęliśmy grać.

cieszę się że Neotom nauczył się Zimnej Wojny aż tak błyskawicznie. trzecia rozgrywka będzie już w pełni świadoma i na pewno będzie jeszcze bardziej zacięta
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

Bardzo fajnie :)
Awatar użytkownika
neotom

Hańcza jest po prostu bardzo dobrym nauczycielem :)

W planie mamy z Hańczą kolejne "nie-drugowojenne" gry, ale chętnie pograłbym też z kimś np. w CC:E, którą właśnie rozkminiam.

Tak swoją drogą- czy Churchill został już ostatecznie "pogrzebany"? Pytam, bo obiecałem sobie, że wrócę jak już zejdzie ze stołu :). Planujesz Odi coś z heksówek strategicznych typu No Retreat czy Victory Denied/Lost itp.? Bo tego gatunku gier jeszcze nie poznałem i chętnie nadrobiłbym zaległości.
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

Nie, no Churchill będzie grany, jak najbardziej. Ale myślę, że miejsca starczy też na inne tytuły :)

Tak, planuję zrobić jedno spotkanie poświęcone nauce A Victory Lost, jako wprowadzeniu do takich stricte wojennych heksówek. Będziemy mieć dwa egzemplarze tej gry (i jeden A Victory Denied), więc cztery-sześć osób spokojnie się zmieszczą przy planszach. Pewnie dopiero w listopadzie to wypali. Inne proste gry, to system bloczkowy Columbia Games, czyli np Rommel in the Desert albo Pacific Victory.

Z innych ciekawostek i a propos Pacyfiku, właśnie próbuję w domu rozkminiać Empire of the Sun, Marka Hermanna. Wielka kobyła mistrza gatunku CDG, do tego właśnie na moim ulubionym Pacyfiku. Idzie... słabo :D Ale mnie zmotywujecie, jeśli ktoś da znać, że byłby zainteresowany zagłębieniem się w EotS, w jakiejś niedalekiej perspektywie ;)
hancza123

moja uwage przykuwa kupiony niedawno przez muzeum Gathering Storm, jak trafi do obrobki to bede chcial sprobowac

jednak tak generalnie to z gier wojennych pisze sie na gry: szybkie, dynamiczne, emocjonujace, zaskakujace (lubie fog of war i mechanike card driven)

nie specjalnie pasuja mi: zmudne, powolne, dlugie, z duza iloscia klockow (przypominajace ukladanie puzli), zbyt matematyczne (wszystko oparte na liczeniu wspolczynnikow i prawdopodobienstw), wszystko widoczne na planszy bez kart i bez fog of war (nie ma zaskoczenia), sporo jest takich gier z dowodzeniem na poziomie dywizji i armii np. No Retreat

ten COH przypadl mi do gustu, z taktycznych gier lubie tez Band of Brothers czyli nieco podobnie, dowodzenie na poziomie druzyny, plutonu

w tym kierunku bede szukal partnerow do grania na spotkaniach :D

a nieco drufujac od glownego nurtu WWII to chcemy z Neotomem pograc jeszcze w Zimna Wojne, Sekigahare i moze sprobowac Paths of Glory
Awatar użytkownika
neotom

Hmm, zainteresowany to ja jestem, choć nominalne 6 godzin czasu gry trochę odstrasza. Jeśli widać mniej więcej kto aktualnie wygrywa i nie ma na koniec rzutu kostek żeby wyłonić zwycięzców, to mogę spróbować albo przynajmniej popatrzeć.
Awatar użytkownika
neotom

hancza123 pisze:moja uwage przykuwa kupiony niedawno przez muzeum Gathering Storm, jak trafi do obrobki to bede chcial sprobowac

jednak tak generalnie to z gier wojennych pisze sie na gry: szybkie, dynamiczne, emocjonujace, zaskakujace (lubie fog of war i mechanike card driven)

nie specjalnie pasuja mi: zmudne, powolne, dlugie, z duza iloscia klockow (przypominajace ukladanie puzli), zbyt matematyczne (wszystko oparte na liczeniu wspolczynnikow i prawdopodobienstw), wszystko widoczne na planszy bez kart i bez fog of war (nie ma zaskoczenia), sporo jest takich gier z dowodzeniem na poziomie dywizji i armii np. No Retreat

ten COH przypadl mi do gustu, z taktycznych gier lubie tez Band of Brothers czyli nieco podobnie, dowodzenie na poziomie druzyny, plutonu

w tym kierunku bede szukal partnerow do grania na spotkaniach :D

a nieco drufujac od glownego nurtu WWII to chcemy z Neotomem pograc jeszcze w Zimna Wojne, Sekigahare i moze sprobowac Paths of Glory
O tak, dzięki że o PoG jeszcze przypomniałeś.
A na marginesie- wymieniasz w ulubionych cechach gier same zalety Combat Commandera, a na koniec chwalisz CoH, który raczej tych cech nie posiada :)
A No Retreat lubisz czy nie, bo nie wychwyciłem z kontekstu?
Awatar użytkownika
Andy
Has thanked: 86 times
Been thanked: 201 times

Post autor: Andy »

Odi pisze:Z innych ciekawostek i a propos Pacyfiku, właśnie próbuję w domu rozkminiać Empire of the Sun, Marka Hermanna. Wielka kobyła mistrza gatunku CDG, do tego właśnie na moim ulubionym Pacyfiku. Idzie... słabo :D
Jeśli komuś z Was pomogłoby polskie tłumaczenie EotS, to bardzo proszę:
Reguły: http://portal.strategie.net.pl/index.ph ... Itemid=217
Karty: http://portal.strategie.net.pl/index.ph ... Itemid=217
I dwa warianty:
http://portal.strategie.net.pl/index.ph ... Itemid=217
http://portal.strategie.net.pl/index.ph ... Itemid=217

Tłumaczyłem reguły z pierwszej wersji gry, ale myślę że i tak mogą się przydać.
Gdy wszystko inne zawiedzie, rozważ skorzystanie z instrukcji.
hancza123

neotom pisze:
O tak, dzięki że o PoG jeszcze przypomniałeś.
A na marginesie- wymieniasz w ulubionych cechach gier same zalety Combat Commandera, a na koniec chwalisz CoH, który raczej tych cech nie posiada :)
A No Retreat lubisz czy nie, bo nie wychwyciłem z kontekstu?
jak się nagramy w to co jest już na tapecie to wtedy zabierzmy się za PoG! nigdy nie grałem a szukałem partnera w całym Trójmieście!

CC grałem tylko raz, wydawał mi się zbyt drobiazgowy, powolny, żmudny. 3 godziny można grać akcję która w real time na wojnie zajmuje 10 minut. COH jest bardziej dynamiczny, uproszczony, krótszy, chyba też mniej matmy i mi podchodzi bardziej. ale myślę że dam CC drugą szansę no bo raptem tylko raz próbowałem...

No Retreat! to 10 godzin siedzenia nad planszą i centymetr po centymetrze pozyskiwanie terenu, długa i żmudna gra choć ciekawa

ideał gry wojennej to jak dla mnie to taka gra w której istnieje "super ruch" albo raczej "super sekwencja ruchów" którą można przełamać front, zaskoczyć przeciwnika albo doprowadzić do dużej roztrzygającej bitwy, można jak w szachach zrobić "szach-mata". takie gry są dla mnie emocjonujące a nie żmudna matematyka przez kilka godzin. dlatego też "fog of war" oraz mechanika "card driven" moim zdaniem nadają grze dynamikę i nieprzewidywalność. Zimna Wojna i Sekigahara to dla mnie ideały. szukam takich gier pośród gier o IIWW
Awatar użytkownika
raj
Administrator
Has thanked: 345 times
Been thanked: 1008 times
Kontakt:

Post autor: raj »

A Victory Lost i AVD powinny Ci przypaść do gustu.

Zobacz też Heroes of Normandie.
"Jest to gra planszowa. Każdy gracz ma planszę i lutuje nią przeciwnika." - cytat za "7 krasnoludków - historia prawdziwa."

Szukajcie recenzji planszówek na GamesFanatic.pl
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

No Retreat mamy w wersji North African Front, gdzie jest sporo względnie krótkich scenariuszy, więc to nie jest aż takie 10 godzin, jak na froncie wschodnim :)

Ale ok. Na razie odkładam kolubrynę pt EotS. Kiedyś do tego muszę wrócić, ale na razie - przyznam szczerze odbiłem się od zasad (Andy, może kiedyś z Tobą da mi się zagrać i mnie nauczysz? :)). Póki co, sporo gier jest łatwiejszych i lżejszych do ogarnięcia (zaczynam łapczywym okiem patrzeć na wspomniane gry Columbii 8) )
hancza123

troche nie na temat:

od 3 lat szukam sposobu na wyeliminowanie losowosci w grach, a wlasciwie zjawiska "wrednosci kostek", ostatnio gralismy z Neotomem w Zimna Wojne i w obu rozgrywkach losowosc wypaczala gre, dobrze ze raz dla niego a raz dla mnie ale i tak troche to zniecheca do grania

kombinowalem co z tym zrobic a tu z pomoca przychodzi technologia: instalujesz sobie w telefonie aplikacje "Fair Dice" z Google Play i ta aplikacja losuje wyniki tak aby byly nieprzewidywalne i aby proporcje wynikow byly "sprawiedliwe", eureka!

jak dla mnie to duze udogodnienie! Neotom to wynalazl, a to swiety pomysl i polecam wszystkim! koniec z marudzeniem ze kostki sie na kogos uwziely :D
ODPOWIEDZ