(Gdańsk) Spotkania we Wrzeszczu (poniedziałek/Graciarnia - chwilowo Krolm)
- jacus666
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 3 times
Re: [Gdańsk] Czwartki we Wrzeszczu - Polufka
Nakłamałem jednak... będę dzisiaj. Jakby ktoś chciał to o 17 powinno jedno wolne miejsce być do Trickeriona : D
Podzielę się rabatem: Planszostrefa.pl -11%
Moja kolekcja
Moja kolekcja
-
- Has thanked: 111 times
- Been thanked: 223 times
Grałem tam w poniedziałek z Markusem bo mnie tam zaprowadził. Potwierdzam, warunki do grania w trudniejsze, dłuższe, wymagające skupienia gry są najlepsze. Pełen komfort pod każdym względem i nie jakoś drogo. Jest lepiej niż w Polufce/Biforze czy w Tablet Cafe. Co za komfort grania.Markus pisze: Powiem tak : może czas zastanowić się nad zmianą lokalu w przyszłości?
Ostatnio grałem w Sztuka Wyboru która otworzyła się w garnizonie we wrzeszczu ( budynek dalej za Stary Maneż).
Ale lokal zamykany jest o 21.00 i robi trochę wrażenie czytelni, jak się za bardzo emocjonowałem grą to Markus mi zwrócił uwagę abym się zachowywał nieco ciszej

Polecam to miejsce zdecydowanie ale raczej na kameralne spotkania we 2-ch lub 4-ech. Nie wyobrażam sobie jednak przeniesienia tam naszych spotkań. Nas jest sporo, czasem rozrabiamy. To co wyczyniają czasem Miki, Szała czy Poket z tymi dźwigami nie uda się tam wytłumaczyć!
- Valarus
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 20 times
Dobra, to ja odpadam niestety.
- grupa z forum ma rezerwacje na stoliki pod ścianą naprzeciwko baru, tam szukacje, a jak będziecie pierwsi to znajdźie rezerwacje na planszówki i siadajcie śmiało
- ludzie najczęściej schodzą się ok 18, więc jak przyjdziecie na 17 to nie uciekajcie od razu
Na coś się załapiecie, o to bym się nie martwił. Kilka porad:Yavi pisze:Jeśli Chaos nie wypali, to pisalibyśmy się na cokolwiek.
- grupa z forum ma rezerwacje na stoliki pod ścianą naprzeciwko baru, tam szukacje, a jak będziecie pierwsi to znajdźie rezerwacje na planszówki i siadajcie śmiało
- ludzie najczęściej schodzą się ok 18, więc jak przyjdziecie na 17 to nie uciekajcie od razu

- Yavi
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 42 times
- Kontakt:
Okej, to będziemy liczyć, że ktoś nas przygarnieValarus pisze:Dobra, to ja odpadam niestety.
Na coś się załapiecie, o to bym się nie martwił. Kilka porad:Yavi pisze:Jeśli Chaos nie wypali, to pisalibyśmy się na cokolwiek.

Planszówki we dwoje - blog o grach planszowych nie tylko dla dwojga!
Pytania o zasady - grupa na Facebooku
Będę miał 2 nowości: Grand Austria Hotel i Shakespeare.
- Yavi
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 42 times
- Kontakt:
O, jakby były wolne 2 miejsca na Szekspira, to chętnieMajek10 pisze:Będę miał 2 nowości: Grand Austria Hotel i Shakespeare.

Planszówki we dwoje - blog o grach planszowych nie tylko dla dwojga!
W związku z tym, że siędzę jeszcze w pracy i jeszcze tu posiedzę, nie będzie mnie dziś. 

- Markus
- Has thanked: 641 times
- Been thanked: 312 times
Ale karuzela obecności/nieobecności 
@Szała: corpo to zło

@Szała: corpo to zło

-
Wczoraj wpadłem po dłuższej nieobecności (ostatnio gram raczej w gry wojenne w Biforze u Odiego) i się zdziwiłem ile nowych twarzy! Połowę ludzi widziałem pierwszy raz. Fajnie.
Zagraliśmy w 2 nowości: Shakespeare i Fool's Gold. Szekspir jest jak dla mnie jednym z tysięcy podobnych do siebie gier euro. Model matematyczny, te same mechaniki jeszcze raz, trochę na siłę ubrane w temat przedstawienia w teatrze. Takie gry można tworzyć masowo w nieskończoność. Całość daje radę ale mnie takie gry nie bardzo interesują. Zagrałem dla towarzystwa bo bardzo was lubię, ale satysfakcji z samej gry to za dużo nie znalazłem. Z kolei Fool's Gold zaskoczył mnie na plus. Gra może też nie jest jakaś wybitna ale bawiłem się świetnie. Było sporo emocji i śmiechu przy losowaniu tych bryłek złota. Krótka rozgrywka, proste zasady, prosta mechanika a trzeba dobrze kombinować. Takie gry to lubię. Może nieco odpuszczę teraz gry wojenne (powiedzmy pół na pół) i częściej będę grał z wami w eurosy. Jakbyście organizowali następne "domówki" w piątki to zapraszajcie też mnie!
Zagraliśmy w 2 nowości: Shakespeare i Fool's Gold. Szekspir jest jak dla mnie jednym z tysięcy podobnych do siebie gier euro. Model matematyczny, te same mechaniki jeszcze raz, trochę na siłę ubrane w temat przedstawienia w teatrze. Takie gry można tworzyć masowo w nieskończoność. Całość daje radę ale mnie takie gry nie bardzo interesują. Zagrałem dla towarzystwa bo bardzo was lubię, ale satysfakcji z samej gry to za dużo nie znalazłem. Z kolei Fool's Gold zaskoczył mnie na plus. Gra może też nie jest jakaś wybitna ale bawiłem się świetnie. Było sporo emocji i śmiechu przy losowaniu tych bryłek złota. Krótka rozgrywka, proste zasady, prosta mechanika a trzeba dobrze kombinować. Takie gry to lubię. Może nieco odpuszczę teraz gry wojenne (powiedzmy pół na pół) i częściej będę grał z wami w eurosy. Jakbyście organizowali następne "domówki" w piątki to zapraszajcie też mnie!

- mnowaczy
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
- Kontakt:
Ja wczoraj wykonałem 300% normy. Pisałem, że chcę zagrać w 1 nowość Essenową, a udało się zagrać w 3!
W sumie mam podobne odczucia jak Zbychu. W Szakespeare niby fajnie można pokombinować jak przechytrzyć przeciwników i jak ich wkurzyć, ale jakoś nie czułem tu klimatu teatru i wystawiania sztuki. Jak sobie to porównam z Trickerionem, to tam ten klimat czuć na maksa, tu po prostu przestawiam suwaczki żeby być lepszym od innych.
Fool's Gold też mnie zaskoczył, zwłaszcza że po przeczytaniu instrukcji gra wydawała się dość nudna. Tu z kolei tematycznie wszystkie akcje mają sens, i czuć tą gorączkę złota. Gra jest na maksa prosta, ale daje dużo frajdy.
Na koniec, gdy już wszyscy poszli zagraliśmy z Poketem w Tavernę. W sumie znów kolejna gra która niewiele wnosi, ale też mnie zaskoczyła bo grało mi się bardzo przyjemnie, mimo że po zapoznawczej partii którą rozegrałem sam, nie miałem zbytnio ochoty w to grać. Gra na pewno zyska przy większej ilości graczy, gdyż będzie ciaśniej i więcej trzeba będzie się rozpychać, żeby coś ugrać. Zapraszam na Gramy do sali Essen, może uda się rozegrać partyjkę w większym gronie.
Obok rozgrywany był Trickerion, niestety beze mnie
(nie można mieć wszystkiego), oraz Spartacus. Potem jeszcze poleciało Dice City i być może coś jeszcze na stole Spartacusa. Nie udało się zintegrować z nowymi uczestnikami gdyż każdy grał swoje, ale mam nadzieję że się podobało i następnym razem zagramy wspólnie 
ps. W Fool's Gold popełniliśmy tylko 1 błąd gdyż przepłacaliśmy za kładzenie szóstek. Płaci się tyle ile kostek leży na torze, a nie w zależności od wartości pola.
W sumie mam podobne odczucia jak Zbychu. W Szakespeare niby fajnie można pokombinować jak przechytrzyć przeciwników i jak ich wkurzyć, ale jakoś nie czułem tu klimatu teatru i wystawiania sztuki. Jak sobie to porównam z Trickerionem, to tam ten klimat czuć na maksa, tu po prostu przestawiam suwaczki żeby być lepszym od innych.
Fool's Gold też mnie zaskoczył, zwłaszcza że po przeczytaniu instrukcji gra wydawała się dość nudna. Tu z kolei tematycznie wszystkie akcje mają sens, i czuć tą gorączkę złota. Gra jest na maksa prosta, ale daje dużo frajdy.
Na koniec, gdy już wszyscy poszli zagraliśmy z Poketem w Tavernę. W sumie znów kolejna gra która niewiele wnosi, ale też mnie zaskoczyła bo grało mi się bardzo przyjemnie, mimo że po zapoznawczej partii którą rozegrałem sam, nie miałem zbytnio ochoty w to grać. Gra na pewno zyska przy większej ilości graczy, gdyż będzie ciaśniej i więcej trzeba będzie się rozpychać, żeby coś ugrać. Zapraszam na Gramy do sali Essen, może uda się rozegrać partyjkę w większym gronie.
Obok rozgrywany był Trickerion, niestety beze mnie

ps. W Fool's Gold popełniliśmy tylko 1 błąd gdyż przepłacaliśmy za kładzenie szóstek. Płaci się tyle ile kostek leży na torze, a nie w zależności od wartości pola.
-
jutro rano o 9.00 biegniemy z Mikim w Parku Reagana w biegu Parkrun (na 5km) na czas. To znaczy biegnie Miki a ja za jego plecami i staram się aby nie stracić go z oczu aż do mety (to oznacza sukces). Ktoś chce pobiec z nami? najlepsi wyciskają 16 minut ale to nie ma żadnego znaczenia
planszówki dla ducha, bieganie dla ciała
planszówki dla ducha, bieganie dla ciała

Przeżyłem
Było mega, już czekam na edycję w Trójmieście 

- mnowaczy
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
- Kontakt:
Zbychu pobił swój rekord, ale na mecie umierał
Za tydzień pobiegnie jeszcze szybciej.

-
Spoiler:
Pewnie już dziś nie pamiętasz o zmęczeniu, a wynik zostanie.
Gratulacje dla Was

Gratulacje dla Was

Cześć,
Wraz z kolegami przymierzam się do odwiedzenia Was w czwartek. Najchętniej gramy w eurosy, więc chętnie dam(y) się przygarnąć do czegoś w tym stylu. Moje typy, w które nie grałem, a chodzą u Was, to Gallerist i Kanban, ale zasiądę także do czegoś innego
Czy w ten czwartek giercujecie?
Wraz z kolegami przymierzam się do odwiedzenia Was w czwartek. Najchętniej gramy w eurosy, więc chętnie dam(y) się przygarnąć do czegoś w tym stylu. Moje typy, w które nie grałem, a chodzą u Was, to Gallerist i Kanban, ale zasiądę także do czegoś innego

Witamy fanów euro 
bo się trochę "śmieciowo" robiło ostatnio
(bez obrazy oczywiście)
Raczej w każdy czwartek ktoś gra. Chyba że tu wszyscy napiszą że ich nie będzie.
Ja planuję przyjść w ten czwartek chociaż jak zwykle ok 20 i mam nadzieję zagrać coś Essenowego np. Mombasa , Grand Austria Hotel.

bo się trochę "śmieciowo" robiło ostatnio

Raczej w każdy czwartek ktoś gra. Chyba że tu wszyscy napiszą że ich nie będzie.
Ja planuję przyjść w ten czwartek chociaż jak zwykle ok 20 i mam nadzieję zagrać coś Essenowego np. Mombasa , Grand Austria Hotel.
W ten czwartek przychodzę na 100%, nawet gdybym miał pasjansa układać. Valarus jestem chętny na Twoje wszelkie propozycje 

-
yyy, dobrze rozumiem że niby gry nie-euro to śmiecie? ja bym powiedział że wśród gier euro, poza grami bardzo dobrymi i dobrymi to chyba najwięcej jest właśnie gier niewiele wartych.. czy przypadkiem Poket w takie bardzo słabe gry dość często nie grywasz?poket pisze:Witamy fanów euro
bo się trochę "śmieciowo" robiło ostatnio(bez obrazy oczywiście)
.

- Markus
- Has thanked: 641 times
- Been thanked: 312 times
@Pocket: chyba ostatnio spałeś na firmowym szkoleniu z PiaRu
Chwilowo nie wybieram się do Polufki

Chwilowo nie wybieram się do Polufki
- jacus666
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 3 times
Poket się chyba do pojęcia ameritrash odwoływał jakby co : Phancza123 pisze:yyy, dobrze rozumiem że niby gry nie-euro to śmiecie? ja bym powiedział że wśród gier euro, poza grami bardzo dobrymi i dobrymi to chyba najwięcej jest właśnie gier niewiele wartych.. czy przypadkiem Poket w takie bardzo słabe gry dość często nie grywasz?poket pisze:Witamy fanów euro
bo się trochę "śmieciowo" robiło ostatnio(bez obrazy oczywiście)
.![]()
Podzielę się rabatem: Planszostrefa.pl -11%
Moja kolekcja
Moja kolekcja