Cywilizacja: Poprzez Wieki 3 ed. (Vlaada Chvatil)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
andruty
Been thanked: 1 time

Re: Cywilizacja: Poprzez wieki

Post autor: andruty »

Szczerze mówiąc myślałem że będzie to trudniejsze.. Ale miło się zaskoczyłem, wcale nie jest źle :) filmiki naprawdę udane i sporo pomogły. Myślę że gra w trójkę będzie najfajniejsza.

Edit: jak to jest z kartami taktyki i ich udostępnianiem? Zagrywam kartę taktyki i kładę ją w swoim obszarze gry. W instrukcji jest napisane że jeśli mam w swoim obszarze taktykę to muszę ją udostępnić. Wychodzi więc na to, że karta taktyki po zagraniu ląduje w obszarze wspólnych taktyk a nie we własnym obszarze. Dobrze myślę?
Awatar użytkownika
GrzeL
Administrator
Has thanked: 10 times
Been thanked: 62 times

Post autor: GrzeL »

andruty pisze:Edit: jak to jest z kartami taktyki i ich udostępnianiem? Zagrywam kartę taktyki i kładę ją w swoim obszarze gry. W instrukcji jest napisane że jeśli mam w swoim obszarze taktykę to muszę ją udostępnić. Wychodzi więc na to, że karta taktyki po zagraniu ląduje w obszarze wspólnych taktyk a nie we własnym obszarze. Dobrze myślę?
Do obszaru wspólnych jest przenoszona dopiero na początku przyszłej tury gracza, który ją zagrał.
Awatar użytkownika
Pan_K
Has thanked: 214 times
Been thanked: 185 times

Post autor: Pan_K »

Obejrzałem narazie wstępną rozgrywkę. Ogólnie bardzo klarowna instrukcja. Gra nie wydaje się też przynajmniej na pierwszy rzut oka taka trudna, jeśli chodzi o zasady. Z pewnym niepokojem obserwuję, Że faktycznie Wojna Narodów została skopiowana w dużym stopniu z cywilizacji. Martwi mnie to, bo Wojna Narodów w sumie mi nie podeszła. Mam nadzieję, że Cywilizacja okaże się bardziej wymagająca. Raz jeszcze bardzo dziękuję za filmiki. Dziś planuję oglądać dalsze części.
„Rzekł głupi w swoim sercu: nie ma Boga.”

Ryba bez roweru, to tylko ryba...
Awatar użytkownika
cezner
Has thanked: 14 times
Been thanked: 121 times

Post autor: cezner »

Wojna Narodów może i na pierwszy rzut oka wygląda podobnie, ale to tak naprawdę zupełnie inna gra. WN jest mocno taktyczna, Ciwilizacja to strategia, i to raczej długoterminowa. No gra się inaczej, zupełnie inaczej.
Awatar użytkownika
Veridiana
Has thanked: 22 times
Been thanked: 87 times
Kontakt:

Post autor: Veridiana »

Potwierdzam. Nie musisz się martwić. Podobieństwo jest tylko pozorne :D
Awatar użytkownika
yosz
Has thanked: 203 times
Been thanked: 496 times
Kontakt:

Post autor: yosz »

I ja potwierdzam. Sporo pomysłów podobnych, ale Wojna Narodów to gra bardzo taktyczna, gdzie co rundę coś przebudowujesz. A Cywilizacja to długofalowa strategia (dlatego jak zrobi się jakiś poważny błąd to czasem bardzo trudno się z niego wykaraskać).

Żeby nie zaśmiecać tego wątku odpowiedziałem na parę pytań w dziale z zasadami: viewtopic.php?p=728936#p728936
ZnadPlanszy | YouTube
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
Awatar użytkownika
tomb
Has thanked: 383 times
Been thanked: 432 times

Post autor: tomb »

Ciekawe, czy są tacy, co zostawiają sobie pierwszą wersję, chociaż kupują "dwójkę"?
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
Awatar użytkownika
Ink
Administrator
Has thanked: 132 times
Been thanked: 207 times
Kontakt:

Post autor: Ink »

tomb pisze:Ciekawe, czy są tacy, co zostawiają sobie pierwszą wersję, chociaż kupują "dwójkę"?
:)
Games Fanatic -/- Gradanie -/- Za dużo gier
O ile wyraźnie nie zaznaczono inaczej, powyższa wypowiedź nie jest stanowiskiem moderacji lub administracji forum.
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1245 times
Been thanked: 2400 times

Post autor: warlock »

tomb pisze:Ciekawe, czy są tacy, co zostawiają sobie pierwszą wersję, chociaż kupują "dwójkę"?
Nie zdziwiłbym się gdyby byli gracze którzy stwierdzą, że wolą prostą, czytelną szatę graficzną starej wersji od nowej i będą konsekwentnie cisnąć w poprzednią edycję ;).
Awatar użytkownika
tomb

warlock pisze:
Nie zdziwiłbym się gdyby byli gracze którzy stwierdzą, że wolą prostą, czytelną szatę graficzną starej wersji od nowej i będą konsekwentnie cisnąć w poprzednią edycję ;).
To na pewno. Zresztą nie tylko szata graficzna, niektóre zmiany w zasadach są znaczące, np. brak poświęcania jednostek. Ja z tego względu zastanawiam się nad zostawieniem jedynki i kupnem dwójki. Ewentualnie później pozbędę się gorszej edycji po rozegraniu kilku partii w nową wersję.
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
Awatar użytkownika
AkitaInu
Has thanked: 8 times
Been thanked: 38 times

Post autor: AkitaInu »

@Tomb - może być ciężko pozbyć się jedynki jak już wszyscy będą mieli dwójkę ;)

Co do samej cywilizacji i tego czy warto czy nie warto inwestować w 2 wersję:

Według mnie tak, oprócz zmian które wyszły na dobre (mniej punkcików do zapamiętania) to przede wszystkim sama przyjemność z gry jest lepsza, zawdzięczamy to m.in. grafikom :)

@Yosz - jakich koszulek użyłeś? 50x75 mayday czy swanów?
Awatar użytkownika
tomb

AkitaInu pisze:@Tomb - może być ciężko pozbyć się jedynki jak już wszyscy będą mieli dwójkę ;)
To kwestia ceny.
Awatar użytkownika
AkitaInu

tomb pisze:
AkitaInu pisze:@Tomb - może być ciężko pozbyć się jedynki jak już wszyscy będą mieli dwójkę ;)
To kwestia ceny.
Zgadzam się :) tylko wtedy w sumie trzeba będzie pudło opchnąć za 50zł żeby ktośto kupił. Ale z drugiej strony mając już poprawioną wersję można się spokojnie pozbyć starej :)
Awatar użytkownika
tomb

AkitaInu pisze:
tomb pisze:
To kwestia ceny.
Zgadzam się :) tylko wtedy w sumie trzeba będzie pudło opchnąć za 50zł żeby ktośto kupił. Ale z drugiej strony mając już poprawioną wersję można się spokojnie pozbyć starej :)
Są jeszcze wymiany. Ale fakt - nowa edycja jeszcze nie weszła, a stara z pozycji prawie białego kruka spadła do klasy karcianych dwuosobówek Portalu. A to nadal jedna z najlepszych gier świata.
A może ze sprzedażą poczekam na koniec nakładu "dwójki"?
Awatar użytkownika
yosz
Has thanked: 203 times
Been thanked: 496 times
Kontakt:

Post autor: yosz »

AkitaInu pisze:@Yosz - jakich koszulek użyłeś? 50x75 mayday czy swanów?
Nie używam koszulek :) Ale w nowej wyprasce zmieszczą się karty w koszulkach.
ZnadPlanszy | YouTube
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
Awatar użytkownika
costi
Has thanked: 7 times
Been thanked: 3 times

Post autor: costi »

Ja gram głównie online, a swój egzemplarz i tak trzymam (choć od ponad roku nie wyszedł z szafy). I pewnie tak zostanie przez dłuższy czas po premierze "trójki".
Zresztą, mam sentyment do tego egzemplarza, przeszedł bardzo wiele (m.in. kąpiel w piwie).

Właśnie, jak już o tym mowa - jak będą wykonane karty w trójce: tak, jak w angielskiej wersji obecnego wydania (niemal niezniszczalne), czy raczej tak jak w polskiej (bez koszulek nie podchodź)?
trochę człowieka i technika się gubi
Moja kolekcja
Awatar użytkownika
AkitaInu

yosz pisze:
AkitaInu pisze:@Yosz - jakich koszulek użyłeś? 50x75 mayday czy swanów?
Nie używam koszulek :) Ale w nowej wyprasce zmieszczą się karty w koszulkach.
Kurcze, wydawało mi się że na filmiku były koszulki ;)
Awatar użytkownika
GrzeL
Administrator
Has thanked: 10 times
Been thanked: 62 times

Post autor: GrzeL »

costi pisze:Właśnie, jak już o tym mowa - jak będą wykonane karty w trójce: tak, jak w angielskiej wersji obecnego wydania (niemal niezniszczalne), czy raczej tak jak w polskiej (bez koszulek nie podchodź)?
Jeśli polskie wydanie jest identyczne względem jakości do angielskiej edycji, a tak raczej jest, to nie ma potrzeby koszulkowania. Choć jak pojawią się dobrej jakości koszulki w odpowiednim rozmiarze, to rozwarze ich zakup.

Wnoszę o wydzielenie postów odnoszących się do nowej edycji do osobnego wątku, aby nie było wątpliwości, które dotyczą danej wersji.
Awatar użytkownika
Nataniel
Administrator
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: Nataniel »

Polskie wydanie jest identyczne z aktualnym angielskim wydaniem - karty sa porzadne, plansze graczy twarde, itp. Tylko nie nalezy mylic angielskiego wydania (CGE) z wydaniem amerykanskim (Z-Man).
= Artur Nataniel Jedlinski | GG #27211, skype: natanielx =
= Festiwal gier planszowych w Gdyni - GRAMY! =
Awatar użytkownika
Veridiana
Has thanked: 22 times
Been thanked: 87 times
Kontakt:

Post autor: Veridiana »

warlock pisze:Nie zdziwiłbym się gdyby byli gracze którzy stwierdzą, że wolą prostą, czytelną szatę graficzną starej wersji od nowej i będą konsekwentnie cisnąć w poprzednią edycję
Gdyby tylko o szatę chodziło! I gdyby tylko o zmiany w zasadach! ale po prostu wiele kart się zmieniło i tego niestety nijak się starą edycją podrobić nie da.
AkitaInu pisze: (mniej punkcików do zapamiętania)
a że niby co to znaczy? :D
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1245 times
Been thanked: 2400 times

Post autor: warlock »

Jedyne co na pierwszy rzut oka wolałem w starej edycji to... pudełko ;). Nowa grafika mi nie leży, ja ciągle tam widzę Madsa Mikkelsena :P
Awatar użytkownika
AkitaInu

AkitaInu pisze: (mniej punkcików do zapamiętania)
a że niby co to znaczy? :D[/quote]

Veridiana - rozgrywka jest bardziej płynna, nie trzeba pamiętać kto może kiedy i co poświęcać, korupcję łatwiej policzyc - o takie zmiany mi chodziło ;)
andruty
Been thanked: 1 time

Post autor: andruty »

Zamówiłem Cywilizację :D mam nadzieję że premiera będzie niedługo.. Pytanie: w grze jest jakaś jedna dominująca taktyka, czy do zwycięstwa można dojść różnymi drogami (co uznał bym za zaletę oczywiście)?
Awatar użytkownika
tomb

andruty pisze:Zamówiłem Cywilizację :D mam nadzieję że premiera będzie niedługo.. Pytanie: w grze jest jakaś jedna dominująca taktyka, czy do zwycięstwa można dojść różnymi drogami (co uznał bym za zaletę oczywiście)?
Złośliwie można powiedzieć, że zawsze gra się tak samo. Trzeba kupować karty i rozwijać cywilizację.
Ale serio, to nie ma jednej strategii (to słowo pasuje bardziej, niż taktyka - to z kolei bardziej pasuje do Nations), lecz gra polega na ciągłym szukaniu najlepszego rozwiązania.
Wydaje mi się (nie mam super dużego doświadczenia), że nie można odpuścić żadnego aspektu rozwoju własnej cywilizacji (zwłaszcza militariów) i jest to element najbardziej różniący tę pozycję od Nations - tam można zaryzykować i kompletnie zignorować jakiś aspekt rozwoju (choćby militaria).
Tony23
Been thanked: 6 times

Post autor: Tony23 »

good job yosh
ODPOWIEDZ