Znam osoby które kamyczka nie dołożyły, co więcej - nawet w gre nie zagrały a mimo to sporo o niej pisały

Uważasz że takie osoby są lepsze?
Praktycznie zawsze tak jest. A to że raz zdarzyło się tak, że recenzję przyszło napisać osobie, która w mniejszym lub większym stopniu pomogła przy jej udoskonalaniu, jest wyjątkiem. Myślę, że dalszą kwestię oceniania recenzji Raja trzeba odłożyć do czasu ukazania się recenzji napisanej przez kogoś innego, bo powoli każdy zaczyna powtarzać te same argumenty.melee pisze:Radku, nie uważamy (przynajmniej ja), że był nierzetelny. Chcemy po prostu zasady, że recenzent nie jest związany z grą, tylko tyle..
Przepraszam, ale cię nie rozumiem. Dlaczego usiłujesz ośmieszyć osoby, które w kulturalny sposób zwracają uwagę na oczywisty dla wielu ludzi fakt, że jak się miało wkład w powstanie czegoś, to nie wypada ustawiać się jednocześnie w roli bezstronnego sędziego?ragozd pisze:jest kolejna recenzja, o zgrozonapisana przez osobe równierz grającą w wersję testową
![]()
Owszem jest związaniem, bo jest formą współtworzenia. Zazwyczaj jak się ktoś przyczynia do powstania czegoś, to ma do tego czegoś pozytywny stosunek. Jeśli dobrze rozumiem sugerujesz, że nie ma osób, które nie brały udziału w powstaniu tej gry i jednocześnie byłyby w stanie napisać jej recenzję. Cóż, śmiała hipoteza...ragozd pisze:jeśli granie w gre testową i wyrażenie opinni jest związaniem z grą, to chyba większość rezenzji będzie tendencyjna- troche tych gier było
jesli za Corke dostales tylko podziekowania - jak najbardziej mozesz pisac recenzje. Jesli jeden z z kilku ezgemplarzy recenzenckich - rowniez. Trzewik bierze kase za NH, Ty bierzesz kase od wydawcy WP. Jesli nie sa to glowne zrodla utrzymania, to pewnie znaczace.Nataniel pisze:RAJ - pomysl jak bys zareagowal gdybym ja napisal recenzje Wsiąść do Pociągu, albo Trzewiczek - recenzje Neuroshimy Hex. Gdy w serwisie byla rozpatrywana kwestia kto napisze recke NS Hexa czy Piratów: Córki Gubernatora - ja od razu zaznaczylem, ze nie bede ich pisal, bo jestem wymieniony w podziekowaniach do tych gier.
Nie bardzo rozumiem, jak zwykleragozd pisze:Dopisek "gildia poleca" oznacza, ze nie jest sie bezstronnym. Oznacza, ze Gildia uważa ze gra jest na tyle dobra, ze warto ja kupić.
Dla mnie osobiscie to zadna roznica. Czy ktos dostal kase czy pracowal spolecznie/za darmo (ale ma istotny wklad w gre) nie ma znaczenia. Taka osoba nie powinna recenzowac gry. Przeciez to juz niemalze wspolautor. Moze zaraz sie zgodzimy, ze wspolautorzy tez moga recenzowac wlasne gry?ragozd pisze:jesli za Corke dostales tylko podziekowania - jak najbardziej mozesz pisac recenzje. Jesli jeden z z kilku ezgemplarzy recenzenckich - rowniez. Trzewik bierze kase za NH, Ty bierzesz kase od wydawcy WP. Jesli nie sa to glowne zrodla utrzymania, to pewnie znaczace.
W przypadku Raja tak nie jest - to kolosalna roznica chyba?
A to jest taki typ recenzji, ktorego nie uznaje: 95% miejsca poswiecone opisowi wygladu i mechaniki, 3% na odparcie zarzutow i 2% na kilka wlasnych, bardzo, bardzo ogolnych uwag.ragozd pisze:jest kolejna recenzja, o zgrozonapisana przez osobe równierz grającą w wersję testową
http://www.zgielk.pl/index.php?option=c ... Itemid=103
Ja już chyba tylko eurogry 'mogę' opisywać, a przynajmniej nie mogę nic co jest w ofercie LDP. A co jeśli gra nie jest teraz w ofercie, a będzie za (powiedzmy) trzy miesiące? Usłyszę, że to było wykalkulowane? Itd. itp.Odi pisze:Mimo wszystko mam nadzieję, że zarówno Nico, jak i RAJ, w przyszłości rozważniej będą dobierali tytuły do zrecenzowania, lub przynajmniej zrezygnują z opatrywania tekstów nt gier, z którymi są związani, słówkiem "RECENZJA"
O - a kto pisal recenzje Puerto Rico - czy nie bral czasem udzialu w dyskusji nt polskiego tlumaczenia? Ja tam wypowiedzialem ze 3 opinie - jestem wiec wspoltworca polskiego tlumaczenia czy tez nie?kuki pisze:Czy osoba preorderująca grę jest jej współtwórcą lub współautorem?
ET?kmiernik pisze:Chciałbym włączyć się w dyskusję - z punktu widzenia [...] osoby spoza świata.
Wiesz, planszówki to moje hobby. Jeśli miałbym się zacząć przejmować z powodu mojego hobby, to natychmiast zmieniłbym je na jakieś inne.ragozd pisze:Andy - do Ciebie tez sie moga przyczepic, uwazaj