Konkurs "Planszowa Gra Wojenna Roku"

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Raleen
Has thanked: 6 times
Been thanked: 76 times
Kontakt:

Konkurs "Planszowa Gra Wojenna Roku"

Post autor: Raleen »

Po raz drugi już Forum Strategie (strategie.net.pl) oraz Gildia Gier Planszowych (planszowki.gildia.pl) wspólnie organizują konkurs na najlepszą Planszową Grę Wojenną Roku 2007.

W konkursie biorą udział wszystkie polskie gry wojenne wydane w 2007 roku (czasowe granice konkursu obejmują także końcówkę roku 2006, której nie objęła zeszłoroczna edycja konkursu, i początek roku 2008).

W konkursie mogą brać udział wszyscy. Głosowanie odbywa się drogą mailową oraz przez prywatne wiadomości na Forum Strategie, będącym jednym ze współorganizatorów konkursu. Przez maila głosujemy wysyłając swój typ (jedna gra wybrana z listy, którą uważacie za najlepszą) na adres: grawojenna@gildia.pl

Więcej szczegółów dot. konkursu:
http://www.strategie.net.pl/viewforum.php?f=69
Regulamin konkursu:
http://www.strategie.net.pl/viewtopic.php?t=4766
Lista gier biorących udział w konkursie:
http://www.strategie.net.pl/viewtopic.php?t=4772

Głosowanie będzie trwało do 12 lutego 2007 r. Po tym czasie Kapituła, w skład której powołane zostały osoby znane w środowisku planszowych gier wojennych, ogłosi wyniki.

Zapraszamy do wzięcia udziału w głosowaniu! Każdy głos może okazać się tym decydującym!
Ostatnio zmieniony 02 lut 2008, 14:04 przez Raleen, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kolderek
Been thanked: 1 time

Re: Konkurs "Planszowa Gra Wojenna Roku"

Post autor: kolderek »

Głos oddany - chociaż znam tylko jedną grę z podanych :-)
Awatar użytkownika
Nataniel
Administrator
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: Nataniel »

Sorry, ze zadam pewnie durne pytania, na ktore juz byly odpowiedzi - ale jestem dzisiaj na maxa padniety i nie mam sily szukac. Na jakich zasadach "Condottiere" zalapalo sie do gry wojennej a "Lis Pustyni" nie? I co z Wargamerowym "Duel in the Dark"?
= Artur Nataniel Jedlinski | GG #27211, skype: natanielx =
= Festiwal gier planszowych w Gdyni - GRAMY! =
Awatar użytkownika
Odi
Administrator
Has thanked: 730 times
Been thanked: 1114 times

Post autor: Odi »

Ja też nie rozumiem kryterium doboru

Dlaczego nie ma Lisa Pustyni a jest Condottiere???
Przecież ten drugi tytuł nie jest ani polski, ani specjalnie wojenny...

Natanielu, rozumiem, że chodzi w konkursie o gry POLSKIE, a nie tylko wydane w polsce. No właśnie - i co w takim razie z tym Condottiere?
Awatar użytkownika
Andy
Has thanked: 83 times
Been thanked: 195 times

Post autor: Andy »

To proste: Condottiere ma planszę, Lis jej nie ma (a konkurs dotyczy gier planszowych).
Condottiere ma polskie wydanie Galakty (ze specjalnie na tę okazję zmienionymi ilustracjami). Duel in the Dark ma tylko dołożoną przez dystrybutora polską instrukcję (trochę się to potem zmieniło, ale tylko w odniesieniu do dodatków, a nie gry właściwej).

W łonie Kapituły toczyły się zażarte spory w tych kwestiach. Powyżej zrelacjonowałem ostateczne ustalenia, pomijając własne poglądy.
Gdy wszystko inne zawiedzie, rozważ skorzystanie z instrukcji.
Awatar użytkownika
Odi
Administrator
Has thanked: 730 times
Been thanked: 1114 times

Post autor: Odi »

Skoro tak, to niestety - ustalenia kapituły nie wydają mi się w tej mierze ustaleniami słusznymi
Awatar użytkownika
Nataniel
Administrator
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: Nataniel »

W zeszlym roku kandydowala Neuroshima Hex, taka sama z niej gra wojenna jak z Condotiere. Zreszta, nie ma o co kruszyc kopii - ani Condotierre ani Lis Pustyni tego konkursu nie wygraja :-)
= Artur Nataniel Jedlinski | GG #27211, skype: natanielx =
= Festiwal gier planszowych w Gdyni - GRAMY! =
Awatar użytkownika
Andy

ustalenia kapituły nie wydają mi się w tej mierze ustaleniami słusznymi
To zależy jak zdefiniujesz "słuszność". :wink:

W tym przypadku przyjęto zasadę, że gra ma posiadać planszę I JEDNOCZEŚNIE mieć tematykę wojenną. Przy tym założeniu Condottiere się łapie, a Lis Pustyni - nie.
W zeszlym roku kandydowala Neuroshima Hex, taka sama z niej gra wojenna jak z Condotiere.
Tak, pamiętam jakie gry kandydowały w zeszłym roku. Były to również Wings of War, w przypadku których również trudno doszukać się planszy czy prawdziwie "polskiego" wydania. :wink: Ten argument też był podnoszony w dyskusji, do której odsyłam zainteresowanych.

Wiem, że nie wszystkich te wyjaśnienia muszą zadowalać i rozumiem to. Jako członkowi Kapituły byłoby mi jednak niezręcznie dyskutować z ustaleniami, jakie przyjęło ciało, które współtworzę. Proszę więc o przyjęcie do wiadomości tych decyzji, a chętnych - o głosowanie! :)
Awatar użytkownika
Hudson

Post autor: Hudson »

Andy pisze:(ze specjalnie na tę okazję zmienionymi ilustracjami).
To akurat nie jest prawda. Ilustracje nie zostały zmienione z okazji polskiego wydania Galakty, tylko nowego wydania FFG.
Awatar użytkownika
Andy

Przepraszam, coś musiałem źle zrozumieć. Niemniej "polskość" edycji Galakty jest niewątpliwa.
Awatar użytkownika
Hudson

Post autor: Hudson »

Andy pisze:Przepraszam, coś musiałem źle zrozumieć. Niemniej "polskość" edycji Galakty jest niewątpliwa.
no tak, tu się zgodzę :)
Awatar użytkownika
ragozd
Kontakt:

Post autor: ragozd »

Decyzja Kapituly byla pewnie w kierunku integracji srodowiska - teraz kazdy kto zagral w Condotiere zostaje strategiem grajac w eurogre :)
"Jesteś inżynierem - wszystko co mówisz jest nienormalne".
Moja lista gier Mój blog
Lepiej zaliczać się do niektórych, niż do wszystkich
Raleen
Has thanked: 6 times
Been thanked: 76 times
Kontakt:

Post autor: Raleen »

W ramach uzupełnienia - głosowanie trwa do 12 lutego, bo w newsie była była rozbieżność między newsem a regulaminem, poprawna jest oczywiście wersja z regulaminu. Rozbieżność pojawiła się w związku z tym, że po drodze przytrafiła nam się forum awaria i terminy były przesuwane.

Co do kwalifikowania gier do konkursu, cóż dyskusja toczyła się dość długo i była burzliwa, nawet bardziej niż to widać na forum, parę rzeczy nam wyleciało, stąd wszystkiego nie można odczytać, ale wypowiadało się wiele osób, nie tylko kapituła i organizatorzy. Prawdę mówiąc, nie sądziłem, że w tym roku będą na tym etapie tzn. ustalania listy jakiekolwiek wątpliwości. Ustalenia Kapituły przekonują mnie, dodam, że nie mamy też żadnych interesów jeśli chodzi o te gry, które wymienialiście (Lis Pustyni, Wings of War, Condotierre).

Dyskusje zarówno co do formuły konkursu, jak i zasad głosowania zawsze będą, tym niemniej trzeba się na coś zdecydować.

Co do szans Natanielu, Neuroshima i Wings of War z tego co pamiętam, rok temu trochę punktów zebrały, więcej niż byś się spodziewał, pewnie gdyby nie konkurencja w postaci starych gier sądzę, że jedna z tych dwóch miała by rok temu poważne szanse.

Co do uwzględniania gier fantasy i lżejszych - taka była idea konkursu, i wyszła ona, jeśli o to chodzi od RAJa, więc już jego ragoździe dopytuj.

Co do Kapituły, są to starzy, doświadczeni gracze, więc zdajmy się na ich oceny.
ODPOWIEDZ