(Gdańsk) Gry wojenne i historyczne - umawianie się oraz dyskusje

... czyli zloty miłośników planszówek! Tu możesz także umawiać się na granie w Twoim mieście.
Awatar użytkownika
Odi
Administrator
Has thanked: 730 times
Been thanked: 1114 times

Re: Gry wojenne i historyczne pod egidą Muzeum [Gdańsk, Gdyn

Post autor: Odi »

Spotkanie wczoraj przebiegło pod znakiem rozkładania i składania T&T :)
No, ale udało się zagrać później w Wyścig do Renu, który wygrany został prawdopodobnie przez Bradleya (prawdopodobnie, bo Spiderowi źle wytłumaczyłem jego specjalną zasadę, a przy prawidłowej interpretacji mógłby spokojnie wygrać, przekraczając rzekę). Mi się grało przyjemnie. Osobiście lubię ten moment, kiedy gra zwalnia, opór niemiecki stężał i trzeba zacząć się głowić jak podciągnąć zaopatrzenie.

Za tydzień Gdynia.
Jak pisałem, wziąłem na warsztat dwie nowe, dobre gry (Combat Commander i Wing Leader), które wkrótce powinienem być w stanie wytłumaczyć. CC mamy kilka egzemplarzy i przymierzam się do CombatCommanderowego eventu na 2-3 partie jednocześnie :)
hancza123
Has thanked: 108 times
Been thanked: 217 times

Post autor: hancza123 »

Mnie Wyścig do Renu nie zachwycił. Brakuje mi w tej grze emocji, napięcia, momentów krytycznych i przełomowych. Dobra gra wojenna musi mieć te elementy, przynajmniej jak dla mnie. Trochę ten Ren jest nudny i żmudny? Bardziej mi podchodzi Wyścig do Berlina (wbrew temu co można by pomyśleć one nie mają nic wspólnego).

Chyba się zbiorę i zacznę przyjeżdżać do Gdyni, najtrudniej ten pierwszy raz. Na Combat Commandera się piszę, ciekaw jestem różnic w odniesieniu do Conflict of Heroes którego tak lubię.
Awatar użytkownika
Markus
Has thanked: 632 times
Been thanked: 311 times

Post autor: Markus »

del
Ostatnio zmieniony 27 sty 2023, 16:11 przez Markus, łącznie zmieniany 1 raz.
hancza123

Szkoda Markus że wczoraj się nie zjawiłeś no prawie już stęskniłem się za Tobą :mrgreen:

Ja za tydzień jestem w Czechach więc umawiamy się że za 2 tygodnie jedziemy razem autem do tego Anioła na Combat Commandera, możemy i inne osoby z Gdańska zabrać.

P.S. (off-top, nie na temat). Ograłem wiele karcianek więc Markus zacznij się mnie obawiać bo rzucę Ci rękawicę przy najbliższej okazji :wink:
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

Hancza, no to jest optymalizacyjna eurogra. Jej ogromną zaletą jest świetne powiązanie mechaniki z tematem i nowatorskie ujęcie spojrzenia na wojnę. Ale jeśli spodziewałeś się gry wojennej, to faktycznie, możesz czuć zawód, bo Wyścig absolutnie taką nie jest (przynajmniej w tym tradycyjnym rozumieniu).
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

Spójrzcie na daty! Za 2 tygodnie w Gdyni spotkanie w środę!
Awatar użytkownika
lacki2000
Has thanked: 426 times
Been thanked: 237 times

Post autor: lacki2000 »

Czołem żołnierze!
Trochę mi się sytuacja zdrowotna w rodzinie pogmatwała i nie wiem czy jutro zdążę dojechać do Anioła ale bądźmy dobrej myśli. Zagram chętnie w T&T (zwłaszcza, że poprzednia partia była niedokończona) by na własnej skórze sprawdzić czy wygrywa ten trzeci :) (czyżby kolejna analogia wad do Churchilla :P )
A tymczasem, po wielu ciężkich zmaganiach, zakończyłem w HoI3 kampanię japońską. Oto, miejmy nadzieję, krótka relacja:
Spoiler:
Nie dajcie gnuśnieć umysłom, grajcie w Go! - Konfucjusz (Kǒng Fūzǐ, 551-479 p.n.e.)
:: Moja kolekcja (BGG) :: Chciałbym do kolekcji (BGG) :: Chętnie kupię (BGG) ::
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

Tradycyjne, poweekendowe pytanie, kto się wybiera do Caffe Anioł we wtorek?
Jeśli będzie dużo osób, proponuję dwie z trzech: Triumph&Tragedy, Churchilla i/lub Wyścig do Renu. Czekam tez na Wasze propozycje :)

Ja się zabrałem za instrukcję do Combat Commandera i muszę przyznać, że to chyba najlepszy zestaw rulebook+playbook z jakim się do tej pory zetknąłem. Do instrukcji (w wersji 1.1) przyczepić się zwyczajnie nie sposób. Jest doskonała. Wszystko precyzyjnie objaśnione, są komentarze autora, taktyczne wskazówki, są pogrubienia, wytłuszczenia, przykłady. Playbook ma świetną przykładową rozgrywkę i komentarze autora i testerów, jak grać poszczególnymi nacjami i co jest w ogóle w CC ważne. Naprawdę ogromna przyjemność płynie z obcowania z tą instrukcją, i nie mogę się doczekać, aż CC zadebiutuje na naszych spotkaniach :) Nie wiem, czy zdołam przygotować egzemplarz do grania już na wtorek, ale na pewno wkrótce przyniosę i będę Was uczył.
Spoiler:
Artur Dąbrowski

Post autor: Artur Dąbrowski »

My się wybieramy oczywiście ;)
tomasz_zet

Post autor: tomasz_zet »

Troszke mnie przeziębienie podgryza, ale na jutro wieczór postaram się być jak nóweczka :D także do zobaczenia!
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

Wychodzi na to, że będzie - łącznie ze mną - 6-7 osób. No i fajno :)
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

Dzięki za spotkanie. Tym razem, oprócz stałego punktu naszych spotkań ostatnimi czasy, czyli Triumph&Tragedy, na stole pojawił się także CoH w scenariuszu trzyosobowym.
W T&T tym razem zaczęło się agresywnie, zgodnie z opisywaną strategia wygrywającą dla Niemiec. Szybkie przejęcie Low Countries i atak na Francję spowodował, że już w 1936 roku Wyspy Brytyjskie były zagrożone desantem niemieckim. Zwycięska bitwa Home Fleet z niemiecką eskadrą odsunęła widmo inwazji i pozwoliła spokojnie rozbudowywać siły powietrzne, sukcesywnie osłabiające niemieckie jednostki okupujące Francję.
Pojawiła się nawet możliwość inwazji na kontynent, gdy Niemcy przesunęli swoje siły na wschód. Atak na ZSRR ze Skandynawii był zaskoczeniem i - niestety - faszystom udało się zdobyć Leningrad, kończąc tym samym rozgrywkę. W sumie dobrze tak zdradzieckim Sowietom, bo zamiast bić Niemców wespół z Aliantami, połasili się na brytyjskie Indie :lol: :wink:

W CoH dobrze ustawieni Polacy nie mieli problemu z powstrzymaniem natarcia sowieckiego, ale taki wynik rozgrywki był w przeważającej mierze moją winą. Tym razem casus "Zapomniałem wam powiedzieć o pewnej bardzo ważnej zasadzie..." objawił się w katastrofalny sposób, bo nie doczytałem, że Objectivy powinny tworzyć osobną talię. Zamiast tego wrzuciłem je do talii ogólnej. Czyli Iwona i Tomek dostaliby w trakcie gry dwie drużyny strzelców, dwa samochody pancerne i moździerze, a do tego dwie karty wsparcia artyleryjskiego, które z pozycji polskich mogły zrobić miazgę. Zamiast tego nie dostali nic. Przepraszam :(

Za tydzień widzimy się w środę w Gdyni.
Awatar użytkownika
lacki2000

Ja, jak zauważyliście, nie byłem ostatnio i najbliższa środa też zapowiada się nieciekawie w temacie mej frekwencji. Następne tygodnie chyba będą lepsze.
A skoro mam jednego czytelnika (i to jakiego! :) ) to spróbuję krótko ;) dokończyć relację.
Spoiler:
Miało być krótko ale w nagrodę macie mapkę sytuacji powojennej (kolor dominujący to oczywiście Japonia, w Azji te wszystkie kraje, prócz Sinciangu, to moje marionetki):
Spoiler:
Nie dajcie gnuśnieć umysłom, grajcie w Go! - Konfucjusz (Kǒng Fūzǐ, 551-479 p.n.e.)
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

Lacki, wpadaj, jak tylko możesz :)

Co do Japonii...
Spoiler:
Awatar użytkownika
lacki2000

zaraz przyjdzie pan kustosz z muzeum i nas wygoni za offtop ;) No to ja powiem głośno, że staram się za każdym razem przyjść a w najbliższą środę jest jakaś wizyta lekarska, wywiadówka, żona ma też jakieś sprawy do załatwienia, będzie ciężko.
Spoiler:
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

Kto jutro zapowiada swoją obecność?
Artur Dąbrowski

My się zapowiadamy :D

Jednak tylko ja. Iwonka nie da rady. :(
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

To znaczy, że będziemy w dwójkę :)
Artur Dąbrowski

:shock: a to dopiero niespodzianka. Po ostatnich spotkaniach w Gdyni nagle taka ilość...
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

W kameralnym gronie odpaliliśmy Conflict of Heroes. Artur chyba jest kolejną osoba, która się do CoHa przekonała
(ku mojemu ubolewaniu, bo ja bym wolał, żeby wszyscy szaleli na punkcie Combat Commandera, ale od "wolenia" i "gadania" o tym tak się nie stanie, więc muszę wziąć się do roboty, przygotować egzemplarze do grania i próbować w ten sposób szerzyć kult CC ;))

Tym razem niemiecka kolumna zmotoryzowana, wsparta plutonem pancernym, ścigała polską baterię artylerii. Skrzydła nacierającej kolumny szarpane były przez dwa plutony polskiej piechoty, które z ogromnymi stratami, ale jednak związały siły niemieckie z dala od dział. Pomimo ogromnych polskich strat, wynikających poniekąd z niefrasobliwego dowodzenia, wynik punktowy oscylował wokół remisu. Musieliśmy zakończyć rozgrywkę po 3 turze, ale z obliczeń wynikało, że zwycięzca pojedynku miałby przewagę zaledwie jednego punktu nad pokonanym. Tak naprawdę jeden dobry strzał mógłby decydować.

Grało się przyjemnie, losowość - jak zwykle w CoH - dawała o sobie znać. Co by nie mówić, jako wprowadzenie do taktycznych gier wojennych CoH jest chyba najlepszy.

Za tydzień widzimy się 19 kwietnia (wtorek) w Gdańsku.
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

Kto się wybiera w najbliższy wtorek do Gdańska?

Zapraszam serdecznie tym bardziej, że przyszłość Muzeum II Wojny Światowej stanęła pod ogromnym znakiem zapytania, jeśli wręcz nie została już przesądzona...
Oświadczenie Dyrekcji MIIWS
informacja w portalu trojmiasto.pl
komentarz w serwisie histmag.org
tomasz_zet

Post autor: tomasz_zet »

Muszę przeprosić, bo znów nie jestem w stanie się pojawić na spotkaniu..
Do walki dołączę zapewne nie wcześniej jak dopiero 4maja w Gdyni.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Andy
Has thanked: 83 times
Been thanked: 195 times

Post autor: Andy »

Odi pisze:przyszłość Muzeum II Wojny Światowej stanęła pod ogromnym znakiem zapytania, jeśli wręcz nie została już przesądzona...
Oświadczenie Dyrekcji MIIWS
informacja w portalu trojmiasto.pl
komentarz w serwisie histmag.org
O matko! Dobra zmiana w natarciu! :shock: :evil:

Odi, trzymajcie się i nie odpuszczajcie, oby to szaleństwo skończyło się jak najszybciej!
Gdy wszystko inne zawiedzie, rozważ skorzystanie z instrukcji.
hancza123

Połączenie obu muzeów w jedno jest logiczne ze względu na zbliżony ich profil oraz na optymalizację kosztów. Ale dlaczego muzeum wojny 1939 roku a nie całej IIWŚ jak zaplanowano to tego nie pojmuję...

Czy ta zmiana rzutuje jakoś na nasze dalsze granie?

Ja jestem w Dortmundzie, jutro co prawda dotrę do Gdańska ale chyba nie dam rady wpaść do was.
Awatar użytkownika
Andy
Has thanked: 83 times
Been thanked: 195 times

Post autor: Andy »

hancza123 pisze:Połączenie obu muzeów w jedno jest logiczne ze względu na zbliżony ich profil oraz na optymalizację kosztów. Ale dlaczego muzeum wojny 1939 roku a nie całej IIWŚ jak zaplanowano to tego nie pojmuję...
Tego nie da się pojąć, bo to nie jest zmiana. To jest dobra zmiana.
Gdy wszystko inne zawiedzie, rozważ skorzystanie z instrukcji.
ODPOWIEDZ