Do rzeczy. Kopiuję właściwą treść posta, jako że nie widzę powodu, by pisać to samo drugi raz nowymi słowami:
Witam wszystkich bardzo serdecznie

Zabrałem się niedawno (wczoraj?) do Vassala z niemałym bananem na twarzu, ponieważ od zawsze marzyłem o takim programie

1. Czym, do jasnej ciasnej, jest LOS, do czego służy, a do czego nie służy?
No właśnie. Line of Sight Thread, czy jakoś tak. A cóż to takiego? Czy on ryczy? Czy on skrzeczy? A tak na poważnie - nie mam pojęcia, co toto robi i nie bardzo dostrzegam potencjalne zastosowanie. Jednocześnie widzę jakieś mgliste pseudo-zastosowanie tego, jednakże na tyle wydaje mi się głupie i odległe od nazwy oraz koncepcji opisywanych w poradniku, że zostawię je dla siebie, licząc, że ktoś mi tu wyjaśni, po co to jest. Bo możliwe, że jest mi to na przykłąd bardzo neizbędne, tylko jeszcze o tym nie wiem

2. Czym różni się Property Sheet od Spreadsheeta?
Wyglądem?

I całkiem na marginesie - taki oto problem:
Powiedzmy, że chciałbym pewne informacje mieć w taki sposób umieszczone, by dało się je szybko zobaczyć, ale by nie były na stałe włączone do wyglądu jednostek (Game Pieces) - załóżmy, że w fizycznej wersji gry dla przykładu byłyby umieszczone w instrukcji, czy jakimś innym badziewiu (jakiś spis czy coś), a w wersji komputyrowej fajnie byłoby dla wygody i przyspieszenia dodać toto w takiej wygodnej wersji. Marzyłoby mi się coś w stylu ja wiem? Ot, jak w grach komputyrowych bywa: najeżdżam na jednostkę (czy tam nawet niech będzie klikam ją PPM i wybieram jakąś opcję) i dostaję dymek/notatkę/whatever z owymi informacjami, od których cały "kejs" zacząłem. I teraz - na chłopski rozum, to najlepsze byłoby z tego co na razie wyczytałem dodanie Spreadsheeta lub Property Sheeta (wspomniałem, że nie rozróżniam ich xd) i wpisanie tam premade informacji. Ale po pierwsze, chciałbym, by NIE dało się zmieniać tego w trakcie gry - gracz może to tylko SPRAWDZIĆ, a nie zmienić - dałoby się? A może (po drugie) w ogóle jest jakaś szprytniejsza instytucja prawa Vassalowego, która to umożliwia?
EDIT: No i kolejny problem - jeśli zaznaczę trait Restricted Access (by drugi gracz nei mógł przesuwać Pieces ani przy nich gmerać w inny sposób) nie może on także obejrzeć ich Property Sheeta czy Spreadsheeta ;c A to dość słabe, musieć pytać przeciwnika o to, co ma w Spreadsheecie...
EDIT: I jeszcze całkiem jeden problem: Czy w tym programie da się jakoś pokazać przeciwnikowi akcję? Tj powiedzmy chcę zaatakować pionkiem A pionek B. Muszę napisać mu "Ej stary atakuję tym pionkiem o tam, wiesz którym/ No to atakuję ci nim tamten o tamten" czy jest jakaś opcja powiedzmy wyrysowania mu strzałki (czy czegoś) by pokazać taki atak? Lub cokolwiek innego w tym guście

//Rozwiązania jakieś tu akurat znalazłem, chodzi mi raczej o coś w stylu szczałki tudzież linii pomiędzy pionkiem wykonującym akcję, a pionkiem, na którym akcja jest wykonana. Ale pewnie się tak nie da//.
Z góry senkju za wszelkiego edwajsa.

Jak znajdę kolejne frapujące pytania w dalszej lekturze Guide'a lub w samodzielnej pracy z Vassalem, to uaktualnie posta.