Dominion (Donald X. Vaccarino)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
GFP
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Re: Dominion - Rozdarte Królestwo

Post autor: GFP »

DarkSide pisze:Czy rozmiary pudeł rozszerzeń są takie same jak podstawki?
Jeśli nie, to czy rozmiary pudeł rozszerzeń są chociaż między sobą identyczne?

Gry w serii Dominion występują w 2 rozmiarach pudełek. Wszystkie te, które są wydawane teraz, będą mieć rozmiar medium square- czyli: ticket to ride, talisman.
Kampanie:

Aktualna: Dodatki do Najeźdźców z Północy - http://www.wspieram.to/najezdzcydodatki
Archiwalne: https://wspieram.to/profil/GamesFactoryPublishing
GFP
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: GFP »

W kampanii nowe SG :)

Obrazek
Kampanie:

Aktualna: Dodatki do Najeźdźców z Północy - http://www.wspieram.to/najezdzcydodatki
Archiwalne: https://wspieram.to/profil/GamesFactoryPublishing
Awatar użytkownika
josiu
Been thanked: 2 times

Post autor: josiu »

Tak wiec wczoraj rozegrałem dwie pierwsze partie. Jest git. Nawet bardzo i co najważniejsze żonie też się spodobalo. Jedynie to myślałem ,ze pudelko jest mniejsze i kurcze jak zamowie dwa dodatki to Dominion opanuje moją półkę w regale hehe. Jutro planuje wesprzec Zloty Wiek i Przystań choć przyznam,że ten wybór to raczej w ciemno. Jeszcze jedno pytanie. Załóżmy że skończą się karty: Piwnicy, Klatwy i Powiatu. W tym momencie gra się kończy?
Awatar użytkownika
morris
Has thanked: 6 times
Been thanked: 180 times

Post autor: morris »

Tak, gra się kończy gdy wyczerpią się dowolne trzy stosy Zasobów (śmietnisko nie należy do Zasobów) lub stos Prowincji
M.O.R.R.I.S.: Mechanical Obedient Replicant Responsible for Infiltration and Sabotage
m_knox @ BGG
Awatar użytkownika
josiu

Jeszcze jedno pytanie. Jak grać z dodatkami? Czy posiadając Przystań i Złoty Wiek przygotowując rozgrywkę mogę mieszać talie królestwa np. 3 talie z podstawki, 3 talie z Przystani i 4 talie ze Złotego Wieku? Czy należy grać taliami tylko z jednego dodatku? Jak wy gracie losujecie zestawy?
Awatar użytkownika
morris

Możesz grać dowolnymi zestawami. Ja do losowania używam Dominion Picker na Androida.
Ostatnio zmieniony 10 mar 2016, 21:21 przez morris, łącznie zmieniany 1 raz.
M.O.R.R.I.S.: Mechanical Obedient Replicant Responsible for Infiltration and Sabotage
m_knox @ BGG
Awatar użytkownika
Cin
Has thanked: 4 times
Been thanked: 31 times

Post autor: Cin »

josiu pisze:Jeszcze jedno pytanie. Jak grać z dodatkami? Czy posiadając Przystań i Złoty Wiek przygotowując rozgrywkę mogę mieszać talie królestwa np. 3 talie z podstawki, 3 talie z Przystani i 4 talie ze Złotego Wieku? Czy należy grać taliami tylko z jednego dodatku? Jak wy gracie losujecie zestawy?
Pełna dowolność. Ja losuję ze wszystkich.
Awatar użytkownika
josiu

O zesz czyli zarabiscie. To daje multum możliwości. Ostatecznie przekonałem się do wsparcia dodatków. Cieszę się, że zainteresowałem się tą grą.
Awatar użytkownika
morris

Re: Dominion: Empires

Według Donalda X Vaccarino (http://forum.dominionstrategy.com/index.php?topic=15340) Dominion: Empires będzie zawierać:

- 76 różnych grafik kart
- 60 symboli zwycięstwa
- 16 czerwonych sześciokątów
- 10 użyć słowa "Setup."
- 2 karty Następstwa ("Duration")
- 2 sposoby aby wyrzucić na śmietnisko kartę z Zasobów
- kartę Akcji-Skarbu
- Zdarzenie kosztujące $14.
- sposób na podwojenie monet
- sposób na licytację
m_knox @ BGG
Awatar użytkownika
morris

Nowe karty:
Spoiler:
Kapitał ($5) - Skarb
$6
+1 zakup
--------
Kiedy odrzucasz tę kartę z gry, weź #6, po czym możesz spłacić #

Spoiler:
Dzielnica miasta (#8) - Akcja
+2 akcje
Odkryj swoją rękę. +1 karta za każdą odkrytą kartę Akcji.

Spoiler:
Królewski kowal (#8) - Akcja
+5 kart
Odkryj swoją rękę; odrzuć wszystkie odkryte Miedziaki.

Spoiler:
Willa ($4) - Akcja
+2 akcje
+1 zakup
+$1
--------
Kiedy dodajesz tę kartę, weź ją na rękę, +1 akcja, i jeśli jesteś w swojej fazie zakupu, wróć do swojej fazy akcji.

Te sześciokąty (w tekście reprezentowane przez #) to są żetony długu. "Kupując" kartę zaciąga się dług, który należy spłacić (normalnie tylko w fazie zakupu - ale jak widać Kapitał pozwala to zrobić także w fazie porządków). Karty takie podlegają normalnym regułom zakupu - można "kupić" tylko jedną, chyba że ma się więcej zakupów. Po "zakupie" można jej normalnie używać.
Kiedy ma się dług, nie można kupować innych kart (ani Zdarzeń) dopóki się takiego długu nie spłaci. Przykładowo, mając $4 można "kupić" Dzielnicę i od razu "spłacić" $4 - pozostaje $4 długu do spłacenia w następnej turze. Jeśli w następnej turze uzbiera się $6, można spłacić $4 i kupić jakąś kartę kosztującą $2 (lub zadłużyć się na kolejną kartę).
Ostatnio zmieniony 23 paź 2016, 16:16 przez morris, łącznie zmieniany 2 razy.
m_knox @ BGG
Awatar użytkownika
morris

Kolejne karty.

Karty występują w stosach parami. W każdym stosie najpierw są tańsze karty, a później droższe. Czyli żeby zdobyć te droższe, najpierw trzeba się do nich "dokopać" zdobywając te tańsze.

Spoiler:
Gladiator ($3) - Akcja
+$2
Odkryj kartę z ręki. Gracz po twojej lewej stronie może odkryć jej kopię. Jeśli tego nie zrobi, +$1 i wyrzuć na śmietnisko Gladiatora z Zasobów.

Fortuna ($8 #8) - Skarb (x2)
+1 zakup
Kiedy zagrywasz tę kartę, podwój posiadaną liczbę monet jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś w tej turze.
--------
Kiedy dodajesz tę kartę, dodaj Złoto za każdego Gladiatora, którego masz w grze.

Spoiler:
Osadnicy ($2) - Akcja
+1 karta
+1 akcja
Przejrzyj swój stos kart odrzuconych. Możesz z niego odkryć kartę Miedziaków i wziąć ją na rękę.

Gwarna wioska ($5) - Akcja
+1 karta
+3 akcje
Przejrzyj swój stos kart odrzuconych. Możesz z niego odkryć kartę Osadników i wziąć ją na rękę.

Spoiler:
Katapulta ($3) - Akcja-Atak
+$1
Wyrzuć na śmietnisko kartę z ręki. Jeśli kosztuje ona $3 lub więcej, każdy z pozostałych graczy dodaje Klątwę. Jeśli jest to karta Skarbu, każdy z pozostałych graczy odrzuca karty z ręki aż pozostaną mu 3.

Głazy ($4) - Skarb
$1
--------
Kiedy dodajesz tę kartę lub wyrzucasz ją na śmietnisko, dodaj kartę Srebrników; jeśli jest to twoja faza zakupu, połóż dodaną kartę Srebrników na wierzchu swojej talii, w przeciwnym wypadku weź ją na rękę.
Ostatnio zmieniony 23 paź 2016, 16:21 przez morris, łącznie zmieniany 1 raz.
m_knox @ BGG
Awatar użytkownika
morris

Kolejna karta:
Spoiler:
Korona ($5) - Akcja-Skarb
Jeśli jesteś teraz w fazie akcji, możesz dwukrotnie zagrać kartę Akcji z ręki.
Jeśli jesteś teraz w fazie zakupu, możesz dwukrotnie zagrać kartę Skarbu z ręki.
Ostatnio zmieniony 23 paź 2016, 16:22 przez morris, łącznie zmieniany 1 raz.
m_knox @ BGG
Awatar użytkownika
morris

Kolejne karty:
Spoiler:
Wyścig rydwanów ($3) - Akcja
+1 akcja
Odkryj i weź na rękę kartę z wierzchu swojej talii. Gracz po twojej lewej stronie odkrywa kartę z wierzchu swojej talii. Jeśli twoja karta jest droższa, +$1 i +1VP.

Spoiler:
Świątynia ($4) - Akcja-Zgromadzenie
+1VP
Wyrzuć z ręki na śmietnisko 1 do 3 kart o różnych nazwach. Dodaj 1VP do stosu Świątyni.
--------
Kiedy dodajesz tę kartę, weź VP ze stosu Świątyni.
Spoiler:
Dozorca ($5) - Akcja
+1 karta
+1 akcja
--------
Kiedy ta karta jest w grze i dodajesz kartę Zwycięstwa, +1VP.
Ostatnio zmieniony 23 paź 2016, 16:23 przez morris, łącznie zmieniany 1 raz.
m_knox @ BGG
Awatar użytkownika
morris

Spoiler:
Rolny targ ($3) - Akcja-Zgromadzenie
+1 zakup
Jeśli na stosie Rolnego targu jest 4VP lub więcej, weź je i wyrzuć tę kartę na śmietnisko. W przeciwnym wypadku dodaj 1VP do stosu Rolnego targu, po czym +$1 za każdy 1VP na tym stosie.
Ostatnio zmieniony 23 paź 2016, 16:25 przez morris, łącznie zmieniany 1 raz.
m_knox @ BGG
Awatar użytkownika
tomb
Has thanked: 387 times
Been thanked: 438 times

Post autor: tomb »

Morris, czy jako doświadczony gracz wracasz jeszcze do kart z pierwszych pudełek? Bo gołym okiem widać, że na tle najnowszych dodatków wypadają one bardzo blado.
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
Awatar użytkownika
morris

Ja nie jestem doświadczonym graczem ;-) Ale jak gram, to często wyłączam z losowania podstawkę i czasem Intrygę. A tak generalnie to losuję z maksymalnie 4 zestawów.
m_knox @ BGG
Awatar użytkownika
Leser
Has thanked: 635 times
Been thanked: 1711 times

Post autor: Leser »

tomb pisze:Morris, czy jako doświadczony gracz wracasz jeszcze do kart z pierwszych pudełek? Bo gołym okiem widać, że na tle najnowszych dodatków wypadają one bardzo blado.
Dlaczego zaraz blado? Zwykła wioska kosztująca 3$ przyda się w niemal każdej grze, w której będziemy chcieli stworzyć silnik. Szpieg pięknie współpracuje z Wyścigiem Rydwanów z obecnie anonsowanego dodatku. Ostatnio całkiem przypadkiem oglądałem w necie rozgrywkę, w której poznałem zupełnie dla mnie nieoczekiwane (i dewastujące dla przeciwnika) zastosowanie dla Biurokraty (w połączeniu z Maskaradą, która też pochodzi z początku serii, konkretnie z Intrygi). Kaplica wciąż jest uznawana za jedną z najmocniejszych kart w grze uwzględniając jej cenę.

Karty takie jak Złodziej, czy Kanclerz rzeczywiście są kiepskie, ale, o ile się orientuję, w tej kwestii nic się nie zmieniło od czasu, gdy na rynku była jedynie podstawka ;)

Podstawka jest, no cóż, dość "podstawowa" i przez to wygląda mniej ekscytująco w porównaniu do najnowszych dodatków, ale to nie znaczy, że kart, które wchodzą w jej skład nie warto włączać do obecnie prowadzonych gier. Wyłączanie z gry Intrygi, czy tym bardizej Seasida i późniejszych dodatków wg mnie już jest zupełnie nieuzasadnione. Taki np. Wharf jest wciąż uznawany za jedną z najlepszych kart wartych 5$, a Fishing Village za jedną z najlepszych wiosek

Jeśli chodzi o mnie, to gram ze wszystkim co wyszło i bardzo taki "format" rozgrywki sobie chwalę ;)
I rozjarzam się na mgnienie w uśmiechu z tych, co to trzeba mieć ten polor we krwi, żeby zmieścić bez pośpiechu pozdrowienie mimo energicznego pośpiechu przecież.
Awatar użytkownika
morris

Spoiler:
Czarodziejka ($3) - Akcja-Atak-Następstwo
Do twojej następnej tury: Gdy każdy z pozostałych graczy pierwszy raz zagrywa kartę Akcji w swojej turze, otrzymuje +1 kartę i +1 akcję zamiast wykonywania poleceń z zagranej karty.

Na początku twojej następnej tury, +2 karty
Ostatnio zmieniony 23 paź 2016, 16:26 przez morris, łącznie zmieniany 1 raz.
m_knox @ BGG
Awatar użytkownika
tomb
Has thanked: 387 times
Been thanked: 438 times

Post autor: tomb »

Patrzę na te nowe karty i myślę sobie - ile fajnych nowych sposobów gry wymuszają. I oto mi chodziło pisząc, że początki Dominiona wypadają blado. Nie chodzi o samą moc kart, a raczej o różnorodność rozgrywki. Obie podstawki są jednak - w moich oczach - dość płaskie, bo nie dają zbyt wielkiego pola wyboru zagranych akcji (zwykle gramy co się da, najwyżej zostaje wybór, co zagrać, gdy nie możemy zagrać wszystkiego), a w prezentowanych tutaj kartach mamy chociażby ciekawy mechanizm zadłużenia.

Piszę to jednak ja - człek o skromnym doświadczeniu opartym o pierwsze 3 pudła, na dodatek ciągle dostający w tę grę bęcki.

morris, dlaczego mieszasz tylko 4 pudła?
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
Awatar użytkownika
morris

Tak jakoś... Może żeby trochę zachować wspólny klimat kilku kart w Królestwie.
m_knox @ BGG
norkbes
Has thanked: 14 times
Been thanked: 7 times

Post autor: norkbes »

Generowanie zestawów kart to dosyć nietrywialne zadanie. Sporo empirycznych reguł. Sam autor Dominiona używa w tym celu programów. Por. http://inprogressgaming.com/dominion-card-picker/ lub Jack of all Dominion na androida.
norkbes
Has thanked: 14 times
Been thanked: 7 times

Post autor: norkbes »

Leser pisze: Ostatnio całkiem przypadkiem oglądałem w necie rozgrywkę, w której poznałem zupełnie dla mnie nieoczekiwane (i dewastujące dla przeciwnika) zastosowanie dla Biurokraty (w połączeniu z Maskaradą, która też pochodzi z początku serii, konkretnie z Intrygi).
Masz jeszcze linka do tej gry? Z ciekawości chętnie bym obejrzał tą grę. Kombo o którym piszesz ciekawe ale jego siła bardziej wynika z maskarady bo atak biurokraty jest dosyć słaby choć widzę jak te dwie karty mogą się wzmacniać nawzajem.
Awatar użytkownika
Leser
Has thanked: 635 times
Been thanked: 1711 times

Post autor: Leser »

norkbes pisze:
Leser pisze: Ostatnio całkiem przypadkiem oglądałem w necie rozgrywkę, w której poznałem zupełnie dla mnie nieoczekiwane (i dewastujące dla przeciwnika) zastosowanie dla Biurokraty (w połączeniu z Maskaradą, która też pochodzi z początku serii, konkretnie z Intrygi).
Masz jeszcze linka do tej gry? Z ciekawości chętnie bym obejrzał tą grę. Kombo o którym piszesz ciekawe ale jego siła bardziej wynika z maskarady bo atak biurokraty jest dosyć słaby choć widzę jak te dwie karty mogą się wzmacniać nawzajem.
Powiedziałbym, że "zasługi" należałoby przyznać po równo Maskaradzie i Biurokracie ;)
http://www.twitch.tv/stef_42/v/44303501
I rozjarzam się na mgnienie w uśmiechu z tych, co to trzeba mieć ten polor we krwi, żeby zmieścić bez pośpiechu pozdrowienie mimo energicznego pośpiechu przecież.
Awatar użytkownika
morris

Nowy typ karty: Landmark (na razie nie mam pomysłu jak by to zgrabnie przetłumaczyć). Generalnie te karty nie są "kartami" w znaczeniu zasad Dominion, podobnie jak Zdarzenia z Adventures, jednak Zdarzenia można kupować, a Landmarków się nie da. One po prostu są w rozgrywce i wyznaczają jakby cel, który można osiągnąć. Pozwalają zdobywać (albo też i tracić) punkty zwycięstwa, zarówno w trakcie gry, jak i na koniec, przy podliczaniu punktów. Według Donalda X Vaccarino, w rozgrywce należy używać nie więcej niż 2 Landmarków (w rozszerzeniu jest ich 21, więc jest z czego wybierać).
Spoiler:
Pole bitwy
Kiedy dodajesz kartę Zwycięstwa, weź stąd 2VP.
--------
Przygotowanie do gry: Połóż tu po 6VP na gracza.

Spoiler:
Fontanna
Podczas podliczania punktów, 15VP jeśli masz co najmniej 10 Miedziaków.

Spoiler:
Twierdza
Podczas podliczania punktów, 5VP za każdą inaczej nazwaną kartę Skarbu w Twojej talii, której masz najwięcej ze wszystkich graczy, lub co najmniej tyle samo.

Spoiler:
Grobowiec
Kiedy wyrzucasz kartę na śmietnisko, +1VP

Spoiler:
Legowisko wilków
Podczas podliczania punktów, -3VP za każdą kartę, której masz dokładnie jedną kopię.
Ostatnio zmieniony 23 paź 2016, 16:28 przez morris, łącznie zmieniany 1 raz.
m_knox @ BGG
Awatar użytkownika
Andy
Has thanked: 86 times
Been thanked: 201 times

Post autor: Andy »

morris pisze:Nowy typ karty: Landmark (na razie nie mam pomysłu jak by to zgrabnie przetłumaczyć).
Poszedłbym na łatwiznę: kamień milowy.
Gdy wszystko inne zawiedzie, rozważ skorzystanie z instrukcji.
ODPOWIEDZ