Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Hej, macie już komplet graczy do kupców i korsarzy? Jeśli nie to ja chętnie bym się pisał na dziś. Mam w razie czego kupców i korsarzy z dodatkiem, tylko że oba po angielsku.
Hej, już dawno mnie ciągnie do gry w więcej osób, wg tego pomysłu:
Wczoraj zrobiliśmy eksperyment i zagraliśmy w KiK w siedem osób. Z drugiego egzemplarza gry wzięliśmy plansze graczy, kuferki, statki i kostki (dodatkowo oznakowane) oraz żetony ulepszeń i broni specjalnych.Rozegraliśmy partię z modyfikacją, że punkt chwały dostaje się za 15 dukatów w kuferku (a nie za 10). Rozgrywka trwała 5 godzin.Wrażenia? Rewelacyjne. Świetna zabawa w o wiele większym gronie.Nie dość, że gra nic nie straciła ze swej atrakcyjności, to wręcz przeciwnie, według wszystkich o wiele więcej zyskała.Większy tłok na planszy stwarzał więcej możliwości wzajemnego atakowania się graczy. Zwiększyła się też konkurencja o towary, na które jest popyt w portach (w przypadku kupców) oraz o możliwości ataku na kupców niezależnych (w przypadku piratów).Jednocześnie dzięki większej ilości graczy na planszy zwiększyła się interakcja pomiędzy graczami, a statkami Kapitanów Niezależnych, co tylko dodało smaczku rozgrywce. Generalnie wszyscy byli zachwyceni i zupełnie nie rozumiem, dlaczego w tej grze występuje ograniczenie do 4 graczy. Z punktu widzenia mechaniki i balansu gry jest to IMHO kompletnie nieuzasadnione.Tym bardziej jestem zdziwiony, że nic się w tym zakresie nie zmieniło w dodatku "Seas of Glory". Wszystkim miłośnikom gry polecam spróbować wariant rozgrywki w szerszym gronie.Tyle tylko, że trzeba mieć drugi egzemplarz gry lub wytworzone własnym sumptem dodatkowe elementy.Ale wg mnie warto zainwestować, by mieć o wiele większą radochę z i tak fajnej gry.
Ostatnio zmieniony 02 maja 2016, 10:47 przez sirwei, łącznie zmieniany 1 raz.
Piehoo i Vetee dacie radę być najpóźniej 16.30? Mam dziś napięty grafik i muszę opuścić Paradox o 19. Rozkładać mogę od 16. Poza tym co sądzicie o tych Home rulach?: Gram z wykorzystaniem wszystkich.
1. Kupiec dostaje punkt chwały za sprzedaż 4 identycznych towarów.
2. Towary na które jest zapotrzebowanie w porcie sprzedajemy za 4 dukaty.
3 Kupiec będący w tym samym akwenie co aktywny pirat(z jakąkolwiek nagrodą) jest poddawany automatycznemu testowi na Rozpoznanie. Jeśli test uda się Piratowi , Kupiec kończy swój ruch na akwenie. Pirat w kolejnym ruchu może tylko wypłynąć z Portu i zaatakować Kupca albo jeśli był już w akwenie zaatakować Kupca i po wygranej walce wpłynąć do Portu z akwenem gdzie była bitwa albo przepłynąć do sąsiedniego akwenu.
4. Dukaty w Ukrytym skarbie nie dają Punktów Chwały.
5. Zwrotność Galeonów zostaje zmniejszona do 1.
6. Podczas bitwy morskiej okręt mający większą zwrotność otrzymuje 1 kostkę więcej do testu Żeglarstwa za KAŻDE dwa punkty zwrotności więcej od drugiego statku.
Mogę być na 16 jeżeli trzeba, o ile korki pozwolą dojechać z Ursusa, ale sadzę, że dzisiaj powinno być pusto po 15 na drogach. Czy do 19 się wyrobimy tylko? Z tego co pamiętam to jest to dosyć długa gra, nawet na 2 graczy. Ja na szczęście staram się nie należeć do tych, co za długo kombinują nad ruchem.
Co do home rulów to ja nie mam nic przeciwko. Dosyć dawno temu grałem w tę grę, ale to nie oznacza, że nic z niej nie pamiętam.
16 super. Bardzo chętnie zagram z dodatkiem.
19.30 to ostateczny czas kiedy muszę wyjść. 3 h to sporo czasu na 3 graczy. Też nie lubię myśleć długo nad własnym ruchem, działam intuicyjnie, myślę zazwyczaj podczas ruchu innych graczy.
Zarezerwowałem stolik. Pod oknem, okrągły drugi od wejścia, na 16. Kto będzie pierwszy to niech odbierze rezerwację i zorganizuje blat. Rezerwacja bezimienna
Hej.
Otwieram rekrutację do D&D 5 edycji. System weekendowy w okresie wakacyjnym. Spotkanie zapoznawcze w ostatni weekend czerwca. Gra w systemie hack'n'slash - maksimum walki, minimum gadania. Stali bywalcy wątku mają pierwszeństwo, zapisy na PW. Możliwe też rozpoczęcie Pathfindera RPG. Same rules. Możliwe tu spotkania w tygodniu. Sesje najlepiej u mnie albo u któregoś z graczy.
Do obu rpgów drużyny maksymalnie 4 osobowe.
W nawiązaniu do wcześniejszego wpisu: awawa i Ludwi$ - proponuję zacząć w dwie osoby, może ktoś się podepnie później.
Startujemy z D&D, wyśllijcie do mnie zarysy postaci na maila. Moglibyśmy wystartować za tydzień(weekend).
Materiały drukowane do d&d 5e już dotarły, postać dojrzewa, niedługo możemy startować.
Tak tylko nieśmiało zapodam nasze przymiarki do letniej kampanii w Descenta 2, gościnnie z udziałem Road to Legend w roli głównej :) Dwa miejsca są jeszcze wolne. No i Shadows of Brimstone kurzy mi się na półce z nowymi dodatkami, gdyby byli chętni to też go reaktywuję.
Czy jest ktoś chętny na sobotnią 2 lub 3 osobową (4 osobowa może być za długa) partię Forbidden Stars? Start raczej po godzinie 15:00 (najbezpieczniej około 16:00), lokalizacja najchętniej gdzieś na Ursynowie (może zna ktoś dobrą miejscówkę na tego typu grę?). Ostrzegam, że partia może zająć od 4 (2 osoby) do 6 (3 osoby) h