Eldritch Horror: Przedwieczna Groza (Corey Konieczka, Nikki Valens)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Bary
Has thanked: 73 times
Been thanked: 47 times
Kontakt:

Re: Eldritch Horror

Post autor: Bary »

Eremita pisze:Dlaczego założenie odrębnego wątku dla odrębnej kwestii uznałeś za śmiecenie, i to nadmierne?
Za śmiecenie uznałem pisanie w tych wszystkich wątkach. Nawet w tym z góry przeprosiłem za offtopic. Przy moim komentarzu odnośnie bycia fanem Lovecrafta i Eldritcha dodałem oczko dla określenia tonu wypowiedzi. Wyluzuj. :)
Mój blog na ZnadPlanszy
Recenzja Cooper Island na ZnadPlanszy

Kupię dodatek Hobbit: Na Progu do WP LCG!
Awatar użytkownika
Maxxx76
Been thanked: 2 times

Post autor: Maxxx76 »

Bary, dzięki za offtopowego niusa :-) Niech Cię Cthulhu ma w swojej opiece :-)
c08mk
Has thanked: 110 times
Been thanked: 320 times

Post autor: c08mk »

Bary pisze:Z góry przepraszam za lekki offtopic, ale taki news powinien się tu znaleźć: http://www.hplovecraft.pl/2016/05/17/pr ... -premiery/
Dzięki. Będę obserwował : )
Awatar użytkownika
akahoshi
Has thanked: 28 times
Been thanked: 28 times

Post autor: akahoshi »

I wkładki gotowe.
Tutaj na razie włożone w dół i pokrywę pudełka podstawki:
Obrazek
W częściach wygląda tak:
ObrazekObrazekObrazek
A w trakcie rozgrywki, tak:
Obrazek
Moja groteka
Nieoficjalne FAQ do Robinsona
"Kiedy jesteś martwy, to nie wiesz, że jesteś martwy. Stanowi to problem tylko dla innych. Kiedy jesteś głupi, jest dokładnie tak samo."
Michael E. Brown
Awatar użytkownika
sirafin
Been thanked: 151 times

Post autor: sirafin »

No z takim zestawem rozkładanie gry powinno być mega szybkie i wygodne. I do tego jeszcze łatwiej zarządzać miejscem na stole, co w przypadku Eldrich bywa problematyczne. Kawał dobrej roboty.
BECAUSE I'M BATMAN!

Moje planszówki
nikczemnik

Post autor: nikczemnik »

akahoshi pisze:I wkładki gotowe.
Bardzo przyzwoite. Trzy pytania mam :)
1. Ile dodatków masz?
2. Zmieściłeś to wszystko to 1 pudełka razem z planszą itd?
3. Z czego wykonałeś pojemniki na karty?

Przy okazji pozwolę sobie pokazać jak ja przechowuję podstawkę + 4 dodatki:
Obrazek

- Wszystko póki co w 2 pudełkach z wyjątkiem pojemnika na karty, mogłem go zmieścić jakbym zrobił 2x3 przegródki a nie 1x6
- W tuckboxach wszystkie karty przedwiecznych + scenariuszowe - minimalizuje to rozpierdziel bo przecież nie zawsze ze wszystkich się korzysta.
- Tuckboxy dla wszystkich małych kart + podajnik z płyty piankowej dla nich - bardzo się przydaje, koszulkowane karty w ogóle się nie rozsypują.
- Dla kart lokacji, mitów i ekspedycji zrezygnowałem z pudełek i wsadziłem je luzem w długi kartonowy pojemnik, zawsze się je wykorzystuje a za dużo pudełek to też jest niestety problem.
Awatar użytkownika
akahoshi
Has thanked: 28 times
Been thanked: 28 times

Post autor: akahoshi »

Teoretycznie każde pudełeczko na karty miało być wyciągane osobno i układane obok planszy.
W praktyce okazało się, że o wiele wygodniejsze jest wyciągnięcie całego "piętra" i pozostawienie małych pudełek na nim.

nikczemnik
Ad.1-2. Mam tylko dwa małe dodatki (chyba dziś zamówię "Góry.."). Jednak pudełka (zarówno ich wielkość, jak i ilość) są już obliczone na "Góry...", "Piramidy..." i "Carcossę". Zmieści się to do dwóch pudełek (podstawki i jednego dużego dodatku).
Ad.3. Wszystko wykonane jest z blachy grubości 1,0 mm. Czyli praktycznie niezniszczalne. Minusem jest waga.

Znam te pudełka, których używasz. Też je miałem, zanim zrobiłem sobie te wkładki.
Bardzo wygodna i użyteczna rzecz.
Moja groteka
Nieoficjalne FAQ do Robinsona
"Kiedy jesteś martwy, to nie wiesz, że jesteś martwy. Stanowi to problem tylko dla innych. Kiedy jesteś głupi, jest dokładnie tak samo."
Michael E. Brown
nikczemnik

Post autor: nikczemnik »

Szukam jakiegoś klimatycznego (choć niekoniecznie ale dobrze by było) woreczka do losowania potworów, namierzył ktoś coś i może polecić?
Furia

Post autor: Furia »

Kilka dni temu udało mi się w Rebelu kupić ten:
http://www.rebel.pl/product.php/1,1316/ ... acles.html

Niestety widzę, że już go nie ma, ale myślę, że warto na niego zaczekać. Jest spory i dobrze wykonany.
Awatar użytkownika
sirafin

@nikczemnik
Jeśli nie musi to być nie wiadomo jak równe, to można zrobić samodzielnie. Uszycie sakiewki nie jest trudne. Mówię z doświadczenia, sam spróbowałem i nie straciłem nawet żadnego palca! :D Wystarczy igła, nitka, kawałek materiału i jakiś rzemyk/sznurowadło. Wujek google podpowiedział co jak przyciąć i które kawałki zszyć ze sobą i od tamtej pory mam duży worek na potwory, w którym bez problemu mieszczą się wszystkie żetony.

Obrazek
BECAUSE I'M BATMAN!

Moje planszówki
Eremita
Has thanked: 10 times
Been thanked: 26 times
Kontakt:

Post autor: Eremita »

FFG pokazało na Twitterze kilka kart z Signs of Carcosa.
Tutaj zebrane w jednym miejscu.
Awatar użytkownika
Bary
Kontakt:

Kolejny news od FFG o najnowszym dodatku.
Mój blog na ZnadPlanszy

smutas123
Has thanked: 8 times
Been thanked: 3 times

Post autor: smutas123 »

https://www.fantasyflightgames.com/en/n ... ss-rising/

Sign of Carcossa już dostępny w Stanach, mam nadzieję, że ktoś szybko sprowadzi do nas ten dodatek.
Awatar użytkownika
adikom5777
Has thanked: 83 times
Been thanked: 14 times

Post autor: adikom5777 »

W sklepach dostępny jest od tygodnia :)
Awatar użytkownika
Bary
Kontakt:

Jest już recka najnowszego dodatku. Wygląda na solidne rozszerzenie z kategorii więcej tego samego, dobrego stuffu. Szkoda jedynie, że trochę bardziej nie wykorzystali potencjału płynącego z charakterystycznego przeciwnika i scenariusza. Miałem nadzieję, że wzorem Tajemniczych Ruin dojdzie dodatkowa talia przygód/ekspedycji. Będziemy podróżować po świecie za przedstawieniem "Króla w Żółci" starając się powstrzymać nastający obłęd. Zaskoczyły mnie także uwagi związane z trudnością scenariusza (ale oczywiście trzeba go bardziej kompleksowo przetestować). Niemniej jednak w dalszym ciągu jest to IMO kolejne solidne rozszerzenie. Galakta już zapowiedziała, że jest w ich planach wydawniczych (co nie jest raczej zaskoczeniem;) ), także może w okolicach świąt ukaże się w zlokalizowanej wersji.
Mój blog na ZnadPlanszy

Awatar użytkownika
sirafin

Opinia odnośnie trudności faktycznie zaskakująca. Jak przeglądam Tajemnice, to sprawiają wrażenie dość hadrkorowych i rozwiązanie dwóch przy zagładzie na 11 nie zapowiada się na spacerek. Choć w sumie gdyby zagrać na dwóch badaczy i dobrać postacie "wskazówkowe", to są całkiem niezłe szanse na odfajkowanie pierwszej Tajemnicy w 2-3 turze... hmmm, 50% roboty na tym etapie faktycznie daje dobre perspektywy na wygraną. Gorzej, jak pierwsza tajemnica wymaga więcej wysiłku, albo badaczy jest 4-5 (a w tyle osób grywam) :D No nic, bezie trzeba sprawdzić w praniu.

@Bary
Dodatkowych talii nie ma, ale fabularnie chyba będziesz zadowolony, spotkania tworzą naprawdę upiory klimat - zwłaszcza, że mamy trzy talie spotkań Specjalnych (Król w Żółci, Miasta nad jeziorem, Nieopisywalny), a wszystkie karty z Innych Światów prowadzą do Carcosy.
BECAUSE I'M BATMAN!

Moje planszówki
Awatar użytkownika
raiden25
Has thanked: 37 times
Been thanked: 52 times

Post autor: raiden25 »

Jak obiecałem pisze, został sie ostatni zestawik kości do Eldritch. Dwa zestawy wędrują do użytkowników Bary i nikczemnik, wiec jak ktoś ma ochotę to pisać na PW. Zestaw 10 kości - 60zł. Odbiór w Wawie lub wysyłka.

Kości wczoraj przyszły do mnie z "usaaa", dzis wieczorkiem będę testował. Jakość mogła byc lepsza ale jest jaka jest, ja nie będę wybrzydzał. Podsyłam zdjęcie 10 kości które zostały.

Obrazek
smutas123
Has thanked: 8 times
Been thanked: 3 times

Post autor: smutas123 »

Nie rozumiem tych kości. niebieskie to 2-4 czerowny jest 1 i to jedynka? 5-6 zielone?
A co jak się ma blesed albo cursed??
Awatar użytkownika
Bary
Kontakt:

smutas123 pisze:Nie rozumiem tych kości. niebieskie to 2-4 czerowny jest 1 i to jedynka? 5-6 zielone?
W przypadku blessed patrzymy na niebieskie wyniki, cursed na czerwone, a normal na zielone. Cyfry informują nas o wartości na kości w zależności od naszego stanu (zielone- zielona cyfra itd.).
Mój blog na ZnadPlanszy

Eremita
Has thanked: 10 times
Been thanked: 26 times
Kontakt:

Post autor: Eremita »

smutas123 pisze:Nie rozumiem tych kości. niebieskie to 2-4 czerowny jest 1 i to jedynka? 5-6 zielone?
W normalnej sytuacji obchodzi Cię tylko to co ma zielony kolor. Zielone symbole to sukcesy, a jeśli potrzebujesz liczby to czytasz zieloną liczbę z danej ścianki.
Jeśli jesteś pobłogosławiony to obchodzi Cię tylko to co ma niebieski kolor. Niebieskie symbole to sukcesy, a jeśli potrzebujesz liczby to czytasz niebieską liczbę z danej ścianki.
Jeśli jesteś przeklęty to obchodzi Cię tylko to co ma czerwony kolor. Czerwone symbole to sukcesy, a jeśli potrzebujesz liczby to czytasz czerwoną liczbę z danej ścianki.
Awatar użytkownika
raiden25

raiden25 pisze:Jak obiecałem pisze, został sie ostatni zestawik kości do Eldritch. Dwa zestawy wędrują do użytkowników Bary i nikczemnik, wiec jak ktoś ma ochotę to pisać na PW. Zestaw 10 kości - 60zł. Odbiór w Wawie lub wysyłka.

Kości wczoraj przyszły do mnie z "usaaa", dzis wieczorkiem będę testował. Jakość mogła byc lepsza ale jest jaka jest, ja nie będę wybrzydzał. Podsyłam zdjęcie 10 kości które zostały.

Obrazek
Ok kości brak, paczka leci do Eremita :)
Awatar użytkownika
sirafin

I co, dobrze wyważone? Zielone wypada dostatecznie często? :D
BECAUSE I'M BATMAN!

Moje planszówki
Awatar użytkownika
raiden25

sirafin pisze:I co, dobrze wyważone? Zielone wypada dostatecznie często? :D
W miarę dobrze jest ale trzeba sie przyzwyczaić :)
Obrazek
Awatar użytkownika
sirafin

Jeśli kostki nie były ułożone do zdjęcia, to rozkład prawdopodobieństwa mają idealny :lol:
BECAUSE I'M BATMAN!

Moje planszówki
ODPOWIEDZ