Poza tym, jak dla mnie, wszystko na duży +. Tylko szkoda, że nie zdecydowali się bardziej grafiki odświeżyć.
Jak na niemieckie standardy to i tak jest ultra nowocześnie.margielm pisze:Poza tym, jak dla mnie, wszystko na duży +. Tylko szkoda, że nie zdecydowali się bardziej grafiki odświeżyć.
Gra pozostaje spójna z starym wydaniem torfowiska, stąd nie mogli szaleć.Bary pisze:Jak na niemieckie standardy to i tak jest ultra nowocześnie.margielm pisze:Poza tym, jak dla mnie, wszystko na duży +. Tylko szkoda, że nie zdecydowali się bardziej grafiki odświeżyć.
To może wersja rodzinna będzie dla ludzi i zwierząt domowychmargielm pisze:Ciekawostka.. wydawało mi się, ze z "wersji dla graczy" mieli usunąć "wersję rodzinną". A się okazuje, ze wcale tak nie jest. W dodatku do instrukcji są opisane zasady wariantu prostszego.
Mało tego.. zostały dodane żetony do wskazywania "dzieciom" najlepszych pól z których powinny wybrać.
Zestaw kolorów jak na Rosenberga prawie że standardowy, zamiast fioletowego powinien być zielony. W rozszerzeniu pojawi się najprawdopodobniej zielony oraz pomarańczowy, tak przynajmniej można wywnioskować z planszy głównej.espresso pisze:Ale kolory graczy dali mocno niestandardowe![]()
Jasnoniebieski (hurra!), czerwony, fiolet i "nagi". Czekam na czarny i biały w rozszerzeniu
I oby tak zrobiła - bardzo prawdopodobne ze nowa wersja zdobyła by taki tytuł w 2017. Co pozowli na promocję DOBREJ gry szerzej.Wydaje się zatem, że Lacerta powinna zaprzestać używania znaku Gra Roku i nowa Agricola może dopiero ubiegać się o ten tytuł w 2017.
A może te karty są potrzebne tylko podczas gry na 5/6 osób.predki pisze:Żal tylko, że chcąc mieć komplet kart pewnie trzeba będzie kupić sobie nową podstawkę i dodatek.
to wydaje się logiczne. Przecież stara wersja też miała pokaźny plik kart 3+, 4+ itdBary pisze:A może te karty są potrzebne tylko podczas gry na 5/6 osób.predki pisze:Żal tylko, że chcąc mieć komplet kart pewnie trzeba będzie kupić sobie nową podstawkę i dodatek.
gdzie mogę takowe pionki nabyć ?MisterC pisze:Ciągle są do dostania dodatkowe turkusowy, różowy i żółty (ale z krążkami, zamiast figurek).
Dostałem pliki, rzucę okiem i dam znać.predki pisze:Jeżeli wierzyć w opis na niemieckim Spiele Offensive, to Agricola wersja familijna, to będzie zupełnie inna gra. Zresztą nowa Agricola zawiera pewien odpowiednik dawnego wariantu familijnego.
Wracając do sprawy - na stronie znajduje się lista komponentów:
- 1 plansza,
- 78 płytek terenu,
- 16 specjalnych płytek,
- 5 drewnianych znaczników,
- 5 zasłonek gracza,
- 5 znaczników odrzucenia, (chyba tak to trzeba przetłumaczyć)
- 80 monet,
- 1 płócienny woreczek,
- 1 instrukcja.
Z elementów przypomina bardzo Wyspę Skye, jaka będzie mechanika, to się okaże. Niemiecka wersja ma być w sprzedaży na początku lipca. Cena €30.
Jestem ciekaw, co Uwe z Lookoutem wymyślili.
Edit: Spojrzałem na opis Wyspy Skye na stronie Lookout'u. Wygląda praktycznie identycznie, z dokładnością nawet do liczby monet, a jedyną różnicą jest wskaźnik rundy i znacznik pierwszego gracza. Nawet cena jest taka sama. Chyba, że sklep się kropnął w opisie i skopiował go z innej gry.
Zakładam, że grasz w starą Agricolę (bo nie wiem jak jest w nowej)? 50 punktów to przyzwoity wynik. Ale próbuj dalej.kmd7 pisze:Po rozegraniu ponad 30 partii (głównie w 2 osoby) i przeczytaniu internetu ciśnie mi się na usta pytanie - jak do (piii, piii) zdobyć 60 punktów?
A poważnie - czy wyniki ok. 50 pkt (mój najlepszy to 53) można uznać za przyzwoity? Czy raczej za dolne stany stanów średnich?
Najwięcej grałem w 3-4 osoby i wtedykmd7 pisze:Po rozegraniu ponad 30 partii (głównie w 2 osoby) i przeczytaniu internetu ciśnie mi się na usta pytanie - jak do (piii, piii) zdobyć 60 punktów?
A poważnie - czy wyniki ok. 50 pkt (mój najlepszy to 53) można uznać za przyzwoity? Czy raczej za dolne stany stanów średnich?
To bardzo, bardzo dobry wynik. Praktycznie zawsze wygrasz z takim wynikiem grę.kmd7 pisze: A poważnie - czy wyniki ok. 50 pkt (mój najlepszy to 53) można uznać za przyzwoity? Czy raczej za dolne stany stanów średnich?
Jakość i agresja przeciwników na pewno rzutuje, ale wg. mnie karty pomocników/usprawnień i to kiedy wyjedzie pierwsze powiększenie rodziny ma większe znaczenie.cezarr pisze:To bardzo, bardzo dobry wynik. Praktycznie zawsze wygrasz z takim wynikiem grę.kmd7 pisze: A poważnie - czy wyniki ok. 50 pkt (mój najlepszy to 53) można uznać za przyzwoity? Czy raczej za dolne stany stanów średnich?
Ale w Agri, moim zdaniem, jest tak, że wysokość Twojego wyniku zależy bezpośrednio od klasy przeciwników. Chyba nawet bardziej niż od tego, jak dobrze grasz Ty czy jakie masz karty.